Όρια πανελληνίων – διασυλλογικών πρωταθλημάτων

-> Όρια 2024 <

-> Όρια διασυλλογικών

-> Όρια σχολικών

Όρια Πανελληνίων Πρωταθλημάτων

-> Όρια πανελ.πρ. Α/Γ (κλειστός στίβος)

-> Όρια πανελ.πρ. Α/Γ (ανοικτός στίβος)

-> Όρια πανελ.πρ. εκτός σταδίου

-> Όρια πανελ.πρ. κατηγοριών [Κ23 , Κ20 , Κ18]

-> Όρια πανελ.πρ. ΠΠ/ΠΚ [Κ16]

Δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα έχουν οι αθλητές – αθλήτριες:

 • Που έχουν πετύχει τα αντίστοιχα όρια πρόκρισης στη χρονιά, στους επίσημους αγώνες που συμπεριλαμβάνονται στο καλεντάρι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ή των Ε.Α.Σ.
 • Που κατετάγησαν στη 12αδα του αντίστοιχου ατομικού αγωνίσματος, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που αγωνίστηκαν την προηγούμενη χρονιά (συνολικά για Κ16), ή
 • Που η επίδοσή τους την προηγούμενη χρονιά ήταν στις 15 καλύτερες στην κατηγορία τους, στο αντίστοιχο όμως αγώνισμα και κατηγορία που θα λάβουν μέρος
 • Οι συμμετοχές στις σκυταλοδρομίες είναι ελεύθερες σε Κ16, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες θα δίνεται η δυνατότητα και σε συγκεκριμένο αριθμό ομάδων σκυταλοδρομιών να συμμετέχουν χωρίς όριο, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή διεξαγωγή του αγωνίσματος.
 • Αντίστοιχα ισχύει και σε συγκεκεριμένα αγωνίσματα ανά κατηγορία, που ορίζονται στις προκηρύξεις.
 • Τα σωματεία εκτός των αθλητών–τριών που έχουν πετύχει  τα όρια πρόκρισης ή τις προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα (ανοικτού) με επιπλέον αθλητές–τριες, που δεν έχουν πετύχει τα όρια πρόκρισης ή τις προϋποθέσεις συμμετοχής:
  – με 2 επιπλέον αθλητές–τριες, εάν δεν έχουν κανένα προκρινόμενο αθλητή ή έχουν μέχρι 4 προκρινόμενους.
  – με 3 επιπλέον αθλητές–τριες, εάν έχουν 5-8 περισσότερους προκρινόμενους αθλητές–τριες.
  – με 4 επιπλέον αθλητές–τριες, εάν έχουν 9 ή περισσότερους προκρινόμενους αθλητές–τριες.
  Ανάλογα και με την κατηγορία μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις (θα αναφέρεται στην εκάστοτε προκήρυξη)
  Για τον κλειστό στίβο είναι 1 επιπλέον αθλητής εάν το σωματείο έχει μέχρι 4 προκρινόμενους και 2 οι επιπλέον αν είναι περισσότεροι.

Προκριματικός & τελικός – βαθμολόγηση

Όταν στον τελικό ένας ή περισσότεροι αθλητές – αθλήτριες συμμετέχουν και τερματίσουν κανονικά, αλλά δεν πετύχουν το όριο βαθμολόγησης, το οποίο όμως έχουν πετύχει στον προκριματικό, τότε βαθμολογούνται κανονικά με τους βαθμούς που αντιστοιχούν στη θέση κατάταξής τους στον τελικό.
Όταν στον τελικό ένας ή περισσότεροι αθλητές -τριες ή ομάδες σκυταλοδρομίας συμμετείχαν κανονικά, αλλά δεν τερμάτισαν ή έκαναν άκυρες προσπάθειες, τότε και σε αυτή την περίπτωση βαθμολογούνται κανονικά με τους
βαθμούς που αντιστοιχούν στην τελευταία θέση κατάταξης.
Εάν είναι ένας ο αθλητής, τότε βαθμολογείται με τους βαθμούς που αντιστοιχούν στην τελευταία θέση κατάταξης του τελικού, ενώ εάν είναι περισσότεροι από ένας αθλητής τότε οι αθλητές αυτοί μοιράζονται του βαθμούς στις αντίστοιχες τελευταίες θέσεις του τελικού.

Όρια προηγουμένων ετών

2023 , 2022 , 2020 , 2019 <

Το 2020 & 2021 δεν ίσχυσαν υψηλά όρια βαθμολόγησης (πριμ), ενώ η πρόκριση στα πανελλήνια πρωταθλήματα ήταν βάσει επίδοσης -ανεξαρτήτως ομίλου- στο αντίστοιχο διασυλλογικό.

Τεχνικές διατάξεις / προκηρύξεις πρωταθλημάτων

-> Κατηγορίες & τεχνικά στοιχεία (Ύψη-αποστάσεις εμποδίων και βάρη οργάνων)

-> Γενική προκήρυξη 2024 <

-> Αξιολόγηση 2024