Την μεγαλύτερη μέχρι τώρα έκπληξη της διοργάνωσης κατάφερε να πετύχει ο Φέλιξ Σάντσεζ.
Ο αθλητής από τη Δομινικανή Δημοκρατία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. εμπ. με 47.63 και έγινε ο γηραιότερος αθλητής που καταφέρνει να κατακτήσει το χρυσό στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Παράλληλα ο 35χρονος διπλασίασε τα χρυσά ολυμπιακά του μετάλλια καθώς ήταν νικητής και στην Αθήνα, εκεί όπου είχε σημειώσει ακριβώς την ίδια επίδοση! Ο Αμερικανός Τίνσλει ήταν δεύτερος με 47.91 και διατήρησε τους Αμερικανούς στα μετάλλια, σε ένα αγώνισμα που ξεχωρίζουν. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χαβιέρ Κουλσόν ήταν τρίτος με 48.10 και ο Βρετανός Ντέι Γκριν τέταρτος με 48.24 και 1 εκατοστό πίσω του ο δις-Ολυμπιονίκης Άντζελο Τέυλορ που δεν άντεξε στο τέλος. Ο Ο Σάντσεζ βελτίωσε δύο φορές την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό. Οι δύο αυτές κούρσες ήταν οι γρηγορότερες που έχει κάνει από το 2003. Ο αθλητής με το που τερμάτισε έβγαλε μια κραυγή, γονάτισε και έβγαλε μέσα από το νούμερο του μια φωτογραφία που φίλησε και την έδειξε προς τον κόσμο. Ηταν ο ίδιος μαζί με την γιαγιά του η οποία τον μεγάλωσε καθώς έχασε μικρός την μητέρα του. Μάλιστα το… “γιαγιά” είναι γραμμένο και πάνω στα καρφιά του.
Ο “Super Felix” στην απονομή ξέσπασε σε λυγμούς ενώ καταχειροκροτήθηκε.
Ο πρώτος μη Αμερικανός αθλητής που καταφέρνει να σπάσει το φράγμα των 44.00 έγινε ο Κιράνι Τζέιμς. Ο νεαρός από την Γρενάδα που πέρυσι έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής τερμάτισε σε 43.94 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο 9ος αθλητής όλων των εποχών. Ο πρόσφατα παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων Σάντος (Δομ.Δημοκρατία) ήταν δεύτερος με 44.46 και ο Λαοντέ Γκόρντον (Τρινινταντ) τρίτος με ατομικό ρεκόρ 44.52. Οπως και στο Πεκίνο ο 34χρονος πλέον Κρις Μπράουν (Μπαχάμες) ήταν τέταρτος. Ακολούθησαν σχεδό μαζί οι Βέλγοι αφοι Μπορλεε που έτρεχαν στις ακριανές διαδρομές, με 44.81 ο Κέβιν και 44.83 ο Τζόναθαν και ετοιμάζονται για τη σκυτάλη…
Η Γελένα Ισινμπάγεβα έχασε την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα που κατακτά τρίτο χρυσό μετάλλιο σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Η τσαρίνα των αιθέρων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα 4,70 μέτρα. Η Τζεν Σούρ τέσσερα χρόνια από το ασημένιο στο Πεκίνο και παρά το γεγονός ότι προερχόταν από τραυματισμό κρέμασε στο στήθος της το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 4,75 μέτρα, ύψος που πέτυχε και η Κουβανή Γιαρισλέι Σίλβα και αποτελεί ισοφάριση του εθνικού ρεκόρ που είχε η ίδια. Η Σίλβα είχε χάσει το πρώτο της άλμα στο αγώνα, στα 4,45μ, και της στοίχισε στην ισοβαθμία.
Η Ισινμπάγεβα μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 4,75 μ. και ενώ ήδη είχε αρχίσει δυνατή βροχή δοκίμασε ανεπιτυχώς στα 4,80 μ., ύψος στο οποίο απέτυχαν και οι άλλες δύο αθλήτριες.
Η Μαρία Μπελιμπασάκη ολοκλήρωσε με χαμόγελο την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εξαιτίας της καλής παρουσίας της στον προκριματικό των 200 μέτρα. Η νεαρή αθλήτρια μπορεί να μην προκρίθηκε στον ημιτελικό, ωστόσο με 23.36 έτρεξε κοντά στο ατομικό της ρεκόρ που είναι 23.28 και βγήκε 4η στη σειρά της παλεύοντας και περνώντας 2 αθλήτριες στο τέλος
Μάλιστα η Μπελιμπασάκη, η οποία έτρεχε δίπλα στην Καρμελίτα Τζέτερ, ήταν αρκετά δυνατή στα τελευταία μέτρα και έδειξε πως ξέρει να παλεύει τις κούρσα, ακόμη κι όταν σε αυτές είναι σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου στίβου. “Οταν μπαίνεις σε έναν αγώνα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να κυνηγήσεις μέχρι το τέλος. Το καλό είναι ότι δεν έσφιξα και δεν έκανα τεχνικά λάθη. Είναι ωραίο να τρέχεις με σπουδαίες αθλήτριες έστω κι αν η Τζέτερ βρέθηκε δίπλα μου πριν από τα πρώτα δέκα μέτρα. Κρατάω όλες τις καλές στιγμές και σκέφτομαι το μέλλον. Του χρόνου έχω το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων”, είπε η Μπελιμπασάκη.
Την πρόκριση της στον ημιτελικό εξασφάλισε η Κύπρια πρωταθλήτρια Ελένη Αρτυματά, που αν και ήταν έκτη στην σειρά της με 23.09 κατάφερε να συνεχίσει βάσει χρόνου και θα είναι στις αυριανές ημιτελικές σειρές (22:25 ώρα Ελλάδος) σε εσωτερικό διάδρομο. “Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, στον ημιτελικό θα είμαι σε καλύτερη κατάσταση. Οι συνθήκες είναι καλές, θα ήταν καλύτερα αν η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη”, είπε η Κύπρια. Την καλύτερη επίδοση του προκριματικού σημείωσε η νικήτρια των 400μ, Σάνια Ρίτσαρντς – Ρος με 22.48.
Εχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είδε τον εαυτό της σε διοργάνωση ανοιχτού σε άλλο σκαλί του βάθρου, από το χρυσό. Η Βάλερι Ανταμς ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην σφαιροβολία των γυναικών, ωστόσο ήξερε καλά πως για να το καταφέρει θα έπρεπε να ξεπεράσει τον…κακό της δαίμονα. Η Ναντζεγιέ Οσταπτσουκ έχει κερδίσει αρκετά στην καριέρα της, από χθες μπορεί να υπερηφανεύεται και για το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
Η αθλήτρια από την Λευκορωσία είχε καλύτερη βολή στα 21,36 μ. και άλλες τρεις προσπάθειες πάνω από τα 21,00 μέτρα. Από την άλλη η Νεοζηλανδή Ανταμς, που λίγο έλειψε να μην αγωνιστεί καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα με την δήλωση συμμετοχής που είχε κάνει η χώρα της, είχε καλύτερη προσπάθεια στα 20,70 μ. και δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του 2008 στο Πεκίνο. Η τριάδα έκλεισε με την Ρωσίδα Εβγκενία Λολόντκο που με 20,48 μ. πανηγύρισε την μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας της, ενώ τέταρτη ήταν η Κινέζα Γκονγκ.
Σημείωση: Η Ostapchuk βρέθηκε μια εβδομάδα μετά θετική στο doping control που υπεβλήθη και ακυρώθηκε
Στα 3.000 μ. στιπλ των γυναικών η Γιουλίγια Σαρίποβα (Ρωσία) ήταν νικήτρια με 9.06.72 και νέο ατομικό ρεκόρ. Η Ρωσίδα οδήγησε την κουρσα σε ρυθμό 3’06” και στο τελευταίο χιλιάρι όπου η συμπατριώτισσά της -και Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο- Γκάλκινα εγκατέλειψε, πήγε σε 2’55”. Την ακολούθησαν οι Χαμπίμπα Γκρίμπκι (Τυνησία) με 9.08.37 κι ατομικό ρεκόρ και η Σοφία Ασέφα (Αιθιοπία) με 9.09.84.
Αποτελεσματα: www.stivoz.com/forum/showthread.php?7359