Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε και από τη Δευτέρα 18 Μαίου ξεκινάει η Β’ φάση για την ασφαλή άσκηση (για γεν.2007 και μεγαλύτερους) σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους και σύμφωνα και με όσα υποδεικνύει και η ΓΓΑ, μόνο για αθλητές σωματείων – και υποψηφίους Σχολών με δοκιμασίες αθλημάτων.

Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 18.5.2020

Άρθρο 3. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 18.5.20201.

1 Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 18.5.2020 επιτρέπεται:

α) Η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών (Α.Α.Ε.) ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) και με τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

ΣΤΑΔΙΑ ΣΤΙΒΟΥ
80 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του σταδίου)

ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Γήπεδο 11Χ11 60 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των
ζωνών ασφαλείας) 7Χ7 30 άτομα, 5Χ5 20 άτομα

ΛΟΙΠΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
-Ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης/πετοσφαίρισης/χειροσφαίρισης
20 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
-Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 600 τ.μ. 1 άτομο ανά 25 τ.μ.,
άνω των 600 τ.μ. 1 άτομο ανά 50 τ.μ. για τα άνω των 600 τ.μ.
-Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια 1 άτομο ανά 30 τ.μ. (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ
Διαστάσεις πισίνας 50Χ25 έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά
50Χ20 6/48 , 33Χ25 έως 3/40 , 25Χ15 έως 3/20
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ
Διαστάσεις πισίνας 50Χ25 έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά
50Χ20 Έως 4/32 , 33Χ25 έως 2/25 , 25Χ15 έως 2/12

ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Επιτρέπεται η χρήση μπάλας ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου απαραίτητου για τη διεξαγωγή του αθλήματος στο πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο ατομικής προπόνησης, με σκοπό τη βελτίωση της ατομικής τεχνικής.

β) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) αποκλειστικά και μόνο για προπονητικούς σκοπούς.

γ) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

δ) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα (σε σκάφη με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κωπηλασία (σε λέμβους με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf ) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007).

2 Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1).

3 Όσοι είναι υποψήφιοι για να εισαχθούν είτε με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ και παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), είτε κατόπιν προκήρυξης οποιουδήποτε διαγωνισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δύνανται να κάνουν χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των κολυμβητηρίων, με τους όρους και περιορισμούς της περ. α ? της παρ. 1.

4 Επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση η παρουσία συνοδού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και να προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

5 Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1, 2, 3 και 4 η χρήση των εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.

6 Για τη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων, κατά τα οριζόμενα στο παρόν, επιτρέπεται από τις 18.5.2020 στα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α., τις Α.Α.Ε. και τους εν γένει αθλητικούς φορείς η απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού.

Προσοχή:

Άρθρο 1. Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων

Στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 18.5.2020 έως και 24.5.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 15.5.2020
εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

(αναφέρονται 30, οι πιο σχετικές με αθλητικές δραστηριότητες είναι οι ακόλουθες)

  1. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).
  2. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312).
  3. Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).

Η ιατρική βεβαίωση είναι απαραίτητη ενώ η προ-Ολυμπιακή και οι Εθνικές ομάδες έχουν προτεραιότητα. Υπάρχουν αριθμητικοί περιορισμοί – στα Στάδια του Στίβου μέγιστο συνύπαρξης τα 80 άτομα – και πάντα βέβαια τηρώντας αποστάσεις και πρωτόκολλο ασφαλείας.

Πιθανότατα η κάρτα Υγείας ή δελτίο αθλητή και ταυτότητα θα χρειάζονται μαζί.

Σημειώνεται πως δεν αναφέρεται κάτι επιπλέον για προπονητές κι ενω υπηρεσίες Καθηγητών Φ.Α και γυμναστών, σωματείων, γυμναστηρίων, ακόμα ΔΕΝ επιτρέπονται.
(με εξαίρεση για σωματεία και εν γένει αθλητικούς φορείς “το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων”)

-> Οδηγίες ΓΓΑ για τη Β’ φάση

Με ιατρική βεβαίωση

Προσοχή, όλοι όσοι θα εισέρθουν σε οργανωμένες δημόσιες και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να φέρουν τη σχετική ιατρική βεβαίωση (->νέα έκδοση)

Ο ιατρός που θα κάνει την εξέταση, θα κρατήσει το ιατρικό ιστορικό (->εδώ) για το οποίο υπάρχει απορρητο και θα δώσει την ιατρική βεβαίωση.
Το έντυπο του προαγωνιστικού ιατρικού ιστορικού για αθλητές/ τριες συμπληρώνεται
από τους ιδίους παρουσία του ιατρού της ομοσπονδίας ή του σωματείου ή ιδιώτη ιατρού (γενικό ιατρό, παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο και συναφείς ειδικότητες)

Οι αθλούμενοι (χωρίς ενεργό Δελτίο Αθλητή) υποψήφιοι προφανώς, καθώς δεν προβλέπεται για την ώρα σε άλλους όπως και το προσωπικό (και προπονητές όπου επιτρέπεται), που θα προσέρχεται στις εγκαταστάσεις, θα συμπληρώσουν αντίστοιχα αντί για το προαγωνιστικό ιστορικό ένα διαφορετικό έντυπο (->εδώ)

Οι υποψήφιοι Σχολών μάλλον θα πρέπει πέραν της ιατρικής βεβαίωσης να έχουν και κάποια βεβαίωση από το Σχολείο τους – δεν αναφέρεται συγκεκριμένα κάτι.

Σε χρονικές ζώνες

Ορίζεται απόλυτη προτεραιότητα σε προ-Ολυμπιακή και Εθνικές ομάδες και σε όλα τα Στάδια αναμένεται να συγκροτηθούν / τηρούνται προπονητικά χρονικά μπλοκ.
Θα γίνεται καταγραφή εισόδου- εξόδου σε σχετική λίστα.

Στα κέντρα υψηλού Αθλητισμού θα υπάρχουν ονομαστικές λίστες για αθλητές κατόπιν συνεννόησης με τα σωματεία.

Στα Δημοτικά Στάδια σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα ικανότητας και διάθεσης του εκάστοτε Δήμου. Σίγουρα αναμένονται αρκετά προβλήματα και ιδιαίτερα με περιπτώσεις όπου δεν θα υπάρχει επαρκές προσωπικό ακόμα και για την τήρηση λίστας εισόδου-εξόδου, δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τακτικές απολυμάνσεις κ.α.

Σημειώνεται πως οι προπονητές (πέραν αυτών της εθνικής στα συγκεκριμένα Στάδια που έχουν δηλωθεί) δεν προβλέπεται να μπορούν να μπουν με αυτή τους την ιδιότητα (του προπονητή αθλητών ή υποψηφίων) και θα πρέπει να υπάρχουν διευκρινίσεις.

Ερωτηματικά και για το πως θα υπολογίζονται τα άτομα και πως θα μοιράζονται χώροι και ώρες και με αθλητές άλλων αθλημάτων (πχ ποδόσφαιρο) αλλά και υποψηφίων
– περαν βέβαια των αθλητών Εθνικών ομάδων που έχουν προτεραιότητα (->εδώ)

Σε κάθε περίπτωση αναζητήστε ανακοινώσεις στα εκάστοτε Στάδια… 

Δείτε ακόμη:

Προηγούμενο άρθροΑγωνιστικό καλεντάρι με όλους τους θεσμικούς αγώνες
Επόμενο άρθροΧαοτική κατάσταση με την είσοδο στα Στάδια – κλειστά πολλά Δημοτικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ