Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η ΔΟΕ πάει σε απόλυτα μοιρασμένη πια συμμετοχή ανδρών και γυναικών, ενώ επιπλέον τα μεικτά αγωνίσματα αυξάνονται (από 18 στα 22) αλλά στο σύνολο μειώνονται λίγο (από 339 στα 329).

Τα αγωνίσματα στίβου θα μείνουν 48 στο Παρίσι – δεν θα υπάρξει άλλη προσθήκη (υπήρχε πρόταση για μεικτή σκυταλοδρομία ανωμάλου δρόμου) ενώ αναμένεται τροποποίηση/αντικατάσταση στα 50χλμ βάδην ανδρών με μεικτό αγώνισμα.

Από 11.238 αγωνιζόμενους στο Rio2016 η ΔΟΕ στοχεύει σε κάτω από 10.500 στο Παρίσι, οπότε καθώς υπάρχουν και νέα αθλήματα ή και αγωνίσματα, ιδίως μεικτά, από την άλλη υπάρχουν περικοπές είτε σε αγωνίσματα -ιδιαίτερα σε άρση βαρών και πυγμαχία- είτε σε αριθμό συμμετεχόντων σε ορισμένα.

Η απήχηση στο νεαρό κόσμο αλλά και η παράδοση που έχουν αθλήματα στη διοργανώτρια χώρα είναι παράμετροι που συνυπολογίζονται. Το άνοιγμα έγινε κυρίως σε σπορ που διεξάγονται και σε ανοικτούς δημόσιου χώρους, από τη νεολαία. Το επιπρόσθετο στο Παρίσι θα είναι το “breaking”.

Ο στίβος το 2024

Δεν εντάχθηκε τελικά αγώνισμα μεικτής σκυταλοδρομίας ανωμάλου δρόμου που επιθυμούσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία και μάλιστα στα 100 χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση αγωνίσματος ανωμάλου δρόμου σε Ολυμπιακούς, στο Παρίσι.
(δείτε->εδώ)

Επίσης δεν θα ενταχθούν τα 50χλμ βάδην για τις γυναίκες, από την άλλη δίνεται η δυνατότητα στην World Athletics για να υπάρξει ένα αγώνισμα για άνδρες και γυναίκες, είτε βάδην σε δρόμο, είτε κάποιο άλλο αγώνισμα σε στίβο, με την πρόταση να έχει προθεσμία τις 31/5/2021.

Σημειώνεται πως ήδη οι κινήσεις της Ομοσπονδίας για τις μεγάλες διοργανώσεις είναι τα 50χλμ να γίνουν 35χλμ (και υπάρχει συζήτηση και για τα 20χλμ μήπως γίνουν 10χλμ.)

Η ανακοίνωση της World Athletics

Ο ανώμαλος δρόμος (cross country) είναι ένα συναρπαστικό και ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα σε όλο τον κόσμο, οπότε είμαστε σαφώς απογοητευμένοι που δεν θα εμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ακόμη περισσότερο δεδομένης της παράδοσης του cross country στη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό “προϊόν” μικτής σκυταλοδρομίας και ενθαρρύνθηκε από τη δέσμευση της ΔΟΕ ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μας για να υλοποιηθεί το όραμά μας να δούμε τον ανώμαλο δρόμο σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσον αφορά το μεγάλο αγώνισμα βάδην, θα συμβουλευτούμε τους αθλητές μας και την Επιτροπή Αγώνων για να αναπτύξουμε ένα αγώνισμα που θα μπορεί να περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες. Η ΔΟΕ έχει προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι κάθε μεικτό αγώνισμα, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε τρέχοντα χώρο, ωστόσο εξετάζουμε μόνο ένα μεικτό αγώνισμα βάδην.

Το breaking

Το νέο Ολυμπιακό άθλημα που θα πλαισιώσει τα επίσης νεοσύστατα (όπως έχουν οριστεί για Tokyo) surf, αναρρίχηση και skateboard, θα είναι το breaking, κάτι σαν αγωνιστικό breakdance – που είχε γίνει και στους Ολυμπιακούς Νεότητας πριν 2 χρόνια.

Διαγωνίζονται σε ατομικό ή μεικτό, με βαθμολόγηση με κριτήρια τη δημιουργικότητας, προσωπικότητας, τεχνικής, ποικιλίας, εκτέλεσης και αρμονίας με μουσική. Εκρηκτικές αθλητικές και χορευτικές κινησεις είναι το βασικό χαρακτηριστικό.

Το παρκούρ, το σκουως, καθώς και μπιλιάρδο και σκάκι είχαν επίσης αρχικά πρόθεση ένταξης που δεν προχώρησε.

Προηγούμενο άρθροΦοβερές επιδόσεις στη Valencia με WR στον ημί – Μεγάλο ατομικό ο Γκελαούζος στον Μαραθώνιο
Επόμενο άρθροΤα αγωνίσματα στη σειρά Diamond League – και οι ιδιαιτερότητες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ