Αρκετές είναι οι περιπτώσεις -και στο Ευρωπαικό- που βλέπουμε αθλητές να έχουν αντίδραση πριν την εκκίνηση αλλά να μην ακυρώνονται παρά να δέχονται παρατήρηση – κίτρινη κάρτα.
Ο χρόνος αντίδρασης μπορεί να ήταν μικρότερος του επιτρεπόμενου 0.100, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις αρκετά μικρότερος του 0, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις και διευκρινίσεις στους κανονισμούς για το τι θα πρέπει να γίνει.

Γενικότερη φιλοσοφία είναι πως εφόσον δεν υπήρξε ούτε πρόθεση, ούτε απώλεια επαφής ποδιού με μπλοκ ή χεριού με έδαφος, να διαπιστωθεί αν υπήρχε συνέχεια στην εκκίνηση, ή, αν ήταν κάποιο θέμα πρόσκαιρης αστάθειας οπότε στην τελευταία περίπτωση ο αθλητής θα ξανατοποθετηθεί στο βατήρα, εφόσον ήταν για πρώτη του φορά (στη δεύτερη κίτρινη -και σε επόμενη φάση ακόμα- υπάρχει αποκλεισμός)

Στις μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαικό, πέρα από τις καταγεγραμμένες αντιδράσεις και την αντίληψη του Αφέτη, το βίντεο μετά πιθανόν θα δώσει μια πιό σαφή εικόνα.

Παραθέτουμε τα βασικότερα σημεία των επίσημων κανονισμών σχετικά με την περίπτωση:

“Οποιαδήποτε κίνηση από έναν αθλητή, η οποία δεν περιλαμβάνει ή δεν έχει ως αποτέλεσμα το να χάσει το πόδι (ή τα πόδια) του αθλητή την επαφή με το πέλμα (ή τα πέλματα) των βατήρων, ή το να χάσει το χέρι (ή τα χέρια) του αθλητή την επαφή με το έδαφος, δεν θα θεωρείται ότι αποτελεί την έναρξη της εκκίνησης. Τέτοια συμβάντα θα μπορούν, αν είναι εφικτό, να επιφέρουν πειθαρχική προειδοποίηση ή αποκλεισμό.
Ωστόσο, αν ο Αφέτης κρίνει ότι πριν ακουστεί η εκπυρσοκρότηση του πιστολιού, κάποιος αθλητής άρχισε να κινείται χωρίς να σταματήσει, και συνέχισε να κινείται και κατά την έναρξη της εκκίνησης, αυτό θα θεωρείται άκυρη εκκίνηση”

Σημειώσεις των κανονισμών:

Γενικά, καμία άκυρη εκκίνηση δεν θα πρέπει να χρεώνεται εάν ο αθλητής δεν έχει απολέσει την επαφή με το έδαφος ή με τα πέλματα των βατήρων.
Για παράδειγμα, εάν ένας αθλητής ανασηκώσει τους μηρούς του, αλλά μετά τους κατεβάσει χωρίς να χάσουν τα χέρια του ή τα πόδια του την επαφή με το έδαφος ή με τα πέλματα των βατήρων σε καμία στιγμή, αυτό δεν θα πρέπει να επιφέρει άκυρη εκκίνηση.
Θα μπορεί να αποτελέσει την αιτία για να δοθεί προειδοποίηση (ή αποκλεισμός αν έχει ήδη δοθεί προειδοποίηση) στον αθλητή για απρεπή συμπεριφορά σύμφωνα με το Άρθρο 162.5.) *

Ωστόσο στις περιπτώσεις “εκκίνησης εν κινήσει (rolling start)” όπου ο Αφέτης (ή ο Αφέτης Ανάκλησης) είναι της γνώμης ότι ένας αθλητής έχει ουσιαστικά προλάβει την εκκίνηση μέσω κάποιας συνεχούς κίνησης ακόμη και αν δεν κούνησε τα χέρια του ή τα πόδια του προτού εκπυρσοκροτήσει το πιστόλι, ο αγώνας δρόμου θα πρέπει να ανακαλείται. Αυτό μπορεί να γίνει από τον Αφέτη ή από τον Αφέτη Ανάκλησης, αλλά ο Αφέτης είναι αυτός που βρίσκεται στην καλύτερη θέση να εκτιμήσει μια τέτοια περίπτωση, καθώς μόνον αυτός μπορεί να γνωρίζει τη θέση του δακτύλου του στη σκανδάλη του πιστολι τού όταν ο αθλητής άρχισε να κινείται. Στις περιπτώσεις αυτές που ο Αφέτης είναι σίγουρος ότι η κίνηση του αθλητή άρχισε πριν την εκπυρσοκρότηση του όπλου, θα χρεώνεται άκυρη εκκίνηση

Ο Αφέτης ή οποιοσδήποτε Αφέτης Ανάκλησης, που είναι της γνώμης ότι η εκκίνηση δεν ήταν κανονική, θα ανακαλεί τους αθλητές με έναν πυροβολισμό. Ο όρος ʽκανονική εκκίνησηʼ δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον τις περιπτώσεις άκυρης εκκίνησης.
Το άρθρο αυτό θα πρέπει επίσης να ερμηνεύεται ότι ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι το να ολισθήσουν οι βατήρες, να παρενοχλήσει ένα ξένο αντικείμενο έναν ή περισσότερους αθλητές κατά τη διάρκεια της εκκίνησης κλπ.

*Όταν ένας αθλητής, κατά την κρίση του Αφέτη,
(α) μετά το παράγγελμα “Λάβετε θέση” ή “Έτοιμοι”, και πριν από την εκπυρσοκρότηση του πιστολιού, προκαλέσει τη διακοπή της εκκίνησης, για παράδειγμα με το σήκωμα ενός χεριού ή με το να παραμένει όρθιος ή ανακαθισμένος στην περίπτωση συσπειρωτικής εκκίνησης, χωρίς κάποια σοβαρή αιτία (η αιτία αυτή θα εκτιμάται από τον αρμόδιο Έφορο)
ή
(β) αρνείται να συμμορφωθεί με τα παραγγέλματα “Λάβετε θέση” ή “Έτοιμοι”, ανάλογα με την περίπτωση, ή δεν τοποθετείται στην τελική του θέση εκκίνησης μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα
ή
(γ) μετά τα παραγγέλματα “Λάβετε θέση” ή “Έτοιμοι” παρενοχλεί άλλους συναθλητές στον αγώνα δρόμου με θορύβους, με κινήσεις ή με άλλον τρόπο,
ο Αφέτης θα διακόπτει την εκκίνηση.
Ο Έφορος θα μπορεί να προειδοποιεί τον αθλητή για ανάρμοστη συμπεριφορά (και να τον αποκλείει στην περίπτωση δεύτερης παραβίασης του Άρθρου κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα)

Προηγούμενο άρθροΒερολίνο: 3/3 για τον τελικό επί κοντώ – Πολωνική κυριαρχία σε ρίψεις, βρετανική στα 100μ
Επόμενο άρθροΒερολίνο: Αέρινη η Παπαχρήστου – Συνεχίζουν Τσάκωνας, Πεσιρίδου, ατομικό η Μουρτά – Απτόητος ο F.Ingebrigtsen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ