Από την Άνοιξη του 2019 (και κατόπιν απόρριψης προσφυγής της Caster Semenya) εφαρμόζονταν οι κανονισμοί για αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλικη ανάπτυξη / “DSD” – Differences of Sexual Development. 
[δείτε ->εδώ]
Τότε ίσχυσε απαγόρευση για τα αγωνίσματα από 400μ. έως μίλι, ενώ για τα υπόλοιπα το επίπεδο ενδογενούς τεστοστερόνης έπρεπε να είναι κάτω από nmol/L.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητριών ήταν των Christine Mboma και Beatrice Masilingi από τη Ναμίμπια, που “κατέβηκαν” απόσταση (με την Mboma να είναι 2η στους Ολυμπιακούς και νικήτρια στον τελικό Diamond League και στο παγκόσμιο Κ20) αλλά και της Francine Niyonsaba από το Μπουρουντί που “ανέβηκε” αποστάσεις (και ήταν 5η στα 10.000μ. στους Ολυμπιακούς και κέρδισε το 5αρι στο Diamond League).

Οι νέες τροποποιήσεις έχουν κύρια αλλαγή στα επίπεδα τεστοστερόνης που πλέον πήγαν στα 2,5 nmol/L και πρέπει να είναι εκεί για τουλάχιστον 24 μήνες και να παραμείνουν και μετά κάτω από το όριο αυτό.

Οι κανονισμοί θα ισχύουν από 31/3/2023. Στις περιπτώσεις που αγωνίζονταν πριν, γυναίκες σε αγωνίσματα εκτός 400μ ως μίλι, θα μπορούν να συνεχίσουν 6 μήνες αφότου σε μια ημερομηνία που θα ορίσουν μέχρι 1/7/2023 έχουν την απαιτούμενη τιμή, ενώ για τα αγωνίσματα 400μ. ως μίλι θα πρέπει να φτάσουν και τους 24 μήνες με τα απαιτουμενα επιπεδα τεστοστερόνης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούν να αγωνιστούν με τις γυναίκες σε αγώνες εκτός World Ranking εφόσον το επιτρέπουν οι διοργανωτές, ή με ..τους άνδρες σε αγώνες World Ranking, ή σε αγώνες μεικτούς ή open.

Σχετικά με τις περιπτώσεις τρανς που έχουν γεννηθεί άνδρες, για να αγωνιστούν με γυναίκες θα πρέπει να μην έχουν βιώσει ανδρική εφηβεία μετά τα 12 τους ή το 2o στάδιο Tanner (αλλιώς θεωρείται πως έχει ανακτηθεί δεδομένο πλεονέκτημα) και να είναι από τότε η τιμή τεστοστερόνης κάτω από τα 2,5 nmol/L.
(Δεν απαιτείται κάποια νομική αναγνώριση ούτε χειρουργικές επεμβάσεις)
Tο Συμβούλιο συμφώνησε να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας για 12 μήνες για να εξετάσει περαιτέρω το θέμα της ένταξης των τρανς.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • DSD
Προηγούμενο άρθροΛήγει για Ρωσία ο αποκλεισμός doping – παραμένει του πολέμου
Επόμενο άρθροΑγώνες 25.3.2023 (Λευκωσία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ