Μια συγκριτική αποτίμηση της ελληνικής παρουσίας στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U-23, είναι χρήσιμη για παράγοντες, τεχνικούς και κυρίως φίλους του στίβου. Διαβάστε
Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην πόλη του αθλητισμού της Πολωνίας, το Μπίντγκοζ, έκλεισε με την ελληνική ομάδα να έχει αξιοπρόσεκτη παρουσία, σαφώς καλύτερη από εκείνη πριν δύο χρόνια στο Ταλίν της Εσθονίας.
Το αποδεικνύουν οι αριθμοί, δείγμα ότι αρχίζει να δημιουργείται μια καλή βάση αθλητών και αθλητριών νεαρής ηλικίας, που μπορεί να εξελιχθούν και να ωριμάσουν στα αμέσως επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια ισχυρή ομάδα του ελληνικού στίβου.
Οφείλω πάντως να σημειώσω ότι πιθανολογώ πώς τόσο το επιτελείο του ΣΕΓΑΣ όσο και οι πολυάριθμοι φίλοι του αθλήματος στην Ελλάδα είχαν βάλει λίγο ψηλότερα τον πήχη για τα αποτελέσματα στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε απόψε…
Ας δούμε λοιπόν τις συγκρίσεις ανάμεσα στο 2015 και το 2017:
Στο Ταλίν είχαμε 9μελή αποστολή (4 άνδρες/5 γυναίκες) και στο Μπίντγκοζ 15μελή (8/7 αντίστοιχα) και μάλιστα με διπλή συμμετοχή σε ισάριθμα αγωνίσματα Ζώτος (σφαίρα/δίσκος) Σκαρβέλη (σφαίρα/σφύρα).
Πρώτο θετικό λοιπόν η σημαντικά αυξημένη συμμετοχή.
Πριν δυο χρόνια σε τελικό είχαν αγωνισθεί 5 (4 άνδρες/ 1 γυναίκα) ενώ εφέτος 8
(3 άνδρες/5 γυναίκες).
Δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο η διεύρυνση αυτή.
Στην προηγούμενη διοργάνωση δεν πήραμε μετάλλιο και οι θέσεις μας στους τελικούς ήταν:
4η, 6η, 6η, 11η, 18η (Ντεντόπουλος 20χλμ. Β), ενώ 4 (αθλήτριες) είχαν αποκλειστεί στους προκριματικούς (13η, 15η, 16η, 23η στην κατάταξη βάσει αποτελεσμάτων).
Εφέτος είχαμε 1 αργυρό μετάλλιο (Κυριαζής) και τις εξής θέσεις σε τελικούς:
7η, 9η , 9η (Τσαμουδάκης 20χλμ. Β), 10η , 11η , 13η , 13η .
Πάλι η ζυγαριά γέρνει θετικά στην εφετινή παρουσία μας στη διοργάνωση και δείχνει ότι όσοι επιλέγονται στέκονται με επιτυχία απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Πάλι όμως επιμένω ότι υπήρχαν βάσιμες προσδοκίες και για περισσότερες προκρίσεις και για λίγο καλύτερες θέσεις, όπως άλλωστε έδειξαν και οι αντιδράσεις των ίδιων των παιδιών της ομάδας μετά τα αγωνίσματά τους.
Το 2015 είχαμε ένα νέο ατομ.ρεκόρ και μία ισοφάριση, ενώ το 2017 τρία νέα ατομ. ρεκόρ (Μιχαλά, Αραμπατζή, Τσαμουδάκης)!
Θετικό πρόσημο κι εδώ στον απολογισμό.
Ασφαλώς χρειάζεται δουλειά και στον τομέα της διαχείρισης των αγώνω