«Κυρία Μενδώνη, με εμάς τι θα γίνει;» αναρωτιέται η «στιβική οικογένεια» και οι άνθρωποι από άλλα σπορ, ύστερα από τις πρόσφατες γενναίες εξαγγελίες στήριξης στο χώρο του Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λία Μενδώνη, επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις εξαγγελίες στήριξης προς τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους που υπηρετούν τον Πολιτισμό, ανέβασε την προσδοκία για κάτι ανάλογο και στους ανθρώπους του Αθλητισμού.

Βέβαια, αυτή η προοπτική φαίνεται να έχει μικρές πιθανότητες με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει δημοσίως ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά …η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ακουσαν τις δύο εξαγγελίες και άρχισαν τις συγκρίσεις

Οι άνθρωποι των σπορ και του στίβου στην πατρίδα μας, ακούγοντας, διαβάζοντας, τα όσα εξήγγειλε δημόσια η υπουργός κ. Μενδώνη (>δείτε εδώ αναλυτικά) βρήκαν πολλές ομοιότητες στα «δομικά προβλήματα» που υπάρχουν και στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό.

Δεν διαπίστωσαν όμως παρόμοια στήριξη συγκρίνοντας με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υφυπουργός κ. Αυγενάκης (>δείτε εδώ αναλυτικά) για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Παρόλο βέβαια που κανείς δεν παραγνωρίζει ότι σαφώς υπάρχουν αρκετές διαφορές στη σύγκριση Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναπόφευκτοι συνειρμοί και ανάμεικτα συναισθήματα

Η υπουργός Πολιτισμού, παραδέχθηκε ότι ο χώρος (του Πολιτισμού) «έχει τις ιδιαιτερότητές του» και τόνισε πως στόχος είναι η θωράκιση του κλάδου και η προστασία των εργαζομένων.

«Ο στόχος μας είναι διπλός» τόνισε και μεταξύ άλλων ανέλυσε: «Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι».

Οι συνειρμοί ήρθαν αλυσιδωτά στους «στιβικούς».

Ερμηνεύοντας τα μηνύματα της αθλητικής ηγεσίας της Πολιτείας από τα λόγια που δεν είπε (καμία αναφορά δημόσια για τον στίβο) και τα έργα της (κυρίως με το θέμα της εισόδου για προπονήσεις στα Στάδια), δεν έκρυβαν στις συζητήσεις τους με …δηλητηριώδες χιούμορ:

«Αραγε στο υφυπουργείο Αθλητισμού θέλουν πρώτα απ όλα ένα  «ποδοσφαιρικό καλοκαίρι» και όλοι οι άλλοι να πάνε να …προπονηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου;»…

Διπλάσια επιχορήγηση σε θέατρα ακόμα κι αν δεν γίνουν παραστάσεις

Η κ. Μενδώνη είπε, πως: «45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο (35,5 εκατ. ευρώ) με αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις»

Στο άκουσμα των παραπάνω  από τη μια χάρηκαν για τους συνανθρώπους που θα πάρουν μια ανάσα, από την άλλη όμως ένιωσαν και κάπως μειονεκτικά καθώς Πολιτισμός και Αθλητισμός, εκτός από διαφορές και ιδιαιτερότητες, έχουν και πολλά κοινά σημεία στη δραστηριότητά τους.

Στα σωματεία αλλά και στον ΣΕΓΑΣ ενθουσιάστηκαν στο ενδεχόμενο να προκύψει μια ανάλογη –τηρουμένων των αναλογιών – προοπτική, όταν άκουσαν από την υπουργό Πολιτισμού να κάνει λόγο για: διπλασιασμό επιχορηγήσεων σε θέατρα για το 2020 με ποσά που δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις.

Παναγόπουλος: «Ελπίζουμε και αναμένουμε σε κάτι παρόμοιο»

To stivoz.gr ζήτησε ένα σχόλιο για το θέμα, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κ. Παναγόπουλου, που τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι στην απολύτως ορθή κατεύθυνση. Ελπίζουμε και αναμένουμε πλέον, η ίδια λογική όπως είναι δίκαιο και σωστό, να ισχύσει και στον Αθλητισμό».

Ο στίβος έχει υποβάλλει σχέδιο

Ο ΣΕΓΑΣ έσπευσε, με την έναρξη της κρίσης από την πανδημία, να υποβάλλει σχέδιο δράσης και παράλληλα να τονίσει την αναγκαιότητα στήριξης με επίσημη επιστολή του (>δείτε εδώ αναλυτικά) προς τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη όπου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

«…Τονίζουμε την αναγκαιότητα της σταθερής στήριξης του  ερασιτεχνικού αθλητισμού ο οποίος πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο. (…) Απαραίτητη είναι η σταθερή χρηματοδότηση των ομοσπονδιών για το 2020 σε σχέση με εκείνη του 2019, η άμεση ανακοίνωση των ποσών της επιχορήγησής τους αλλά και η πρόβλεψη για ειδική πρόσθετη χρηματοδότηση το 2021 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς ολυμπιακής προετοιμασίας αλλά και αναπλήρωσης των απωλειών του 2020».

Στην παραπάνω αναφορά ακόμα δεν υπάρχει καμμία απάντηση από την αρμόδια αθλητική ηγεσία της πολιτείας.

Παράλληλα στους ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού επικρατεί η αίσθηση που ολοένα και περισσότερο μετατρέπεται σε βεβαιότητα, ότι ο «ψυχρός πόλεμος» που εξελίσσεται μεταξύ του υφυπουργείου Αθλητισμού και μιας πλειάδας ομοσπονδιών (μεταξύ αυτών και ο ΣΕΓΑΣ) αν κρατήσει κι άλλο μπορεί – ειδικά για τον στίβο – να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στη γενικότερη προσπάθεια πρωτίστως των αθλητών και των προπονητών τους. Κι αυτό το σημείο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή!

stivoz.gr – Κώστας Μπάκος

Προηγούμενο άρθροΤηλεδιάσκεψη Υγειονομικής Επιτροπής – «Δεν μας κάλεσαν» λέει ο ΣΕΓΑΣ
Επόμενο άρθροΗ Darya Klishina για τη μετανάστευση από Ρωσία σε ΗΠΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ