Ο ΓΓ του ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστής σε ενημέρωση που έστειλε στα μέλη και σωματεία του ΣΕΓΑΣ, αναφέρθηκε στον επικείμενο αγωνιστικό προγραμματισμό που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σκοπός είναι η διεξαγωγή στο σύνολό τους, υπό ιδιαίτερες συνθήκες και πρωτόκολλα

  • των διασυλλογικών πρωταθλημάτων κατά τόπους επιδιώκοντας τις ελάχιστες δυνατές μετακινήσεις,
  • των πανελληνίων πρωταθλημάτων με 12-16 ατόμα ανά αγώνισμα και στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάλυψη εξόδων των σωματείων για τη συμμετοχή τους
    – παρότι το τι θα γίνει με Run Greece / Ημιμαραθώνιο / Μαραθώνιο θα επηρεάσει πολύ τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.

Οι αγώνες θα έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου (7-9/8 αναμένεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ) και θα ακολουθήσει η συμμετοχή με πλήρεις εθνικές ομάδες σε όσα διεθνή πρωταθλήματα (βαλκανικά μάλλον) διεξαχθούν.

Η επιστολή

Τις επόμενες ημέρες μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση της περιπέτειας των τελευταίων μηνών, που άλλαξε τη ζωή μας και θα την επηρεάζει από δω και πέρα.

Ο Αθλητισμός αποτελεί παγκοσμίως μια κοινωνική δραστηριότητα που ενδιαφέρει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και γι’ αυτό η ασφαλής επανεκκίνησή του απασχολεί έντονα τις Κυβερνήσεις, αλλά και την Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Όπως έχουμε ξαναπεί η συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, ίσως αποδειχθεί λιγότερο επαχθής και πολύπλοκη από την επάνοδο στην κανονικότητα. Αρχικά, γιατί τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούνται για την επανέναρξη των προπονήσεων, αλλά και των αγώνων στη συνέχεια, φαντάζουν δύσκολα, σύνθετα, διαρκή και επομένως θα χρειαστεί καλή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ και ΔΙΑΡΚΕΙΑ στην τήρησή τους από ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές των προπονητικών και αγωνιστικών δραστηριοτήτων. (Αθλητές – Προπονητές – Κριτές κ.λπ.)

Η απελευθέρωση των προπονήσεων για τους αθλητές και αθλήτριες από 13 χρόνων και άνω, αρχίζουν από την Τρίτη 19 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΑ.
Σας έχουμε ήδη αποστείλει αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούνται στις προπονήσεις και ετοιμάζουμε τις αντίστοιχες για τους αγώνες.

Όπως σας έχουμε επίσης, ήδη ενημερώσει, το Δ.Σ. προτίθεται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα αγωνιστικό Καλεντάρι που θα περιλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους θεσμικούς Αγώνες δηλ. τα Διασυλλογικά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα και θα προβλέπει την συμμετοχή με πλήρεις Εθνικές Ομάδες σε όσα Διεθνή Πρωταθλήματα διεξαχθούν (π.χ. Βαλκανικοί Αγώνες Α/Γ, Κ20 και Κ18)

Στρατηγικός στόχος στον σχεδιασμό της ιδιαίτερης αυτής αγωνιστικής περιόδου είναι να διεξαχθούν οι βασικοί επίσημοι αγώνες όλων των αγωνιστικών ηλικιακών κατηγοριών, ενταγμένοι χρονολογικά σε ένα Καλεντάρι το οποίο θα δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για ην απαραίτητη προπονητική προπαρασκευή και θα ολοκληρώνει την εγχώρια αγωνιστική δραστηριότητα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ώστε να δίνει το περιθώριο για Διεθνείς συμμετοχές, ατομικές ή ομαδικές στη συνέχεια.

Απαραίτητο είναι επίσης να διασφαλιστεί ότι η εγχώρια αγωνιστική περίοδος δεν θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, δεδομένου ότι η περίοδος 2020-2021 θα είναι η πιο απαιτητική των τελευταίων δεκαετιών και αυτό επιβάλλει να ξεκινήσει νωρίς η προετοιμασία των Αθλητών όλων των Εθνικών Ομάδων.

Aπό κει και πέρα οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα των ειδικών, τα οποία θα είναι πιο αυστηρά και λεπτομερειακά σε ότι αφορά την διεξαγωγή αγώνων, επιβάλλουν να εφαρμόσουμε διαδικασίες και μέτρα πρωτότυπα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την προστασία της υγείας όλων των συντελεστών των αγώνων, χωρίς να αλλοιώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των αγωνιστικών διαδικασιών, τους κανονισμούς αγώνων κ.λπ.

Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εγγενείς και συγκυριακές δυσκολίες, όπως είναι η μεγάλη οικονομική στενότητα Ομοσπονδίας και Σωματείων, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και τις χρονοβόρες διαδικασίες που θα επιφέρει η τήρηση των μέτρων προστασίας, στη χρονική διάρκεια των αγωνισμάτων.

Ενόψει όλων αυτών βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση αγωνιστικού προγραμματισμού που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι:

α) Οι όσο δυνατόν μικρότερες μετακινήσεις των ομάδων των Σωματείων, για την ελαχιστοποίηση έως και τον μηδενισμό των εξόδων μετακίνησης, στα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα.

β) Η συμμετοχή περιορισμένου και καθορισμένου από πριν αριθμού αθλητών – αθλητριών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, η πρόκριση των οποίων θα γίνει κυρίως μέσα από τα αποτελέσματα των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων. (Υπολογίζουμε 12 – 16 το πολύ Αθλητές Αθλήτριες ανά αγώνα). <br>Οι χρονοβόρες διαδικασίες που θα ακολουθούνται, για την προστασία των Αθλητών- Αθλητριών, δεν επιτρέπουν την συμμετοχή πολλών Αθλητών – Αθλητριών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

γ) Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των χρημάτων που θα απαιτηθούν για να αντιμετωπισθούν οι πρόσθετες δαπάνες των οργανωτικών εξόδων για την διοργάνωση τόσο των Διασυλλογικών όσο και των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Επίσης είναι αναμενόμενη η σοβαρή αδυναμία των Σωματείων να καλύψουν τις δαπάνες μετακίνησης, διαμονής, διατροφής κ.λπ., που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Γι’ αυτό πρόθεσή μας είναι μας είναι να καλύψουμε το σύνολο ή δυνατόν των εξόδων των Σωματείων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ακόμη και εάν με τον τρόπο αυτό εξαντλήσουμε τους διαθέσιμους για φέτος οικονομικούς πόρους, δεδομένου ότι η χρονιά αυτή σε ότι αφορά τα οικονομικά προβλέπεται από προβληματική έως καταστροφική.

Η διεξαγωγή τελικά ή η ματαίωση διεξαγωγής των δρομικών διοργανώσεων (Μαραθώνιος – Ημιμαραθώνιος – Run Greece) θα επηρεάσουν ανάλογα τα ίδια έσοδα της Ομοσπονδίας ύψους 4,7εκ.€ το 2019.

Βλέπετε από τη μία πλευρά ο αρμόδιος Υφυπουργός αντί να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους από το Υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξει τις ερασιτεχνικές Ομοσπονδίες και αντίστοιχα τα Σωματεία, ακολουθώντας το παράδειγμα της κυρίας Μενδώνη στον Πολιτισμό, μιλάει για περικοπές στις Ομοσπονδίες και τάζει «χάντρες» και «καθρεφτάκια» στα Σωματεία, με πρόσχημα και όχημα το Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

Ζητάει λοιπόν μια πληθώρα στοιχείων που άπτονται και ευαίσθητων δεδομένων την ώρα που η ΓΓΑ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των Σωματείων που διαθέτουν ή ζητούν να λάβουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. Εξ’ άλλου στο «ΕΡΓΑΝΗ» είναι καταχωρημένα τα στοιχεία εκείνα των Σωματείων, που πιστοποιούν ότι λειτουργούν νόμιμα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι δεν ζητάει το ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών των Σωματείων, ενώ υπαινίσσεται ότι θα τα ενισχύσει οικονομικά!! Η μόνη συγκεκριμένη παροχή είναι η δέσμευση ότι τα υπαγόμενα στη ΓΓΑ αθλητικά κέντρα θα κάνουν εκπτώσεις στα ενοίκια που πληρώνουν τα Σωματεία για τη χρήση των εγκαταστάσεων!!! Και αποκορύφωμα είναι ότι εκφράζει την ΕΥΧΗ (!!) να κάνουν το ίδιο και οι Δήμοι για τις υπαγόμενες σ’ αυτούς εγκαταστάσεις!!

Την ίδια στιγμή και στο ίδιο Δελτίο Τύπου δίνει στη δημοσιότητα και τις Ομοσπονδίες που δεν έχουν ανταποκριθεί στο «φακέλωμα», που μόνο σκοπιμότητες υποκρύπτει, για απροκάλυπτες παρεμβάσεις στις προεκλογικές διεργασίες, ενόψει των αρχαιρεσιών των Ομοσπονδιών. Είναι νωπές ακόμη οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις κάποιων ΝΟΔΕ, του κυβερνητικού κόμματος, παρασκηνιακές και δημόσιες, την περίοδο της ψήφισης του Νόμου με τις αντισυνταγματικές διατάξεις περί θητειών και ηλικιών των αθλητικών στελεχών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το αθλητικό Κίνημα είναι κατακερματισμένο και ο μοναδικός Φορέας που θα μπορούσε να το εκπροσωπήσει ή να το υπερασπιστεί, διεκδικώντας την ανεξαρτησία και το Αυτοδιοίκητό του, όπως κάνει το ποδόσφαιρο, απαιτώντας ένα πρόγραμμα στήριξης των Φορέων του Αθλητισμού, αντίστοιχο με του Πολιτισμού, είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μία ΕΟΕ που με ευθύνη της ηγετικής της ομάδας αφενός «έστρωσε» το χαλί στην αθλητική ηγεσία ώστε να περάσει τις αντισυνταγματικές της διατάξεις (όχι για την ΕΟΕ αλλά για τις Ομοσπονδίες!!!), αφετέρου αναλίσκεται στο πως θα παρατείνει την θητεία της στους ηγετικούς θώκους της ΕΟΕ, αντί να μιμηθεί άλλες Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, κ.λπ.) που παίζουν κεντρικό ρόλο διεκδικώντας προγράμματα στήριξης από τις Κυβερνήσεις των Χωρών τους, για λογαριασμό των Ομοσπονδιών και των Σωματείων τους.

Καλώ λοιπόν την ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη της ερχόμενης Τρίτης και να πάρει θέση για τρία θέματα:

α) Τροποποίηση των διατάξεων του Νόμου για τις θητείες και τις ηλικίες των αθλητικών στελεχών, ώστε να μην συγκρούονται με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό συνταγματικό δίκαιο.

β) Τη Νομιμότητα και σκοπιμότητα του Μητρώου Αθλητικών Φορέων έτσι όπως επιχειρείται από την ΓΓΑ και,

γ) Την διεκδίκηση πακέτου ουσιαστικών και συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής υποστήριξης των Φορέων του Αθλητισμού, κατά το αντίστοιχο του Πολιτισμού.

Ο Ελληνικός Αθλητισμός πρέπει ενωμένος να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του αλλά και την στήριξη από την Πολιτεία ώστε να βγει από αυτή την περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Προηγούμενο άρθροΗ Στεφανίδη κέρδισε το challenge επί κοντώ
Επόμενο άρθροΜε ιατρική βεβαίωση και σε χρονικές ζώνες στις εγκαταστάσεις – Η νέα ΚΥΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ