Ολα τα είχαμε, ήρθαν και τα… Κατεχόμενα. Η προκλητική –όντως- κίνηση των Τούρκων που διοργάνωσαν μίτινγκ στίβου υπό την… «Ομοσπονδία αθλητισμού Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων αθλητών (δείτε->εδώ) είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Παγκόσμιου στίβου.

Αγώνας που δεν υπάρχει πουθενά στο καλεντάρι και η Παγκόσμια ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει (αυτό είναι και το μόνο σκέλος της υπόθεσης που μπορεί να σχολιάσει έως ότου πάρει επίσημα καταγγελία από κάπου και ακόμη δεν έχει κάτι στα χέρια της)…

Αγώνας που μπορεί να ταράξει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με την Τουρκική όταν η πρώτη θα λάβει στα χέρια της την καταγγελία της Κυπριακής ομοσπονδίας (κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ, 4/10), καθώς ο αγώνας αυτός έγινε από μια ομοσπονδία… «φάντασμα». Ομοσπονδία που δεν υπάρχει (μιας και δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος το Ψευδοκράτος).

Γιατί όταν θα φτάσει η καταγγελία, η λογική αντίδραση είναι να… τραβήξουν το αυτάκι στην Τουρκική ομοσπονδία μιας και δημιουργούν πρόβλημα σε άλλο μέλος της ΕΑΑ. Αγνωστο όμως είναι αν θα πάρουν μέτρα για το θέμα και αν θα υπάρξουν κυρώσεις.
Ο αγώνας δεν υπάρχει πουθενά στο καλεντάρι και δεν είναι γνωστό αν ήταν ενήμερη η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τον συγκεκριμένο αγώνα και αν είχε ενημερωθεί για το ότι μετείχαν αθλητές εθνικών ομάδων.

Αν γνώριζε, τότε δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και θα έχει κάνει ένα τεράστιο έγκλημα κατά ομοσπονδίας-μέλους της. Το πιθανότερο όμως είναι να μη γνώριζε. Και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω προς το παρόν αν προβλέπεται κάποια ποινή προς την Τουρκική ομοσπονδία (πράγμα δύσκολο καθώς ήταν… προσκεκλημένη των διοργανωτών όπως λένε και όχι διοργανωτές), κατά των αθλητών ή των μάνατζέρ τους που τους επέτρεψαν να πάνε να αγωνιστούν σε μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή.
Αν οι αθλητές γνώριζαν, τότε έχουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης και πρέπει να πάρουν μέτρα στην ΕΑΑ (αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το καταστατικό της). Αν όχι, τότε σίγουρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να απαγορευτεί ξανά αντίστοιχη διοργάνωση στα Κατεχόμενα, γιατί ανοίγει κακό προηγούμενο.

Μη ξεχνάμε τι έχει γίνει στο παρελθόν με συναυλίες διασήμων που τελικά τις ακύρωσαν και ζήτησαν συγνώμη. Αν οι αθλητές γνώριζαν για το που πήγαν να αγωνιστούν, οφείλουν να κάνουν το ίδιο. Ειδάλλως θα πρέπει να γίνει – θεωρώ- διαμαρτυρία και κατά των αθλητών και να παρθούν μέτρα στην Ελλάδα και τη Κύπρο (με απαγόρευση συμμετοχής τους σε εγχώριες διοργανώσεις καθώς δε μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο).

Ο στίβος και γενικότερα ο αθλητισμός, είναι ένας καλός τρόπος να… προπαγανδίσει κάποιος αν θέλει. Ομως η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ομοσπονδία δε θέλει να μπαίνουν τέτοια θέματα στα «χωράφια» τους. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους.

Προηγούμενο άρθροΜε Στεφανίδη και Τεντόγλου οι τελικές επιλογές των κορυφαίων της Ευρώπης
Επόμενο άρθρο"Έφυγε" ο κυρ-Τάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ