Πρόσφατα σε άλλο αθλητικό σάϊτ ο αγαπητός προπονητής και Πανεπιστημιακός δάσκαλος Πλούταρχος Σαρασλανίδης έκανε κάποιες πολύ χρήσιμες διαπιστώσεις, προσπαθώντας να βρει τυχόν θετικές επιπτώσεις από την τεράστια ανάπτυξη των αγώνων “μαζικής συμμετοχής” σε δημόσιο δρόμο στον αριθμό και στις επιδόσεις των δρομέων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στο στίβο.
Τα συμπεράσματά του όσον αφορά τις επιδόσεις νομίζω ότι απηχούν την πραγματικότητα και για μένα μάλλον αναμενόμενο το φαινόμενο. Οι αγώνες σε δημόσιο δρόμο δεν διασφαλίζουν άμεσα και αναγκαία την βελτίωση των επιδόσεων στο στίβο των ίδιων αθλητών/αθλητριών.
Τα θετικά της “έκρηξης” της δρομικής κοινότητας (και των αγώνων φυσικά) για τα σωματεία και τον αγωνιστικό αθλητισμό στο στίβο είναι -σε πρώτη φάση- άλλα, όπως: 1. Μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος σε ευρύτερο κοινό σε πολλές περιοχές και με τακτικότερο τρόπο, 2. Προσέγγιση νέων παιδιών στον αθλητισμό και στα σωματεία και το αντίστροφο… Τα σωματεία (αν φυσικά κάνουν τις σωστές κινήσεις) προσεγγίζουν και παρακινούν νέα παιδιά να εγγραφούν και να ασχοληθούν συστηματικότερα με τον στίβο. 3. Μεγαλύτερη επαφή των δρομέων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων με το ευρύτερο κοινό και τα ΜΜΕ, περισσότερη προβολή και αναγνωρισιμότητα, που λογικά είναι μια καλή ψυχολογική τόνωση για δυνατή προσπάθεια στην εαρινή και καλοκαιρινή σεζόν.
Το RUN GREECE διανύει τον 5ο χρόνο, ο ΑΜΑ και ο ΗΜ Αθήνας (και οι αγώνες που τους συνοδεύουν) έχουν μπει σε πολύ καλή τροχιά τουλάχιστον μια πενταετία και οι αριθμοί νέων αθλητών στα σωματεία είναι αυξημένοι. Δείγμα θετικό και ενθαρρυντικό, αλλά… Στα συγκεκριμένα αγωνίσματα δεν αρκεί μόνο το ταλέντο για να φανούν κάποια ουσιώδη αποτελέσματα στο στίβο… Θέλει σωστή και πολλή προπόνηση, που δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι γίνεται απ’ όλους όσοι προσέρχονται με τον αρχικό ενθουσιασμό σ’ ένα σωματείο. Αλλά και κάτι άλλο σημαντικό: Οι επιδόσεις -με κάποια αξία για μελλοντική εξέλιξη…- δεν έρχονται γρήγορα, θέλει να ωριμάσει ο δρομέας! Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με βεβαιότητα αν και πόσα κέρδη απέφεραν σε αγωνίσματα στίβου οι αγώνες δημόσιου δρόμου. Φυσικά δεν μπορούμε και να περιμένουμε εσαεί…
Ο φίλος προπονητής μίλησε για κίνητρα για ήδη εγγεγραμμένους σε σωματεία του ΣΕΓΑΣ αθλητές και αθλήτριες να μετέχουν σε αξιόπιστους από κάθε άποψη αγώνες δημόσιου δρόμου αλλά και για άλλα για νεότερους… Νομίζω ότι μίλησε για πολύ μικρές ηλικίες και δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο για παιδιά 10-11 χρονών ή λίγο μεγαλύτερα. Εκεί αρκούν η χαρά της συμμετοχής, της ικανοποίησης από την καλή προσπάθεια (και λίγη παρότρυνση κι ανάληψη μιας ακόμη “δουλειάς” απ’ τους γονείς…) για να πάρει το δρόμο προς το στάδιο ένα παιδί και να νιώσει “αθλητής/τρια” με συγκεκριμένη αθλητική εμφάνιση! Για ηλικίες Λυκείου και άνω νομίζω ότι μπορεί ίσως να μελετηθεί και εφαρμοστεί ένα σύστημα κινήτρου για συστηματική ενασχόληση με το στίβο, αν και η άποψή μου είναι ότι ένας έφηβος που έχει και τη δυνατότητα να δει αγώνες, να ενημερωθεί για το κλίμα και την εικόνα του αθλήματος, ωθείται εύκολα μόνος του να δοκιμάσει τις ικανότητές του.
Πάντως είναι θετικό ότι από εφέτος με τον τελευταίο αγώνα RUN GREECE (τον Οκτώβριο στην Πάτρα) έχει προγραμματισθεί και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10χλμ. δημόσιου δρόμου, όπου όλοι οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν με πολύ κόσμο για πολύ κόσμο, σαν ένα δικό τους “γκαλά”! Ελπίζω νωρίτερα οι περισσότεροι να έχουν δείξει πρόοδο και μέσα στο στίβο…

Προηγούμενο άρθροΤα σύνθετα πήραν σειρά στα διασυλλογικά – Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες των 2 ομίλων
Επόμενο άρθροΑνεβάζουν στροφές στην Αμερική στα σπριντ – ψηλά Suhr και Barshim
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ