Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) εξέδωσε νέα σειρά οδηγιών και συστάσεων για συστηματική άσκηση, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και επίσης ειδικά για εγκύους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ (WHO) :

Μέχρι 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν πιο ενεργός. Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι δεσμεύονται στο σπίτι λόγω του COVID-19, οι νέες Οδηγίες του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά (->draft αναμένεται update) τονίζουν ότι όλοι, όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, μπορούν να είναι σωματικά ενεργοί και ότι κάθε είδος κίνησης μετράει.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα για όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία, και κατά μέσο όρο 60 λεπτά την ημέρα για παιδιά και εφήβους.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΠΟΥ δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό εκτιμάται ότι κοστίζει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση υγειονομική περίθαλψη και άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια για απώλεια παραγωγικότητας.

Οι οδηγίες ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διατηρούν τακτική σωματική δραστηριότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Υπογραμμίζουν επίσης τα πολύτιμα οφέλη για την υγεία της σωματικής δραστηριότητας για άτομα με αναπηρία.

Συνιστάται στους ηλικιωμένους ενήλικες (ηλικίας 65 ετών και άνω) να προσθέτουν δραστηριότητες που δίνουν έμφαση στην ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς και στην ενίσχυση των μυών, για να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων και στη βελτίωση της υγείας.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη βοήθεια για τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, καθώς και για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, τη μείωση της γνωστικής πτώσης, τη βελτίωση της μνήμης και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία – μπορεί να βοηθήσει να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή και τη ζωή σε χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Κάθε κίνηση μετράει, ειδικά τώρα καθώς διαχειριζόμαστε τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19. Όλοι πρέπει να κινούμαστε καθημερινά – με ασφάλεια και δημιουργικότητα. “

Κάθε σωματική δραστηριότητα είναι επωφελής και μπορεί να γίνει ως μέρος της εργασίας, του αθλητισμού και της αναψυχής ή της μετακίνησης (περπάτημα, τροχόσπιτο και ποδηλασία), αλλά και μέσω χορού, παιχνιδιού και καθημερινών οικιακών εργασιών, όπως κηπουρική και καθαριότητα.

«Η σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε τύπου και οποιαδήποτε διάρκεια μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία, αλλά η περισσότερη είναι πάντα καλύτερη», δήλωσε ο Δρ Ruediger Krech, Διευθυντής Προώθησης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και «αν πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο καθισμένος ακόμα, είτε στην εργασία είτε στο σχολείο, θα πρέπει να κάνετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να αντιμετωπίσετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς.

«Αυτές οι νέες οδηγίες υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργοί για την καρδιά, το σώμα και το μυαλό μας και πώς τα ευνοϊκά αποτελέσματα ωφελούν όλους, όλων των ηλικιών και ικανοτήτων», δήλωσε η Δρ Fiona Bull, επικεφαλής της Μονάδας Φυσικής Δραστηριότητας που οδήγησε την ανάπτυξη του νέες οδηγίες του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να υιοθετήσουν τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη εθνικών πολιτικών υγείας για την υποστήριξη του Παγκόσμιου σχεδίου δράσης της ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα 2018-2030. Το σχέδιο συμφωνήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες υγείας στην 71η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2018 για τη μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • WHO
Προηγούμενο άρθροΟι τελικές υποψηφιότητες για τα World Athletics Awards 2020
Επόμενο άρθροΘετικός σε covid ο Δουβαλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ