Η ολυμπιακή φλόγα άναψε στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας και ξεκίνησε ήδη το μαγικό της ταξίδι για το Λονδίνο και τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε μια όμορφη Τελετή, παρουσία χιλιάδων θεατών στο αρχαίο στάδιο, η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη και ακολούθησε το χορευτικό από τις Ιέρειες που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.
Στη συνέχεια, η Πρωθιέρεια μεταλαμπάδευσε το Φως στην δάδα του πρώτου Λαμπαδηδρόμου, Σπύρου Γιαννιώτη.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης έτρεξε ως το μνημείο του Βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν και άναψε τη δάδα του δεύτερου Λαμπαδηδρόμου, του 19χρονου Αλέξανδρου Λούκου που γεννήθηκε στην Αγγλία από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη.
«Έχω ανατριχιάσει. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είναι η κορυφαία στιγμή της αθλητικής μου καριέρας. Ευχαριστώ όλους για την τεράστια τιμή. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι στο Λονδίνο θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποδώσω αυτό που πήρα σήμερα. Και μακάρι να τα καταφέρω και να τους κάνω όλους υπερήφανους!», δήλωσε ο Γιαννιώτης.
«Έχουμε έρθει στη γενέτειρα του Ολυμπιακού Κινήματος για να ανάψουμε τη φλόγα που θα σύντομα θα σκορπίσει τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φλόγα που ανάβει εδώ από τα αγνές ακτίνες του ήλιου είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Κίνημά μας. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού. Είναι ένα σύμβολο συντροφικότητας και ειρήνης.

Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και το Ολυμπιακού Ιδεώδους. Το ψήφισμα είναι η σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των αθλητών και των θεατών στους Αγώνες”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρονγκ.

Την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε που δήλωσε: «Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα αυτής της Ολυμπιακής κληρονομιάς που σημαίνει τόσα πολλά για τον κόσμο.
Αυτή η μοναδική Φλόγα θα μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας. Επίσης, θα φέρει μαζί της το σεβασμό και την καλή θέληση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα λάμψει ένα φως σε αυτήν τη χώρα και θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε.
Υποσχόμαστε να προστατεύσουμε τη Φλόγα, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις της και να οργανώσουμε μία συναρπαστική Λαμπαδηδρομία για την οποία θα μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι και η οποία μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά».

Η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, ως τις 17 Μαΐου που θα παραδοθεί στην αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην Ελλάδα θα διανύσει 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια περίπου 550 Λαμπαδηδρόμων και θα περάσει από 40 πόλεις και πέντε αρχαιολογικούς χώρους. Θυμίζουμε πως στις 16 του μηνός η φλόγα θα είναι στα χέρια του Δημήτρη Χονδροκούκη, ο οποίος θα ανάψει τον βωμό στην Ακρόπολη.

Προηγούμενο άρθροΡαντεβού στο ΟΑΚΑ, αλλά ποιοι ..;
Επόμενο άρθροΣχολικοί – προκρινόμενοι αθλητές-τριες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ