Επειδή οφείλουμε να θυμόμαστε και να …βλέπουμε ότι τα “πάντα ρεί” (όχι μόνο επειδή πριν πολλούς αιώνες το διαπίστωσε και το κληροδότησε ο Ηράκλειτος) είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψει τις καινοτομίες, τα νέα μοντέλα που ολοένα και συχνότερα καθιερώνονται στο στίβο, σε μια προσπάθεια τόσο της ΙΑΑΦ όσο και της Ευρωπαίκής Ομοσπονδίας στίβου να ακολουθήσουν τις επιταγές ή επιθυμίες της εποχής!
Καθώς λόγω Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πολλοί φίλαθλοι και ειδικά φίλοι του αθλήματος είναι επικεντρωμένοι στο στίβο καλό είναι να δούμε όσα ήδη από εφέτος εφαρμόζονται ή έχουν αποφασιστεί να ισχύσουν το 2018… Γιατί έγκαιρη ενημέρωση σημαίνει γνώση της πραγματικότητας, έστω κι αν κάποιοι δείχνουν εμμονή στο παρελθόν (στο κατεστημένο μοντέλο) ή δυσπιστία στο νέο…

1. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων και το αντίστοιχο των συνθέτων αγωνισμάτων θα τελούνται κάθε δύο χρόνια, δηλ. τα επόμενα θα γίνουν το 2019.

2. Η κατάργηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Π/Κ της ΙΑΑΦ θα επιδιωχθεί να αντισταθμιστεί από άλλες διοργανώσεις σε επιπεδο ηπείρων

3. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου καθιερώθηκαν αγώνες σκυταλοδρομίας μικτών ομάδων (έγιναν στην Καμπάλα εφέτος) ενώ και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών σε στίβο (θα ξαναγίνει το 2019, πάλι στο Νασάου στις Μπαχάμες) καθιερώθηκε η σκυταλοδρομία 4Χ400μ μικτών ομάδων ανδρών/γυναικών.

4. Από το 2018 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Α/Γ (24 Μαρτίου στη Βαλένθια της Ισπανίας) ένας αγώνα 1 μιλίου ή 5χλμ. θα προστεθεί στο πρόγραμμα.

5. Στο Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2018 (8-9 Σεπτεμβρίου στην Οστράβα της Τσεχίας) τα 5χλμ Α/Γ καταργούνται και οι σκυταλοδρομίες 4Χ400μ. Α/Γ αντικαθίστανται με μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ. με ομάδες από δύο άνδρες και δύο γυναίκες που θα αγωνίζονται με οποιαδήποτε σειρά!

5. Τέλος εφέτος (10 Δεκεμβρίου στο Σαμορίν της Σλοβακίας) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου καθιερώνονται δύο καινοτομίες : α) Αγώνισμα μικτής σκυταλοδρομίας 4Χ1.5 χλμ. (από δύο άνδρες/γυναίκες) με τους οργανωτές να υπολογίζουν συμμετοχή τουλάχιστον 20 Κρατών και τις ομάδες να αγωνίζονται τις μονές χρονιές με σειρά Γ-Α-Γ-Α και τις ζυγές Α-Γ-Α-Γ β) στον ομαδικό θα απαιτείται ο τερματισμός 3 δρομέων αντί για 4 έως σήμερα (6 παλαιότερα)!

Ολα αυτά σημαίνουν κίνητρα για περισσότερους αθλητές και χώρες να βελτιώνουν το επίπεδό τους, οι χώρες να μπορούν να συνθέτουν ανταγωνιστικές ομάδες στις μικτές σκυταλοδρομίες (αντί για τις ξεχωριστές κάθε φύλου), οι θεατές να παρακολουθούν αγωνίσματα που είναι πιο κοντά στις σύγχρονες αντιλήψεις της κοινωνίας και της κοινής προσπάθειας αλλά και ισότητας ανδρών /γυναικών κ.α.

Νομίζω ότι οι φίλαθλοι θα δουν θετικά αυτές τις αλλαγές, που στοχεύουν σε ουιαστικό εκσυγχρονισμό του στίβου παγκοσμίως και σε αύξηση του ενδιαφέροντος των αγώνων αλλά και της νεολαίας να προσεγγίσει με άλλη ματιά το άθλημα.

Προηγούμενο άρθροΣτεφανίδη, Φιλιππίδης, Παπαχρήστου στο Top 10 του 2016!
Επόμενο άρθροΘέλουμε, αλλά… μπορούμε να αλλάξουμε "μοντέλο";
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ