Η πίεση και η αρνητική θέση πολλών χωρών, Ομοσπονδιών και αθλητών στο να γίνουν …στην ώρα τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δεδομένη.
Ως τώρα η ΔΟΕ επέμενε πως θα διεξαχθούν στις προγραμματισμένες ημερομηνίες (24/7- 9/8) ωστόσο πλέον και επίσημα άρχισαν οι αναφορές σε σενάρια, αποκλείοντας μόνο της ματαίωσης.

H Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου επικρότησε την ανακοίνωση της ΔΟΕ δηώνοντας ετοιμη να συνεργαστεί για νέα ημερομηνία.

Το τι θα γίνει θεωρείται ακόμα νωρίς να αποφασιστεί και μάλλον σε έναν περίπου μήνα θα γνωρίζουμε. Το πότε ενδεχομένως θα γίνουν εαν -κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό- δεν γίνουν στην ώρα τους, ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες θέσεις.
Ωστόσο, σε μεγάλα ΜΜΕ αναφέρονται εκδοχές:
α) για φέτος 1-2 μήνες πιο μετά, αλλά μάλλον δύσκολο και αυτό
β) για το 2021 που προβάλλει και η πιθανότερη εκδοχή – με το παγκόσμιο στίβου να οδηγείται μάλλον μια διοργάνωση μετά
γ) για το 2022 αν και φαντάζει μακρινό.

Το δίλημμα κατά τον Bach

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε πως υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα: Η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα καταστρέψει το Ολυμπιακό όνειρο 11.000 αθλητών από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, και όλους όσους είναι δίπλα στους αθλητές: προπονητές, γιατρούς, αξιωματούχους, εκπαιδευτικούς συνεργάτες, φίλους και οικογένεια. Η ακύρωση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Επομένως, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Μια απόφαση σχετικά με μια αναβολή σήμερα δεν θα μπορούσε να καθορίσει μια νέα ημερομηνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω των αβέβαιων εξελίξεων και προς τις δύο κατευθύνσεις: μια βελτίωση, όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες χάρη στα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται ή μια επιδεινούμενη κατάσταση άλλες χώρες.

Οι προβληματισμοί της ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της

Υπάρχει μια δραματική αύξηση των περιπτώσεων και των νέων εστιών του COVID-19 σε διάφορες χώρες σε διαφορετικές ηπείρους. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ΔΟΕ πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα στο σχεδιασμό των σεναρίων.

Ορισμένες κρίσιμες εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τους Αγώνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μην είναι πλέον διαθέσιμες. Η κατάσταση με εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που έχουν ήδη κλειστεί στα ξενοδοχεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και πρέπει να προσαρμοστεί το διεθνές αθλητικό ημερολόγιο για τουλάχιστον 33 ολυμπιακά αθλήματα. Αυτές είναι μόνο μερικές από πολλές, πολλές ακόμα προκλήσεις.

Γι αυτό, πέρα από τη μελέτη διαφορετικών σεναρίων, θα χρειαζόταν την πλήρη δέσμευση και συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020 και των Ιαπωνικών Αρχών και όλων των Παγκόσμιων Ομοσπονδιών και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Θα απαιτούσε επίσης τη δέσμευση και τη συνεργασία με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς εκμετάλλευσης δικαιωμάτων (RHB) και τους μεγάλους χορηγούς μας, ως μέρος της συνεχιζόμενης και αξιόλογης υποστήριξής τους προς το Ολυμπιακό Κίνημα, καθώς και τη συνεργασία όλων των εταίρων των Αγώνων, των προμηθευτών και εργολάβων.

Σε αυτό το πνεύμα της κοινής δέσμευσης των Ολυμπιακών φορέων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εν όψει της παγκόσμιας επιδείνωσης της κατάστασης, η Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα το επόμενο βήμα στον προγραμματισμό των σεναρίων της ΔΟΕ.

Η ΔΟΕ, με πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020, τις ιαπωνικές αρχές και την Κυβέρνηση του Τόκυο, θα ξεκινήσει λεπτομερείς συζητήσεις για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της ταχείας εξέλιξης της παγκόσμιας κατάστασης της υγείας και των επιπτώσεών της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σενάριο αναβολής.

Η ΔΟΕ τόνισε ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα ή δεν θα βοηθήσει κανέναν. Ως εκ τούτου, η ακύρωση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Προηγούμενο άρθροΜέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας – με έγγραφο ή sms και για σωματική άσκηση
Επόμενο άρθροWebinar για ψυχολογική και διατροφική διαχείριση όσο μένουμε σπίτι, στις 30/3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ