Στον πρωϊνό τελικό του μήκους τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου όχι απλά ξαναμπήκε στα μετάλλια αλλά κατέκτησε και το χρυσό, με 8,41μ.!

-> Αποτελέσματα

Ήταν το 8ο χρυσό για την Ελλάδα στο στίβο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (ή 9ο αν συμπεριλάβουμε και της Θάνου το 2000 μετά την ακύρωση Jones) και 30ο συνολικά και μια τεράστια επιτυχία με μεγάλη σημασία και προβολή για τον ελληνικό -Κλασικό- Αθλητισμό, σε ένα από τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα, στην πόλη όπου πριν 30 χρόνια είχε γίνει και ο κορυφαίος αγώνας του μήκους με το παγκόσμιο ρεκόρ (->εδώ)

Ο 23χρονος αθλητής από τα Γρεβενά που γυμνάζεται -μετά τον Β.Παπανίκο- τα τελευταία χρόνια με τον Γ.Πομάσκι και ανήκει στον ΓΣ Κηφισιάς, είχε σαφή στόχο το μετάλλιο. Είχε την καλύτερη φετινή επίδοση, αλλά βέβαια η νίκη θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα λόγω Juan Miguel Echevarria.

Πράγματι ο Κουβανός ξεκίνησε τον αγώνα με 8,09μ., πατώντας 38εκ. πίσω κι έδειξε πως θα ήταν ο κύριος διεκδικητής του χρυσού. Ο Τεντόγλου είχε πρώτο άλμα στα 8,09μ.
Ο έτερος Κουβανός Maykel Masso που έκλεινε τις προσπάθειες έκανε 8,21μ., ενώ στη δεύτερή του τραυματίστηκε και τέθηκε εκτός αγώνα.

Ο Echevarria στο τρίτο άλμα έκανε 8,41μ. πατώντας και πάλι μακριά, 22εκ. μια επίδοση που τον έφερε επικεφαλής και φαινόταν δύσκολο τότε να τη φτάσει κανείς.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Gayle που αγωνιζόταν τραυματισμένος, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλό κι έμεινε εκτός 8άδας.

Ο Τεντόγλου μετά από δύο άκυρα, στην 4η του προσπάθεια έκανε 8,10μ. και στην 5η έκανε 8,15μ. για να ξαναβρεθεί στα μετάλλια καθώς ενδιάμεσα ο Αμερικανός Harrison είχε κάνει επίσης 8,15μ. – αλλά ο Τεντόγλου είχε καλύτερη επόμενη επίδοση. O Evhevarria έχοντας και πρόβλημα τραυματισμού δεν έκανε την 5η προσπάθεια.

Στην 6η και τελευταία προσπάθεια, που η σειρά που αγωνίζονταν οι αθλητές ξαναπήγε αντίθετα βάσει κατάταξης, ο Σουηδός Montler έκανε μεγάλο άλμα στα επίπεδα του 8,40μ. όμως ήταν ελάχιστα άκυρος. Ακριβώς μετά, ο Ισπανός Caceres έφτασε στα 8,18μ. και βρέθηκε 3ος αφήνοντας τον Τεντόγλου εκτός βάθρου εκείνη την ώρα.

Ο Τεντόγλου έπρεπε να αντιδράσει, σε ένα γνώριμο σκηνικό που βρίσκεται “με την πλάτη στον τοίχο” αλλά και που συνηθίζει να έχει την ανάλογη αντίδραση παρά την ψυχολογική πίεση και σωματική καταπόνηση.

Και όντως, το άλμα αυτό έγραψε ιστορία.

video -> https://fb.watch/78Mj5d1B7W/

Ο Τεντόγλου πάτησε ιδανικά στα 2εκ. και προσγειώθηκε στα 8,41μ., όσο είχε κάνει ο Echεvarria, αλλά έχοντας καλύτερη επόμενη επίδοση ανέβηκε στην κορυφή.

Ο Echevarria δεν μπόρεσε να κανει άλμα (χρειαζόταν πάνω από 8,15μ.) και σταμάτησε, πονώντας, τη φόρα του στη βαλβίδα.

Όπως δήλωσε ο Τεντόγλου, στις 5 πρώτες προσπάθεις δεν του βγήκε, σαν να είχε αγχωθεί, προσπαθούσε πολύ και σκεφτόταν περίεργα, ενώ στο τελευταίο έτρεξε νορμάλ και τελικά ήταν και κάπως τυχερός κανοντας και ίδια επίδοση με τον Echevarria, που ήταν καλύτερος σήμερα όπως ανέφερε.

Ο Τεντόγλου που έχει τη 2η επίδοση διαχρονικά στην Ελλάδα με 8,60μ. που έκανε φέτος στην Καλλιθέα, είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης ανοικτού και κλειστού, ενώ υπήρξε νικητής στα Ευρωπαικά Κ23 και Κ20 και 2ος, πίσω από τον Masso, στο παγκόσμιο Κ20.

-> Ειδικό page για τη διοργάνωση

Η απονομή θα γίνει στην αρχή του απογευματινού προγράμματος, στη 1:07μμ ώρα Ελλάδος.

Τα επίσημα αποτελέσματα του τελικού:

Προηγούμενο άρθροTokyo: O Jacobs τα 100μ. με ρεκόρ Ευρώπης – OR η Camacho στα εμπόδια
Επόμενο άρθροTokyo: Συνεχίζει η Σπανουδάκη, ρεκόρ Κ20 η Mboma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ