Για το παγκόσμιο στη Doha που ξεκινάει σε 2 εβδομάδες, έμειναν 3 ημέρες για να κλείσει και το θέμα των προσκλήσεων καθώς και να οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές
(->τι ισχύει για τη διαδικασία πρόκρισης)

Προσκλήσεις, πότε και ποιοι λαμβάνουν

Πέραν όσων έχουν προκριθεί με όριο ή wild card (->όρια & επιτεύξεις) και κατόπιν και κάποιων ενημερώσεων για αποσύρσεις, η IAAF έχει στείλει προσκλήσεις σε αθλητές-τριες που ήταν εντός του αριθμού-στόχου.

Ανάλογα με το αν υπάρξουν αρνήσεις -ή μείνουν αναπάντητες κάποιες- εντός 24 ωρών, ή και εάν ενδιάμεσα υπάρξουν νέες ακυρώσεις από Ομοσπονδίες για αθλητές τους με όριο, ενδέχεται να συνεχίσει και σε επόμενες προσκλήσεις – κάτι που είναι στην ευχέρειά της αν θα το πράξει όπως αναγράφεται.

Για τις ημερομηνίες, αναφέρεται από την IAAF πως έως τις 15/9 είναι η περίοδος των προσκλήσεων και επιβεβαιώσεων αθλητών-τριων μέσω επιδόσεων.
Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία για τις Ομοσπονδίες για τις τελικές συμμετοχές.

Θέσεις που δεσμεύονται ή ανοίγουν

Στις περιπτώσεις αθλητών που δεν πρόκειται (για λόγους πχ τραυματισμού, προγραμματισμού ή κακής αγωνιστικής κατάστασης) να λάβουν μέρος:

  • ως προς αυτούς με όριο, ενδεχομένως κάποια Ομοσπονδία να καθυστερήσει ως τότε να το γνωστοποιήσει (ή να αναφέρει ποιοί τέθηκαν εκτός), ενώ
  • ως προς αυτούς με πρόσκληση θα πρέπει να απαντάει εντός 24 ωρών αλλιώς είναι άρνηση (και πιθανόν η IAAF να προχωρήσεις προσκλήσεις και σε άλλους)

Έτσι θέσεις μπορεί να “δεσμευτούν” σε περιπτώσεις με όριο και μόνο, από μη σχετική ενημέρωση Ομοσπονδίας.

Χωρίς όριο ή επίδοση

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι και οι δηλώσεις της διοργανώτρια χώρας, που μπορεί να έχει και μια συμμετοχή ανά αγώνισμα και να κλείσει μια θέση.
Επίσης και τυχόν δηλώσεις μοναδικής εκπροσώπησης χωρών που δεν έχουν αθλητή-τρια με όριο και δικαιούνται. Συνήθως το κάνουν στα 100μ., ενώ σε περιπτώσεις αλτικών και ριπτικών αγωνισμάτων δεν είναι και σίγουρο ότι θα γίνουν δεκτές πχ αν έχουν χαμηλή επίδοση.
Αυτές οι δηλώσεις έχουν γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά δεν είναι γνωστές.

Οι ελληνικές περιπτώσεις

Όπως εξαρχής αναφέραμε στο stivoz.gr, πλην μιας περίπτωσης η κατάσταση ήταν δύσκολη αλλά υπήρχαν βέβαια ελπίδες για αθλητές μας που ήταν κοντά καθώς χρειάζονταν αρκετές ακυρώσεις.

Ως τώρα, όπως αναμενόταν, πρόσκληση έλαβε η Ραφαέλα Σπανουδάκη, που ήταν σε θέση πρόκρισης.

Όπως έχει τώρα η κατάσταση, σε μια πρόσκληση τελευταίας στιγμής αν υπάρχουν κάποιες αρνήσεις-ακυρώσεις κι επιθυμεί και η IAAF, θα μπορούσαν να ελπίζουν (δεν ήταν σε θέση πρόκρισης) η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, ίσως με αρκετές συγκυρίες και ο Κώστας Μπανιώτης και πολύ δύσκολα και η Ελένη Πόλακ. (Δεν υπάρχει ουσιαστική πιθανότητα για την Πεσιρίδου και τον Σκαρβέλη).

Για την Κύπρο, η Νεκταρία Παναγή παρουσιάζεται τώρα σε θέση πρόκρισης, αναμένεται αν δεν υπάρχει κάποια άλλη προσθήκη, αν θα προχωρήσει η IAAF.

Βασικές λεπτομέρειες

  • Οι Ομοσπονδίες αρχικά δηλώνουν τις ομάδες βάσει των αθλητών που έχουν όριο και δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εκτιμάται πως θα λάβουν πρόσκληση
  • Δεν “δεσμεύονται” θέσεις από αθλητές χωρίς όριο.
  • Στις ισοπαλίες μετράει η καλύτερη θέση στα World Rankings, οπότε δεν θεωρείται πως υπάρχουν πχ 5-6 αθλητές στην 31η ή 32η θέση
  • Δεν είναι και δεσμευτικό για την IAAF να φτάσει στον αριθμό-στόχο σε κάθε αγώνισμα
Προηγούμενο άρθροΡήξη ΣΕΓΑΣ με Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – το ιστορικό
Επόμενο άρθροΑπονομή του χρυσού του 2011 στη Semenya, χωρίς την ίδια στη Doha

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ