Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε πως δεν θα ισχύσει για τη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η περίοδος από 6 Απριλίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου 2020.

Έτσι όσοι τυχόν αγώνες γίνουν σε αυτό το διάστημα δεν θα μετρήσουν ενόψει Tokyo.

Ουσιαστικά με τη νέα σεζόν κλειστού, από 1η Δεκεμβρίου και θα ισχύσουν αντίστοιχα οι επιδόσεις μέχρι τις 29 Ιουνιου 2021 (ή 31 Μαίου για Μαραθώνιο και 50χλμ βάδην)

Όμως, θα ισχύσει για το ranking και η περίοδος απ’ όταν ξεκίνησε η ισχύς με προοπτική τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το 2020 για τα αγωνίσματα Σταδίου -εκτός 10.000μ.- ενώ διαφοροποιείται κάπως αλλά επεκτείνεται ουσιαστικά και για τα άλλα.

Οι αρχικές ημερομηνίες ισχύος για ranking:

  • από 1/12/2018 για Μαραθώνιο και 50χλμ βάδην
  • από 1/1/2019 για 10.000μ. και σύνθετα
  • από 30/6/2019 για τα υπόλοιπα αγωνίσματα (δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ισχύσει αφαίρεση πόντων από κάποιον μήνα και παλαιότερα)

Βασικά, αθροιστικά υπάρχει μια επέκταση 4 μηνών στο 12μηνο (για τα υπόλοιπα αγωνίσματα) και 18μηνο για τα ranking, με τη νεκρή περίοδο να μην υπολογίζεται βέβαια.

Ως γνωστόν, βάσει της απόφασης της ΔΟΕ, όσοι έχουν πάρει πρόκριση στις αρχικά καθορισμένες ημερομηνίες (1/1/2019 για Μαραθώνιο, βάδην, 10.000μ., σύνθετα και 1/5/2019 για τα υπόλοιπα) αυτή ισχύει κανονικά.

-> Όρια/ προυποθέσεις Ολυμπιακών Αγώνων

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Sebastian Coe ευχαρίστησε το συμβούλιο και την επιτροπή αθλητών (στην οποία είναι και η Κ.Στεφανίδη) και ανέφερε πως αυτή η απόφαση θα δώσει ασφάλεια στους αθλητές για τον προγραμματισμό τους και δικαιοσύνη για τις όποιες διαγορετικές διαθέσιμες δυνατότητες θα είχαν – με περιορισμούς σε προπονήσεις και μεταβάσεις σε άλλες χώρες.

Η Στεφανίδη ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη των αθλητών πως συζητήθηκαν πολλά ενδεχόμενα, η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη και θα ήταν άδικη σε αντίθετη περίπτωση για τους μισούς αθλητές.

Όλα αυτά φυσικά με την ελπίδα πως από το Φθινόπωρο θα κυλήσουν όλα ομαλά και δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα – τόνισε μάλιστα πως η ανησυχία στην World Athletics παραμένει και αρχικά για το παγκόσμιο κλειστού.

Επιπτώσεις

Το ότι δεν θα μετρήσουν αγώνες για την πρόκριση αυτή την περίοδο βγάζει από άγχος πολλούς αθλητές που έχουν το στόχο αυτό και βρίσκονταν υπό την υπάρχουσα αβεβαιότητα.

Αν τυχόν γίνουν κάποιοι αγώνες τέλος καλοκαιριού, οι επιδόσεις κατά τα άλλα μετράνε βέβαια αλλά όχι για Tokyo. Ωστόσο μάλλον ό,τι είναι θα γίνει περισσότερο σε εθνικό επίπεδο, καθώς και οι διοργανωτές των μεγάλων meeting δεν αναμένεται ότι θα έχουν και ιδιαίτερη ζήτηση ούτε προσφορά φυσικά.

Όσο για το Ευρωπαϊκό οι πιθανότητες δείχνουν λίγες.
(Γενικά βέβαια οι αποφάσεις θα είναι κυρίως κυβερνητικές.)

Πρόβλημα θα είναι η μη αναγνώριση σε μεγάλο βαθμό για αθλητές αγωνισμάτων σε δρόμο που υπολόγιζαν το Φθινόπωρο – που θεωρητικά είναι ιδανική περίοδος με πολλούς δυνατούς αγώνες.

Για τους αθλητές που τα αγωνίσματά τους γίνονται σε κλειστό στίβο, η επόμενη περίοδος κλειστού θα είναι ιδιαίτερη και θα πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here