H Daria Klishina είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες αθλήτριες εντός αλλά κι εκτός ταρτάν – για προφανείς λόγους.
Ήταν 2η στο μήκος με 7,00μ. στο παγκόσμιο του 2017 – και 10 χρόνια αφότου είχε ξεπροβάλει στο αθλητικό στερέωμα κερδίζοντας το παγκόσμιο Π/Κ στην Οστράβα. Στην ίδια πόλη έχει κάνει, το 2013, το ατομικό της με 7,05μ. Έχει 2 νίκες σε ευρωπαικά κλειστού, το 2011 και το 2013 – με 7,01μ.
Το 2016 στο Rio ήταν η εξαίρεση της Ρωσίας, καθώς βρισκόμενη ήδη 3 χρόνια στις ΗΠΑ έμεινε εκτός του …κυκλώνα των σκανδάλων και της επετράπη να αγωνιστεί ως ανεξάρτητη στο Rio όπου ήταν 9η.

Η 29χρονη Ρωσίδα, η οποία ζει και προπονείται στην Atlanta από το 2013, μίλησε σε συνέντευξη στην εκπομπή Sportrecs για τα μέτρα της καραντίνας που εφαρμόζονται εκεί για την πανδημία του κοροναϊού για το πώς συνεχίζει τις προπονήσεις στην καραντίνα, είπε τους λόγους της μετανάστευσης πολλών Ρώσων αθλητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και επίσης μοιράστηκε τα σχέδιά της για το προσεχές μέλλον.

Ακολουθούν τα βασικότερη μέρη της συνέντευξης, σε μετάφραση από την Οξάνα Κορένεβα.

Πως περνάς στην καραντίνα?

Στην Αμερική τώρα, σε κάθε πολιτεία, έχει διαφορετικούς κανόνες. Στη Georgia όπου μένω  δήλωσαν επίσημα ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν από το σπίτι. Μας συμβουλεύουν φυσικά για την ασφάλεια μας να μείνουμε σπίτι, αλλά μπορούμε να πηγαίνουμε σε πάρκα τα οποία θεωρούνται δημόσια κρατώντας όμως την απόσταση μεταξύ μας. Σε πολλές άλλες πολιτείες απαγορεύεται εντελώς η έξοδος από το σπίτι. Εκτός από τα σούπερ-μάρκετ και φαρμακεία.

Γίνεται χαμός στα σούπερ-μάρκετ?

Περίπου πριν 3 εβδομάδες πήγα να ψωνίσω και είδα πως όλοι σάρωναν  ότι υπήρχε στα ράφια. Ειδικά το χαρτί υγείας. Γέμιζαν τα καρότσια μέχρι πάνω. Στην αρχή σκέφτηκα μήπως τα αγοράζουν για κάποιο άλλο λόγο (γελάει). Το πιο αστείο ήταν ότι μερικές βδομάδες αργότερα βάλανε τοποθέτησαν μια μεγάλη αφίσα που έλεγε: “Η επιστροφή του χαρτιού υγείας απαγορεύεται”.

Έχεις αποκτήσει κάποια καινούρια χόμπι στην απομόνωση?

Δεν θα ’λεγα πως είναι καινούρια. Απλώς έχω περισσότερο χρόνο για να τα κάνω. Για παράδειγμα μου αρέσει πολύ το μαγείρεμα και ξεκίνησα να βγάζω καινούριες συνταγές των φαγητών μου στο ίντερνετ. Επίσης μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία. Ειδικά ό,τι αφορά την ψυχολογία. Και καμία φορά κάνω online μαθήματα. Αχ ναι, ξεκίνησα να γράφω με έναν συγγραφέα ένα βιβλίο. Θα έχει σχέση με τη ζωή μου, αλλά ο χαρακτήρας θα είναι φανταστικός. Στην αρχή θέλαμε να το ονομάσουμε “Jump”, αλλά δεν μου αρέσει το πως ακούγεται στα Ρώσικα.

Μετά θα βγει και ταινία?

Ποιος ξέρει. Μπορεί… Αλλά σίγουρα δεν θα είμαι η πρωταγωνίστρια. Πιστεύω ότι δεν θα είμαι καλός ηθοποιός και δεν μου αρέσει πολύ αυτό το επάγγελμα.

Κάποιοι αθλητές έχουν εύκολες λύσεις για τις προπονήσεις τους. Ο μποξέρ θα βάλει τον σάκο στο σπίτι του, οι αθλήτριες ρυθμικής θα κάνουν ασκήσεις ευλυγισίας. Ένας άλτης που θα κάνει τα άλματά του?

Φυσικά δεν έχουν καμία σχέση οι ασκήσεις που κάνουμε στο πάρκο με αυτές στο γήπεδο . Οι ρυθμοί τις προπονήσεις μας τώρα είναι πιο χαλαροί. Λες και μόλις ξεκίνησε η καινούρια σεζόν και είμαστε στην αρχή της προετοιμασίας μας (γελάει). Κρίμα που τα δημόσια πάρκα δεν έχουν σκάμμα και όλα τα  γυμναστήρια είναι κλειστά και δεν μπορούμε να κάνουμε βάρη που είναι απαραίτητα για τους άλτες. Κάνω ό,τι μπορώ στο σπίτι με κάποια όργανα που έχω. Άλλα πολύ χαλαρές ασκήσεις. Γενικά αυτή την στιγμή για όλους τους αθλητές είναι «αποτυχημένη» περίοδος. Ότι και να κάνουμε τώρα, προσπαθούμε να κρατηθούμε σε φόρμα όσο το δυνατόν γίνεται.

Όταν κάνεις προπονήσεις, διατηρείς κάποια διατροφή? Και αν ναι, μπορείς να μας την πεις?

Φυσικά και διατηρώ μια συγκεκριμένη διατροφή.  Αν και o σωματότυπός μου είναι λεπτός από μικρή ηλικία. Το πρωινό μου περιέχει συνήθως βρώμη με μέλι η φρούτα και έναν εσπρέσο. Κάποιες Κυριακές που έχω ρεπό φτιάχνω κρέπες, αλλά σε μικρή ποσότητα φυσικά. Το μεσημεριανό μου είναι πολύ ελαφρύ. Καμία σαλάτα με κοτόπουλο η ψάρι. Μπορώ να μην το φάω και καθόλου. Όμως δεν μπορώ χωρίς το βραδινό. Αγαπάω το κρέας και το φτιάχνω συνήθως με σαλάτα ή λαχανικά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώω που κ που “fast food”. Ειδικά στην παύση μεταξύ των σεζόν, που διαρκεί 2-4 μήνες, μου επιτρέπω τα πάντα. Απλώς είμαι πολύ τυχερή που δεν παχαίνω εύκολα.

Είναι γνωστό ότι στη Ρωσία μπορείς να προπονείσαι δωρεάν. Ισχύει το ίδιο για την Αμερική?

Στη Ρωσία ο προπονητής πληρώνεται από την ομοσπονδία. Στην Αμερική είναι αλλιώς.  Οι  ίδιοι οι αθλητές του τον πληρώνουν κάθε μήνα. Όταν πάμε στους αγώνες, συνήθως η ομοσπονδία καλύπτει κάποια έξοδα του προπονητή, όμως αν δεν το κάνουν (εξαρτάται από τους αγώνες) τότε πάλι οι αθλητές του πρέπει να τα καλύψουν. Γενικά εδώ ο αθλητής για να κάνει προπόνηση πρέπει να δουλεύει. Για να καλύψει όλα τα έξοδά του. Το φαγητό, το σπίτι, και τις προπονήσεις του. 

Τότε γιατί πιστεύεις ότι πολλοί Ρώσοι αθλητές φεύγουν στην Αμερική?

Πιστεύω πως λόγω των μη ολοκληρωμένου προπονητικού Ρωσικού συστήματος. Ο αθλητής βλέπει πώς λειτουργούν οι προπονητές στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Δεν μιλώ για όλους τους προπονητές, αλλά πολλοί δεν θέλουν να μάθουν κάτι καινούριο, να αναπτυχθούν. Πολλοί μου έχουν πει ότι δεν ενδιαφέρονται για το αμερικανικό σύστημα, μα κανείς δεν μας αναγκάζει να το εφαρμόσουμε. Και εμείς επίσης έχουμε καλή παράδοση στις επιτυχίες, αλλά μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω από εκείνους. Το κάλο εδώ είναι ότι οι Αμερικάνοι προπονητές δεν κρύβουν το σύστημά τους. Έρχονται προπονητές από άλλες χώρες με 2-3 αθλητές τους και για 2-3 εβδομάδες κάνουμε μαζί τις προπονήσεις. Δεν είναι τέλειο? Μαθαίνουν κάτι καινούριο και αποκτούν γνώση και οι άλτες και οι προπονητές.

Πως αποφάσισες να μετακομίσεις στην Αμερική?

Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μένω στο ίδιο σημείο. Κέρδιζα πολλούς αγώνες αλλά ένιωθα ότι δεν βελτιώνομαι. Είχα μια πρόταση και πιο πριν από τον μάνατζερ μου να μετακομίσω στις ΗΠΑ αλλά τότε δεν ήμουν έτοιμη ψυχολογικά να αφήσω όλα και όλους και να φύγω σε άλλη χώρα. Τη στιγμή όμως που ένιωσα ότι θέλω κάτι παραπάνω το σκέφτηκα καλά και έφυγα.

Σκέφτεσαι να ξανάγυρίσεις στην Ρωσία?

Εδώ στις ΗΠΑ μπορείς να ζεις χωρίς την απόκτηση της Αμερικάνικης υπηκοότητας. Με τα χαρτιά δηλαδή δεν έχω πρόβλημα. Έχω μετακομίσει πριν 7 χρόνια. Πλέον όλη η ζωή μου είναι εδώ.

Πες μας την άποψή σου για τις πρόσφατες αλλαγές στην επιτροπή του VFLA (Russian Athletics Federation).

Γενικά προσπαθώ να αποφεύγω τέτοιες ερωτήσεις. Επειδή δεν μένω εκεί, δεν μπορώ να πω πολλά. Ελπίζω τα πράγματα για τους αθλητές να πάνε προς το καλύτερο.  Όμως θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, η ομοσπονδία δεν κάνει αρκετά για τους Ρώσους αθλητές, καθώς ακόμα αγωνίζονται υπό την ουδέτερη σημαία. Ήταν απαραίτητο να κάνουμε κάτι νωρίτερα, πριν «η φωτιά» σαρώσει όλη τη χώρα. Άλλα νομίζαμε ότι θα σβήσει από μόνη της. Δεν έσβησε. Είναι πολύ μεγάλο χτύπημα και για τον στίβο και τον αθλητισμό γενικά.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για την τρέχουσα σεζόν?

Την καλοκαιρινή σεζόν θα τη χάσω. Έτσι και αλλιώς αυτό κανονίσαμε και πριν την πανδημία. Το όριο για τους Ολυμπιακούς το έχω πιάσει, όποτε σκεφτήκαμε να συνεχίσω τις προπονήσεις μέχρι τη μέση του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο αν ανοίξουν τα αεροδρόμια να έρθω για διακοπές στην Ρωσία στην οικογένειά μου. Και από τον Σεπτέμβριο να ξαναξεκινήσω να αθλούμαι και να προετοιμάζομαι για την χειμερινή σεζόν, την οποία συνήθως την χάνω και δεν αγωνίζομαι. Αλλά είπαμε να αλλάξουμε λίγο τα σχέδια.

Τι θα κάνεις όταν τελειώσεις την αθλητική καριέρα σου?

Καταρχάς πρέπει να πω πως το τέλος της καριέρας μου είναι πολύ κοντινό. Δεν θα κάνω άλματα μέχρι τα 40 μου. Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Μόσχας και ήδη έχω πολλές προτάσεις στον τομέα αυτό. Όμως δεν μπορώ  ακόμα να αφιερώσω τον εαυτό μου σε κάτι τέτοιο επειδή μέχρι στιγμής η προτεραιότητα μου είναι οι προπονήσεις.

Προηγούμενο άρθροΠολιτισμός και Αθλητισμός σε διαφορετική τροχιά
Επόμενο άρθροΚαταστάσεις άκρων στους χώρους άθλησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ