Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τις 18/5 μπορούν στους οργανωμένους αθλητικούς χώρους να προπονούνται ατομικά και σύμφωνα και με όσα υποδεικνύει και η ΓΓΑ (μόνο) οι αθλητές σωματείων και οι υποψήφιοι Σχολών με δοκιμασίες αθλημάτων.
[δείτε->εδώ]

Κι ενώ από τη μια ο ενθουσιασμός είναι έκδηλος για όσους τυχερούς ξαναβρέθηκαν εντός, από την άλλη στην πράξη τα προβλήματα είναι πολλά, ιδιαίτερα καθώς μεγάλος αριθμός Δημοτικών Σταδίων δεν έχει ανοίξει καν…

Με (νέα) ιατρική βεβαίωση

Το πρώτο πρόβλημα που παρουσιάστηκε είχε να κάνει με την ιατρική βεβαίωση, καθώς την αρχική αρνούνταν αρκετοί ιατροί να δώσουν ζητώντας και τεστ για COVID.
Υπενθυμίζεται πως όλοι θα πρέπει να περάσουν από ιατρό (γενικό ή παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο και συναφείς ειδικότητες) προσκομίζοντας συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό οι αθλητές ή ένα άλλο έντυπο όσοι άλλοι πρόκειται και προβλέπεται να μπουν σε εγκαταστάσεις.

Η βεβαίωση τροποποιήθηκε εκ νέου από την Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ -που εξέδωσε και ανακοίνωση αποδίσοντας παρερμηνεία.

-> νέα ιατρική βεβαίωση

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ιατρική βεβαίωση που πρέπει να προσκομίσουν αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενοι, για την επανέναρξη των προπονήσεών τους,  η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ διευκρινίζει τα εξής:

•             Ουδέποτε καθόρισε το μοριακό τεστ PCR ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή αθλητών, αθλητριών και αθλουμένων στην αθλητική δραστηριότητα, όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στις οδηγίες της που υπάρχουν στην ιστοσελίδα (της ΓΓΑ).
•             Το έντυπο της αρχικής ιατρικής βεβαίωσης τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία περί ανάγκης διενέργειας μοριακού τεστ PCR προκειμένου να υπογραφεί η βεβαίωση από τον ιατρό. Στο νέο έντυπο αναφέρονται αναλυτικά πλέον τα συμπτώματα που συνδέονται με τη λοίμωξη COVID-19.
•             Παραμένει το γεγονός ότι αν ο ιατρός, από την κλινική εξέταση και μετά τη συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού, θεωρήσει ότι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, παραπέμπει αναλόγως τον εξεταζόμενο.

Παροπλισμένα σωματεία και προπονητές

Οι υπηρεσίες Καθηγητών Φ.Α και γυμναστών, σωματείων, γυμναστηρίων, ακόμα δεν επιτρέπονται, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, τόσο για την είσοδο προπονητών, όσο ακόμα και και για το άνοιγμα των Δημοτικών Σταδίων, ως δικαιολογία περισσότερο.

Ανέτοιμα ή απρόθυμα πολλά Δημοτικά Στάδια

Δεν είναι λίγα τα Δημοτικά Στάδια που παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν, για 2 βασικούς λόγους:

α) Καθώς τα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν επίσημα, οι διοικήσεις Σταδίων θεώρησαν φαίνεται πως δεν συντρέχει λόγος επίσπευσης του ανοίγματος αυτών.

Το ότι οι αθλητές χρειάζονται και το περιμένουν διακαώς έστω και ατομικά να προπονηθούν στο Στάδιο, στο ταρτάν και σε σκάμματα και βαλβίδες, αλλά και το ότι οι υποψήφιοι Σχολών το έχουν άμεση ανάγκη (και μάλιστα αυτοί συχνά δεν έχουν να κάνουν με σωματείο ή Δήμο) δεν ήταν κάτι σημαντικό προφανώς.
Και μάλιστα απ’ οτι φαίνεται, σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΝ γνωρίζουν καν τι ισχύει και τι αναφέρει η ΚΥΑ!

β) Επίσημα ή ανεπίσημα αναφέρουν πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να λειτουργήσουν, να τηρήσουν πρωτόκολλο και παρουσιολόγιο κλπ.

Τι κινήσεις όμως έχουν κάνει γι’ αυτό, γνωρίζοντας άλλωστε από την αρχή του σχεδίου επανεκκίνησης πως σύντομα θα έρθει αυτή η στιγμή; Πότε και ποιος θα παρέμβει για να λυθούν αυτά τα ζητήματα;

Ως πότε οι αθλητές -και υποψήφιοι- θα τρέχουν ή κάνουν όσες ασκήσεις μπορούν, σε επικίνδυνους και συνωστισμένους δρόμους του Δήμου και θα αυτοσχεδιάζουν;

Και έργα

Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις Σταδίων που τώρα ξεκίνησαν διαδικασίες ανακατασκευής και διαφόρων έργων.
Πχ στο Καυτανζόγλειο στο γρασίδι γίνεται σπορά!

Χάος

Γενικά η κατάσταση ποικίλλει από χώρο σε χώρο και η ενημέρωση για το τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να γίνει είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Πολλοί αθλητές βλέπουν πως δεν έχουν πρόσβαση στο Στάδιο που θα έπρεπε, θα προσπαθούν να βρουν λύσεις αλλού και τα προβλήματα μεταφέρονται και αυξάνονται…

Επιπλέον δημιουργούνται και θέματα ανισότητας, με τους αθλητές που δεν έχουν πρόσβαση όπως και με τα σωματεία που έχουν δικό τους Στάδιο και μπορούν να λειτουργήσουν έναντι άλλων.

Καλό θα είναι να περάσετε από τα Στάδια, να δείτε τι ισχύει, να δείτε σχετικές ανακοινώσεις ή να συνομιλήσετε με τυχόν αρμοδίους ή φύλακες, πιέζοντας και την κατάσταση.

[Ενημερώστε μας κιόλας ή σχολιάστε τι συμβαίνει στα Στάδιά σας να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα]

Φυσικά η Ομοσπονδία και όσοι αρμόδιοι φορείς (ποιοί και που είναι αυτοι..;) θα πρέπει να πράξουν κάτι άμεσα και να απευθυνθούν όπου πρέπει και χρειάζεται.

Προηγούμενο άρθροΜε ιατρική βεβαίωση και σε χρονικές ζώνες στις εγκαταστάσεις – Η νέα ΚΥΑ
Επόμενο άρθροΜητρώο Αθλητικών Σωματείων – διαδικασία προεγγραφής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ