Σε νέα ενημέρωση από τον ΓΓ του ΣΕΓΑΣ κο Σεβαστή προς τα μέλη και σωματεία της Ομοσπονδίας, τονίστηκε η διαβεβαίωση που έχει ο ΣΕΓΑΣ από την αθλητική ηγεσία για ξεκίνημα προπονήσεων των αγωνιστικών τμημάτων άνω των 15 ετών, από τις 18/5 – ενώ εξακολουθεί να ζητείται να μπουν οι αθλητές Σχεδιασμού στις 11/5, όπως δηλαδή ήταν και η αρχική πληροφόρηση και πλάνο (->εδώ)

Επίσης επικοινωνήθηκε όλο το σχετικό υλικό για τους σχετικούς κανόνες και μέτρα

-> Τα μέτρα προετοιμασίας και προστασίας στους αθλητικούς χώρους
-> Η λίστα της ΕΟΕ και το ΦΕΚ

Η επιστολή της 6/5

Η άρση των περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνει και την αθλητική δραστηριότητα. Είναι λογικό και επιβεβλημένο η επαναφορά στην κανονικότητα να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή από όλους μας. Δυστυχώς οι προτάσεις μας για την επανεκκίνηση δεν εισακούστηκαν, παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν άμεσα και σε συνδυασμό με τους μεγάλους ανοικτούς χώρους που διεξάγονται οι προπονήσεις των αθλητών μας και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με το πρώτο κύμα, το σύνολο των 172 αθλητών -αθλητριών όλων των κατηγοριών του Σχεδιασμού, που έτσι και αλλιώς είναι διεσπαρμένοι σε όλη την Ελλάδα. 

Η Ολυμπιακή Επιτροπή έκρινε με τα δικά της κριτήρια και εισηγήθηκε στην αθλητική ηγεσία διαφορετικά. Η διαβεβαίωση που έχουμε από αυτή την τελευταία είναι ότι στο δεύτερο «κύμα» που θα είναι στις 18.5.2020 θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις όλων των αγωνιστικών τμημάτων των Σωματείων του Στίβου για αθλητές άνω των 15 ετών. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε την επανέναρξη των προπονήσεων για τους υπόλοιπους αθλητές  – αθλήτριες του Σχεδιασμού για τις 11.5.2020, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση μας, ότι θέλουμε να διεξάγουμε τόσο τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα όσο και τα Πανελλήνια. Επομένως είναι αναγκαία προϋπόθεση η επανέναρξη των προπονήσεων ΟΛΩΝ των αθλητών – αθλητριών των αγωνιστικών ομάδων των Σωματείων και ελπίζουμε αυτό να ολοκληρωθεί για όλους μέχρι τις 18 Μαΐου.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα για όλους μας.

Η αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ήταν γενικευμένη  και αυτόματη και είχε μόνο μια δυσκολία: «ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» Η επανεκκίνηση θα είναι σταδιακή, πολύπλοκη, πολυπαραγοντική και συλλογική δουλεία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη ΟΛΟΙ, Εμείς, Εσείς, οι Προπονητές, οι Γονείς και τέλος οι ίδιοι οι Αθλητές και Αθλήτριες, να ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ και τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, που προτείνουν οι ειδικοί, έτσι ώστε να εξελιχθεί η επανεκκίνηση ομαλά, χωρίς πισωγυρίσματα και κυρίως ΧΩΡΙΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ!!

Γι’ αυτό και σήμερα συνοδεύει αυτό το σημείωμα όλο το ενημερωτικό και καθοδηγητικό υλικό που διαμόρφωσε και μας έστειλε η αρμόδια Επιτροπή της ΓΓΑ και παρακαλούμε:

α) Να το μελετήσουν καλά όλα τα Διοικητικά και Τεχνικά στελέχη των ΕΑΣ και των Σωματείων μας.

β) Να ανατυπωθεί σε φυσική μορφή και να διανεμηθεί σε όλους τους αθλητές και  αθλήτριες των αγωνιστικών τμημάτων, που επιθυμούν να επαναρχίσουν τις προπονήσεις ή να σταλεί ηλεκτρονικά στους γονείς των ανήλικων αθλητών, για να λάβουν γνώση και να επιμεληθούν την τήρηση των μέτρων που τους αναλογεί.

γ) Να εξασφαλίσουν οι υπεύθυνοι των τμημάτων Στίβου, ότι οι γονείς των ανήλικων αθλητών έχουν ενημερωθεί και συμφωνούν με την επανενεργοποίηση της αθλητικής δραστηριότητας των παιδιών τους.

δ) Τέλος οι εκπρόσωποι των Σωματείων πρέπει να συνεργαστούν με τους υπευθύνους των αθλητικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να καταρτισθεί ένα ωρολόγιο πρόγραμμα χρήσης των εγκαταστάσεων που θα αποτρέπει τον συνωστισμό και θα διευκολύνει την τήρηση των μέτρων.

Στο μεταξύ εκκρεμούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τους Προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών αλλά και την ουσιαστική οικονομική επιχορήγηση των Σωματείων, γιατί αφ’ ενός τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει έχουν στερήσει ζωτικούς πόρους και από τα Σωματεία και από την Ομοσπονδία μας και αφ’ ετέρου οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ήδη και αυτές που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, για να διεκπεραιωθεί το προπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα του αθλήματος, θα  δημιουργήσουν κόστος λειτουργίας αισθητά αυξημένο.  Γι’ αυτό θα χρειαστούν αυξημένα κονδύλια για τους Προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών και των Σωματείων αθλημάτων όπως το δικό μας, που προτιθέμεθα να διεκπεραιώσουμε μια ολοκληρωμένη αγωνιστική χρονιά, που θα κορυφωθεί με την συμμετοχή των Εθνικών μας Ομάδων στα τρία μεγάλα Βαλκανικά Πρωταθλήματα.

Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο Στίβος διεκδικεί την ουσιαστικά οικονομική στήριξη από την Πολιτεία και γι’ αυτό η αθλητική ηγεσία πρέπει να διεκδικήσει αυξημένα κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών. Εξ’ άλλου το σύνολο σχεδόν των πόρων των αθλητικών Φορέων επιστρέφει στην οικονομία με διαφόρους τρόπους.

Τελικά, η επανεκκίνηση είναι ένα μεγάλο Στοίχημα.

Για μας ΟΛΟΥΣ να την διαχειριστούμε χωρίς προβλήματα, για να ξαναστήσουμε το αθλητικό οικοδόμημα και για την Πολιτεία και ειδικά την αθλητική ηγεσία να στηρίξει υλικά και ηθικά τους Φορείς και το έμψυχο δυναμικό του αθλητισμού, για να βγούμε ενωμένοι και πιο δυνατοί από αυτή την κρίση.

Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό το τελευταίο είναι ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και το Αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού.

Να είστε όλοι καλά και να προσέχετε!

Βασίλης Σεβαστής

Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ

ΥΓ: Μην ξεχνάτε την ανάγκη απόκτησης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, όσοι το έχετε αμελήσει μέχρι σήμερα.

Χωρίς αυτήν δεν έχει κρατική επιχορήγηση, μεταξύ των άλλων!

Προηγούμενο άρθροΠως θα λειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε Περιφέρειες και Δήμους;
Επόμενο άρθροΜένουμε …μακριά κι αγαπημένοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ