Δεν θα γράψω πολλά, αλλά, καθώς το Σάββατο ο Σύλλογος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού (ΣΦΚΑ) έχει την ετήσια εκδήλωση βράβευσης κορυφαίων προσώπων του στίβου, νομίζω ότι αξίζει μια αναφορά στις απαρχές της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας ομαδικής φίλαθλης (εκτός θεσμικών οργάνων…) υποστήριξης του αθλήματος και των πρωταγωνιστών του…
Απλώς για να θυμίσω σε όσους είναι στη ζωή “πως πέρασαν 44 χρόνια από τότε…”! Και ως άνθρωπος του χώρου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όσους στο διάβα τους κράτησαν το ΣΦΚΑ ζωντανό και δραστήριο, μια ήρεμη δύναμη -εξωαγωνιστικά- στο άθλημα, μια “μεγάλη οικογένεια για κάθε αθλητή του στίβου”, όπως είχε πει πριν πολλά χρόνια ο φίλος Κώστας Κουκοδήμος!
Από το ΣΦΚΑ πέρασαν άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για το στίβο, κάποιοι ήταν αθλητές ή πρωταθλητές, άλλοι όχι, μα όλοι ήταν σχεδόν πάντα για πολλά χρόνια στις κερκίδες (κι όχι μόνο των ελληνικών σταδίων) για να χειροκροτούν, να ενισχύουν, να φτιάχνουν ατμόσφαιρα για τους αθλητές και τις αθλήτριες αδιακρίτως συλλόγων!
Θυμίζω λοιπόν για την ιστορία (χάρη στο προ ετών βιβλίο του πρώην προέδρου κ. Χιλιαδάκη) ότι η πρόσκληση για ίδρυση του συλλόγου έγινε με φέίγ βολά στις 20 Μαϊου 1972… Η ιδυρική καταστατική συνέλευση ορίστθηκε στις 15 Ιουνίου 1972 στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του (παλιού) σταδίου Καραϊσκάκη και χαρακτηριστικός τίτλος του ήταν το ασύνηθες “Η αυλή”! [Έχει ιστορία ο προσδιορισμός αυτός, αλλά δεν είναι της παρούσας στιγμής…]
Το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε τη σύσταση του ΣΦΚΑ στις 23 Δεκεμβρίου 1972… Ακολούθησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και στις 2 Φεβρουαρίου 1973 στο σπίτι του ιδρυτικού μέλους Αρτίν Παλαντζιάν συγκροτήθηκε και το πρώτο ΔΣ του ΣΦΚΑ με πρόεδρο τον Γεώργιο Μπενόγλου.
Τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σ’ ένα δρόμο… Μάλιστα στις 17 Μαρτίου 1973 έγιναν και τα εγκαίνια της πρώτης λέσχης-γραφείων του συλλόγου, απέναντι από το στάδιο Καραϊσκάκη, που είχε γίνει τότε (από το 1967) το νέο λίκνο του ελληνικού στίβου!
Προσέξτε ποιοι είναι οι σκοποί του ΣΦΚΑ και όσοι με οποιονδήποτε τρόπο είστε κοντά στο στίβο σκεφθείτε ότι μπορείτε και να γίνετε ενεργά μέλη του και να βοηθήσετε τις προσπάθειές του:

1. Πραγματοποίηση εκδρομών στο εσωτερικό και εξωτερικό για παρακολούθηση αγώνων και άυξηση της προσέλευσης θεατών σε αυτούς
2. Διαλέξεις αθλητικού περιεχομένου από ειδικούς για τρέχοντα ζητήματα του στίβου
3. Κινηματογραφικές προβολές από μεγάλες διοργανώσεις στίβου
4. Διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων (χοροί, εκδρομές, δεξιώσεις κ.α.)
5. Αθλοθέτηση επάθλων για νικητές αγώνων στίβου
6. Διατύπωση απόψεων για επίκαιρα θέματα του αθλητισμού
7. Ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ότι προάγει τους σκοπούς του συλλόγου

Μένω εδώ, γιατί αν προχωρήσω σε αναλυτικότερες αναφορές ασφαλώς κάποιους θα αδικήσω και θα παραλείψω… Η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΦΚΑ είχε πλούσιο έργο και συσπείρωσε πολλούς ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στον ελληνικό στίβο, από διάφορες θέσεις και με διάφορους τρόπους.
Το ίδιο κάνει και το παρόν ΔΣ υπότην προεδρία του γιατρού Γιώργου Καρδαρά. Οπότε “όσοι πιστοί προσέλθετε…” , όπως έγραφε και το πρώτο κάλεσμα προς τους φίλους του στίβου πριν από τέσσερις δεκαετίες και βάλε!

Προηγούμενο άρθροΑπόλυτοι τελικοί σε Ζυρίχη και Βρυξέλλες στο Diamond League
Επόμενο άρθροΟ στίβος …ως προϊόν βλάπτει σοβαρά την υγεία!
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ