Η συμμετοχή δημοσιογράφων –ιδιαίτερα αθλητικών συντακτών- στα δρώμενα του ΣΕΓΑΣ είναι πολύ παλιά υπόθεση… Το ανακάλυψα διαβάζοντας στο βιβλίο του Παύλου Μανιτάκη (για πολλά χρόνια συμβούλου και αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας) ότι το 1928 (δηλ.24 χρόνια πριν ιδρυθεί ο σημερινός ΠΣΑΤ!) ιδρύθηκε η Ένωσις Αθλητικών Συντακτών με πρόεδρο τον Δημητρό Δάλλα και σκοπό «την ηθική και πνευματική εξύψωση των μελών της», δηλ. των τότε αθλητικών συντακτών, που μάλιστα δεν αναγνωρίζονταν ως «κανονικοί» δημοσιογράφοι από την Ένωση Συντακτών και δεν μπορούσαν να εγγραφούν μέλη της!

Το σημαντικό όμως είναι τα ονόματα και των άλλων μελών του σωματείου αυτού: Αντιπρόεδρος ο Δημ. Καραμπάτης, Γεν. Γραμ. ο Σ. Γιαννουλάτος,Ταμίας ο Α. Βέριος και Έφορος ο Γ.Τουμπαλίδης.

Γιατί τώρα η αναφορά στο ΣΕΓΑΣ; Μα κυρίως ο Δημ. Δάλλας και Δημ. Καραμπάτης, αλλά και ο Γ.Τουμπαλίδης εκτός από πρωτοπόροι της αθλητικής δημοσιογραφίας είχαν τεράστια συμμετοχή και προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο στίβο και στο ΣΕΓΑΣ.

Αξίζει μια πολύ σύντομη αναφορά: Ο Δημ. Δάλλας (1867-1929) διετέλεσε πρόεδρος του Πανιωνίου (1915-1928), αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ήταν από τους παράγοντες με πολλές πρωτοπόρες ιδέες, όπως η διοργάνωση των Βαλκανικών, η εισαγωγή του αθλητισμού γυναικών, η προώθηση του βόλεϊ κ.α. Αρχικά τραπεζικός υπάλληλος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και καθιέρωσε στη «Βραδυνή» την πρώτη τακτική αθλητική στήλη σε πολιτική εφημερίδα!

Ο Δημ. Καραμπάτης (1899-1964) υπήρξε ένας πολυσύνθετος αθλητής, με εξαιρετικές διακρίσεις, ο οποίος έγινε αθλητικός συντάκτης (στις εφημερίδες Εμπρός, Έθνος κ.α., εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αθλητικός Κόσμος» συνεργάτης στο περιοδικό ΤΑ ΣΠΟΡ) αλλά και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και εκ των ιστορικών προέδρων του Πανιωνίου!

Ο Γ.Τουμπαλίδης υπήρξε πολλά χρόνια παράγοντας της ΑΕΚ, έφορος στίβου ή Γεν. Αρχηγός, την εκπροσωπούσε στο ΣΕΓΑΣ του οποίου έγινε Γεν. Γραμματέας.
Τα άλλα δύο μέλη της Ένωσις Αθλητικών Συντακτών δεν είναι γνωστό αν αναμίχθηκαν στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ ,αλλά συνέβαλαν πολύ στην προβολή του στίβου μέσα από τα έντυπα της εποχής.

Ένας πιονέρος της δημοσιογραφίας όμως, ο Παναγιώτης Σαββίδης (πρώην αθλητής και εξαίρετος φίλαθλος), ο οποίος το 1901 άρχισε να εκδίδει το «Αθλητικό Λεύκωμα» και το 1906 με το «Λεύκωμα των Ολυμπιακών του 1906» έδωσε εξαιρετική ώθηση στην προβολή και διάδοση του αθλητισμού, έγινε και μέλος του δ.σ. του τότε ΣΕAΓΣ.

Διαπιστώνει λοιπόν κανείς ότι η ενασχόληση με τα διοικητικά του στίβου δεν ήταν άγνωστο πεδίο για τους αθλητικούς συντάκτες, σε εποχές μάλιστα που η επαγγελματική πορεία τους ήταν δύσκολη και μάλλον ακατοχύρωτη…

Ανακαλύπτοντας λοιπόν αυτό το παρελθόν, αισθάνομαι μεγάλη τιμή και μεγαλύτερη ευθύνη τη συμμετοχή μου στο δ.σ. του ΣΕΓΑΣ, αφού ίσως πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια ένας δημοσιογράφος (μετά από σχεδόν 40 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής δράσης) μετέχει ενεργά με αυτό το ρόλο στην Ομοσπονδία, η οποία οφείλει νʼ ανοίξει νέους δρόμους στον ελληνικό στίβο στην εποχή της πρωτοφανούς οικονομικής και γενικότερης κρίσης στην Ελλάδα.
Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Προηγούμενο άρθροΜε 3 κορασίδες στο Donetsk
Επόμενο άρθροΞεχώρισαν τα σπριντ στον Χολαργό
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ