Στη συνέχεια του χρονιού του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανοικτού στίβου ήρθε η …ώρα των γυναικών. Θα διαβάσετε λοιπόν στο 4ο Μέρος το ξεκίνημα των αγώνων γυναικών, που ήταν περιπετειώδες και συγκεχυμένο! Ισως και τότε με μία έννοια, ο …διάβολος να φορούσε prada…

Γυναίκες και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Κάπου στο βάθος των χρόνων τα στοιχεία για την καθιέρωση του πρωταθλήματος γυναικών είναι ελλιπή και συγκεχυμένα! Αποτέλεσμα ίσως και της περιορισμένης εμπειρίας κάποιων παραγόντων που «έγραψαν» την ιστορία χωρίς τα αναγκαία τεκμήρια και τη δέουσα προσέγγιση…
Έτσι, στην αρίθμηση που ακολουθεί ο ΣΕΓΑΣ ως πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες έχουν καταγραφεί μάλλον «διασυλλογικοί» της Αθήνας (έγιναν παράλληλα και στη Θεσσαλονίκη) που έγιναν την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 1930!
Σύμφωνα και με ρεπορτάζ –προαναγγελία δημοσιευμένο την ίδια ημέρα
Στην ημερήσια εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, «… αύριον την πρωίαν (σημ. λανθασμένη αναφορά του συντάκτη, που έγραφε μεν την προηγούμενη ημέρα χωρίς να υπολογίσει ότι το φύλλο θα κυκλοφορούσε την επομένη!) εις το Παναθηναϊκόν στάδιον αρχίζουν οι γυναικείοι αγώνες πρωταθλήματος, διοργανωθέντες κατόπιν αδείας του ΣΕΓΑΣ, υπό των συλλόγων Ομίλου Νεανίδων, Πανιωνίου και Παλ. Φάληρου. Εις τους αγώνας συμμετέχουν υπερπεντήκοντα (εν. αθλήτριες) ανήκουσαι εις άλλους συλλόγους, εκτός των διοργανωτών…».

Φαίνεται ότι μεταγενέστερα παρασυρόμενος από την άδεια της Ομοσπονδίας και την φράση «αγώνες πρωταθλήματος» και τη διευρυμένη συμμετοχή, κάποιος θεώρησε ως 1ους Πανελλήνιους αγώνες αυτή τη διογάνσωη και ξεκίνησε την αρίθμηση! Με πολυνίκη (πρωταθλητή) τον ΑΟ Παλ. Φαλήρου…
Πάντως με τον χαρακτηρισμό «Πανελλήνιοι Αγώνες» και διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ αναφέρονται πρώτη φορά το 1931 (Σάββατο –Δευτέρα 24-26 Οκτωβρίου) στο Παναθηναϊκό στάδιο, με πρόγραμμα 11 αγωνισμάτων α΄ κατηγορίας (δηλ. για γυναίκες και νεανίδες από 17 ετών και άνω) και 10 της β΄ κατηγορίας (δηλ. για κορασίδες 14-16 ετών)! Σε αυτό συμφωνεί και σχετικό λήμμα στη Βικιπαίδεια.
Σύμφωνα με τις περιγραφές της εποχής αγωνίσθηκαν «υπερπεντήκοντα αθλήτριες Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων» με πολυνίκη τον Α.Ο. Παλ. Φαλήρου (ΑΟΠΦ) (16- 8- 7) που έγινε έτσι ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας γυναικών! Πολλοί φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες και επευφήμησαν τις τολμηρές και πρωτοπόρες ελληνίδες αθλήτριες, σε μια εποχή που η ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό αντιμετώπιζε αρνητική στάση…
Οι σύλλογοι που πήραν μέρος: Α. Ο. Π. Φαλήρου, Πανιώνιος, Απόλλων, ΑΟ Νεανίδων, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Πειραϊκός Όμιλος Φιλάθλων, Ολυμπιακός, Παναχαϊκή Γ. Ε, Εθνικός Πειρ., ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, Ελληνορωσικός, Νήαρ Ηστ, Νέοι Βύρωνος κ.α.
Είναι αμφίβολο αν οι πρώτοι αγώνες είχαν πανελλήνια συμμετοχή συλλόγων, αλλά θεωρήθηκαν αφετηρία του θεσμού… Μάλιστα η διοργάνωση του 1933 αναβλήθηκε για να διεξαχθεί μαζί με εκείνη των ανδρών το 1934, αλλά κανείς δεν μερίμνησε να απαλείψει την αρίθμηση!
Ο θεσμός πάντως μετά το 1934 άρχισε να εδραιώνεται…
Τα προηγούμενα χρόνια, τελούνταν οι ετήσιοι «Αγώνες αθλητριών» με διοργανωτή τον Πανιώνιο (1926 -1929).
Είναι πάντως χαρακτηριστικό του κλίματος της εποχής το απόσπασμα της εφημερίδας «Αθλητικός Τύπος» (Μεγάλη πρωινή τρισεβδομαδιαία Βαλκανική αθλητική εφημερίς εκδιδομένη εν Αθήνας, όπως ανέφερε στην προμετωπίδα της!) που επισημαίνει στην εισαγωγή του θέματος: «Οι Πανελλήνιοι γυναικείοι αθλητικοί αγώνες του 1931» τα εξής: « …Κατενοήθη από όλους η μεγάλη ωφέλεια του σπορ εις την γυναίκα και από όλα τα κράτη εγκρεμίζοντο τα σινικά τείχη των προλήψεων και τα φρούρια των σκοτεινών μεσαιωνικών αντιλήψεων δια να μπει θριαμβευτικά η γυναίκα κυρίαρχος εις τον στίβο και εις την ζωή»!

Τιμητικά και για την ιστορική μνήμη αναφέρουμε τις πρώτες επίσημα πανελληνιονίκες γυναίκες του 1931:

60μ. Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ) 8΄΄5
100μ. Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ) 14΄΄0
80μ. εμπ: Σοφία Μπεναρδή (Πανιων.) 15΄΄2
4Χ100μ. ΑΟ Π. Φαλήρου 57΄΄8
Μήκος: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ) 4,78μ.
Ύψος: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ) 1,335μ.
Σφαίρα: Ερατώ Αγγελοπούλου (ΑΟΠΦ) 9,48μ.
Δίσκος: Γερτρούδη Καν (ΑΟΠΦ) 27,06μ.
Ακόντιο: Ίνες Βέλλα (Ολυμπ.) 26,40μ.
Μήκος άνευ φοράς: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ) 2,515μ.
Ύψος άνευ φοράς: Δομνίτσα Λανίτου (ΑΟΠΦ) 1,10μ.

Είναι φανερό ότι μεγάλη πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η Κύπρια στην καταγωγή Δομνίτσα Λανίτου (μετέπειτα Καβουνίδου) με 6 νίκες, η οποία για την μακρόχρονη καριέρα και τις διακρίσεις της θεωρείται μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού στίβου διαχρονικά!

Προηγούμενο άρθροΚραχτίδεια (Δράμα)
Επόμενο άρθροΟλα τα μάτια στην Πάτρα -5!
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ