Τον Απρίλιο του 2018 η IAAF είχε εκδόσει νέους κανονισμούς περί καταλληλοτητας συμμετοχής των γυναικών στην κατηγορία, για αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλικη ανάπτυξη – “DSD” (Differences of Sexual Development) και για συγκεκριμένα αγωνίσματα (από 400μ. έως μίλι), με έμφαση στο επίπεδο ενδογενούς τεστοστερόνης (κάτω από 5 nmol/L) για να μην υπάρχει ανδρογενής επίδραση.

Οι κανονισμοί αυτοί που αντικατέστησαν τους προηγούμενους υπερανδρογενισμού που από το 2015 μετά την περίπτωση της Dutee Chand και απόφαση του CAS υπέρ της Ινδής αθλήτριας, δεν είχαν πλήρη εφαρμογή και η IAAF είχε λάβει περιθώριο 2 ετών να τους υποστηρίξει.

Οι νέοι κανονισμοί αφορούν αθλήτριες με χρωμοσώματα “46 XY DSD” και θα ίσχυαν από 1/11/2018, όμως υπήρχε εκκρεμότητα της απόφασης του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS)

Είχε γίνει σχετική προσφυγή από την Caster Semenya και την Ομοσπονδία της Ν.Αφρικής από τον Ιούνιο του 2018, που εξετάστηκε τον Φεβρουάριο 2019 με την απόφαση λόγω επιπλέον παρατηρήσεων και υλικού να συμφωνείται να μετατίθεται για τέλη Απριλίου.

Το CAS αποφάσισε στη Λωζάννη την 1η Μαίου υπέρ της IAAF κι έτσι από 8/5/2019 θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανονισμοί.

Οι αθλήτριες θα πρέπει να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, κάτω από τα 5 nmol/L και για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών πριν από μεγάλη διοργάνωση.

Tέτοιες περιπτώσεις θα γίνουν δεκτές και για το παγκόσμιο στίβου στη Doha (27/9- 6/10/2019) αλλά θα πρέπει μέσα σε μια εβδομάδα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος, να υποβληθούν σε δειγματοληψία αίματος για μέτρηση επιπέδου τεστοστερόνης με φασματογραφία όπως ορίζεται.
Εάν τότε ή στη συνέχεια η τιμή βρεθεί πάνω από τα 5 nmol/L δεν θα μπορέσει η αιτούσα να λάβει μέρος.

Η Semenya

H 28χρονη Semenya είναι χρυσή Ολυμπιονίκης στα 800μ. το 2012 (ετεροχρονισμένα κατόπιν τιμωρίας της Savinova) και το 2016. Επίσης, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2009, 2011 και 2017 (όπου πήρε και χάλκινο στα 1500μ.).

To 2009 είχαν ήδη γίνει πολλές συζητήσεις για τα ανδρικά χαρακτηριστικά της, υπεβλήθη σε τεστ φύλου ενώ αρχικά τέθηκε σε περιορισμό και από το καλοκαίρι του 2010 της επετράπη να αγωνιστεί ξανά.
Από τα τέλη του 2015 είναι παντρεμένη, με γυναίκα.
Οι αντιδράσεις στις επιδόσεις της και όχι μόνο ήταν πάντα αρκετές και ιδιαίτερα όταν έκανε τη μεγάλη εμφάνισή της ακόμα νεάνιδα το 2009 αλλά και όταν κέρδισε τους Ολυμπιακούς το 2016, με 2 αθλήτριες της κούρσας μάλιστα (Sharp, Jozwik) να τη χαρακτηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς ξένο σώμα.
Το 2018 έφτασε το ρεκόρ της στα 800μ. σε 1.54.25 – είναι η 4η καλύτερη διαχρονικά.

Ποιές αφορά ο κανονισμός

Αφορά αθλήτριες που έχουν χαρακτηριστικά* DSD, τιμή τεστοστερόνης άνω των 5nmol/L και σχετική ευαισθησία με ανδρογενή επίπτωση αλλά και συγκεκριμένα αγωνίσματα:

Τα αγωνίσματα που τίθεται ο περιορισμός είναι από 400μ. μέχρι μίλι, καθώς σε αυτά κρίνεται πως αποκτάται πλεονέκτημα από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, και την ισχύ που προέρχεται από τις αυξήσεις της μυϊκής μάζας και της δύναμης και από την επιπλέον μεταφορά και πρόσληψη οξυγόνου που προέρχεται από την αυξημένη αιμοσφαιρίνη στο αίμα.

Ενώ για άνδρες τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό αίματος είναι 7.70 – 29.4 nmol/L, για τις γυναίκες είναι 0.12 – 1.79 nmol/L ενώ σε γυναικολογικό ορμονικό σύνδρομο μπορούν να φτάσουν μέχρι 4.80 nmol/L.
Τιμές πάνω από 5 μπορούν να έχουν μόνο DSD αθλήτριες, ερμαφρόδιτες, ή με όγκο στους αδένες ή τις ωοθήκες, ή να είναι αποτέλεσμα doping.

Σε επίπεδα κάτω από 5 nmol/L, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις απόκρισης ενώ σε υψηλότερα επίπεδα υπάρχει σαφές πλεονέκτημα απόδοσης (σύμφωνα με μελέτες, 4.4% αύξηση της μυϊκής μάζας και 12-26% αύξηση της μυϊκής δύναμης και αύξηση της αιμοσφαιρίνης κατά 7,8%)

Το CAS πάντως διατύπωσε επιφύλαξη στο να παραμείνει αθλήτρια σε πρωτόκολλα θεραπείας και συνέπειες ακούσιας μη συμμόρφωσης,για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες ορμονικής θεραπείας αλλά και για το αν υπάρχει πράγματι πλεονέκτημα στα 1500μ. και μίλι και αν θα πρέπει να είναι στα περιορισμένα αγωνίσματα.


*κριτήρια:

(i) she has one of the following DSDs:
(A) 5α-reductase type 2 deficiency;
(B) partial androgen insensitivity syndrome (PAIS);
(C) 17β-hydroxysteroid dehydrogenase type 3 (17β- HSD3) deficiency;
(D) ovotesticular DSD; or
(E) any other genetic disorder involving disordered gonadal steroidogenesis; and

(ii) as a result, she has circulating testosterone levels in blood of five (5) nmol/L or above; and

(iii) she has sufficient androgen sensitivity for those levels of testosterone to have a material androgenising effect.

Προηγούμενο άρθροΗ 10η σειρά Diamond League ξεκινάει στη Doha
Επόμενο άρθροΟ Μάιος μπαίνει με διασυλλογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ