Εδώ και χρόνια, στο Annual της Ένωσης Στατιστικολόγων του στίβου, έχει καθιερωθεί ένα TOP 10 με τους κορυφαίους κάθε χρονιάς σε όλα τα αγωνίσματα, μέσα από συνδυασμό πολλών κριτηρίων, που περιλαμβάνουν από τη θέση στην κορυφαία διοργάνωση έως το σύνολο των εμανίσεων/επιδόσεων, των διακρίσεων σε άλλους αγώνες κ.α. , σε ανοικτό και κλειστό στίβο.
Καθώς ξεφύλλιζα το εφετινό βιβλίο (κάτι πολύ πληρέστερο και πλουσιότερο απ’ αυτό που δυστυχώς δεν εκδόθηκε εφέτος από το ΣΕΓΑΣ) είδα ότι μόνο τρείς Έλληνες περιλαμβάνονται στις τιμητικές λίστες του 2016! Μάλλον λογικό κι αναμενόμενο, σύμφωνα με όσα είχαμε δει σε διεθνές επίπεδο την περασμένη ολυμπιακή χρονιά… Μπορεί να υπήρξαν κάποιες επιτυχίες ή ενθαρρυντικές εμφανίσεις ( η Νικόλ Κυριακοπούλου έχασε οριακά τη θέση στη δεκάδα), αλλά η καθιέρωση στις κορυφαίες θέσεις ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού/συναγωνισμού θέλει δουλειά πολλή και διάρκεια!

Η Ολυμπιονίκης του Ρίο Κατερίνα Στεφανίδη φιγουράρει στη 2η θέση, ο Κώστας Φιλιππίδης στην 7η και η Βούλα Παπαχρήστου στην 8η!

Παραθέτω τους πίνακες και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καθένα, μέσα από τα αξιολογικά στοιχεία:

Κοντώ γυναικών:
1. Μόρρις
2. Στεφανίδη,
3. Μακ Κάρτνεϊ
4. Μπούχλερ
5. Μπόϊντ, 6, Σίλβα, 7. Σιντόροβα, 8. Μπράντσοου, 9. Σουρ, 10. Μούρερ & Πέϊν

* Η Στεφανίδη ήταν 1η ΟΑ, 3η Π.Πρ. κλειστού, 1η Ευρ. Πρ. , είχε 4,90μ. στον ανοικτό και 4,86μ. στον κλειστό, αλλά στις μεταξύ τους συναντήσεις η Μόρις είχε 5-1 νίκες στον ανοικτό και 2-0 στον κλειστό στίβο! Εντυπωσιακό ότι η Στεφανίδη είχε τιες περισσότερες επιδόσεις πάνω από 4,60μ. στο 2016: 13 φορές σε ανοικτό και 9 σε κλειστό= 22! Με την Μόρρις να έχει αντίστοιχα 7+9, τη Σουρ 7+7 κ.α.

Κοντώ ανδρών:
1. Λαβιλενί
2. Μπραζ ντα Σίλβα
3. Κέντρικς
4. Κούντλιτσκα
5. Μπάρμπερ 6. Λίσεκ, 7 Φιλιππίδης, 8. Ξουέ Τσανγκρούϊ, 9. Σομπέρα, 10. Βοϊτσεχόφσκι

* Ο Φιλιππίδης έμεινε σε όλε ςτις διοργανώσεις στο αριθμό 7 (ΟΑ, Π. Πρ. κλειστού, Ευρ. Πρωτ)! Πάνω από 5,70μ. είχε 5 φορές στον ανοικτό και 3 στον κλειστό, κέρδισε 3-2 νίκες το Λίσεκ στον ανοικτό, αλλά έχασε 3-5 στον ανοικτό και επικράτησε 4-0 νίκες του Σομπέρα.

Τριπλούν γυναικών:
1. Ιμπαργκουέν
2. Ρόχας
3. Ρυπάκοβα
4. Ορτζι
5. Μαμόνα, 6. Μινένκο, 7, Γουίλιαμς, 8. Παπαχρήστου, 9. Τόμας, 10. Γιάγκασιακ, Μιχάλσκα, Κόνεβα.

* Η Παπαχρήστου ήταν 3η Π. Πρ. κλειστού, 3η Ευρ. Πρ. και 8η στου ΟΑ, σημείωσε ατομ. ρεκ. με 14,73μ. και είχε 3 φορές επιδόσεις πάνω από τα 14,30μ.

Ελπίζω τα παραπάνω να είναι μια ευχάριστη ενημερωτική συντροφιά, ώσπου ν’ αρχίσει η δράση στο Λονδίνο…

Προηγούμενο άρθροLondon2017: Η Rojas κέρδισε το τριπλούν, η Kipyegon το 1500αρι – συνεχίζει ο Τσάκωνας
Επόμενο άρθροΝέα μοντέλα -καινοτομίες- στο στίβο!
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ