Οι προσεκτικοί αναγνώστες ίσως θυμούνται τις αναφορές μου σε μια νέα εποχή, ένα νέο μοντέλο του στίβου που δημιουργείται και στην Ευρώπη και διεθνώς. Να λοιπόν που οι πρώτες ριζικές αλλαγές προετοιμάζονται και ίσως γίνουν πράξη συντομότερα απ’ την αρχική πρόβλεψη!
Αφορούν το σύστημα πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (υποθέτω μόνο στο Α/Γ) με σύστημα ranking (κάτι σαν το τένις) βάσει βαθμολογίας και όχι ορίων βάσει επιδόσεων! Σίγουρα κάτι μάλλον πρωτόγνωρο για το στίβο, αφού σε άλλα αθλήματα εφαρμόζεται ακόμη και για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς!
Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, αφού όσο κι αν κατηγοριοποιηθούν τα μίτιγκ ή αυξηθούν πάντα θα υπάρχει κίνδυνος αρκετοί αθλητές/τριες από τις πιο αδύνατες αθλητικά και οικονομικά χώρες-ομοσπονδίες να μην μπορούν να συγκεντρώνουν τον αριθμό συμμετοχών που θα τους δίνουν τους αναγκαίους βαθμούς κ.α.
Σκεφθείτε δηλ. ότι ακόμη και με τα αυστηρότερα τις περισσότερες φορές όρια του ΣΕΓΑΣ 20 και πλέον αθλητές ή αθλήτριές μας κέρδιζαν το εισιτήριο για ένα Ευρωπαίκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου! Μάλλον οι λιγότεροι είχαν πιάσει τα όρια σε αγώνες στο εξωτερικό ή έστω ήταν μοιρασμένοι… Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αμφισβητούνταν η αξιοπιστία των επιδόσεων στη χώρα μας.
Τώρα όμως οι περισσότεροι θα πρέπει να βρουν τρόπο και ευκαιρία συμμετοχής στα επιλεγμένα μίτιγκ όχι μόνο μια ή δυο φορές για να πετύχουν την επίδοση -στόχο, αλλά πολλές παραπάνω για να εξασφαλίσουν θέσεις και ανάλογους βαθμούς, ώστε να είναι στην ελίτ (32 ή 48 αλλά και 24 σε κάποια αγωνίσματα) που θα δικαιούται να μετέχει στο Πρωτάθλημα Ευρώπης!
Κι αυτό δεν θα σημαίνει μόνο κάλυψη του κόστους μετάβασης κ.λπ.,διαθέσιμο χρόνο (από δουλειά ή σπουδές κ.α.) αλλά και έναν ουσιαστικά διαφορετικό τρόπο προετοιμασίας και παρουσίας σε αγώνες, ίσως πολύ ασυνήθιστο για τους περισσότερους Έλληνες αθλητές και προπονητές!
Ασφαλώς και δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς απ’ όσους έχουν βλέψεις να είναι το 2020 ή ακόμη και το 2018 (αν ισχύει νωρίτερα το σύστημα) στο κορυφαίο ραντεβού της Ευρώπης, αφού οι λεπτομέρειες θα γίνουν έγκαιρα γνωστές. Αλλά ίσως είναι καλό και η τεχνική ιεραρχία του ΣΕΓΑΣ και οι προπονητές των επίλεκτων αθλητών /τριων μας να αρχίσουν να σκέπτονται από τώρα πως θα αντιμετωπίσουν στην πράξη τη νέα πρόκληση!
Κλείνοντας νομίζω ότι μπορώ να προβλέψω ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και το στίβο δεν θα είναι ο αριθμός των αθλητών που θα εξασφαλίζουν τους βαθμούς στο ranking, αλλά ότι θα “στηθούν” ή αναβιώσουν ξανά μίτιγκ υψηλού επιπέδου, όπως κάποτε τα Βαρδιονγιάννεια ή τα Βενιζέλεια, ακόμη τα Παπαφλέσσεια κ.α.! Γιατί θα υπάρξουν ελπίζω οι προϋποθέσεις να έρχονται για βαθμούς και στη χώρα μας καλοί και γνωστοί ευρωπαίοι πρωταθλητές /τριες, καθώς οι συνθήκες θα ευνοούν το αγωνιστικό τους πλάνο… Μια ευκαιρία για ν’ αλλάξει και ο χάρτης των αγώνων του στίβου στην Ελλάδα, να αποκτήσει πρεστίζ και ενδιαφέρον… Οπότε μάλλον και στο ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται, δημιουργώντας ίσως και μια ειδική ομάδα που θα μελετήσει, θα αφομοιώσει και θα υλοποιήσει το πρότζεκτ, κινητοποιώντας μάλιστα δημάρχους, περιφερειάρχες, ΓΓΑ, διευθύνσεις σταδίων αλλά και την “αγορά”!

Προηγούμενο άρθροΗ κριτική κάνει καλό ή κακό;
Επόμενο άρθροΔείτε τους ελίτ ξένους που θα …ακολουθήσετε την Κυριακή!
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολυ σημαντικη αλλαγη στη πορεια του στιβου για αυτοκαθαρση.Δουλεια πλεον με αξιοπιστο τροπο απο το σχεδιασμο ως την υλοποιηση.Αυτη η διαδικασια θα ειναι που θα κρινει στο μελλον τις ικανοτητες των υπευθυνων.

 2. Καλό είναι να περιμένουμε την εξειδίκευση του σχεδιαζόμενου συστήματος. Πως δηλ. θα εφαρμοστεί και πόσο “δημοκρατικό” θα είναι, με την έννοια της εξασφάλισης ευκαιριών σε πολλούς αθλητές, ώστε να συγκεντρώνουν τους βαθμούς πρόκρισης…
  Προσωπικά θα έβλεπα ίσως καλύτερο ένα σύστημα “ορίων μέσου όρου” όπως το ονομάζω. Δηλαδή το όριο να είναι ο μ.ο. τουλάχιστον τριών επιδόσεων του αθλητή μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, λ.χ. 12 ή 14 μηνών. Αν π.χ. στο μήκος το όριο είναι 7μ90 αθλητής που θα έχει σημειώσει 8μ., 7,80μ. και 7,95μ. θα κρίνεται ότι το έχει, όχι όμως και εκείνος που θα έχει κάνει 8μ., 7.87μ. και 7,80μ. Καλύτερα όμως να δούμε την πρόταση και τότε θα κρίνουμε ποιο ουσιαστικά.

 3. K.Μαμουζελο νομιζω οτι το νεο αυτο σύστημα θα ειναι οτι το καλύτερο για να ξεχωρίσουν οι πραγματικοί πρωταθλητές απο τους γνωστούς “απατεώνες”που επιτυγχάνουν τα όρια μια μονο φορα σε αγωνες αμφιλεγόμενης εγκυρότητας και οταν πανε στην μεγαλη διοργάνωση απλα πατώνουν….Πρεπει να σταματήσει επιτέλους ο αθλητικός τουρισμός μέσο σεγας Και δεν ειναι μονο αυτο….οι αθλητές αυτοι κερδίζουν παράλληλα μια θέση αργομισθίας στον σχεδιασμό κλέβοντας μια πολύτιμη θέση απο καποιο πιο άξιο αθλητή

 4. Το σύστημα “ποιοτικών & ποσοτικών” ασφαλώς είναι καλύτερο από το “εφ’ άπαξ όριο”, για το οποίο μπορεί να διατυπώνονται αμφιβολίες… Το θέμα δεν είναι ο “αθλητικός τουρισμός” μέσα από τη συμμετοχή σε μια διεθνή διοργάνωση, αλλά το γεγονός ότι κάποιος με μια μόνο πολύ καλή επίδοση μπορεί να εξασφαλίζει κάποια προνόμια. Πάντως η ένταξη στο σχεδιασμό δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα μόνο μιας καλής επίδοσης οπουδήποτε, αλλά συνάρτηση διάκρισης σε προεπιλεγμένη και αξιολογημένη διεθνή διοργάνωση. Μην απλοποιείτε ή μη γενικεύετε τα πράγματα με ευκολία…

 5. [QUOTE=Ioannis Mamouzelos;bt235]Το σύστημα “ποιοτικών & ποσοτικών” ασφαλώς είναι καλύτερο από το “εφ’ άπαξ όριο”, για το οποίο μπορεί να διατυπώνονται αμφιβολίες… Το θέμα δεν είναι ο “αθλητικός τουρισμός” μέσα από τη συμμετοχή σε μια διεθνή διοργάνωση, αλλά το γεγονός ότι κάποιος με μια μόνο πολύ καλή επίδοση μπορεί να εξασφαλίζει κάποια προνόμια. Πάντως η ένταξη στο σχεδιασμό δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα μόνο μιας καλής επίδοσης οπουδήποτε, αλλά συνάρτηση διάκρισης σε προεπιλεγμένη και αξιολογημένη διεθνή διοργάνωση. Μην απλοποιείτε ή μη γενικεύετε τα πράγματα με ευκολία…[/QUOTE]
  Μαλλον δεν τον έχετε διαβάσει καλα τον σχεδιασμό….Για παράδειγμα μια αθλήτρια που πηδάει μήκος μια φορα και επιτυγχάνει μια επίδοση που αποτελεί όριο για Ολυμπιακούς σε αμφιλεγόμενο αγωνα (Καλαμάτα με την γνωστή κατηφόρα στην λακκούβα) αρκεί για να ενταχθεί σε κατηγορία.Συμφωνειτε?

 6. Φυσικά υπήρχαν τέτοιας μορφής αστοχίες ή αβλεψίες στο σχεδιασμό, που οφείλονταν σε διάφορους λόγους… Σίγουρα η τελική ευθύνη ανήκει στο εκάστοτε ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, αλλά πρωτίστως οφείλει η τεχνική ιεραρχία να βρίσκει δικλείδες για την πιο αντικειμενική και αξιολογικά σωστή ένταξη σε οποιαδήποτε ομπρέλα στήιρξης αθλητών/τριων από την Ομοσπονδία.
  Το νέο ΔΣ οφείλει να δει τί ήταν ίσως ελαστικό έως τώρα και να δώσει κατευθύνσεις αλλαγών… Πληροφορούμαι ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά μένει να αποδειχθεί. Βέβαια για το 2017 όσα προβλέπονταν δύσκολα θα αλλάξουν, αλλά από το 2018 νομίζω πως θα συμβεί, αφού αθλητές και προπονητές θα γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν βάσει εμφανίσεων το 2017.
  Επίσης οι κατηγοριοποίηση πρέπει να είναι πιο κλιμακωτή… Άλλο να παίρνεις μετάλλιο σε Ολυμπιακούς ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα, άλλο να είσαι 8ος ή να μπαίνεις στη 12άδα ενός τελικού… Δεν είναι λογικό να έχεις την ίδια αντιμετώπιση, από πλευράς προνομίων -στήριξης σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ομοσπονδίας. Ελπίζω να γίνουν οι βελτιώσεις που απαιτούνται από τα πράγματα…

 7. ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΘΛΗΤΗ ΠΟΥ ..ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΗΔΗΞΕ 6 ΚΑΙ ΚΑΤΙ.Η ΠΙΟ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΣΦΥΡΟΒΟΛΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΒΟΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 80 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΙΝ ΟΥΤΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΞΑΝΑΡΙΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΜΕΤΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ