Φυσικά ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν “ανήκει” μόνο στους αθλητές, όσους και όσες κερδίζουν τους τίτλους, στους αγώνες, αλλά και στους συλλόγους, που φτάνουν στη βαθμολογική νίκη, αντανάκλαση της συνολικής δουλειάς και της πληρότητας των ομάδων τους!
Στο 5ο Μέρος του ιστορικού χρονικού του Πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου Α/Γ, που ακολουθεί, θα δείτε τους συλλόγους που πρωταγωνίστησαν στην πολύχρονη διοργάνωση.

Οι πρωταθλήτριες ομάδες συλλόγων

Τέσσερις σύλλογοι, οι Πανελλήνιος ΓΣ, Εθνικός ΓΣ, Παναθηναϊκός ΑΟ και Πανιώνιος Γ. Σ. Σμύρνης, έχουν την «μερίδα του λέοντος» στην κατάκτηση του τίτλου των πρωταθλητριών ομάδων ανδρών ή γυναικών, στην ιστορία του Πανελληνίου πρωταθλήματος.
Αν αθροίσουμε για τον καθένα τις φορές που οι ανδρικές ή γυναικείες ομάδες τους πανηγύρισαν τη νίκη στη βαθμολογία, τότε έχουμε συνολικά:
Πανελλήνιος ΓΣ 66 τίτλοι
Παναθηναϊκός 26
Εθνικός ΓΣ 22
Πανιώνιος ΓΣΣ 21

Αναλυτικά στο πρωτάθλημα ανδρών οι τίτλοι κατανέμονται στα εξής 11 σωματεία:
Πανελλήνιος 36
Παναθηναϊκός 23
Εθνικός ΓΣ 21
Ολυμπιακός Πειρ. 10
Ηρακλής Θεσ. 6
και ΑΟ Αθηνών, ΓΣ Παγκύπρια, ΑΟ Παλ. Φαλήρου, Πειραϊκός Συνδ., Ευαγόρας Αμμοχώστου & ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος Χανίων από 1.
• Στο πρωτάθλημα του 1952 δεν υπήρξε βαθμολογία.
• Ο Εθνικός ΓΣ κατέκτησε συνεχώς τον τίτλο από το 1937 έως και το 1954 (με τη διακοπή λόγω Βʼ Παγκοσμίου πολέμου), δηλ. 12 φορές, το σερί αύξησε ο Παναθηναϊκός με 20 συνεχείς τίτλους από το 1954 έως και το 1974, ενώ ο Πανελλήνιος είχε 15 τίτλους, κερδίζοντας συνεχώς τη βαθμολογία ανδρών από το 1991 έως και το 2005!

Στις γυναίκες οι τίτλοι μοιράζονται στα εξής 14 σωματεία:

Πανελλήνιος ΓΣ 30
Πανιώνιος ΓΣΣ 21
ΑΟ Παλ. Φαλήρου 7 *
ΑΕΚ Αθηνών 4
Παναθηναϊκός 3
ΓΣ Ολύμπια Λεμ. 3
ΓΣ Παγκύπρια 3
ΠΑΟΚ 3

και ΑΟ Κηφισιάς, Εθνικός ΓΣ, Ηρακλής Θεσ., Ολυμπιακός Πειρ., ΓΣ Γλυφάδας & ΓΣ Ελευθ. Βενιζέλος Χανίων από 1.

* Επικράτησε και στους 1ους αγώνες του 1930 (βλ. ιστορικό)

• Το πρωτάθλημα του 1933 περιλαμβάνεται στην αρίθμηση (καθώς είχε προκηρυχθεί) αλλά δεν τελέσθηκε κι έτσι δεν υπήρξε πρωταθλήτρια ομάδα.
• Ο Πανιώνιος από το 1953 έως και το 1967 είχε σερί 15 τίτλων και ο Πανελλήνιος έφτασε τις 18 φορές από το 1992 έως και το 2009!

Προηγούμενο άρθροΟλα τα μάτια στην Πάτρα -4!
Επόμενο άρθροΠανελ.πρωτάθλημα: θα τιμηθεί ο Λούης Τσάτουμας
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Μαμουζελο, συγχαρητήρια για την εξαιρετική αυτή αναδρομή στον χρόνο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουμε, έστω και καθυστερημένα πλέον την συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου πρωταθλήματος;

  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Υποθέτω ότι μπορεί να δει κανείς αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Πέμπτης 15/6 για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είτε στο web Tv της ΕΡΤ (αρχείο) είτε στο σάϊτ ή fb του ΣΕΓΑΣ. Μια αναζήτηση δεν κάνει κακό, γιατί δεν ξέρω παραπάνω λεπτομέρειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ