Η 36χρονη Chaunte Lowe (πρώην Howard) είναι μητέρα 3 παιδιών κι έχει 4 φορές συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με πρώτη το 2004 στην Αθήνα στα 20 της, ενώ τελικά έστω και ετεροχρονισμένα (μετά από ακυρώσεις από επανελέγχους το 2015) πήρε το χάλκινο του 2008.

Ήταν νικήτρια στο ύψος στο παγκόσμιο κλειστού το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ήταν 2η στο παγκόσμιο του 2005 ενώ την ίδια χρονιά έκανε ατομικό και εθνικό ρεκόρ 2,05μ. στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ – που έχει κερδίσει 8 φορές.

Την προηγούμενη χρονιά, διαγνώστηκε με καρκίνο και ξεκίνησε ένας νέος αγώνας που φαίνεται πως τον κερδίζει κι αυτόν και θέτει στόχο και όνειρο τους 5ους Ολυμπιακούς της. Ακολουθεί σχετική συνέντευξη που έδωσε στο CNN

Το άρθρο του CNN (μεταφρασμένο κείμενο):

Η Chaunte Lowe είναι συνηθισμένη στο να της τυχαίνουν απρόσμενα προβλήματα.

“Ήταν τουλάχιστον απροσδόκητο θα έλεγα.
Είμαι νέα, είμαι υγιής, δεν πίνω, ποτέ δεν έπινα, δεν κάνω ναρκωτικά”, λέει η 36 ετών Lowe στο CNN, καθώς βρισκόταν αντιμέτωπη με τη διάγνωση του καρκίνου.

“Έκανα όλα αυτά τα πράγματα σωστά γιατί να έχει συμβεί αυτό σε εμένα; Αυτό, ήταν μια λανθασμένη αντίληψη η οποία είναι κι ο λόγος που καθυστερείται να γίνει η αρχική διάγνωση, ειδικά στις νέες γυναίκες.”

Επιτυχημένη θεραπεία

Μια αρχική λανθασμένη διάγνωση έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Ένα μικρό εξόγκωμα μεγέθους ρυζιού οδήγησε τη Lowe να επισκεφθεί το γιατρό όταν ήταν 34 ετών.

Ο γιατρός έκρινε ότι είναι αβλαβές, σύμφωνα με τη Lowe, η οποία λέει ότι της είπε “οριστικά, δεν θέλω να σε δω για έξι χρόνια” μέχρι να γίνει 40 ετών.

Ευτυχώς, ως αθλήτρια Ολυμπιακού επιπέδου παρακολουθεί το σώμα της “σαν ένα καλοκουρδισμένο μηχάνημα”

Η Lowe λέει ότι αισθανόταν ότι ο όγκος μεγάλωνε κάθε μέρα, κάτι που περιγράφει ως “τρομακτικό”.

Μετά από 11 μήνες ζήτησε μια δεύτερη γνώμη και εστάλη αμέσως για βιοψία.

Η Lowe αργότερα ανακάλυψε ότι είχε triple negative καρκίνο του μαστού – μια πολύ επιθετική, ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή του καρκίνου – κάτι που επηρεάζει τις γυναίκες με καταγωγή από τη Δυτική Αφρική σε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από ό,τι άλλες πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Αν ο καρκίνος είχε διαγνωστεί σωστά την πρώτη φορά, είναι πιθανό ότι θα χρειαζόταν μόνο μια τομή με ακτινοβολία, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της οργάνωσης καρκίνου του μαστού Susan G. Komen.

Αντ ‘αυτού, το Lowe υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και χημειοθεραπεία το 2019.

“Ήταν εύκολη υπόθεση”, λέει η Lowe για τον πρώτο της γιατρό. “Αλλά θα έλεγα ότι το μόνο πράγμα που θα προτιμούσα να είχε κάνει διαφορετικά δεν λέγεται, αλλά στην τελική δεν υπάρχει κανένα κακό”

Λέει όμως ότι η θεραπεία της ήταν επιτυχής και οι νέοι γιατροί δεν βρήκαν περαιτέρω στοιχεία καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, το σώμα της εξακολουθεί να αναρρώνει από τη χημειοθεραπεία, η οποία έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Ένας δεύτερος πήχυς για να υπερβεί

Το ξέσπασμα του κοροναϊού περιπλέκει την κατάσταση για τη Lowe.

Λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού της συστήματος, τώρα χαρακτηρίζεται ως ευάλωτος άνθρωπος, κάτι που η Lowe δείχνει ότι είναι άβολο, αλλά “αφυπνιστικό”.

Παρά τις σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, η Lowe είχε αποφασίσει να αγωνιστεί για το Tokyo2020.

“Θα φοβόμουν”, λέει. “Και θα είχα πολλές διαφορετικές ανησυχίες να μπω σε αυτή τη διαδικασία που ίσως κάποιοι από τους άλλους αθλητές δεν είχαν.”

Αλλά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναβάλλονται τώρα για το 2021, η άλτρια είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα.

Το 2008, η Lowe κατετάγη 6η σους Ολυμπιακούς στο ύψος, αλλά αργότερα αναβαθμίστηκε με χάλκινο μεάλλιο, όταν τρεις αθλήτριες πάνω από την επανελέγχθηκαν θετικές για απαγορευμένες ουσίες.

Η Lowe θέλει να χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.

Περισσότερες από 42.000 γυναίκες αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Το 2018, υπήρχαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού παγκοσμίως, σύμφωνα με το World Cancer Research Fund International.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Η Lowe ελπίζει ότι, με την ευαισθητοποίηση, μπορεί να βοηθήσει άλλους.

Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Lowe λέει ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε τη σωστή απόφαση να αναβάλει τη διοργάνωση.

Αναγνωρίζει όμως τον αντίκτυπο και την αναστάτωση που θα μπορούσε να έχει η αναβολή για τους αθλητές.

“Βάζετε τη ζωή σας σε αναμονή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, λέει. “Φανταστείτε εάν έχετε μπει ποτέ σε μια αυστηρή διατροφή και είστε σαν,” Εντάξει, θα μπορούσα να το κρατήσω για τόσο καιρό, αλλά αυτή τη στιγμή, θα σπάσω “.

“Και τώρα σας λένε όλα όσα έχετε κάνει να το “παγώσετε” και θα πρέπει να το κάνετε ένα ολόκληρο ακόμα έτος – θα είναι πολύ δύσκολο.”

Η Lowe έχει μιλήσει σε συναδέλφους αθλητές που δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να φτάσουν στο Tokyo το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι “πνευματικά, είναι εξαντλητικό”.

Συγκρίνει την επίδραση που είχε ο Covid-19 στους αθλητές παντού με την εμπειρία της από τον καρκίνο του μαστού.

“Είστε στην κορυφή της σωματικής σας κατάστασης”, εξηγεί. “Έχετε όνειρα να πάτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αγωνιστείτε σε παγκόσμιο επίπεδο, να εκπροσωπήσετε τη χώρα σας, την οικογένειά σας, το άθλημά σας και μετά, ξαφνικά, σας το στερούν απότομα”

Το ψυχολογικό φράγμα

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Sebastian Coe, αναφέρει ότι η αναβολή των Αγώνων ήταν απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ψυχολογικής ευημερίας των αθλητών, πολλοί από τους οποίους λέει ότι ήταν σε «ψυχική αναταραχή».

Ο Lowe συμφωνεί ότι η ψυχική υγεία των αθλητών υπήρξε και θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την αναβολή.

“Πνευματικά, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε θετικά πράγματα και σίγουρα πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα εμπόδιο ψυχικής υγείας”, λέει.

“Θα πρέπει να προσέξουν τους αθλητές που έχουν ξεπεράσει εμπόδια και εξακολουθούν να φτάνουν εκεί και να ζουν τις ολυμπιακές τους στιγμές και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.”

Ενώ προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς, η Lowe μεγάλωνε τα 3 παιδιά της.

Τώρα είναι μια survivor  του καρκίνου του μαστού, αποφασισμένη να υποστηρίξει άλλους και να ευαισθητοποιήσει για την ασθένεια.

Και εν μέσω του αντίκτυπου μιας παγκόσμιας πανδημίας, είναι επίσης αποφασισμένη να αναζητήσει θετικά στοιχεία.

“Όλοι νοιάζονται για την ευημερία του κόσμου μας και για την υγεία του κόσμου μας.”

“Ο καθένας έπρεπε να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος μας είναι υγιής.

Και έτσι νομίζω ότι [οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Tokyo] θα είναι μια εποχή ειρήνης, εποχή γιορτής, και ελπίζουμε μια εποχή να θυμηθούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να ενεργούμε σαν ένα άτομο για να σώσουμε τον κόσμο.”

Προηγούμενο άρθροΤο 2022 οι Μεσογειακοί Αγώνες
Επόμενο άρθροΠαγώνει για τη σεζόν η πρόκριση για Tokyo – τι ισχύει με ranking

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ