Η συνεργασία και η αλλαγή νοοτροπίας. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά στο νέο αθλητικό σχεδιασμό, για το διάστημα 2014-2016 που παρουσίασε ο ΣΕΓΑΣ.

Το σύστημα, που όπως τόνισαν τόσο ο Κώστας Παναγόπουλος όσο και ο Βασίλης Σεβαστής κατά την παρουσίαση, θα βοηθήσει τον ελληνικό στίβο να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής εποχής έχει κάποιες καινοτομίες, αλλά και στοιχεία που έχουν ξανακουστεί.

Στον πρώτο τομέα, τα πλάνα για την ομάδα επίλεκτων αθλητών μικρών ηλικιών αλλά και για τους προπονητές τους, που θα έχουν επιπλέον αμοιβή από το ΣΕΓΑΣ, πέρα από αυτή που προβλέπεται για τους σωματειακούς. Επιπλέον, για τους τελευταίους θα υιοθετηθεί και σύστημα πριμοδότησης, αντίστοιχο με εκείνο που εφαρμόζεται ήδη για τους ομοσπονδιακούς, αλλά βέβαια με διαφορετική στόχευση.

Σε ότι αφορά τους αθλητές, το μπάτζετ προετοιμασίας αποσυνδέεται από τις κατηγορίες του σχεδιασμού. Η Επιτροπή Εθνικών Ομάδων υπό τον αρχιπροπονητή Δημήτρη Ευαγγελόπουλο θα διαχειρίζεται ένα συνολικό ποσό για αυτό το σκοπό, όπου κριτήριο δεν θα είναι η κατηγορία στην οποία βρίσκεται κάποιος στο σχεδιασμό, αλλά η ανάγκη στήριξης που έχει και επιπλέον θα μπορούν να διατεθούν χρήματα και για εκείνους που είναι εκτός των κατηγοριών.

Όσο για τα κριτήρια για το σχεδιασμό, θα γίνουν πιο αυστηρά- θα ισχύσει από το 2014 και θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα βαρύτητα θα δοθεί στη διάκριση και όχι τόσο στην επίδοση, κάτι που σημαίνει πως λιγότερα άτομα θα μπαίνουν στις κατηγορίες. Για αυτό θα υιοθετηθεί και σύστημα πριμοδότησης για τους αθλητές.

Από την άλλη, ο νέος αθλητικός σχεδιασμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα που διαχρονικά υπήρχαν στον εσωτερικό κανονισμό αλλά δεν εφαρμόζονταν. Για παράδειγμα, ο προπονητής πέρα από τις αθλητικές επιτυχίες όσων γυμνάζει θα κρίνεται και για το πόσο συνεργάσιμος είναι με την ομοσπονδία, με τον Κώστα Παναγόπουλο να ξεκαθαρίζει πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνεται κάποιος ομοσπονδιακός. «Και τον προπονητή του Bolt να είχαμε εδώ, αν δεν ήταν συνεργάσιμος, δεν θα ήταν στις τάξεις των ομοσπονδιακών. Θα πληρωνόταν με το σύστημα της πριμοδότησης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για να δώσει έμφαση.

Όπως επίσης οι αθλητές θα καλούνται να δείχνουν συνέπειες στις υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα υποχρεωτική συμμετοχή τους σε προπονητικές συγκεντρώσεις, διαφορετικά θα υπάρχει περίπτωση να αποχαιρετούν το σχεδιασμό εν μέσω της περιόδου. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η επισήμανση του Παναγόπουλου «Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτά που λέμε».

Στον αντίποδα, ένα σημαντικό νέο μέτρο θα τους δίνει την ευκαιρία να «αναβαθμίζονται» ανά πάσα στιγμή. Τον τελευταίο χρόνο απλά έμπαινε στο σχεδιασμό κάποιος που πετύχαινε τα κριτήρια κατά τη διάρκεια της περιόδου, πριν αυτή τελειώσει. Τώρα οι αθλητές θα ανεβαίνουν και κατηγορία κατά τη διάρκεια της σεζόν αν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις.

Πάντως τόσο ο Κώστας Παναγόπουλος, όσο και ο Βασίλης Σεβαστής υπογράμμισαν πως τα αποτελέσματα στη νέα προσπάθεια δεν θα φανούν σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο. Αποδέχθηκαν πως χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η νοοτροπία του οικοδομήματος του κλασικού αθλητισμού, αλλά δήλωσαν την αισιοδοξία τους πως αυτό θα συμβεί στο τέλος.

H παρουσίαση του νέου αθλητικού σχεδιασμού

Προηγούμενο άρθροΟ Μπανιώτης… ψάχνει τον προπονητή του – Μετακομίζει στην Κέρκυρα για να δουλέψουν
Επόμενο άρθροΓλιτώνει με επίπληξη η Campbell – Αναμένεται η απάντηση της IAAF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ