Ανοικτή επιστολή δημοσίευσε η Επιτροπή των Αθλητών της Ουκρανικής Ομοσπονδίας στίβου, όπου ζητάει τον αποκλεισμό των αθλητών της Ρωσίας καθώς και της Λευκορωσίας σε όλους ανεξαιρέτως τους διεθνείς αγώνες, ακόμη και σε ουδέτερο καθεστώς.

Η επιστολή:

“Αγαπητή Επιτροπή Αθλητών της Παγκόσμια Ομοσπονδίας, Επιτροπή αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, διοργανωτές,

Σήμερα, σας γράφουμε εκ μέρους των Ουκρανών Αθλητών για να σας ζητήσουμε να αναστείλετε αμέσως τις εθνικές ομοσπονδίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η αναστολή πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την απαγόρευση όλων των αθλητών από διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Βάδην, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ρίψεων, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου U20, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου καθώς και Diamond League, World Indoor Tour, Continental Tour και άλλα μονοήμερα meetings.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την υποστήριξη της Λευκορωσίας, είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των Ολυμπιακών Χαρτών – μια παραβίαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρές κυρώσεις.

Νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μια πυραυλική επίθεση σε πόλεις της Ουκρανίας και αργότερα άρχισε μια ευρείας κλίμακας εισβολή. Ένα μέρος των ρωσικών στρατευμάτων εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία.

Έχουν περάσει ήδη αρκετές μέρες από τότε που οι Ουκρανοί αθλητές, οι συμπατριώτες μας, οι οικογένειές μας και οι φίλοι μας ζουν υπό συνεχή βομβαρδισμό. Τα παιδιά μας κρύβονται σε καταφύγια βομβών και υπόγεια ως αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής επίθεσης της Ρωσίας στη χώρα μας. Στρατιωτικά χτυπήματα γίνονται σε άμαχους πληθυσμούς, ορφανοτροφεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία.

Λόγω του τεράστιου κινδύνου για τις κοινότητες, πρέπει να σας ζητήσουμε ειλικρινά να θέσετε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία υπό νόμιμες κυρώσεις.

Οι Επιτροπές Αθλητών των World Athletics και European Athletcs και οι διοργανωτές θα πρέπει να αντιταχθούν και, σε αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς αθλητές, να αφαιρέσουν αμέσως τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το συμβούλιο μελών.

Οι αθλητές του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Στίβου θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν την ενθάρρυνση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να δράσουν. Οι ενέργειές τους έχουν επανειλημμένα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και τους Ολυμπιακούς Χάρτες. Η έλλειψη δράσης σας θα στείλει ένα μήνυμα σε κάθε αθλητή ότι έχετε επιλέξει τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τα συμφέροντα των αθλητών. Οι ενέργειές σας θα καθορίσουν την κληρονομιά σας.”

Επιτροπή Αθλητών της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Στίβου

Από την Ομοσπονδία Στίβου της Ουκρανίας είχε εκδοθεί προηγουμένως ανακοίνωση:

“Διεξάγαμε επειγόντως την εκτελεστική επιτροπή της FLAU, συλλέξαμε πληροφορίες για το που, σε ποιες πόλεις και χώρες βρίσκονται οι αθλητές, οι προπονητές, οι μασέρ, οι γιατροί μας.
Διατηρούμε επαφή με την ηγεσία των διεθνών ομοσπονδιών σε όλα τα επίπεδα.
Λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου, ετοιμαζόμαστε να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στις επερχόμενες αθλητικές εκδηλώσεις εκτός Ουκρανίας.
Διατηρούμε επαφή με ξένους αθλητές που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη της Ουκρανίας.”


Ο Ολυμπιακός Χάρτης ορίζεται ως το σύνολο κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και για τη διοίκηση του Ολυμπιακού κινήματος.
-> Olympic Charter 2020

Προηγούμενο άρθροΕθνικά πρωταθλήματα: ξεχώρισαν Crouser και Bol
Επόμενο άρθροΗ W.A. απέκλεισε Ρώσους και Λευκορώσους από τις διοργανώσεις στίβου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ