Το δεύτερο σκέλος του τίτλου είναι η τελευταίες λέξεις ανακοίνωσης του προέδρου της ΕΑΑ Σβέϊν Αρνε Χάνσεν σχετικά με την ανάγκη να υπερψηφιστούν οι καταστατικές αλλαγές της IAAF από το Συνέδριό της! Γιατί αφορούν μεταρρυθμίσεις που θα κρίνουν το μέλλον του στίβου παγκοσμίως και θα καθοδηγήσουν την πορεία τόσο των Συνομοσπονδιών των ηπείρων όσο και των εθνικών, λειτουργώντας ως κατευθυντήριες γραμμές για όλους…
Είναι πλέον φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια γεωπολιτική αλλαγή, μέσα από όσα συμβαίνουν σε πολλές χώρες του Κόσμου και τις κοινωνικές πιέσεις και αντιθέσεις. Αλλά όχι μόνο εκεί… Σε πολλούς επί μέρους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας νέες συνθήκες, νέα δεδομένα, νές σκέψεις επιβάλλουν αλλαγές σε πρακτικές, συμπεριφορές και πρόσωπα, αφού πρέπει να κλείσει παντού ένας κύκλος αρνητικών γεγονότων και καταστάσεων, που ειδικά για τον αθλητισμό και το στίβο έχει προκαλέσει όχι απλώς στασιμότητα αλλά καθίζηση σε ορισμένα θέματα και κυρίως στην ηθική και τις αρχές του αθλήματος!
Ο πρόεδρος της Ευρωπαίκής συνομοσπονδίας χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους στη δήλωσή του, τονίζοντας ότι πρέπει οι παράγοντες του αθλήματος να δείξουν ότι σκέφτονται μπροστά, το μέλλον, πριν κάποιοι τους σπρώξουν προς τα πίσω ή ακόμη και έξω από το κάδρο εντελώς, αν αποτύχουν να μεταρρυθμίσουν το χώρο του αθλήματος!
Γράφω λοιπόν για να σημειώσω ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τα διεθνή όργανα, αλλά και τις εθνικές Ομοσπονδίες, εν προκειμένω το ΣΕΓΑΣ! Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε στην Ελλάδα να βλέπουμε και να ασχολούμαστε μόνο με το “δέντρο”, το σωματείο, τον αθλητή μας, το προσωπικό ή πρόσκαιρο συμφέρον, είτε ως διοίκηση της Ομοσπονδίας είτε ως διοίκηση των ΕΑΣ και των σωματείων!
Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με ευρύτητα και προοπτική για το αύριο και για τους πολλούς… Να τολμάμε να μεταρρυθμίσουμε πράγματα που κάποτε ίσως θεωρούνταν “θέσφατα”, αλλά η ζωή τα κατάργησε ή απαιτεί κάτι σύγχρονο και πιο ελκυστικό από κάθε άποψη…
Σίγουρα δεν ισχυρίζομαι – ούτε οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις το θέλουν…- να αλλάξει η φυσιογνωμία του στίβου, να γίνει “τσίρκο” κ.α. Απλώς και τα πρόσωπα και οι επιλογές πρέπει να εκφράζουν αέρα για κάτι πραγματικά καθαρό, νέο και επωφελές για όλες τις πλευρές (κι είναι πλέον πολλές) που μετέχουν κατ’ ουσίαν στο “αθλητικό επιχειρείν”…
Οργάνωση και τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας, διοργάνωση αγώνων, μοντέλο αξιολόγησης αθλητών και σωματείων, συνεργασίες κ.α. πρέπει να γίνουν φανερά και στο ΣΕΓΑΣ και να περάσουν ευρύτερα προς τους χορηγούς, υποστηρικτές, αρχές, φιλάθλους, σωματεία κ.α.
Φυσικά είναι ανάγκη για το ΣΕΓΑΣ να δείξει εξωστρέφεια και να επιδιώξει ευρύτερη ελληνική εκπροσώπηση όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά σε επίπεδο φορέων και προσώπων…
Η χώρα μας θα έχει ένα πολύ δύσκολο 2017 οικονομικά και πολιτικά… Ο ελληνικός στίβος όμως πρέπει να σχεδιασμό και θάρρος να ακολουθήσει το ρεύμα ανεπηρέαστος -κατά το δυνατό- εκεί όπου μνημόνια και θεσμοί δεν παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο!

Προηγούμενο άρθροΑλλάζει εποχή το βάδην – φεστιβάλ στο Λονδίνο, 50χλμ γυναικών και ηλεκτρονικό σύστημα ενόψει
Επόμενο άρθροΤα όρια της IAAF για Λονδίνο και Ναιρόμπι
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ