Ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κλασικός Αθλητισμός, ξεκινάει στο Tokyo την Παρασκευή 30/7 και κυριαρχεί μέχρι την τελευταία ημέρα των Αγώνων, στις 8/8 – που θα ολοκληρωθεί με τον Μαραθώνιο ανδρών)
Τα αγωνίσματα Μαραθωνίου και βάδην θα γίνουν τις τελευταίες 4 ημέρες στα βόρεια της νησιωτικής χώρας, στο Sapporo, όπως είχε αποφασιστεί λόγω κλιματολογικών συνθηκών.
Η Ελλάδα μετέχει με 20μελή αποστολή, οι 16 εκ των οποίων αγωνίζονται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Tokyo ενώ ακόμα 4 είναι από το βάδην.
Οι 6 αθλητές της ομάδας πήραν την πρόκριση με επίτευξη ορίου και ακόμα 14 μέσω θέσεων ranking.
Το ανώτατο της τριπλής παρουσίας έχουμε σε επί κοντώ γυναικών (όλες με όριο) και βάδην γυναικών.
-> Αποτελέσματα / Ελληνικές συμμετοχές
Ο Μίλτος Τεντόγλου με την κορυφαία επίδοση φέτος στο μήκος και βέβαια η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη πλαισιωμένη από δυνατές συμμετοχές στο επί κοντώ είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής ομάδας και βάσιμες ελπίδες για βάθρο.
Σε διεθνές επίπεδο, τα 400μ. εμπόδια τόσο σε άνδρες με Warholm-Benjamin όσο και σε γυναίκες με McLaughlin-Muhammad-Bol είναι αγώνισμα που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Επίσης τα ψηλά εμπόδια με Holloway, το επί κοντώ με Duplantis, η σφαιροβολία με Crouser, o ακοντισμός με τον Vetter, το τριπλούν με τη Rojas, οι αποστάσεις με Cheptegei, Ingebrigtsen και με Gidey, Hassan, τα σύνθετα με την Thiam, η δισκοβολία με Perkovic και η σφυροβολία με Wlodarczyk και ας μην είναι ίσως τα φαβορί, το ύψος με τις Mahuchikh και Lasitskene.
Η υπό διαθεσιμότητα στο στίβο Ρωσία μετέχει (όπως και στα άλλα αθλήματα) μέσω της Ολυμπιακής της επιτροπής με περιορισμό σε 10 μόνο αθλητές συνολικά όμως στο στίβο.
Από τις ιδιαίτερες παρουσίες, ο νεαρός Knighton στα 200μ. Χωρίς τον Bolt πλέον, τα σπριντ ανδρών αναζητούν το επόμενο μεγάλο όνομα. Στις γυναίκες υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες με τη Fraser, την Thopson, τη Miller και την εμβληματική Felix.
Για πρώτη φορά θα γίνει σε Ολυμπιακούς και η 4χ400μ. μεικτή (ενώ για τελευταία στο βάδην στους άνδρες το αγώνισμα των 50χλμ που θα μετατραπεί σε 35χλμ)
-> Ειδικό page για τη διοργάνωση
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν γίνει στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας -και πρώτη φορά στην Ασία- το 1964 κι επανέρχονται μετά κόπων και βασάνων στο Tokyo, αφού πρώτα αναβλήθηκαν για ένα έτος λόγω της πανδημίας.
Φυσικά με πολλούς περιορισμούς, αυστηρά πρωτόκολλα, προβλήματα στην προετοιμασία αθλητών και κάποιες απουσίες και αυτό που θα τους χαρακτηρίσει περισσότερο είναι βέβαια ότι θα γίνουν δυστυχώς χωρίς θεατές.
Στο Tokyo είχε γίνει πριν 30 χρόνια και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, με τον ιστορικό τελικό του μήκους ανδρών (->εδώ)
Πολλοί τελικοί στη διοργάνωση στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι προγραμματισμένοι κατά το πρωινό πρόγραμμα (ξημερώματα Ελλάδος, έχουμε 6 ώρες διαφορά) και είναι τα ψηλά και χαμηλά εμπόδια, τα οριζόντια άλματα και η σφαιροβολία.
Ιδιαίτερη ημέρα θα είναι για τους διοργανωτές η 6η Αυγούστου, στα 76 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Hiroshima.