Σε ρήξη έχει έρθει ο ΣΕΓΑΣ με την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων [ΕΟΣΛΜΑ-Υ, που ιδρύθηκε το 2006]

Από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ υπήρξε η ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση (σε απάντηση ανακοίνωσης της ΕΟΣΛΜΑ-Υ)

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη διακοπή κάθε μορφής συνεργασίας της Ομοσπονδίας με την ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΟΣΛΜΑ-Υ, περί απαγόρευσης συμμετοχής στους αγώνες που (σύμφωνα με το Νόμο) έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ ή διοργανώνονται και συνδιοργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ ή Σωματεία της δύναμής του, σε συνέχεια σειράς άδικων προσβλητικών και συκοφαντικών επιθέσεων κατά της Ομοσπονδίας μας, καθιστά επιβεβλημένη αυτή την επιλογή.    

Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα τόσο του Μαραθωνίου όσο και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας συνεχίζεται και θα υλοποιείται πλέον μέσω της συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ απευθείας με τους Συλλόγους Δρομέων.”

Η ανακοίνωση της ΕΟΣΛΜΑ-Υ που προηγήθηκε, στις 3/9/2019, με προ τριμήνου απόφασή της όπως αναγράφεται, ήταν η ακόλουθη:

“Με αφορμή την στάση του ΣΕΓΑΣ απέναντι στην Ομοσπονδία μας και τους Συλλόγους της, και την προσπάθεια του, μέσω δημιουργίας σύγχυσης να παρεμποδίσει τους λαϊκούς αγώνες η Γενική Συνέλευση της ΕΟΣΛΜΑ-Υ 1/6/2019 αποφάσισε:

  1. Να δοθεί εντολή στους Συλλόγους και τα μέλη τους να μην συμμετέχουν σε αγώνες που διοργανώνονται ή συν-διοργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ ή συλλόγους του με εξαίρεση, για την ώρα τους Μαραθωνίους τον ημιμαραθώνιο Αθηνάς και Θεσαλονίκης. Οι εξαιρέσεις έγιναν επειδή κρίθηκε ότι υπάρχουν συμφωνίες που εξυπηρετούν κοινωνικό σκοπό. Εννοείται και είναι σαφές πως κανείς Σύλλογος δεν θα οργανώνει εκδρομή-ομαδική συμμετοχή στους παραπάνω αγώνες.
  2. Να δοθεί εντολή στους Συλλόγους και τα μέλη τους να μην συμμετέχουν σε αγώνες που διοργανώνονται από διοργανωτές που υποβάλλουν αίτημα στην Επιτροπή Αγώνων σε Δημόσιο Δρόμο & Βουνό του ΣΕΓΑΣ με σκοπό την υπαγωγή των αγώνων τους στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ”

Τι προηγήθηκε

Ενόψει του Νέου Αθλητικού Νόμου, ο ΣΕΓΑΣ δια της Επιτροπής Αγώνων σε Δημόσιο Δρόμο & Βουνό προχώρησε σε επιστολή με Θέμα: Άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης στις 7/2/2019.
(δείτε->εδώ)

Μεταξύ άλλων αναφέρει:
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το γεγονός της ανεξέλεγκτης διεξαγωγής αγώνων, χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας για τη διοργάνωση αγώνων σε δημόσια οδό και σε βουνό, αλλά και χωρίς την έγκριση-βεβαίωση της Ομοσπονδίας και της χορήγησης σχετικής άδειας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας

Ο ΣΕΓΑΣ είναι από τον Νόμο η αρμόδια αθλητική αρχή να διεξάγει ή να εγκρίνει τους αγώνες που διεξάγονται εκτός σταδίου, δηλαδή τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, τους αγώνες υπεραποστάσεων (Ultrarunners), τους αγώνες σε ανώμαλο έδαφος, σε βουνό και περιπέτειας προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες-ελάχιστες προδιαγραφές των αρμοδίων Διεθνών Ομοσπονδιών, που απαιτούνται για την διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων

α. Οργανωτής δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά αθλητικός φορέας (Σωματείο, Ένωση, Ομοσπονδία). β. Είναι σαφές πως αυτοί οι αγώνες δεν υπάγονται στις σχετικές διατάξεις του άρθρων 4 έως 10 του Ν. 4582/2018 του Υπουργείου Τουρισμού περί αθλητισμού αναψυχής, δεδομένου ότι «ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.» Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την πιστοποίηση της διαδρομής ενός αγώνα

Στις 18/4/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ εκπροσώπων των Δ.Σ. της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και του ΣΕΓΑΣ

Από την ΕΟΛΜΑ-Υ αναφέρεται (δείτε->εδώ) μεταξύ άλλων ότι το δρομικό κίνημα δεν ξεκίνησε σε καμία περίπτωση από τον ΣΕΓΑΣ και το γεγονός ότι εμφανίζεται ξαφνικά ως ο κύριος διαχειριστής της δρομικής δραστηριότητας όχι μόνο δίκαιο δεν είναι αλλά και καταχρηστικό, ότι οι Λαϊκοί αγώνες δρόμου δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα, καθώς σε αυτούς έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε (χωρίς την επίδειξη δελτίου Αθλητή) αποδεχόμενος απλά τους όρους συμμετοχής και απευθύνεται σε αθλουμενους, ότι παρατηρείται απο ΣΕΓΑΣ επιλεκτική στάση και εντελώς υποκειμενικά κριτήρια στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι διάφοροι αγώνες κ.α.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για Σπανουδάκη – στο όριο η Αναγνωστοπούλου
Επόμενο άρθροΤι ισχύει με τις προσκλήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ