Οι φίλοι της ιστορίας γενικότερα και όχι μόνο της αθλητικής θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στο Γ’ Μέρος του χρονικού του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, πριν αφιερώσουν χρόνο στους πολυάριθμους αθλητές και αθλήτριες όλων των σωματείων της χώρας που θα αγωνισθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Παμπελοποννησιακό στάδιο της Πάτρας.

Οι Πανελλήνιοι σε χρόνια κρίσης!


Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στη δίνη οικονομικής και πολιτικής κρίσης, όπως τη γνωρίζουμε στην τρέχουσα δεκαετία! Έτσι, συνεχίζοντας την αναδρομή στο ιστορικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στίβου, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τι συνέβαινε στη χώρα μας, εκατό και πλέον χρόνια νωρίτερα… Δηλαδή, μετά το 2013 και τις οδυνηρές συνθήκες που είχαν δημιουργήσει οι Βαλκανικοί πόλεμοι για τη χώρα και το λαό…

Μέχρι τον Μάϊο του 2013 συνεχιζόταν ο πόλεμος (Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας) κατά της Τουρκίας ενώ στα μέσα Ιουνίου ξέσπασε με σφοδρότητα η σύγκρουση Ελλάδας/Σερβίας με τη Βουλγαρία (Βαλκανικοί Πόλεμοι), γεγονότα που είχαν φέρει σε μερική διάλυση την επιστρατευμένη κοινωνία και φυσικά τον αθλητισμό!
Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου στις 28 Ιουλίου έφερε σχετική επιστροφή στην ομαλότητα, με τον ελληνικό στίβο όμως να θρηνεί την απώλεια πολλών μελών του, με πρώτο τον ολυμπιονίκη (Στοκχόλμη 1912) Κωστή Τσικλητήρα, που δεν είχε διστάσει να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, όπου προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα…
Ο ΣΕΓΑΣ δεν μπορούσε να μείνει αλώβητος από τα δραματικά γεγονότα και ουσιαστικά είχε καταστεί ανενεργός, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 1913, όταν με εγκύκλιο ανακοίνωνε στα σωματεία την επιστροφή στην δράση…
Μάλιστα η Ομοσπονδία ζήτησε να την ενημερώσουν για πεσόντες και τραυματίες αθλητές ή μέλη τους, που είχαν πολεμήσει, ώστε να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ειδική εκδήλωση!
Κάτι, που όπως σημειώνει ο ιστορικός της εποχής, δεν φαίνεται να πραγματοποιήθηκε (δεν υπάρχουν στοιχεία), παρά μόνο η αναγγελία (27/12/1913) να επαναληφθεί από τον επόμενο χρόνο ή διεξαγωγή των Πανελληνίων, που προκηρύχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 1914 για τον Απρίλιο!
Αυτό βοήθησε να αυξηθεί η κίνηση στα γυμναστήρια, κυρίως νέων αθλητών, αλλά και μερικών παλιών που είχαν αποστρατευθεί ή δεν είχαν κληθεί στο στρατό…
Έτσι, 14 σωματεία με 133 αθλητές (από τους 233 που είχαν δηλωθεί) πήραν μέρος στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες 12-14 Απριλίου 1914 στο Παναθηναϊκό στάδιο, που σήμαναν την παρουσία μιας νέας γενιάς στο στίβο, αφού η προηγηθείσα έκρυθμη περίοδος είχε εκμηδενίσει την παλαιότερη!
Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης εκείνης ήταν η πρώτη συμμετοχή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, αφού ο προηγηθείς πόλεμος είχε οδηγήσει στην απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Μακεδονίας στην Ελλάδα!
Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος (από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας) με 21 μετάλλια (7 χρ., 7 αργ., 7 χαλκ.) ήταν πολυνίκης, με τον Πανελλήνιο να συγκεντρώνει ίδιο αριθμό (6- 10- 5) αλλά να κερδίζει το έπαθλο της «Νίκης» (ειδικό για την ομαδική κατάταξη) επειδή του προσμετρήθηκαν ( λόγω κανονισμού…) και οι 4 νίκες σε αγωνίσματα πάλης!

Αξίζει ίσως να θυμίσουμε (ως ιστορικό φόρο τιμής) τους Πανελληνιονίκες της διοργάνωσης, που ξανάδωσε ζωή στον ελληνικό στίβο, λίγους μήνες μετά τη ψήφιση της ιδρυτικής διακήρυξης της Iaaf (Συνέδριο Βερολίνου 7-10 Αυγούστου 1913).

Δισκοβολία : Γ. Ρεβελιώτης (ΕΓΣ) 34,87μ.
100μ.: Ιασ. Νικολάκης (Πειρ.) 11.2
Κοντώ: Γ. Αμυράς (Ηρ. Θ.) 3,02μ.
5χλμ: Διαμ. Κάντζιας (Πειρ.) 16.45.8
Ύψος άνευ φοράς: Λουδ. Σμιθ (ΕΓΣ) 1,40μ.
Σφαιροβολία: Δ. Πετράκος (ΕΓΣ) 11,30μ.
800μ: Στ. Δημητρίου (ΕΓΣ) 2.08.0
Μήκος: Αθ.Σούλας (Πειρ.) 6,27μ.
400μ: Στ. Δημητρίου (ΕΓΣ) 59.0
Ακοντισμός: Μ. Νομικός (ΠΓΣ) 52,60μ.
Ύψος: Λουδ.Σμιθ (Ακαδ. Γυμν.) 1,62μ.
110μ. εμπ: Β. Γοντράν (Πανιων.) 18.2
Λιθοβολία: Ν. Γεωργαντάς (ΠΓΣ) 18,95μ.
Τριπλούν: Μ. Μύλλερ (ΠΓΣ) 13,73μ.
Σκυτ. 2Χ100μ., 2Χ220μ., 2Χ400μ.: Πειραϊκός 3.27.0
Ελλην. Δισκοβολία: Ν. Γεωργαντάς (ΠΓΣ) 32,13μ.
Ελλην. Ακοντισμός: Μ. Νομικός(ΠΓΣ) 50,30μ.
192μ. : Ι. Νικολάκης (Πειρ.) 23.2
Μήκος άνευ φοράς: Λ. Σμιθ (Ακαδ.Γυμν.) 3,14μ.
1500μ.: Σπ. Καράκαλος (Πειρ.) 4.30.8
20χλμ.επί οδού: Γ.Κουλουμπέρδας (ΠΓΣ) 1ώρ.16.26.2
Πένταθλο: Ε. Αρεάλης (Ακαδ. Γυμν.) 10β.
Διελκυστίνδα: Πειραϊκός

Είναι προφανές ότι υπήρχαν αγωνίσματα της εποχής που σταδιακά σταμάτησαν να τελούνται ή απαλείφθηκαν από το πρόγραμμα των αγώνων στίβου. Δίνουν όμως μια γλαφυρή εικόνα του αθλητισμού της ρομαντικής ακόμη εποχής…

Προηγούμενο άρθροΟλα τα μάτια στην Πάτρα -2!
Επόμενο άρθροΜεγάλα άλματα Lasitskene, Manyonga στο Hengelo και trials Αιθιοπίας – Όριο ο Παπούλιας στο Regensburg
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ