100 χρόνια μετά μετά την τελευταία του εμφάνιση στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, στο Παρίσι το 1924, ο ανώμαλος δρόμος πιθανόν να κάνει επανεμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ίδιο μέρος, στο Παρίσι το 2024, σε μορφή μικτής σκυταλοδρομίας 4χ2,5χλμ.

Ο ανώμαλος δρόμος είναι βασικό κομμάτι της χειμερινής περιόδου για το Στίβο, υπήρχε η επιθυμία για τους Χειμερινούς, αλλά και η σκέψη πως θα μπορούσε να ενταχθεί στους Θερινούς που είναι ουσιαστικά εκτός σεζόν.

Επιδίωξη από παλιά

Το θέμα έχει τεθεί στο παρελθόν, βασικά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, αλλά είχε απορριφθεί. Εν συνεχεία, το 2008, οι θρύλοι των μεγάλων αποστάσεων Bekele – Gebrselassie – Tergat, έγραψαν επιστολή στη ΔΟΕ ζητώντας να μπει ο ανώμαλος δρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την IAAF να είναι θετική, όμως το θέμα πάλι δεν προχώρησε.

Το 2015 ο Coe, υποψήφιος ακόμα τότε για Πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, επανέφερε την πρόταση, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, με την προοπτική μάλιστα πως “θα διευρύνουμε τους χειμερινούς Αγώνες και στην Αφρική δίνοντας τους μεγάλο κίνητρο να ασχοληθούν” 

Η νέα πρόταση

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία επανήλθε τώρα με ολοκληρωμένη πρόταση, για τους Θερινούς, μικτής σκυταλοδρομίας ανωμάλου δρόμου συνολικά 10χλμ, και 15 χώρες να μετέχουν με 4 αθλητές εναλλάξ άνδρες-γυναίκες, σε απόσταση 2,5χλμ ο καθένας.

Να σημειωθεί πως μικτή σκυταλοδρομία ανωμάλου δρόμου έχει καθιερωθεί από το 2017, στην ειδική διοργάνωση τόσο του παγκοσμίου όσο και του ευρωπαικού.

Επίκειται συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με την οργανωτική επιτροπή του Paris2024 για περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος και της προοπτικής.

“Η αγάπη μου για το στίβο ξεκίνησε στον ανώμαλο δρόμο. Στο πρώτο μου club τους Hallamshire Harriers, ο πρόεδρος Joe Williams, είχε τρέξει στο Παρίσι το 1924. Θα ήταν εξαιρετικά συμβολικό για αυτό το υπέροχο αγώνισμα να επιστρέψει μετά από έναν αιώνα, και για μια νέα γενιά δρομέων να ερωτευτεί τη λαμπρή πρόκληση του τρεξίματος εκτός πίστας” είπε ο Coe.

Προηγούμενο άρθροΑναβρασμός στη Ρωσία – Οι προοπτικές και οι… Volkov
Επόμενο άρθροΤο πρωτάθλημα Κ20 την 1.-2. Αυγούστου στα Ιωάννινα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ