Όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, συμφώνησε σήμερα, 1η Μαρτίου, να επιβάλει κυρώσεις κατά των Ομοσπονδιών-μελών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Όλοι οι αθλητές, το προσωπικό υποστήριξης και οι αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις World Athletics Series για το προσεχές μέλλον, με άμεση ισχύ.

(Έτσι τίθεται απολεισμός και για το παγκόσμιο βάδην και το παγκόσμιο κλειστού)

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Ομοσπονδίας της Λευκορωσίας, στην προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου (RusAF) έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Στίβο από το 2015, λόγω παραβιάσεων ντόπινγκ, και ως εκ τούτου δεν δικαιούται επί του παρόντος να φιλοξενήσει Παγκόσμιους αγώνες στίβου ή να στείλει ομάδες σε διεθνή πρωταθλήματα.

Η διαδικασία των Εξοθσιοδοτημένων Ουδέτερων Αθλητών – Authorised Neutral Athlete (ANA) παραμένει σε ισχύ, αλλά οι Ρώσοι αθλητές που έχουν λάβει το καθεστώς ANA για το 2022 αποκλείονται από τις διοργανώσεις της World Athletics Series για το άμεσο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Sebastian Voe, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Έχω διαμαρτυρηθεί κατά της πρακτικής των πολιτικών να στοχεύουν αθλητές και τον αθλητισμό για να κάνουν πολιτικούς λόγους όταν άλλοι κλάδοι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.
Αυτό είναι διαφορετικό καθώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επιβάλει κυρώσεις και μέτρα κατά της Ρωσίας σε όλους τους τομείς.
Ο αθλητισμός πρέπει να εντείνει και να ενώσει αυτές τις προσπάθειες για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η ειρήνη.
Αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το παραβλέψουμε”.

Οι πρόεδροι της Επιτροπής Αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ο Renaud Lavillenie και η Dame Valerie Adams (που μάλιστα ανακοίνωσε και την απόσυρσή της από την ενεργό δράση) χαιρέτησαν την απόφαση.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναθλητές μας, τους αγωνιζόμενους και τους φίλους μας από την Ουκρανία που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από απλά προβλήματα στην προπόνηση και τον αγώνα τους, αλλά φοβούνται τη ζωή τους και τις ζωές των αγαπημένων τους», είπε ο Lavilleni (ο οποίος έγινε και 2η φορά πατέρας)

Την προηγούμενη ημέρα οι Αθλητές της Ουκρανίας είχαν στείλει ανοικτή επιστολή (->εδώ) ζητώντας τη σχερική τιμωρία για Ρωσία και Λευκορωσία.

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή των αθλητών στίβου της Ουκρανίας
Επόμενο άρθροΑναζήτηση ευθυνών για το ΣΕΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ