( Για διοργανώσεις & ελληνικά μετάλλια δείτε -> ΕΔΩ )

-> Ιστορικό ΔΟΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες προηγήθηκαν τα 4 “Ολυμπια”, οι Ζάππειες Ολυμπιαδες με χρηματοδότηση του Ευ.Ζάππα και 1η το 1859, την 15η Νοεμβρίου μεταξύ 2-5μμ, στην πλ.Λουδοβίκου (Ομονοίας) καθώς ο χώρος του Παναθηναικού Σταδίου ήταν σε κακή κατάσταση.
Με αρκετή αταξία αλλά και έπαθλα έγιναν αγωνίσματα δρόμου (Στάδιο, Δίαυλος -2 στάδια, Δόλιχος -7 στάδια) άλματα (απλούν, υπέρ τα εσκαμμένα, ασκωλιασμός δηλαδή κλωτσιές σε ασκί) ρίψεις (δίσκος εις ύψος, ακόντιο σε ευθυβολία -σε…κεφάλι βοδιού- και εις μήκος) και αναρρίχηση ιστού.
Το 1865 ο Ευ.Ζάππας απεβίωσε όμως η περιουσία του στήριξε κόστη διοργανώσεων και οικοδομημάτων στην Αθήνα.

Μετά από κάποιες διαμορφώσεις το Στάδιο (γυμνάζονταν εκει οι Αθηναίοι και πρώτη φορά είχε διαμορφωθεί σε στάδιο το 329πΧ από τον Λυκούργο) φιλοξένησε στο χώρο του 50 χιλ. θεατές για τα Ολύμπια του 1870. Ακολούθησε η διοργάνωση του 1875 που ανέλαβε ο διευθυντής του Δημόσιου Γυμνασίου Αθηνών, Ιωάννης Φωκιανός. Ενδιάμεσα ξεκίνησε η ανέγερση του Ζάππειου Μεγάρου που εγκαινιάστηκε το 1888. Τα 4α Ολύμπια έγιναν το 1888-1889.
Το 1890, με βασιλικό διάταγμα του διαδόχου τότε Κωνσταντίνου, ανακοινώθηκε ότι τα Ολύμπια θα διοργανώνονταν κάθε 4 έτη και επρόκειτο να γίνουν το 1892, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Το 1894 ο Pierre de Coubertin στο Παρίσι ιδρύοντας στις 23/6 την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε ένα συμβούλιο με αντιπροσώπους ομοσπονδιών 11 χωρών αποφάσισε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όρισε αρχικά να γίνει το 1900 στο Παρίσι – και παράλληλα με μια μεγάλη Έκθεση εκεί. Δεδομένου ότι 6 χρόνια ακόμα ήταν πολλά και ίσως το ενδιαφέρον να ατονούσε, το συμβούλιο αποφάσισε την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Κάποιοι πρότειναν το Λονδίνο για διοργανώτρια πόλη, αλλά ο Pierre de Coubertin μην παραγνωρίζοντας την Ελλάδα ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και κατόπιν συζήτησης και με τον Δημήτριο Βικέλα, όρισε την Αθήνα τόπο τέλεσης των Ο.Α. 1896. Ο Βικέλας εκλέχθηκε και πρόεδρος της νεοσύστατης ΔΟΕ.

Υπήρχαν αρχικά αρκετές οικονομικές δυσκολίες, και η οργανωτική επιτροπή εκτίμησε τελικό κόστος 3πλάσιο από το αρχικό, θεώρησε πως δεν ήταν δυνατό να γίνουν οι αγώνες και παραιτήθηκε. Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, θερμός υποστηρικτής των Αγώνων, όρισε νέα επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο. Κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα από συνεισφορές απ το ελληνικό κοινό, από εκδοσή γραμματοσήμων και από την πώληση εισιτηρίων. Ο Pierre de Coubertin βοήθησε στην οργάνωση σε θέματα κανονισμών αγώνων και πρόσκλησης αθλητών, των οποίων τα έξοδα δεν καλύπτονταν.

Ο Γεώργιος Αβέρωφ κάλυψε οικονομικά την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου, βάσει σχεδίων του Α.Μεταξά στηριγμένα στις προηγούμενες ανασκαφές του Τσίλλερ, ενώ για τη σωστή κατασκευή του στίβου κλήθηκε ο Άγγλος τεχνικός Πέρρυ. Εργάστηκαν ταυτόχρονα 200 εργάτες στο Στάδιο και 350 σε λατομεία. Επίσης διαπλατύνθηκε η γέφυρα του Ιλισσού και κατασκευάστηκαν 3 ακόμα ξύλινες και μια μεταλλική για τη διευκόλυνση πρόσβασης των θεατών.

Οι Αγώνες ξεκινούσαν τη Δευτέρα του Πάσχα, 25η Μαρτίου με το τότε Ιουλιανό ημερολόγιο (που ίσχυε για Ελλάδα και βασικά τις Ορθόδοξες Εκκλησίες) όντας και η επέτειος για τα 75 χρόνια της Επανάστασης – και 6 Απριλίου κατά το Γρηγοριανό. Μάλιστα οι Αμερικανοί είχαν βρεθεί σε παρανόηση με τα ημερολόγια και παραλίγο να έχουν πρόβλημα στην άφιξη. 

Ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα κατάμεστο από 80 χιλιάδες κόσμο Παναθηναϊκό Στάδιο. 9 μπάντες και 150 άτομα έψαλλαν τον Ολυμπιακό ύμνο σε μελοποίηση του Σπύρου Σαμαρά και λόγια Κωστή Παλαμά:

«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα,
του ωραίου, του μεγάλου και τ’αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα,
στην δόξα της δικής σου γης και τ’ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι,
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου,
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,
και τρέχει στο ναό εδώ, προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.»

Κατά την πρώτη έκδοση του προγράμματος υπήρχαν περισσότερα από τα 9 αθλήματα (και 43 αγωνίσματα) που τελικά πραγματοποιήθηκαν και ήταν: Στίβος, ποδηλασία, κολύμβηση (σε ανοικτή θάλασσα στη Μαρίνα Ζέας), γυμναστική, ξιφασκία, σκοποβολή (στην Καλλιθέα), αντισφαίριση, άρση βαρών, πάλη. Ποδόσφαιρο και κρίκετ δεν έγιναν, η κωπηλασία επίσης λόγω ισχυρών ανέμων την ημέρα διεξαγωγής, καθώς και η ιστιοπλοΐα λόγω του ότι δεν υπήρχαν κατάλληλα σκάφη και δεν είχαν φέρει ούτε οι ξένοι.

Οι νικητές έπαιρναν ασημένιο μετάλλιο, ένα κλαδί ελιάς και ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ οι δεύτεροι έπαιρναν ένα χάλκινο μετάλλιο, ένα κλαδί δάφνης και το δίπλωμα.
Δεν υπήρχαν χρυσά μετάλλια, ενώ οι τρίτοι της κατάταξης δεν είχαν καμία βράβευση. Συνολικά η Ελλάδα κέρδισε 11 πρώτες και 17 δεύτερες νίκες, οι ΗΠΑ 11 και 7, η Γερμανία 6 και 5, η Γαλλία 5 και 4.

Πρώτο αγώνισμα στίβου στο πρόγραμμα ήταν τα 100μ. με τα προκριματικά, ενώ το πρώτο που ολοκληρώθηκε ήταν το τριπλούν με νικητή τον Αμερικανό Jamie Connolly.

Αγωνιστικά το πλέον αξιοσημείωτο ήταν φυσικά η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο (2:58’50”) έστω και αμφισβητούμενη, δεύτερος πάντως ήταν ο επίσης “Έλλην” Χαρίλαος Βασιλάκος.
Στο τέλος ο Λούης οδήγησε τους αθλητές που πήραν μετάλλια (όλες οι βραβεύσεις γίνονταν στο φινάλε) σε ένα γύρο του θριάμβου γύρω από το Στάδιο, ενώ παιζόταν ο Ολυμπιακός Ύμνος.
Το βράδυ φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη με πυρσούς ενώ τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποίησαν τους προβολείς τους για να φωτίσουν προς τον ουρανό.

Στους πρώτους αυτούς Αγώνες δεν υπήρξαν ομαδικά αθλήματα, που ο Coubertin δεν επιθυμούσε θεωρώντας πως δεν αναδεικνύουν την προσωπική αξία των αθλητών. 

Επίσης δεν ήθελε τις γυναίκες -παρά μόνο για …απονομή βραβείων- και δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια Ελληνίδα, η Σταματία Ρεβύθη (γνωστή ως Μελπομένη) έτρεξε ως διαμαρτυρία τον Μαραθώνιο μια μέρα μετά την τέλεσή του, ενώ δεν της επετράπη και να τερματίσει εντός του Σταδίου.

Οι Αγώνες προορίζονταν μόνο για ερασιτέχνες και δεν επιτρεπόταν επαγγελματική σχέση, με πρώτες εξαιρέσεις να γίνονται στην ξιφασκία. Στην πορεία βέβαια αυτό εξασθένησε (και κορυφώθηκε το 1984 στο L.A  με τη μεγάλη εμπορευματοποίηση αλλά και το 1992 με τη “dream team”. Μάλιστα και η IAAF το 2001 άλλαξε το Amateur σε Association)

Οι δρόμοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο γίνονταν δεξιόστροφα.

Μετά τους Αγώνες υπήρξε η επιθυμία πολλών, όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνονται στην Ελλάδα -βέβαια είχαν προγραμματιστεί οι Ο.Α.1900 για το Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός Θ.Δεληγιάννης υπέβαλε στη Βουλή νομοσχέδιο “μονίμου τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων εν Αθήναις” κάτι που δεν έγινε δεκτό από τη ΔΟΕ.
Ο Pierre de Coubertin (που πέθανε το 1937 και η καρδιά του τάφηκε στην αρχαία Ολυμπία κατ’ επιθυμίαν του) επιθυμούσε να γίνονται σε διάφορες περιοχές ανά την υφήλιο.
Ο Α.Βικέλας ως μέση λύση πρότεινε μεσοΟλυμπιάδες, το θεμα ωστόσο ατόνησε. Προγραμματίστηκαν αρχικά για το 1901, τελικά αγώνες έγιναν το 1906 οπότε και γιορτάστηκε και η 10ετία των 1ων Αγώνων, πάντως δεν αναγνωρίστηκαν.

Μετά την αποτυχία ανάληψης του 1996 για τα 100 χρόνια, έπρεπε να φτάσουμε στο 1997, λίγο μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Αθήνα, για να οριστούν οι Ο.Α. του 2004 και πάλι στη γεννέτειρά τους.

Η 6/4 (ημερομηνία έναρξης Α’ Ο.Α. κατά το νέο ημερολόγιο) άρχισε να εορτάζεται από την ΕΟΕ στα 50 της χρόνια το 1946 και με πρόταση προς τη ΔΟΕ για παγκόσμιο εορτασμό.
Η ΔΟΕ τελικά επέλεξε το 1948 την 23/6 (ημερομηνία ίδρυσης της ΔΟΕ το 1894 – και ορισμού Α’ Ο.Α.) ως Παγκόσμια ημέρα Ολυμπισμού, ενώ ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013 όρισε την 6/4 ως Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη  – Ιnternational Day of Sport for Development and Peace.

Οι 2οι Ο.Α. έγιναν το 1900 στο Παρίσι κι έγιναν μεταξύ 14ης Μαίου και 28ης Οκτωβρίου και στα πλαίσια μιας μεγάλης διεθνούς εκθέσεως στο Παρίσι. Κρίθηκαν αποτυχημένοι και Γάλλοι δημοσιογράφοι μετέπειτα θεώρησαν θαύμα το ότι μετά μπόρεσε ο θεσμός των Ο.Α. να επιζήσει. Ομοίως και ο ίδιος ο Pierre de Coubertin που παραιτήθηκε από την οργανωτική επιτροπή.

Οι φίλαθλοι δεν ξεπερνούσαν τους 2-3 χιλιάδες στον γαλλικό ιππικό όμιλο (όπου έγιναν οι αγώνες αφού δεν υπήρχε κάποιο ικανό στάδιο). Η απόφαση να γίνουν αγώνες και Κυριακή έκανε πολλούς Αμερικανούς κυρίως να μην αγωνιστούν.
Στα μετάλλια δεν αναγραφόταν ότι ήταν Ο.Α., ενώ οι περισσότεροι νικητές δεν πήραν μετάλλια, αλλά κύπελλα ή άλλα έπαθλα.
Έλαβαν μέρος και 22 γυναίκες.
Στην ξιφασκία αγωνίστηκαν επαγγελματίες, με τον νικητή Albert Robert Ayat να παίρνει 3χιλ φράγκα.
Στη σκοποβολή έγιναν αρκετά αγωνίσματα με 8 να αναγνωρίζονται Ολυμπιακά, 1 όχι λόγω συμμετοχής επαγγελματιών και ακόμα 3 όπου χρησιμοποιήθηκαν ως εν δυνάμει στόχοι 300 ζωντανά περιστέρια!

Στην κολύμβηση έγινε και αγώνισμα 200μ. μετ’ εμποδίων (βάρκες, κοντάρια) καθώς και 60μ. υποβρύχιας κολύμβησης, στον Σηκουάνα.
Εισήχθη το αγώνισμα της διελκυστίνδας που αρχικά η ΔΟΕ το είχε στο στίβο και μετά έγινε αυτόνομο.

Ο στίβος -πίστα- ήταν με χόρτο, στα 400μ. εμπόδια χρησιμοποιήθηκαν τηλεφωνικοί στύλοι και στο τελευταίο υπήρχε και λίμνη, ενώ ο δίσκος και το ακόντιο κάποιες φορές έμεναν πάνω σε κλαδιά δέντρων.
4 χρυσά για τον Kraenzlein, σε μήκος, 60μ., 100μ. εμπ., 200μ. εμπ. – ήταν αυτός που διαμόρφωσε αρχικά την τεχνική περάσματος των εμποδίων.

Συνολικά 26 νίκες για Γαλλία, 19 για ΗΠΑ, 15 για Μεγ.Βρετανία.

Οι 3οι Ο.Α. έγιναν στην Αμερικανική ήπειρο. Αρχικά ήταν να γίνουν στο Σικάγο αλλά λόγω και μια μεγάλης έκθεσης έγιναν στο Saint Louis (που δεν δεχόταν να γίνει αλλού κάποιο μεγάλο γεγονός). Τελέστηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου και 23ης Νοεμβρίου. Η μεγάλη διάρκεια τους και η δυσκολία μετακίνησης προς τις ΗΠΑ είχαν αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή.

Για πρώτη φορά υπήρχαν χρυσά-αργυρά-χάλκινα μετάλλια για τους 3 πρώτους νικητές.

Ο αγωνιστικός χώρος είχε περίμετρο 1/3 του μιλίου, περίπου 536μ. δηλαδή και είχε μια πολύ μεγάλη ευθεία και 4 στροφές με 3 μικρές ευθείες μεταξύ τους.

Παράλληλα με τους αγώνες οι Αμερικανοί είχαν και κάποιους εκτός προγράμματος με την ονομασία «ανθρωπολογικές ημέρες» όπου δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι “άγριοι” -κατά τον χαρακτηρισμό των αμερικανών- άνθρωποι: Ινδιάνοι, Παταγώνιοι κλπ.

Ερασιτέχνης αθλητής ορίστηκε πλέον ως αυτός που δεν έχει δεχθεί ποτέ χρήματα, δεν έχει αγωνιστεί με ψευδώνυμο, δεν έχει βάλει ενέχυρο ή δεν έχει πουλήσει τα έπαθλά του, δεν έχει βάλει χρηματικό στοίχημα και είναι αποδεδειγμένα μέλος ερασιτεχνικού σωματείου.

242 μετάλλια οι ΗΠΑ με 72 χρυσά, απο 4 χρυσά Γερμανία, Κούβα, Καναδάς, με 13, 9 και 6 συνολικά αντίστοιχα.
Ο Γερμανός Emil Rausch κέρδισε 3 χρυσά στην κολύμβηση.
1ος ο Περικλής Κακούσης στην άρση βαρών, 3ος ο Νίκος Γεωργαντάς στη δισκοβολία.

Στον μαραθώνιο o Αμερικανός Lorz που εγκατέλειψε στο 16ο χλμ, ανέβηκε σε ένα φορτηγό, κατέβηκε λίγο πριν το στάδιο και μπήκε πανηγυρίζοντας κι έβγαλε και φωτογραφία με την κόρη του Ρουζβελτ. Πιο μετά μπήκε ο πραγματικός νικητής Hicks, κι αποκαλύθηκε η απάτη του Lorz, ο οποιος και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. Ο 4ος του μαραθωνίου Κουβανός Felix Carvajal, έκανε έρανο στην Αβάνα για να μεταβεί στις ΗΠΑ. Στο πλοίο έχασε όλα του τα λεφτά στα χαρτιά, κι από το λιμάνι πήγε 500χλμ με τα πόδια στο Saint Louis. Κατά τον αγώνα μάλιστα μιλούσε συνεχώς με το κοινό ενώ έκλεψε και φρούτα από επισήμους.

Στις 22/4/1906 φιλοξενήθηκαν με επιτυχία οι «β’ διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες» που όμως δεν αναγνωρίστηκαν.
Ήταν, μετά την αναβολή αντίστοιχης διοργάνωσης το 1902, μια προσπάθεια καθιέρωσης σταθερών ενδιάμεσων αγώνων στην Ελλάδα, που τελικά δεν ευόδωσε.

Τυπώθηκαν εισιτήρια διαρκείας και κυκλοφόρησε σειρά γραμματοσήμων.
Το Παναθηναικό Στάδιο ήταν γεμάτο με 70.000 κόσμο. Οι αθλητές έμεναν συγκεντρωμένοι στο Ζάππειο -σαν πρόδρομος του Ολυμπιακού χωριού.
Η δισκοβολία έγινε πρωί, στον Εθνικό, τα υπόλοιπα αγωνίσματα στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο απόγευμα.
Ο Ιρλανδικής καταγωγής Peter O’Connor, μετά τη νίκη του στο τριπλούν και την απονομή, σκαρφάλωσε στον ιστό κι αντικατέστησε τη Βρετανική με μια Ιρλανδική σημαία.
Ο Μαραθώνιος είχε μεγάλη αίγλη και πολλές προσφορές από επιχειρηματίες αν ήταν Έλληνας ο νικητής όμως πρώτος τερμάτισε ο Καναδός Shering.
Στην άρση βαρών χρυσό μετάλλιο ο Δημ. Τόφαλος σήκωσε 136κ (όπως και ο Αυστριακός Steinbach) και μετά 142,8κ.
Η Γαλλία κυριάρχησε στα μετάλλια, στο στίβο όμως οι ΗΠΑ.

Στην τελετή λήξης έγινε για πρώτη φορά έπαρση της σημαίας για τους νικητές.

Μεταξύ 27 Απριλίου και 31 Οκτωβρίου έγιναν οι 4οι (5οι τότε) Ο.Α. στο Λονδίνο, που αρχικά είχε αναλάβει η Ρώμη. Η έκρηξη του Βεζουβιου το 1906 και καταστροφή της γειτονικής Νάπολης ανάγκασε να δοθούν τα κονδύλια των Ο.Α. στην ανοικοδόμησή της. Οι Ο.Α. δόθηκαν στο Λονδίνο και λόγω μεγάλης έκθεσης που θα γινόταν τότε (Βερολίνο και Μιλάνο ήταν επίσης υποψήφιες). Το 68χιλ. θέσεων Στάδιο κατασκευάστηκε πολύ σύντομα.

Τα δρομικά αγωνίσματα του στίβου στο Στάδιο καθιερώθηκαν πια δεξιόστροφα (“left hand inside”)

Για τον μαραθώνιο, αρχικά η διαδρομή είχε οριστεί στα 40χλμ, αλλά μετά από παρέμβαση της πριγκίπισσας της Ουαλίας και της βασίλισσας Αλεξάνδρας, η διαδρομή άλλαξε για να έχουν καλύτερη θέα στην εκκίνηση και στον τερματισμό αντίστοιχα κι έτσι έγινε 42.195μ (και το 1921 από την IAAF, στον κανονισμό 240, θεσμοθετήθηκε τόση).
Στον Μαραθωνιο, στο Ολυμπιακό Στάδιο μπήκε 1ος ο Ιταλός Dorando Pietri εξαντλημένος αλλά κατέρρευσε. Προσπαθούσε αλλά δεν μπορούσε να σηκωθεί, κι ενω ερχόταν ο αμερικανος Hayes. Δύο κριτές τον σήκωσαν για να τον οδηγήσουν στον τερματισμό. Φυσικά η ένσταση των ΗΠΑ έγινε δεκτή. Η βασίλισσα Αλεξάνδρα επισκέφτηκε τον Ιταλό μετά στο νοσοκομείο ενώ του έδωσε και χρυσό έπαθλο.

2 αργυρά για τον Τσικλητήρα σε μήκος άνευ φοράς (3,23μ.) και ύψος α.φ., 2ος και ο Δωριζας στον ακοντισμό.

Πολλά παράπονα για τους αγγλους κριτές σε διάφορα αγωνίσματα, όπως στα 400μ που η κούρσα επαναλήφθηκε κι ενώ στην κανονικη εχασε ο Αγγλος, στην ξιφασκία που εβαζαν τα φαβορί Γάλλους να αλληλοεξοντωνονται, κλπ.
56 χρυσά κι 146 συνολικά μετάλλια η Μεγ. Βρετανία, 23/47 οι ΗΠΑ, 8/25 η Σουηδία, 5/19 η Γαλλία.

Σε ένα νέο στάδιο και με μεγάλη επιτυχία έγιναν μεταξύ 5 Μαΐου και 22 Ιουλίου στη Στοκχόλμη οι 5οι Ο.Α., με εκπροσώπηση και από τις 5 ηπείρους. Γυναικεία παρουσία σε κολύμβηση και καταδύσεις (παρότι ο de Coubertin ήταν αντίθετος).
Οι διοργανωτές αρνήθηκαν την πυγμαχία αλλά και την εβδομάδα χειμερινών αθλημάτων.
25 χρυσά και 63 συνολικά μετάλλια οι ΗΠΑ, 24/65 η Σουηδία, 10/41 η Μεγ.Βρετανία, 9/26 η Φινλανδία.

Στο στίβο, όπου υπήρξε και ηλεκτρονική χρονομέτρηση, ο Ινδιάνος Jim Thorp ήταν ασυναγώνιστος και κέρδισε το πρώτο 10αθλο και αγώνιμα 5αθλου που προηγήθηκε (όπου αγωνίστηκε κι ο μετέπειτα στρατηγός J.Patton) δεχόμενος τα συγχαρητήρια του βασιλιά Gustav V: “κύριε, είστε ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου” (όπως δημοσιεύτηκε καιρό μετά)
Την επόμενη χρονιά για ένα ποσό 25$ που πήρε στο ραγκμπυ θεωρήθηκε επαγγελματίας και η ΔΟΕ ζήτησε πίσω τα μετάλλια να τα δώσει στους 2ους. Αυτοί όμως τα αρνήθηκαν λέγοντας πως ανήκουν στον μεγαλύτερο αθλητή του κόσμου. Η περιοχή όπου πέθανε το 1953 μετονομάστηκε σε Thorp και η ζωή του έγινε ταινία με τον Λανκαστερ. Η ΔΟΕ τον επανέφερε ως νικητή.

Χρυσό για τον Τσικλητήρα σε μήκος άνευ φοράς (3,37μ.) και αργυρό στο ύψος άνευ φοράς.

Στο Αντβερπ του Βελγιου, με αλλαγή απόφασης το 1919 (αντί της Βουδαπέστης) ανατέθηκαν οι Ο.Α. 1920, ως αναγνώριση της συμμετοχής της χώρας στο πλευρό των συμμάχων του 1ου Παγκ. πολέμου. Η ΔΟΕ μάλιστα δεν έστειλε προσκλήσεις στις ηττημένες χώρες Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία, ενώ δεν συμμετείχε ούτε η Ρωσία που είχε πληγεί βαριά από τον πόλεμο. Για οικονομικούς λόγους δεν απένειμε χρυσά αλλά επάργυρα μετάλλια.. οι αθλητές διέμεναν σε σχολεία και αχυρένια στρώματα. Σχετικά μικρή η προσέλευση των φιλάθλων.
Για πρώτη φορά κυμάτισε η σημαία με τους 5 Ολυμπιακούς κύκλους, και δόθηκε και όρκος αθλητή (που είχε γραφεί από τον de Coubertin)
«We swear. We will take part in the Olympic Games in a spirit of chivalry, for the honor of our country and for the glory of sport». Αργότερα το “swear” αντικαταστάθηκε από το “promise” και το “country” από το “team“. Το κεφάλαιο doping προστέθηκε το 2000.

41 χρυσά για τις ΗΠΑ και 95 συνολικά μετάλλια, 19/64 η Σουηδία, 15/43 η Μεγ.Βρετανία, 15/34 η Φινλανδία και 14/36 για τους διοργανωτές Βέλγους.
5 χρυσά για τον Ιταλό Nadi στην ξιφασκία. Στο ποδόσφαιρο 1ο το Βελγιο με τους Τσεχοσλοβάκους να αποχωρούν από τον τελικό διαμαρτυρόμενοι για τις έντονες αποδοκιμασίες από την εξέδρα. Με την εθνική Ελλάδος μετείχε και ο Απόστολος Νικολαΐδης (μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναικού) που αγωνίστηκε και στο 10θλο ξεκινώντας πολύ καλά αλλά τη νύχτα παρουσίασε υψηλό πυρετό και οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει.

Μεγάλη εμφάνιση για τους Φινλανδούς στον στίβο να κερδίζουν 9 χρυσά, και τον αθλητή – «φάντασμα» Paavo Nurmi να κερδίζει 3 χρυσά κι 1 αργυρό στα 5000μ, εκεί όπου κέρδισε ο Γάλλος Γκιγεμοτ, που είχε τιμηθεί στον πόλεμο με 3 παράσημα και είχε την καρδιά του πιο προς τη δεξιά πλευρά, και μάλιστα ένα από τα 5 τραύματα που είχε αποκομίσει απ’ τον πόλεμο ήταν στο ύψος που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι η καρδιά! Εκτός από αυτά είχε νοσηλευθεί για καιρό με σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες από εισπνοή χημικών αερίων!

Το Παρίσι με τον de Coubertin να προσπαθεί πολύ υπέρ του, επικράτησε των Amsterdam, Βερολίνου, Los Angeles, Rio de Janeiro και Ρώμης και διοργάνωσε μεταξύ 4 Μαιου και 27 Ιουλίου τους Ο.Α. Αρκετά πολυέξοδη η διοργάνωση και άφησε χρέος, παρά τη μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Το Citius, Altius, Fortius χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Η διεθνής εβδομάδα χειμερινών αθλημάτων εγινε 25/1-1/2 στο Chamonix και θεωρήθηκε ως 1η χειμερινη Ολυμπιάδα.
Η Ιρλανδία αγωνίστηκε αυτόνομη.
Ο Johnny Weissmuller (ο γνωστός “Ταρζαν”) που είχε γίνει ο πρώτος που κατέβηκε το 1 λεπτό στα 100μ. ελεύθερο, κέρδισε 3 χρυσά στην κολύμβηση και χάλκινο στο polo. 5 μετάλλια, τα 3 χρυσά, για τον Γάλλο Ducret στην ξιφασκία.

Οι ιπτάμενοι Φινλανδοί επικράτησαν σε όλες τις αποστάσεις, με τον Paavo Nurmi να κερδίζει μέσα σε λιγότερο από μια ωρα τα 1500μ και τα 5000μ. Κέρδισε και τα 8χλμ ανωμάλου δρόμου και τα 2 ομαδικά, και θέλησε να λάβει μέρος και στα 10.000μ αλλά ο αρχηγός της αποστολής δεν τον άφησε. Λέγεται ότι έτρεξε μόνος του εκτός σταδίου σε χρόνο καλύτερο του νικητή.
Οι Βρετανοί Abrahams και Liddell κέρδισαν τα 100μ και 400μ και στην ιστορία τους βασίστηκε η ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς» (Chariots of Fire).

Στο πλαίσιο των αγώνων έγινε καλλιτεχνικός διαγωνισμός γλυπτικής, όπου ο Έλληνας Κ.Δημητριάδης με το έργο του «δισκοβόλος» (το αντίγραφό του είναι έναντι του Παναθηναϊκού Σταδίου) πρώτευσε και μάλιστα του έγινε αντίστοιχη απονομή κι ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Μεταξύ 17 Μαΐου και 12 Αυγούστου έγιναν στο Άμστερνταμ (που επικράτησε του Los Angeles) οι 9οι Ο.Α.
Για πρώτη φορά έγινε αφή της Ολυμπιακής φλόγας, ενώ και η ελληνική ομάδα παρήλασε πρώτη.
Στα μετάλλια καθιερώθηκε στη μια πλευρά να εικονίζεται η Θεά Νίκη.
Δόθηκαν έναντι σημαντικού ποσού αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφισης των αγώνων σε μια εταιρεία, ενώ πρωτοεμφανίστηκε και η Coca Cola ως χορηγός.
Έγινε για πρώτη φορά, περιορισμένη χρήση αυτόματης χρονομέτρησης.

Επιτράπηκαν γυναίκες στο στίβο (με 15-6 ψήφους), κι ο de Coubertin προφασιζόμενος λόγους υγείας παραιτήθηκε (κι έγινε μετά επίτιμος) κι αργότερα δήλωσε «μια αποστολή έχουν οι γυναίκες, να στεφανώνουν τους νικητές όπως ακριβώς έκαναν και στην αρχαία Ελλάδα» για να προκαλέσει τις αντιδράσεις των γυναικείων κινημάτων.
Στα 800μ, γυναικών οι περισσότερες τερμάτισαν εντελώς καταβεβλημένες και γι αυτό για πολλά χρόνια δεν μπήκαν αποστάσεις άνω των 200μ στις γυναίκες. Ο Καναδός Williams κέρδισε 100μ και 200μ όπου οι Αμερικανοί έμειναν εκτός βάθρου. Η πανέμορφη Καναδή Catherwood κέρδισε το ύψος και τα μάτια του κόσμου καθώς πριν από κάθε άλμα τυλιγόταν με μια κόκκινη κουβέρτα και χαμογελούσε με νάζι. Ξεχώρισε ακόμα με 4,20μ. στο επί κοντώ ο Καρ, και με 15,21μ. ο Ιάπωνας Οντα στο τριπλούν, που έγινε και ο πρώτος Ασιάτης που κέρδισε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Οι Αγγλοι ποδοσφαιριστές ζήτησαν ημερήσια χρηματική αποζημίωση, και μετά από πολλές εναντίον τους αντιδράσεις έμειναν στο Νησί. Η Ουρουγουάη κέρδισε το χρυσό έναντι των Αργεντινων σε επαναληπτικό ματς.
22 χρυσά για τις ΗΠΑ και 56 συνολικά μετάλλια, 10/31 η Γερμανία, 8/25 η Φινλανδία και 7/25 η Σουηδία

Οι Ο.Α. του 1932 έγιναν μεταξύ 30 Ιουλίου και 14 Αυγούστου στο Λ.Α. που ήταν και η μοναδική υποψήφια πόλη. Περιορισμένη αθλητικά η συμμετοχή λόγω δυσκολίας στη μετακίνηση προς τις ΗΠΑ.
Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης μπροστά σε 100 χιλ. κόσμο., και η όλη συμμετοχή του κοινού, ενώ υπήρχε και εκφωνητής ο Bill Henry, που ενημέρωνε αλλά και συντόνιζε τους θεατές.

Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε Ολυμπιακό χωριό όπου διέμειναν οι άνδρες αθλητές, κάτι που μείωσε και τα έξοδα, ενώ πρώτη φορά υπήρξε βάθρο νικητών.
Αν και εποχή ποτοαπαγόρευσης, οι Γάλλοι κατάφεραν να την άρουν γι αυτούς και μόνο με διάβημα τους και υποστηρίζοντας πως το κρασί που έφεραν μαζί – ήταν απαραίτητο για τη διατροφή και δίαιτά τους.

Υπήρξε αυτόματο σύστημα έναρξης χρονομέτρησης και βοηθητικό καταγραφής τερματισμού για την κατάταξη.

Αγωνιστικά, η Πολωνίδα (ή μάλλον… Πολωνός όπως μετά θάνατον αποδείχθηκε) Στανισλάβα Βαλασίεβιτς κέρδισε τα 100μ με 11,9, παγκόσμιο ρεκόρ. Είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και μια μέρα πριν πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, η πρεσβεία της Πολωνίας στη Ν.Υ. της προσέφερε εργασία ως διπλωματικός ακόλουθος, και να συμμετάσχει με την Πολωνία.
Στα 400μ κέρδισε ο Αμερικανός Καρ με παγκόσμιο ρεκόρ 46,2 το φαβορί και πρώην κάτοχο Ιστμαν. Στα 400μ. εμπόδια κέρδισε ο Ιρλανδός Τισντειλ με 51,8, αλλά ως παγκόσμιο ρεκόρ αναγνωρίστηκε το 52,0 του 2ου Χαρντιν, αφού ο Ιρλανδός είχε ρίξει κάποιο εμπόδιο και του ακύρωνε την εγκυρότητα του ρεκόρ βάσει των τότε κανονισμών. Στα 3000 στηπλ οι κριτές έκαναν λάθος και οι αθλητές έτρεξαν 1 στροφή παραπάνω, που ομως δεν επηρέασε την κατάταξη αφού ο Φινλανδός Ιζοχόλα ήταν πολύ μπροστά. Ο Πααβο Νουρμι που θα έτρεχε μαραθώνιο δέχθηκε ένσταση απ τους Σουηδούς ότι σε αγώνα του στη Γερμανία είχε πάρει χρήματα περισσότερα των εξόδων του, και θεωρήθηκε επαγγελματίας και αποκλείστηκε. Τον μαραθώνιο κέρδισε ο Αργεντινός Ζαμπάλα, που ήταν εφημεριδοπώλης, και η προπόνησή του ήταν η διανομή που έκανε τρέχοντας.

Οι Ο.Α. 1936 έγιναν στο Βερολίνο μεταξύ 1ης Αυγούστου και 16ης. Τους διεκδίκησαν 10 πόλεις, οι 4 γερμανικές. Το χρίσμα πήρε το Βερολίνο που υπερίσχυσε της Βαρκελώνης σε ψηφοφορία… δι αλληλογραφίας. 3 χρόνια πριν τους αγώνες ο Χιτλερ πήρε την εξουσία της Γερμανίας. Τότε επέκτεινε και το Ολυμπιακό Στάδιο σε 100 χιλιάδες θέσεις. 1 χρόνο πριν τους αγώνες με τους νόμους της Νυρεμβέργης στερούσε τη γερμανική υπηκοότητα από τους εβραίους. Επικράτησε αναβρασμός, και μάλιστα οι ΗΠΑ που είχαν ισχυρό εβραικό λόμπυ απείλησαν με μποϋκοτάζ. Ο Χίτλερ διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν διακρίσεις εις βάρος εβραίων και νέγρων, και τελικά με δυο ψήφους διαφορά η αθλητική ένωση των ΗΠΑ αποφάσισε να συμμετάσχει.
Έμβλημα των αγώνων ήταν μια τεράστια καμπάνα με τον γερμανικό αετό και ανάγλυφο κάλεσμα του Χιτλερ: «καλώ τη νεολαία».
Για πρώτη φορά έγινε ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.
Η κήρυξη των αγώνων έγινε από τον Χίτλερ και 118 χιλιάδες περιστέρια αφέθηκαν στον ουρανό. Πρώτη παρήλασε η ελληνική ομάδα με επικεφαλής τον Σπύρο Λούη που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος.

Πρώτη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη αθλητικού γεγονότος.
Η Γερμανία κατέκτησε 33 χρυσά και 89 μετάλλια, 24/56 οι ΗΠΑ, 10/16 η Ουγγαρία, 8/22 η Ιταλία.
Basket και handball (σε ανοικτό χώρο) πρωτοεμφανίστηκαν. Στο waterpolo, οι Ούγγροι πήραν το χρυσό, με αρχηγό τον Χάλαζι που είχε χάσει το μισό δεξί του πόδι σε ατύχημα.

Μορφή των αγώνων o Jesse Owens που κέρδισε ενώπιον του Hitler 4 αγωνίσματα (100μ., 200μ., μήκος, 4χ100μ.) Στις 3/8 στα 100μ. ο Χίτλερ δεν του έδωσε συγχαρητήρια κι αποχωρησε. Το κοινό στο κατάμεστο στάδιο τον αποθέωσε πάντως όπως και αργότερα στους δρόμους, ενώ του επιτρεπόταν να μένει και σε ξενοδοχεία με λευκούς. Στο μήκος στον προκριματικό παραλίγο να μείνει εκτός τελικού. Ο κύριος αντίπαλός του, ο Γερμανός Λονγκ που σύσσωμη η Γερμανία ήλπιζε να κερδίσει, του συμπαραστάθηκε και τον συμβούλεψε στη φορά του για το 3ο άλμα, και μετά απ αυτό που ήταν καλό και του έδωσε την πρόκριση τον συγχάρηκε. Ανέπτυξαν ισχυρή φιλική σχέση, και μετά από 7 χρόνια που σκοτώθηκε ο Λονγκ στον πόλεμο, επισκεπτόταν τακτικά αλλά και ενίσχυε οικονομικά την οικογένειά του. (Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών από καρκίνο του πνεύμονα -κάπνιζε 1 πακέτο τη μέρα για 35 χρόνια. Λίγους μήνες πριν, μάταια προσπαθούσε να μεταπείσει τον Jimmy Carter να μην μποϋκοτάρουν οι ΗΠΑ τους Ο.Α.1980).

Στον μαραθώνιο κέρδισε ο Ιάπωνας Κιτάι Σον, που ήταν Κορεάτης αλλά η χώρα του τελούσε υπό κατοχή. Ήταν αυτός που μπήκε με τη φλόγα στο στάδιο στους Ο.Α.1988, ενώ χαρακτηριστική ήταν η σκηνη όπου στη τελετή αφής στην αρχαία Ολυμπία εκείνη τη χρονιά έκλαιγε συνεχώς βλέποντας τη φλόγα να ανάβει με προορισμό την Κορέα.
Η Αμερικανίδα Στέφενς κέρδισε την κάτοχο του τίτλου Πολωνίδα Βαλασίεβιτς στα 100μ Υπήρξε μομφή από Πολωνούς ότι η Στεφενς ήταν άντρας, αλλά οι διοργανωτές απάντησαν επίσημα ότι είχε περάσει επιτυχώς έλεγχο φύλου. Το παράδοξο ήταν ότι το 1980 που σκοτώθηκε η Βαλασίεβιτς, αποκαλύφθηκε ότι εκείνη ήταν… «εκείνος».

Ο Χρηστος Μάντικας ήταν 6ος στα 400 εμπόδια, όπως και ο Νίκος Σύλλας στη δισκοβολία.
H Κύπρια Δόμνα Λανίτου-Καβουνίδου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
14 χρυσά οι ΗΠΑ και 25 μετάλλια συνολικά στον στίβο, 5/16 η Γερμανία, 3/10 η Φινλανδία.

Μεταξύ 24 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1948 έγιναν στο Λονδίνο –στο στάδιο Wembley οι 14οι Ο.Α., και μετά από 2 ματαιωμένες Ολυμπιάδες λόγω του παγκοσμίου πολέμου (που ήταν να γίνουν σε Τόκυο και Ελσίνκι).
Με νωπές τις μνήμες, Γερμανία και Ιαπωνία δεν προσκλήθηκαν. Δόθηκαν διπλώματα στους 6 πρώτους αθλητές.

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν 38 χρυσά και 84 συνολικά μετάλλια, 16/44 η Σουηδία, 10/29 η Γαλλία.
Η Ilona Elek από την Ουγγαρία στην ξιφασκία και ο Jan Brzak στο κανοε υπερασπίστηκαν επιτυχώς τους προ 12 ετών Ολυμπιακούς τίτλους τους. Ο Harold Sakata που κέρδισε αργυρό στην άρση βαρών κλήθηκε να παίξει στην ταινία James Bond «Goldfinger» τον Oddjob με το καπέλο.

Στον στίβο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε -βοηθητικά- φώτο φίνις και χρησιμοποιήθηκαν βατήρες εκκίνησης.
H Alice Coachman έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κατέκτησε χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κερδίζοντας το άλμα σε ύψος.

Η Fanny Blankers-Koen (η «ιπτάμενη νοικοκυρά) από την Ολλανδία κέρδισε 4 χρυσά (100μ. -200μ. -80μ. εμπόδια -4χ100μ.). Είχε αγωνιστεί 16 ετών και στους Ο.Α.1936, με σημαντικότερη στιγμή τότε το να πάρει αυτόγραφο από τον Jesse Owens. Στα 100μ κέρδισε ο αμερικανός Dilard οποίος φορούσε παπούτσια που του είχε χαρίσει ο Owens. Στον μαραθώνιο μπήκε 1ος στο στάδιο ο Βέλγος Gailly αλλά ήταν εξουθενωμένος και τον πέρασαν 2 αθλητές μέσα, με τον Αργεντινό Cabrera να κερδίζει. Η Γαλλίδα Ostermayer κέρδισε σε σφαίρα και δίσκο. Ο 17χρονος αμερικανός Matthias κέρδισε το 10θλο κάτι που επανέλαβε και 4 χρόνια μετά.
27 μετάλλια συνολικά για τις ΗΠΑ με 12 χρυσά, 13 για τη Σουηδία με 5.

Οι 15οι Ο.Α. έγιναν από τις 19 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου στο Ελσίνκι το οποίο ήταν να διοργανώσει και τους Ο.Α.1940 που δεν έγιναν λόγω του παγκοσμίου πολέμου. Εκλέχτηκε μεταξύ Αθήνας, Άμστερνταμ, Λοζάνης, Στοκχόλμης και 5 αμερικανικών πόλεων. Η φλόγα άναψε από τους γνωστούς δρομείς Paavo Nurmi και Hannes Kolehmainen. 1η συμμετοχή για την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Επετράπη η συμμετοχή στη Γερμανία, μα μόνο η Δυτική πήρε μέρος. Στην ιππασία επιτράπηκε η συμμετοχή μη στρατιωτικών.

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν 40 χρυσά και 76 στο σύνολο, η ΕΣΣΔ 22/71, η Ουγγαρία 16/42
Η Ουγγαρία του Puscas κέρδισε τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό ποδοσφαίρου με 2-0. Η εθνική Ελλάδος έχασε στον μοναδικό της αγώνα από τη Δανία με 2-1, με κορυφαίο τον τερματοφύλακα Πεντζαρόπουλο.

Ο Τσεχοσλοβάκος Emil Zatopek, ο άνθρωπος-«ατμομηχανή» λόγω του κουρασμένου φαινομενικά στυλ τρεξίματος και των σφυριγμών του, κέρδισε στα 10000μ και στα 5000μ . Εκεινη τη μέρα η γυναίκα του Dana Zatopekova που γεννήθηκε την ίδια μέρα, κέρδισε τον ακοντισμό. Μετά ο Zatopek αγωνίστηκε και στον Μαραθώνιο που ήταν ο πρώτος στην καριέρα του, έτρεξε συντηρητικά και κέρδισε και εκει!
Στα 100μ και οι 4 πρώτοι πέτυχαν 10,4, με τελικό νικητή τον αμερικανό Remigino. Στα 3000μ στηπλ κέρδισε ο αμερικανός Assenfelter, που ήταν πράκτορας του FBI, έναντι Ρώσου! Ο Josy Barthel απο το μικρό Λουξεμβούργο έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τα 1500. Ο O’Brian κερδιζει τη σφυρα και η τεχνικη του αποτελεί νέα στο αγώνισμα που παίρνει το όνομά του.
Οι ΗΠΑ κέρδισαν 31 μετάλλια, τα 15 χρυσά, οι Σοβιετικοί 17 με μόλις 2 χρυσά.

Οι 16οι Ο.Α. εγιναν στη φιλοξενη -όπως χαρακτηρίστηκε- Μελβουρνη που υπερισχυσε των Buenos Aires, Mexico City, Montreal, κι 6 αμερικανικών πόλεων, παρότι υπήρχαν ενστάσεις για την καταλληλότητα της Αυστραλίας λόγω κλιματολογικών συνθηκών και ότι θα ήταν πολύ αργά χρονικά για τους αθλητές. Οι αγώνες έγιναν 22 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου. Πιο πριν όμως, τον Ιούνιο, έγινε η ιππασια στη… Στοκχολμη αφου οι Αυστραλοι δεν δεχονταν τα αλογα των αθλητων φοβουμενοι για ασθενειες! Υπηρχαν επισης πολλα προβληματα χρηματοδοτησης για το Ολυμπιακο χωριο, και η Ρωμη που ειχε αναλαβει τη επομενη Ολυμπιαδα και ηταν σε πολύ προχωρημενο σταδιο, τεθηκε αναπληρωματικη πολη για το 1956.
Η επεμβαση της ΕΣΣΔ στην Ουγγαρια οδηγησε Ισπανια, Ολλανδια και Ελβετια να μην παρουν μερος, και το κλεισιμο της διωρυγας του Σουεζ ηταν αιτια για τη μη συμμετοχης, Αιγυπτου, Ιρακ, Λιβανου, ενω 2 εβδομαδες πριν την εναρξη αποφασισε πως δεν θα συμμετειχε ουτε η Κινα λογω της αποδοχης της συμμετοχης της Ταιβαν.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε σχετικά με τα πρώτα αυτά κρούσματα μπουκοτάζ: «δίκαιοι ή άδικοι οι σκοποί εκείνων που διαφωνούν, δεν πρέπει να αναμειγνύουν τους Ολυμπιακούς αγώνες με την πολιτική»
Παρολαυτα οι Αγωνες πηγαν καλα και οι Αυστραλοι ηταν ιδιαιτερα φιλοξενοι και ο αγωνες χαρακτηριστικαν “friendly games”. Στο πόλο όμως που συναντήθηκαν Ρωσία και Ουγγαρία έγιναν εκτεταμένα επεισόδια, κι εντός πισίνας. Επίσης μετά τους Αγώνες 45 Ούγγροι αυτομόλησαν για τη Δύση. Απʼ την άλλη, Ανατολική και Δυτική Γερμανία αγωνίστηκαν ως ενιαία ομάδα. Οι Αυστραλοί εντυπωσίασαν στην κολύμβηση, οπου κέρδισαν όλα τα αγωνίσματα ελευθέρου, ενώ η Murray Rose κατέκτησε 3 χρυσά.
Στα μετάλια υπερίσχυσε η ΕΣΣΔ με 37 χρυσα κι 98 σύνολο, 32/74 οι ΗΠΑ, 13/35 οι διοργανωτές
Στην τελετή ληξης για πρώτη φορά οι αθλητές αναμείχθηκαν μεταξύ τους.

Χαλκινο ο Ρουμπανης στο επι κοντω (που διηρκησε 8 ωρες) με 4,50, πρωτο μεταλλιο για την Ελλαδα μετα το 1912.
Η Αυστραλή Betty Cuthbert έγινε το «χρυσό κορίτσι» της Αυστραλίας καθώς κέρδισε 100 και 200 και τρέχοντας τελευταία στα 4χ100 κέρδισε τις Βρετανίδες κι έτσι το 3ο της χρυσό. Στα ίδια αγωνίσματα κέρδισε ο Αμερικανός Bobby Joe Morrow. Ο Σοβιετικός Vladimir Kuts κέρδισε τα 5 και 10.000μ. Ο αμερικανός σφυροβόλος Κόνολι και η Τσεχοσλοβάκα δισκοβόλος Φικότοβα κέρδισαν τα αγωνίσματά τους αλλά και ο ένας την αγάπη του άλλου. Παρά τις διαδικαστικες δυσκολίες παντρεύτηκαν την επόμενη χρονιά στην Πράγα με πολιτικό γάμο που παρακολούθησε 4οχιλ κόσμος, και κουμπάρο τον Ζάτοπεκ

Οι 17οι Ο.Α. έγιναν στη Ρωμη (που επικράτησε των Lausanne, Detroit, Budapest, Brussels, Mexico, Tokyo) μεταξύ 25 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου 1960
Ο Abebe Bekila τρεχοντας στον Μαραθωνιο νυχτα και με ελαχιστο φως απο δαδες που κρατουσαν Ιταλοι στρατιωτες κερδισε με παγκοσμιο ρεκορ 2:15’16”. Ειχε μπει τελευταια στιγμη στην ομαδα και στην Adidas που ηταν χορηγος των Ο.Α.1960 ειχαν μεινει ελαχιστα ζευγαρια παπουτσια και τελικα κατεληξε με καποιο που δεν του ταιριαζε και απολυτα. 2 ωρες πριν τον αγωνα αποφασισε να μην (τα) φορέσει! Στα 1500 κερδισε ο Αυστραλος Elliot με παγκοσμιο ρεκορ. Τα παπουτσια του ηταν φτιαγμενα απο δερμα καγκουρω και 3 φορες προσπαθησαν να του τα κλεψουν στο Ολυμπιακο χωριο. Στα 400μ κερδισε ο πρωην αθλητης μπασκετ αμερικανος Davis με παγκοσμιο ρεκορ. Ο Armin Hary κέρδισε τα 100μ με ρεκορ 10,2. Τρια χρυσα (100-200-4χ100) για την αμερικανιδα Rudolph που επασχε απο πολυομυελιτιδα. Ειχε 20 αδερφια και δηλωσε πως οταν φωναζε η μητερα οτι το φαγητο ειναι ετοιμο επρεπε να ειναι πολυ γρηγορη για να προλαβει να φαει.
Στον στίβο οι ΗΠΑ ειχαν 12 χρυσα (26 συνολο) ενώ η ΕΣΣΔ 11 (/21)

Στην πυγμαχία χρυσό κατέκτησε ο Κασιους Κλει (μετεπειτα Μοχαμεντ Αλι). Οι σοβιετικές κέρδισαν τα 15 από τα 16 μετάλλια που θα μπορούσαν συνολικά.
Τους αγώνες σκιασε ο θανατος Δανου Jenden που κατέρρευσε την ώρα του αγώνα της ποδηλασίας δρόμου – μετά ανιχνευτηκε στο αιμα του μεγάλη ποσοτητα από αμφεταμίνες. Ήταν το πρώτο ουσιαστικά σκάνδαλο doping σε Ολυμπιακούς Αγώνες και από την επόμενη διοργάνωση υπηρξε νομοθέτηση.
Ο διαδοχος του Ελληνικου θρονου Κωνσταντινος κερδισε χρυσο στην ιστιοπλοια με το σκάφος «Νηρευς» και με τους Ζαιμη, Εσκιτζογλου στο πληρωμα σε εναν συνρπαστικό αγώνα κυρίως με τους Αργεντινους και Ιταλους.
Η ΕΣΣΔ πήρε 43 χρυσά και 103 συνολικά, οι ΗΠΑ 34/71, η Ιταλία 13/36 και η Γερμανία 12/42

Μεταξύ 10 -24 Οκτωβρίου 1964, για πρώτη φορά έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ασιατική ήπειρο και η Ιαπωνία εντυπωσίασε οργανωτικά και τεχνολογικά. Το Τόκυο κέρδισε το χρίσμα από Detroit, Buenos Aires και Βιέννη. Τη φλόγα άναψε ένας 19χρονος φοιτητής που δεν είχε σχέση με τον αθλητισμό, αλλά είχε γεννηθεί τη μέρα που έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα, σε ένα χωριό εκεί κοντά. Η Ολυμπιακή σημαία υψωθηκε σε ιστο υψους 15,21μ, οσο ηταν και το αλμα τριπλουν του Ιαπωνα χρυσου Ολυμπιονικη το 1928.

Ο Abebe Bekila κερδισε παλι τον μαραθωνιο παροτι προσφατα ειχε αντιμετωπισει οξεια σκωληκοειδητιδα. Ο Νεοζηλανδος Σνελ κερδισε τα 800μ και 1500μ. Ο Billy Mills, Ινδιάνος Σιου στν καταγωγή, με εκπληκτικό φινις κέρδισε τα 10.000μ Ο δισκοβόλος Al Oerter με ναρθηκα και σπασμένα πλευρα απο προσφατο τραυματισμο κερδισε για 3η συνεχη φορα. Η Σοβιετικη Ταμαρα Πρες κερδισε σφαιρα και δισκο, ενω η αδερφη της Ιρινα το πενταθλο
24 μετάλλια στον στίβο για τις ΗΠΑ, τα 14 χρυσά. 18 με 5 η ΕΣΣΔ, 12 με η Βρεττανια, 10 με 2 η Γερμανία.

Το βόλλευ μπαίνει στους Ο.Α με νικητές τη Σοβιετική Ένωση στους άντρες και την Ιαπωνία στις γυναίκες (οπου ο προπονητής της κατηγορήθηκε ότι χτύπαγε στις προπονησεις τις παίκτριές του)
Στην κολυμβηση η Αυστραλεζα Fraser πηρε για τρίτη φορά το χρυσο στα 100 ελευθερο και παροτι ειχε μεινει προσφατα για 6 βδομαδες στο νοσοκομειο μετα απο αυτοκινητιστικο οπου σκοτωθηκε και η μητερα της. Σε δεξιωση στο παλατι του βασιλια μετα εκλεψε μια σημαια για σουβενιρ αλλα πιαστηκε και τιμωρηθηκε και με 4 χρονια αποκλεισμο απ’ την ομοσπονδια της
Συνολικά 96 μετάλλια η ΕΣΣΔ με 30 χρυσά, 90 οι ΗΠΑ με 36χρ., 50 η Γερμανία με 10 και 29 οι διοργανωτές με 16.

Οι Ολυμπιακοι αγωνες του 1968 εγιναν από τις 12 μεχρι τις 27 Οκτωβριου στο υψομετρο (2240μ) της πολης του Μεξικο που επικρατησε των Detroit, Buenos Aires, Lyon. Στιγματιστηκαν 10 μερες πριν την εναρξη τους, όταν 100αδες φοιτητων σκοτωθηκαν από δυναμεις ασφαλειας. Τη φλόγα άναψε για πρώτη φορά γυναίκα, η Sotero.
Ανατολικη και Δυτικη Γερμανια αγωνιστηκαν ως ξεχωριστες ομαδες.
2ος ο Πετρος Γαλακτοπουλος στην ελληνορωμαικη και 4ος ο Χρηστος Παπανικολαου στο επι κοντω
107 μεταλλια για τις ΗΠΑ με 45 χρυσα, 91 η ΕΣΣΔ με 29. Η Ουγγαρια 32 με 11, η Δυτικη Γερμανια 26 με 5, και 25 η Ανατολικη αλλα με 9, ενώ 25 ειχε και η Ιαπωνια με 11.

Στο στιβο ήταν μάλλον οι πιο ξεχωριστοί αγώνες με όλα αυτά που έγιναν.
Με ηλεκτρονική χρονομέτρηση και κατόπιν μετατροπής αναγράφονταν και τα εκατοστά. 
Επικράτησαν μακραν οι ΗΠΑ κατακτώντας 15 χρυσα και 28 συνολο.

Ο 1ος και ο 3ος νικητής των 200μ, οι αφρο-αμερικανοι Tommie Smith και John Carlos υψωσαν την μαυροφορεμενη γροθια, συμβολο της “μαυρης δυναμης” κατα την απονομη οπου προσηλθαν χωρις παπουτσια με μαυρες καλτσες, και μοιρασμενο το ζευγαρι γαντια, ο Smith το δεξι και ο Carlos το αριστερο, κι εχοντας ο Smith ενα μαυρο μαντηλι στο λαιμο για την τιμη των μαυρων και ο Carlos ενα κολιε προς υπενθυμιση των απαγχονισμων που υπεστησαν πολλοι απ αυτους. Ο 2ος νικητης Peter Norman απ την Αυστραλια, εδειξε την συμπαρασταση του εχοντας το σημα του OPHR (“Olympic Project for Human Rights”) στη μπλουζα του. Οι 2 αθλητες αμεσως μετα με μεσολαβηση του προεδρου της ΔΟΕ αποκλειστηκαν απ’ το Ολυμπιακο χωριο κι απ την Αμερικανικη αποστολη.

Ο Dick Fosbury κερδισε το υψος με τη νεα τεχνικη Fosbury flop, που γρηγορα επικρατησε μετα στο αγωνισμα.
Ο Bob Beamon -που δεν έβαζε σημάδια στη φόρα του- πέτυχε 8,90μ. στο πρώτο άλμα του τελικού στο μήκος, βελτιώνοντας κατά 55 εκατοστά το παγκόσμιο ρεκόρ (και κράτησε έως το 1991).
Στο τριπλούν το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ βελτιώθηκε 5 φορές από 3 αθλητές και είχε νικητή τον Saneyev με 17,39μ. (Ο 3ος, ο Ιταλός Gedile που είχε κάνει κι αυτός ρεκόρ στα προκριματικά, πρωταγωνίστησε αργότερα με τη Μαρία Κάλλας στην ταινία Μήδεια).
Οι Αμερικανοί Jim Hines και Lee Evans έκαναν παγκόσμια ρεκόρ σε 100μ και 400μ.
Ο δισκοβόλος Al Oerter κέρδισε το 4ο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη δισκοβολία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 έγιναν μεταξύ 26 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο (που υπερίσχυσε των Detroit, Μαδρίτη, Montreal) στις εντυπωσιακες εγκαταστασεις και το Ολυμπιακο Σταδιο με κατασκευες από ακρυλλικο γυαλι. Εκει πρωτοδόθηκε όρκος κριτή.

Οι Ο.Α. είχαν έμβλημα έναν μπλε ήλιο και μασκότ το dachshund “Waldi” -την πρώτη επίσημα ονομασμένη μασκοτ, που ήταν ντυμένο με χαρούμενα παστελ χρώματα. Κεντρικό μοττο είχαν “the Happy Games” αλλά σημαδεύτηκαν από ένα θλιβερό εξωαγωνιστικό γεγονος. Στις 5 Σεπτεμβρίου Παλαιστίνιοι τρομοκράτες του «Μαυρου Σεπτεμβρη» εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και πήραν 9 Ισραηλινούς αθλητές ομήρους, σκότωσαν άλλους 2 που αντιστάθηκαν, κι αργότερα και τους 9, κατά την αποτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας, όπου σκοτώθηκαν 5 τρομοκράτες.

Αγωνιστικά ξεχώρισε ο κολυμβητής Mark Spitz με 7 χρυσά μετάλλια. Η ΕΣΣΔ κέρδισε τις ΗΠΑ στο μπάσκετ με 51-50 (κι αφου δοθηκαν μετα από ένα χαωδες φιναλε 3 επιπλεον δευτερολεπτα παιχνιδιου οπου η ΕΣΣΔ ανετρεψε το 49-50) Το παιχνιδι μετα κατοχυρωθηκε με 3-2 ψηφους (πολιτικης αποχρωσης) υπερ της ΕΣΣΔ και παρά τις ενστασεις των ΗΠΑ –που αρνηθηκαν να παραλαβουν τα μεταλλια τους.
Στο χοκευ χορτου η Γερμανια κερδισε το Πακισταν που διαμαρτυρηθηκε για τη διαιτησια, και φιλαθλοι της εργατες στη Γερμανια εκαναν επεισοδια, ενω οι παικτες στην απονομη γυρισαν την πλατη τους και η ΔΟΕ τους τιμωρησε προσωρινα με αποκλεισμο. Ο Βορειοκορεατης Χο Γιουν Λι κερδισε στη σκοποβολη στην καραμπινα και δηλωσε σε ερωτηση για το μυστικο της επιτυχιας του «σκεφτομουν οτι πυροβολω τους εχθρους της χωρας μου. Ο πρωθυπουργος μας μας ειπε πριν φυγουμε να εχουμε αυτη τη σκεψη κατα τον αγωνα». Το θεμα πηρε εκταση και ανασκευασε τις δηλωσεις του.

Για την Ελλαδα, αργυρο ο Πετρος Γαλακτοπουλος στην ελληνορωμαικη και ο Ηλιας Χατζηπαυλης στην ιστιοπλοια.

Η ΕΣΣΔ κατεκτησε συνολικα 99 μεταλλια, τα 50 χρυσα. 94 οι ΗΠΑ με 33 χρυσά, η Ανατολικη Γερμανια 66 με 20 χρυσα και 40 η Δυτικη με 13 χρυσα (οσα και η Ιαπωνια).

Στο στιβο η ηλεκτρονική χρονομέρηση ήταν πια στην ολοκληρωμένη μορφή της.
Ο Σοβιετικός Valeri Borzov κερδισε τα 100μ και τα 200μ. Στα 100μ οι αμερικανοι Rey Robinson και Eddie Hayes εχασαν τον προημιτελικο γιατι ενημερωθηκαν για λαθος ωρα, ενω ο Παπαγεωργοπουλος αποχωρησε λογω τραυματισμου μετα τον β΄γυρο παροτι ειχε προκριθει στα ημιτελικα κι ενω στον α΄γυρο ειχε κανει 10″24!
Στα 400μ εμποδια κερδισε ο Aki-Bua απο την Ουγκαντα τρεχοντας μαλιστα στον πρωτο διαδρομο κι έκανε τον πρώτο γύρο του θριάμβου. Εκει 7ος με ιδιο χρονο με τον 6ο ηταν ο Σταυρος Τζιωρτζης.
Ο Lasse Viren κερδισε τόσο τα 5000μ -οπου ο Steve Prefontaine ηταν 4ος- όσο και τα 10.000μ.
Εντυπωσιακή νίκη του Αμερικανού Dave Wottle -με χαρακτηριστικό καπέλο- στα 800μ., καλύπτοντας διαρκώς μεγάλη διαφορά στο τέλος.
Οι έγχρωμοι αμερικανοι νικητές των 400μ Vincent Matthews and Wayne Collett αποκλειστηκαν από μετεπειτα Ολυμπιακούς Αγώνες για την προκλητικη τους συμπεριφορα στο βαθρο οπου κατά την ανακρουση του υμνου μιλαγαν και αστειευοντουσαν μεταξυ τους, και ειχαν ξεκρεμασει τα μεταλλια.

9 χρυσα στο στίβο η ΕΣΣΔ /συνολο 17, η Ανατολικη Γερμανια 8/20, οι ΗΠΑ 6/22, η Δυτικη Γερμανια 6/11.

Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 1976 εγιναν μεταξυ 17 Ιουλιου και 1 Σεπτεμβριου στο Μοντρεαλ- που επικρατησε της Μοσχας και του Λος Αντζελες (που διοργανωσαν μετεπειτα τελικα τους Ο.Α). Μασκωτ των αγώνων ο κάστορας “Amik”. Οι αγωνες ζημιωσαν οικονομικα τους Καναδους. Ο μη αποκλεισμος της Ν.Ζηλανδιας της οποίας η ομαδα ραγκμπυ ειχε περιοδευσει στη Ν.Αφρικη που ακολουθουσε ρατσιστικη πολιτικη, οδηγησε στην αποχωρηση σε ενδειξη διαμαρτυριας 24 χωρων της Αφρικης και της Καραιβικης. Τη φλόγα άναψαν οι Stephane Prefontaine και Sandra Henderson (που 2 χρόνια μετά παντρεύτηκαν). Κατά τη διάρκεια των αγώνων η φλόγα έσβησε κι ένας εργάτης την άναψε πάλι με τον αναπτήρα του -οι Καναδοί “τρελλάθηκαν”, έσβησαν τον βωμό και τον ξαναάναψαν απο την εφεδρική λυχνία με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Αγωνιστικά ξεχώρισε η 14 ετών τότε Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης Nadia Comaneci με 7 απόλυτα 10αρια και 3 χρυσά μετάλλια. 5 Αμερικανοί boxer (με επικεφαλής τον Sugar Ray) κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο. Στην κολύμβηση οι Ανατολικογερμανίδες δεν κατάφεραν μόνο 2 από όλα τα χρυσά μετάλλια.
Η ΕΣΣΔ κατέκτησε 49 χρυσα και συνολικα 125 μετάλλια, η Αν.Γερμανια 40 /90, οι ΗΠΑ 34 /94, η Δ.Γερμανια 10/39.

Στο στίβο, ο Alberto Juantorena κέρδισε τα 400μ και τα 800μ κι ο Φινλανδός Lasse Viren έκανε double σε 5000μ και 10000μ και ήταν 5ος στον Μαραθώνιο (μην καταφέρνοντας έτσι να ισοφαρίσει το επίτευγμα του Emil Zatopek) Οι φήμες για doping αίματος ήταν έντονες αλλά χωρίς κάτι παραπάνω. Ο Edwin Moses ξεκίνησε την κυριαρχία του στα 400μ εμπόδια (κι ενώ ο Akii Bua ειχε αποχωρήσει με την Ουγκάντα) κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ. Παγκόσμιο ρεκόρ και για την Szewinska από την Πολωνία στα 400μ με 49″29. Στα 100μ κέρδισε ο Crawford από το Τρίνινταντ με 10″06 κάνοντας την έκπληξη. Έλαβε μέρος και στα 200 όπου έπαθε κράμπα στον τελικό αλλά θέλησε να τερματίσει περπατώντας κι έκανε έτσι 1’19”60.
Ο Guy Drut, μετέπειτα υπουργός στη Γαλλία, κέρδισε τα 110 εμπόδια με 13″28, επίδοση που είχε προβλέψει ένα χρόνο πριν! Ο Bruce (μετέπειτα …η Caitlyn) Jenner κέρδισε το 10θλο κι έκανε γύρο θριάμβου με σημαιάκι, κάτι που καθιερώθηκε από τους Αμερικανούς.

27 μετάλλια στο στίβο για την Ανατολική Γερμανία με 11 χρυσά, 22 για τις ΗΠΑ με 6 και 18 για την ΕΣΣΔ με 4.

Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 1980 εγιναν στη Μοσχα (που υπερισχυσε με 39-20 ψηφους του L.A. στην ψηφοφορια της 23/10/1974) μεταξυ 19/7 – 3/8 /1980.
Μπουκοταριστηκε απο τις ΗΠΑ, τη Γαλλια, τη Γερμανια κι αλλες 60 χωρες ως διαμαρτυρία για την Σοβιετική εισβολή του 1979 στο Αφγανισταν. Ετσι μονο 81 χωρες ελαβαν μερος. (Η Βρετανια παροτι η ΔΟΕ της χωρας της ηταν αρνητικη τελικα παρουσιαστηκε).

Πρώτη παρουσία της Κύπρου σε Ολυμπιακούς με εκπροσώπηση σε ιστιοπλοΐα, κολύμβηση και τζούντο (ενώ στο στίβο δεν είχε συσταθεί ακόμα η Ομοσπονδία)

Χαρακτηριστικο των αγωνων η πλεον επιτυχημενη μασκωτ, το ρωσικο αρκουδακι Misha, που συγκινησε τον κοσμο και ιδιαιτερα κατα την τελετη ληξης με τα δακρυα του.

Αθλητικα ξεχωρισαν οι επιδοσεις του Σοβιετικου Alexander Dityatin που κατεκτησε μεταλλιο και στα 8 αγωνισματα της ενοργανης (3 χρυσα), οπως και τα 3 χρυσα του Vladimir Salnikov στην κολυμβηση. Στις καταδυσεις 2 μερες αργησε η απονομη αφου υπηρχαν ενστασεις κατα του ρωσου νικητη, και μαλιστα υπηρξαν διαδηλωσεις στο Μεξικο εξω απ’ τη ρωσικη πρεσβεια.

Η Ρωσια νικησε 3-1 στον τελικο βολλευ ανδρων τη Βουλγαρια, ενω η Λιβυη εχασε και στους 5 της αγωνες ολα τα σετ και συνολικα πηρε μολις 30 ποντους. Στην αρση βαρων ο Alexeyef κι ενω θα προσπαθουσε για παγκοσμιο ρεκορ, εχασε 3 φορες τα 180 κιλα κι αργοτερα εκανε δηλωσεις οτι μπουκοταριστηκε απο υψηλοτερα κλιμακια που του εδωσαν να πιει κατι που τον πειραξε. Στο handball κερδισε η Ανατ.Γερμανια 23-22 την ΕΣΣΔ με goal του Bayer, που ο αδερφος του πηρε χαλκινο στη σφαιροβολια και η αδερφη τους ηταν 4η στη δισκοβολια.

Νικη για τον παλαιστη της ελληνορωμαικης Στελιο Μηγιακη στα 62κ.
Χαλκινο ο Χατζηιωαννιδης στην ελευθερα παλη, και ο Μπουντουρης οπως και και οι Γαβριλης-Ρεπανακης στην ιστιοπλοια

Η ΕΣΣΔ κατεκτησε συνολικα 195 μεταλλια (80-69-46), η Αν. Γερμανια 126 (47-37-42), η Βουλγαρια 41 (8-16-17).

Τα αγωνισματα στιβου εγιναν στην Grand Arena του Central Lenin Stadium στο Luzhniki μεταξύ 24/7 – 1/8/1980.
Απ’ τις σημαντικοτερες στιγμες, η διπλη νικη του Miruts Yifter σε 5 και 10.000μ. Ο Σκωτσεζος Alan Wels (που μεχρι εκεινη τη χρονια δεν χρησιμοποιουσε βατηρα) κερδισε στο φωτοφινις τα 100μ. Νικη για την Ρωσιδα Kontratieva στα 100 που κερδισε την Goehr, και χαρακτηριστικη η σκηνη που δακρυζει στην απονομη.

Η ΕΣΣΔ κέρδισε 41 μεταλλια (15-14-12), η Ανατολ.Γερμανια 29 (11-8-10), η Μεγ.Βρετανια 10 (4-2-4)

Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 1984 εγιναν στο Los Angeles (μοναδικη υποψηφια στην 80η συνοδο της ΔΟΕ στην Αθηνα το 1978) μεταξυ 28/7 – 12/8 /1984.
14 χωρες του «Ανατολικου μπλοκ» μεταξυ αυτων Σοβιετικη Ενωση, Κουβα, Ανατολικη Γερμανια (οχι ομως η Ρουμανια του Τσαουσεσκου, παροτι ηταν στο συμφωνο της Βαρσοβιας, κι ελαβε μερος με εξοδα των διοργανωτων) έκαναν μποϊκοτάζ στους Αγωνες -μαλλον ως αντιποινα στο μπουκοταζ των Αμερικανων το 1980- και μαλιστα διοργανωσαν αθλητικη συναντηση «αγωνες Φιλίας» εκεινο το διαστημα. Η ΕΣΣΔ ανακοινωσε τη μη- συμμετοχη της στις 8/5/1984 επικαλουμενη λογους ασφαλειας λογω σωβινιστικων τασεων κι αντι-σοβιετικης υστεριας στις ΗΠΑ.

Η εμπορευματοποίηση ήταν πλέον έντονη.
Η Ολυμπιακη φλογα (ξε)πουληθηκε με το χιλιομετρο, και η Ελλάδα τους την παρέδωσε χωρίς καμία επίσημη τελετή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan έκανε την εναρξη των Αγωνων, κι ο Edwin Moses κρατώντας την Ολυμπιακή Σημαία στον όρκο του αθλητη “κόλλησε” 3 φορες στο «πνεύμα των αγώνων» (για κάποιους σχετιζόταν τοτε με το σλογκαν γνωστης εταιρειας).
Μασκώτ των αγώνων ο αετός “Σαμ”, σχεδιασμένος από τον Walt Disney.
Υπήρξαν 11 περιπτώσεις dopping.
Το τεννις επεστρεψε ως αθλημα επιδειξης, ενω πρωτοεμφανιστηκαν η συγχρονισμενη και το surf.

Οι ΗΠΑ κατεκτησαν 174 μεταλλια (83-61-30), η Ρουμανια 53 με 20 χρυσα -16 αργυρα -17 χαλκινα, η Δυτικη Γερμανια 59 με 17-19-23, ο Καναδας συνολικα 44 και Κινα, Ιταλια, Ιαπωνια απο 32.

Ο Γερμανος κολυμβητης Michael Gross (με παρατσούκλι «αλμπατρος») πήρε 2 χρυσά κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, και 2 αργυρά. Ο αμερικανος παλαιστης Blatnik που επασχε απο καρκινο παρα το απαγορευτικο των γιατρων αγωνιστηκε και κερδισε. Η Νεοζηλανδή τοξοβόλος Ferhol αγωνίστηκε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Αργυρο στην ελληνορωμαικη παλη για τον Δημήτρη Θανοπουλο στα 82κ και χαλκινο για τον Μπάμπη Χολιδη στα 57κ.

Στο στιβο οι ΗΠΑ κατέκτησαν 40 μετάλλια (16-15-9), η Δυτική Γερμανία 11, με 4 χρυσα -2 αργυρά -5 χάλκινα, η Μεγ. Βρετανία 16 με 3-7-6, η Ρουμανία 10 με 3-3-4.

Ξεχωρισαν οι 4 νικες του Carl Lewis σε 100-200-4χ100-μηκος, που επανελαβε το κατορθωμα του Jesse Owens του 1936. 
Ο Daley Thompson κερδισε το 10θλο αλλα εκανε θραυση με τα μπλουζακια που φορεσε ‘Is the world’s second greatest athlete gay?’ που θεωρηθηκε μομφη για τον Carl Lewis, και το “‘Thanks America for a good games and a great time’ αλλα πισω ‘But what about the TV coverage?’ που απευθυνοταν στην TV των Αμερικανων που εδειχνε συνεχως δικους της αθλητες και συχνα αγνοουσε τις προσπαθειες αλλων.
Ο Al Joyner εκανε την εκπληξη και κερδισε στο τριπλουν.

Η Nawal El Moutawakel από το Μαροκο έγινε η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης Ισλαμικού κράτους, κερδίζοντας τα 400μ. εμπόδια.
Για πρωτη φορα εγινε Μαραθώνιος για γυναικες οπου κερδισε η Joan Benoit αλλα αυτο που ολοι θυμουνται ειναι η υπερπροσπαθεια της Ελβετιδας (αμερικανικης καταγωγης) Gabi Andersen τρικλιζοντας για 5’22” για να τερματισει.
Σε αυτούς τους Αγώνες ξεκίνησαν και τα 3000μ. γυναικών, ενώ το 5αθλο μετατράπηκε σε 7αθλο με ακοντισμό και 800μ. – και στα εμπόδια 100μ. αντί για 80μ.

Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 1988 εγιναν στη Σεουλ της Ν.Κορεας (κερδιζοντας στην εκλογη του 1981 την ιαπωνικη Nagoya) μεταξυ 17/9 – 2/10 /1988. Η Β.Κορεα τελικα δεν συμφώνησε να συνδιοργανώσει τους αγωνες ιδίως μετά από διαφωνία στην κατανομή των αθληματων που θα φιλοξενουσε καθε χωρα. Μαζι της δεν κατεβηκαν Κουβα, Αιθιοπια, Αλβανια, Μαδαγασκαρη. Ο Πακιστανος προεδρος της παγκοσμιας ομοσπονδιας πυγμαχιας απειλησε με αποχωρηση των αφρικανικων χωρων αν δεν αποκλειοταν το Ισραηλ απ’ τους αγωνες, επειδη 2 αθλητες του αγωνιστηκαν σε αγωνες της Νοτίου Αφρικης. Τελικα βρεθηκε λυση με τον αποκλεισμο αυτων των 2 αθλητων. Διπλωματικο επεισοδιο και με τους τοξοβολους Μογγολους που δεν επετρεψαν αρχικα να παρουν τα βελη τους στο αεροδρομιο, κι ενω πριν τα πηραν οι Αγγλοι. Ιρακ και Ιραν εμεναν στις τελειως αντιθετες ακρες στο ολυμπιακο χωριο για να μην εχουν καμια επαφη. Οι Ιρακινοι ζητησαν να μην κραταει το ταμπελλακι της χωρας στην εναρξη γυναικα, γιαι ηταν ανεπιτρεπτο γι αυτους να προηγειται μια κοπέλλα ενος αντρα.

Στην τελετή έναρξης όταν απελευθερώθηκαν τα περιστέρια πολλά πήγαν στο βωμό και κάηκαν.

Υπηρξαν 10 περιπτωσεις doping, και μια από αυτες ηταν το γεγονος που σημαδεψε τους Ο.Α.: ο θετικος ελεγχος του Ben Johnson σε στανοζολολη, κι ενω πριν ειχε κερδισει πανηγυρικα τα 100μ (και τον Carl Lewis) με παγκοσμιο ρεκορ 9.79. Ο Johnson εφυγε κρυφα με πτηση για Ν.Υ.

Η «βιονική γυναίκα» Florence Griffith Joyner κέρδισε 3 χρυσά (100μ & 200μ με απίστευτες επιδόσεις, και τα 4χ100μ) κι ένα αργυρό (4χ400μ όπου δεν μπόρεσε να κερδίσει τη νικήτρια των 400μ Bryzgina) Μετά τη Σεούλ εγκατέλειψε την ενεργό δράση (αν και θέλησε να επανέλθει στα 400μ – ενώ 10 χρόνια μετά απεβίωσε…).
Στο πρόγραμμα μπήκαν και τα 10.000μ. γυναικών.

Οι ΗΠΑ κέρδισαν στο στίβο 26 μετάλλια (13 χρυσά – 7 αργυρά – 6 χάλκινα) όσα και η Σοβιετική Ένωση (10-6-10) ενώ η Ανατολική Γερμανία 27 με 6-11-10.

Η Σοβιετικη Ενωση κατεκτησε στους Ο.Α. 132 μεταλλια (55-31-46), η Ανατολικη Γερμανια 102 (37-35-30), οι ΗΠΑ 94 (36-31-27) η Δυτικη Γερμανια 40 (11-14-15) και οι διοργανωτες 33 (12-10-11)

Τo baseball και το taekwonondo ηταν αθληματα επιδειξης, το πινγκ πονγκ νέο αθλημα, ενω επέστρεψε και το τέννις με την Steffi Graf να κερδίζει την Chris Evert.
Ο Τουρκος –πρωην Βουλγαρος- Suleimanoglou κυριαρχησε στα 60κ της αρσης βαρων με μεγαλα παγκοσμια ρεκορ. Οι Βουλγαροι (που πηραν απ’ τους Τουρκους 1εκατομ $ για να δωσουν αδεια στον Suleimanoglou) ειχαν 2 νικητες ντοπε και απεσυραν την υπολοιπη ομαδα τους.
Η Ανατολικογερμανιδα Kristin Otto κερδισε 6 χρυσα στην κολυμβηση, οπου ο Matt Biondi κερδισε 5 και η Janet Evans 3, ενώ ο Anthony Nest από το Σουριναμ κερδισε τα 100 πεταλούδα κι εγινε ο πρωτος εγχρωμος χρυσος Ολυμπιονικης σε κολυμβηση.
Η ΕΣΣΔ κέρδισε τις ΗΠΑ στον ημιτελικο του μπασκετ και οι Αμερικανοι έψαχναν να πουλήσουν τα εισιτήρια του τελικου οπου η ΕΣΣΔ των Μαρσουλιονις και Σαμπονις κερδισε και τη Γιουγκοσλαβια του Πετροβιτς.
Η Christa Rothenburger κερδισε αργυρο στην ποδηλασία κι ενω ειχε κερδισει χρυσο στους προηγούμενους Χειμερινούς Ο.Α. στο skating.
Ο Λουγκανης κερδισε και παλι 2 χρυσα στις καταδυσεις, κι ενω στα 3μ χτυπησε στον βατηρα κατα τις 2μιση περιστροφες σε μια προσπαθεια, κατι που σοκαρισε αρχικα οταν ανακοινωσε μερικα χρονια μετα οτι ειναι θετικος σε HIV (και ηταν και τοτε).

Ο Μπάμπης Χολίδης πήρε στην πάλη χάλκινο μετάλλιο, το μοναδικό για την Ελλάδα και δήλωσε “πολλοί πίστευαν ότι είμαι ξοφλημένος. Ήθελα να αποδείξω το αντίθετο και σε κάθε αγώνα μου αισθανόμουν να θέλω να δαγκώσω τον αντίπαλό μου στο λαρύγγι. Όλα για την Ελλάδα”

Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 1992 εγιναν 25/7 – 9/8 /1992 στην πρωτεύουσα της Καταλωνιας και γενέτειρα του προεδρου της ΔΟΕ Juan Antonio Samaranch, κατόπιν της εκλογης της Βαρκελώνης στη Λωζαννη το 1986 οπου επικράτησε των Amsterdam, Βελιγραδιου, Birmingham, Brisbane και Παρισιου. Η φλόγα αναψε με ριψη τόξου απο τοξοβολο αθλητη ΑΜΕΑ.
Συμμετείχαν μετά από 20 χρόνια όλες οι χώρες της ΔΟΕ.
Η Γερμανια αγωνιστηκε ενιαια και οι βαλτικες Εσθονια, Λετονια, Λιθουανια ανεξάρτητες, όπως και οι Κροατια, Σλοβενια, Βοσνια. Μετα απο 28 χρονια αποκλεισμου λογω apartheid συμμετειχε και η Ν.Αφρικη και στα 10.000μ η εγχρωμη νικητρια της Αιθιοπιας Tulu με τη λευκη νοτιοαφρικανη Meyer εκαναν χερι-χερι τον γυρο θριαμβου.

Ασφαλως ξεχώρισε στο στίβο (και όχι μόνο) η νίκη της Βουλας Πατουλιδου στα 100μ. εμπόδια με 12.64, που εδωσε ωθηση και αισιοδοξια στον Ελληνικο στιβο.
Σημαντική και η 6η θεση με τον Κωστα Κουκοδημο στο μήκος.

Παγκοσμια ρεκορ στις 2 σκυταλοδρομιες Ανδρων από τις Η.Π.Α. και στα 400μ. εμποδια από τον Kevin Young.
Αμιγως αμερικανικη η τριαδα στο μηκος -με νικητη τον Carl Lewis- και κενυατικη στα 3000μ στηπλ.
Συγκλονιστικη στιγμη στον ημιτελικό των 400μ με τον Βρεττανό Redmond να παθαινει θλαση στα μισα και να τερματιζει κουτσαινοντας την κουρσα, υποβασταζομενος απο τον πατερα του στην τελικη ευθεια.

Στην καλαθοσφαιριση συμμετειχε η αμερικανικη “Dream team” με Michael Jordan, Magic Johnson Larry Bird κλπ (αποδομώντας πλέον οριστικά και κάθε έννοια ερασιτεχνισμού) που ευκολα κερδισε το χρυσο, με δευτερη την Κροατια των Πετροβιτς, Κουκοτς κ.α. Το Ισραηλ κερδισε για πρωτη φορα μετα το 1972 μεταλλιο (στο τζουντο)
Χρυσο και για τον Πυρρο Δημα, 5ος ο Λεωνίδης στην αρση βαρών, 6η η Θαλασσινίδου στη συγχρονισμένη.

Η Ρωσικη ομαδα κερδισε στους Ο.Α. συνολικα 112 μεταλλια (45-38-29), οι ΗΠΑ 108 (37-34-37) και η Γερμανια 82 (33-21-28)

Οι «χρυσοί» Ολυμπιακοι Αγωνες του 1996 εγιναν στην Ατλαντα των ΗΠΑ μεταξυ 19/7 – 9/8 /1996. Η Ατλαντα (πρωτευουσα της… Coca-Cola) κερδισε δυστυχως την Αθηνα (οπως και τις Βελιγραδι, Μαντσεστερ, Μελβουρνη, Τοροντο) στην εκλογη του 1990 στο Τοκυο, μια ιδιαιτερα αμφισβητουμενη για την καθαροτητα αλλα και το ορθον της απόφασης νικη.

Η διοργάνωση στιγματίστηκε και από βομβιστικη ενεργεια στο ολυμπιακο παρκο Centennial στις 27/7 που προκαλεσε τον θανατο 2 ατομων και τον τραυματισμο 111. Πολλα προβληματα σε μετακινησεις μεταξυ προορισμων.

Ο Σαμαρανκ στο τελος των Αγωνων ανεφερε στον λογο του «Well done, Atlanta», οχι ομως και οτι ηταν οι καλυτεροι Ολυμπιακοι ως τοτε, κατι που ειπε σε ολες τις αλλες ανάλογες περιπτωσεις στη θητεια του.
Η Φλογα αναψε από τον -καταβεβλημενο απο Παρκινσον- Μοχαμεντ Αλι.
197 χωρες συμμετειχαν στους αγωνες.
Νεα αγωνισματα ηταν το beachvolley, το mountainbike , το softball και το γυναικειο ποδοσφαιρο.

Στη διοργανωση ξεχωρισε η διπλη νικη του Michael Johnson σε 400μ. και 200μ. (οπου βρισκομενος στην 8η κουρσα του εκανε ασυλληπτο παγκοσμιο ρεκορ με 19,32, ακολουθουμενος από τον εξαιρετικο Fredericks με 19,68). Η Mari Jose Perec εκανε επισης διπλη νικη σε 200μ. και 400μ. Ο Καναδος Donovan Bailey κερδισε τα 100μ. με παγκοσμιο ρεκορ 9,84.
Ο 35χρονος πλεον Carl Lewis κατέκτησε το 4ο χρυσό του μετάλλιο στο μηκος και 9ο Ολυμπιακό!
Στο πρόγραμμα μπήκε και το τριπλούν γυναικών, ενώ τα 3000μ. γυναικών έγιναν πλέον 5000μ.
Οι ΗΠΑ κερδισαν στον στιβο 23 μεταλλια (13 χρυσα – 5 αργυρα – 5 χαλκινα), 10 η Ρωσια (3-6-1) ενω η Γερμανια 7 με 3-1-3 και η Κενυα 8 (1-4-3)
Για την Ελλαδα η Νικη Μπακογιάννη πηρε το αργυρο στο ύψος καταρριπτοντας συνεχως το πανελλήνιο ρεκορ και πετυχαίνοντας 2,03μ., πίσω απ την Στεφκα Κονσταντινοβα που εκανε 2,05μ.
Στην 6η θέση ήταν η Όλγα Βασδεκη στο τριπλουν, ενώ 10η η Βουλα Πατουλίδου στο μήκος (που προτίμησει να κάνει πλέον μετά το χρυσό στα εμπόδια στη Βαρκελώνη)

Πέραν του στίβου, οι Κακλαμανάκης, Δημας, Μελισσανίδης, Καχιασβίλι κατέκτησαν χρυσά και (περα από τη Μπακογιαννη) αργυρό πήραν και οι αρσιβαρίστες Σαμπανης, Λεωνιδης, Κοκας.

Η αμερικανικη ομαδα κερδισε στους Ο.Α. συνολικα 101 μεταλλια (44-32-25), η Ρωσια 63 (26-21-16) και η Γερμανια 65 (20-18-27) και 50 η Κινα (16-22-12)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 έγιναν στo Σίδνεϊ της Αυστραλίας μεταξύ 15/9 – 1/10 /2000, κατόπιν της εκλογής του στο Μοντε Καρλο το 1993 όπου επικράτησε οριακα στην τελευταία ψηφοφορία του Πεκινου ανατρέποντας το σκηνικο (κι έχοντας πάρει σχεδον ολους τους ψηφους των υποστηρικτων του Μαντσεστερ που αποκλείστηκε πριν, ενω προηγουμένως έμειναν εκτός Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη)
199 χωρες συμμετείχαν, μονο το Αφγανισταν από τα μέλη της ΔΟΕ δεν έλαβε μέρος. Βόρεια και Νοτια Κορέα παρελασαν απο κοινου.

Τη φλόγα αναψε η Cathy Freeman η οποια 10 μερες μετα κερδισε και το χρυσο στα 400μ, κι ενω η βασικη της αντιπαλος Perec αποχωρησε με περιεργο τροπο απ΄την Αυστραλια.

Ιστορική νίκη σημείωσε ο Κώστας Κεντέρης στα 200μ με 20.09 κι απέναντι σε 7 εγχρωμους αθλητες, με τη μετάδοση της ΕΡΤ να έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων: “Δυνατός ο Κεντέρης. Κι ανεβαίνει τώρα, τώρα είναι η σειρά του, τώρα πρέπει να είναι πιο δυνατός. Ανεβαίνει ο Κώστας! Πάει για μετάλλιο! Ο Κεντέρης, ο Κεντέρης, ο Κεντέρης είναι πρώτος! Ολυμπιονίκης! Πρώτος Ολυμπιονίκης! Χρυσός νικητής ο Κώστας Κεντέρης, χρυσός νικητής ο Κώστας Κεντέρης! Είναι απίστευτο!”

Αργυρό για την Κατερίνα Θάνου στα 100μ πίσω από την Marion Jones που νίκησε και τα 200μ και πήρε και χρυσό στα 4χ400 και χάλκινο στα 4χ100 και στο μηκος. Η Jones ακυρώθηκε μετά από χρόνια κατόπιν σκανδάλου doping, όμως η ΔΟΕ αποφάσισε να μη δοθεί το χρυσό στη Θάνου λόγω των γεγονότων του 2004.

Η Privalova κέρδισε τα 400μ εμποδια γυναικων, ενα νεο γι’ αυτην αγώνισμα, κι ο Taylor των ανδρών από τον 1ο διαδρομο με σπουδαιο finish και για μολις 3 εκατοστα. Οριακές μεγάλες νίκες και για Gebrselassie στα 10.000μ, Schumann στα 800μ, Korzeniowski στα 20χλμ βαδην και Szabo στα 5000μ.

Στο ολυμπιακό πρόγραμμα μπήκαν και το επι κοντώ γυναικών και η σφυροβολία γυναικών. Ο ακοντισμός γυναικών έγινε με το νέο τύπο ακοντίου, ενώ το βάδην γυναικών πλέον ήταν στα 20χλμ αντί για 10χλμ. H Αυστραλή Saville ακυρώθηκε με τρίτη παρατήρηση ενώ έμπαινε πρώτη στο Στάδιο!

Αργυρά για την Ελλάδα και για Τασούλα Κελεσίδου και Μιρέλα Μανιάνι. 5η η Τσικουνα, 6ος ο Γκατσιουδης, 7η η Βασδεκη.

Πέραν του στίβου, Μουρουτσος, Δημας, Καχιασβιλι πηραν επισης χρυσο, Ταμπακος, Σαμπανης, Μητρου αργυρα, και Χατζηιωαννου, Καρντανωφ και η ομαδα της ρυθμικης χαλκινο.
Μεγαλες μαχες στην κολυμβηση μεταξυ Αμερικανων και Αυστραλών αθλητων, αλλά και μεγαλους πρωταγωνιστες τους Ολλανδους: τον Pieter van den Hoogenband και την Inge de Bruijn. Το Καμερουν κερδισε την Ισπανια στον τελικο του ποδοσφαιρου.

Στα μεταλλια οι ΗΠΑ κατεκτησαν 97 (40-24-33), η Ρωσια 88 (32-28-28), η Κινα 59 (28-16-15), η διοργανωτρια Αυστραλια 58 (16-25-17), η Γερμανια 56 (13-17-26).

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στη γενέτειρά τους! Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, περίπου 1 μήνα μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Στίβου από την Αθήνα, έγινε στη Λωζάννη στην 106η σύνοδο της ΔΟΕ η εκλογή της έναντι Ρώμης (με 66-41 ψηφους), και Cape Town, Στοκχόλμης και Buenos Aires.

Με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής την Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, και παρά τις συνεχείς αμφισβητήσεις η Αθήνα έστω και την τελευταία στιγμή ήταν πανέτοιμη στις 13 Αυγούστου 2004 με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Η αντίστροφη μέτρηση, με προηγουμένως στον επιταχυνόμενο ρυθμό απ’ το συρτάκι να παρουσιάζεται η ολοκλήρωση των έργων, να δίνει τη θέση τους στους τυμπανιστές και κατόπιν ενα φλεγόμενο βέλος να ανάβει τους Ολυμπακούς κύκλους στο κέντρο του ΟΑΚΑ κατέπληξε. Η παρέλαση έγινε κατά το ελληνικό αλφάβητο υπό τους ήχους του dj Tiesto και με σημαιοφόρο για την Ελλάδα τον Πύρρο Δήμα. Στο τέλος ο Νίκος Κακλαμανάκης άναψε τη φλόγα των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων (της οποίας η αφή έγινε την 25η Μαρτίου και πέρασε από όλες τις πόλεις που έχουν διοργανώσει Ο.Α. όπως και αρκετές μεγάλες πόλεις του κόσμου).

13-29/8/2004 όλα τα φώτα ήταν σε μια τελείως διαφορετική Αθήνα, με τον κόσμο και φυσικα τους εθελοντες να βοηθανε στα μεγιστα και να αφηνουν τις καλυτερες εντυπωσεις.
Το συμβάν 2 ήμερες πριν την έναρξη των Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον μη-έλεγχο doping αλλά και το υποστηριζόμενο τροχαίο ατύχημα των Κεντερη-Θανου (και τελικά τον αποκλεισμό τους από τους Αγώνες με την παράδοση των διαπιστεύσεών τους όπως και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου) άφησε πολλά ερωτηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις όπως και για τη στάση πολλών παραγόντων και δημοσιογράφων. Ένα περιστατικό που δυστυχώς έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό στίβο.

Αγωνιστικά, στο στίβο τα μετάλλια ηταν 25 για τις ΗΠΑ (8-12-5), 20 για τη Ρωσία (6-7-7), από 7 για Αιθιοπία και Κένυα, Μεγ.Βρετανία και Σουηδία είχαν 4 και 3 αλλά από 3 χρυσά, ενώ η Ελλάδα είχε –οπως και Κούβα και Τζαμάικα- 5 μετάλλια.

Μεγάλες νίκες για τη Φανη Χαλκιά στα 400μ. εμπόδια (με 52,82, και 52,77 στον ημιτελικό –πανελλήνιο και ολυμπιακό ρεκόρ) και την Αθανασία Τσουμελέκα στα 20χλμ βάδην. Αργυρό για Κελεσίδου και Δεβετζή, χάλκινο για Μανιάνι. Ακόμη, 6ος ο Μελέτογλου, 8η η 4χ400 γυναικών με μια άτυχη στιγμή στον τελικό από πάτημα στην Ντόβα (Μπουντά, Γκουντενούδη και Χαλκιά οι άλλες αθλήτριες). 8η και η Βόγγολη, 9η η Λίκα, 10η η Παπαγιάννη, 11ες Βασδέκη και Τσικούνα, 12η η Παπαγεωργίου, 15η η Στρατάκη στο 7θλο οπου κερδισε η Klueft. Καλή εμφάνιση και 24η θέση ο Πολιάς στον Μαραθωνιο όπου νίκησε ο Ιταλος Stefano Baldini με δυνατό φινάλε κι ενώ λίγα χλμ πριν το τέλος Ιρλανδός ιερέας ανέκοψε για λίγο τον προπορευόμενο Βραζιλιανο Vanderlei de Lima.

Παγκόσμιο ρεκορ από την Isinbayeva με 4,91μ., και ισοφαριση στα 110μ. εμποδια από τον Κινεζο Xiang με 12.91 ενω ο Allen Johnson ειχε πτωση. Διπλη νικη για την Holmes σε 800μ. και 1500μ. και για τον El Guerrouj στα 1500μ. και οριακα στα 5000μ επι του Bekele ο οποιος κερδισε τα 10.000μ. Ρωσικη η τριαδα στο μηκος γυναικων, κενυατικη στα 3000μ. στηπλ ανδρων και αμερικανικη στα 400μ. ανδρων και στα 200μ. ανδρων οπου ο τελικος καθυστερησε να ξεκινησει λογω των ιαχων των θεατων υπερ του Κεντέρη κι εναντιον των Αμερικανων. Αφαιρεθηκαν λογω doping τα χρυσα απο τους ουγγρους ριπτες Annus και Fazekas και πηγαν αντιστοιχα στον Ιαπωνα Murofushi και στον Λιθουανο Alekna.

Στα υπόλοιπα αθλήματα, ξεχώρισε η πρωτιά της Αργεντινής σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ανδρών (όπου η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση), η επικράτηση της Βραζιλίας στο βολλευ ανδρών και του δίδυμου της στο beach volley, της Ουγγαρίας στην υδατοσφαίριση ανδρών (με 4η την Ελλάδα), και στην κολύμβηση οι ομάδες σκυταλοδρομίας 4χ100μ. με την Αυστραλία στις γυναίκες να κάνει παγκ.ρεκόρ σε ελεύθερο και μεικτή, κάτι που έκανε και στους άνδρες η Ν.Αφρική στο ελεύθερο και οι ΗΠΑ στη μεικτή. Ο Αυστραλός Ιan Thorpe κέρδισε τη μεγάλη μάχη στα 200μ. ελεύθερο όπως και τα 400μ., και ο Αμερικανός Michael Phelps τα αγωνίσματα πεταλούδας και μεικτής.

Στα μετάλλια πλέον η Θεά Νίκη εικονίζεται στο κέντρο με φόντο το Παναθηναϊκό Στάδιο – και την Ακρόπολη στα αριστερά.

Συνολικά στους Ο.Α., 102 μετάλλια κέρδισαν οι ΗΠΑ (36-39-27), η Ρωσια 92 (27-27-38), η επόμενη διοργανώτρια Κινα 63 (32-17-14) ενώ η Ελλάδα 16 (6-6-4).

Τα υπόλοιπα μετάλλια της Ελλάδος στους Αγώνες ήταν: Χρυσό οι Μπεκατώρου&Τσουλφα στην ιστιοπλοΐα, Μπιμης&Συρανίδης στις καταδύσεις, Δ.Ταμπάκος στην ενόργανη, Η.Ηλιαδης στο τζούντο. Αργυρό η ομαδα υδατοσφαίρισης γυναικών, ο Κακλαμανάκης, και ο Νικολαΐδης και η Μυστακίδου. Χάλκινο οι Πολύμερος&Σκιαθίτης, ο Κιουρεγκιάν, και ο Πύρρος Δήμας σε μια συγκινητική απονομή και αποθέωσή του στο μεγάλο του φινάλε ως αθλητής της άρσης βαρών.

Στις 29 Αυγουστου εγινε μια επισης εντυπωσιακη τελετη ληξης, οπου ενα μικρο κοριτσι με ενα φύσημα «έσβησε» τη φλόγα, ενώ ακολούθησαν 17-28/9 και οι ΠαρΟλυμπιακοι Αγωνες.

Στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις 8:00 μ.μ. τοπική ώρα, στις 8 Αυγούστου του 2008 έγινε η τελετή έναρξης των Αγώνων (σημαιοφόρος της Ελλάδας ο Ηλιάδης). Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω της σύντομης αναπαράστασής της: 08/08/08. Ο αριθμός 8 για τους Κινέζους συμβολίζει την ευημερία. Η αγωνιστική δράση που ξεκίνησε την 6η Αυγούστου ολοκληρώθηκε στις 24/8.
Σύμφωνα με την διαδικασία επιλογής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, 10 πόλεις υπέβαλαν αίτηση για να διοργανώσουν τους Αγώνες, ενώ το Μαΐου του 2001, η ΔΟΕ βάσει οικονομικών και τεχνικών κριτηρίων μείωσε τις πόλεις σε 5, από τις οποίες θα ψηφιζόταν η διοργανώτρια των Αγώνων. Αυτές ήταν η Κωνσταντινούπολη, η Οσάκα, το Παρίσι, το Πεκίνο και το Τορόντο.
Στις 13 Ιουλίου του 2001, στην 113η Σύνοδο της ΔΟΕ που διοργανώθηκε στη Μόσχα, έγινε η μυστική ψηφοφορία για την επιλογή της διοργανώτριας πόλης. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγιναν μόνο 2 ψηφοφορίες. Στην πρώτη ψηφοφορία αποχώρησε η Οσάκα, ενώ στην δεύτερη το Πεκίνο με 56 ψήφους επιλέχθηκε για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στους Αγώνες, έλαβαν μέρος περίπου 11.000 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 204 χώρες. Διεξήχθησαν συνολικά 37 αγωνίσματα από 28 διαφορετικά αθλήματα.
Τα αγωνίσματα της ιππασίας διεξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ – ήταν η δεύτερη φορά που η ΔΟΕ επιτρέπει να διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιππασίας από δυο διαφορετικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. (Το 1956 οι Αγώνες είχαν γίνει στην Μελβούρνη, ενώ τα αγωνίσματα της ιππασίας στην Στοκχόλμη καθώς η Αυστραλία είχε απαγορεύσει εισαγωγή αλόγων στην επικράτειά της.)
Σε δημοφιλή αθλήματα όπως η κολύμβηση και η γυμναστική το πρόγραμμα άλλαξε λίγο καιρό πριν από την έναρξη των αγώνων με τους προκριματικούς να διεξάγονται σε απογευματινή τοπική ώρα και του τελικούς το πρωί ώστε να μεταδίδονται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

110 μετάλλια για τις ΗΠΑ (36/38/36) αλλά τα περισσότερα χρυσά η διοργανώτρια Κίνα με 51 και 100 στο σύνολο.

Ατελείωτα παγκόσμια ρεκόρ στην κολύμβηση και με την ώθηση των τεχνολογικά βελτιωμένων μαγιώ (που αργότερα μπήκε …φρένο) με τον Michael Phelps να κερδίζει 8 χρυσά (μεικτές, πεταλούδες, 200μ ελεύθερο και σκυτάλες) σε όλα με παγκόσμιο ρεκόρ εκτός απο τα 100μ πεταλούδα όπου μάλιστα η νίκη ήταν πολύ οριακή και ολίγον αμφισβητούμενη η επικράτησή του επί του Σέρβου Cavic.
Ο Nadal χρυσός στο τέννις, 3 Ρωσίδες οι πρώτες στο ατομικό, οι αδερφές Williams το διπλό.
Οι ΗΠΑ νικήτριες -επι της Ισπανίας- στο μπάσκετ. ΗΠΑ-Βραζιλια στο βόλλευ ανδρών και αντίστροφα στις γυναίκες.
Αργυρός ο Αλ.Νικολαιδης στο taekwondo (+80κ.) αλλά και οι Μούγιος-Πολύμερος στην κωπηλασία. Χάλκινο το πλήρωμα Μπεκατώρου-Κραβαριώτη-Παπαδοπούλου στην ιστιοπλοία.

Στο στίβο η Πηγή Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (της αφαιρέθηκε κατόπιν επανεξέτασης δείγματος το 2015) στο τριπλούν με 15,23μ. στο 2ο άλμα της -και είχε κι ένα πολύ μεγάλο αλλά άκυρο 3ο. Νικήτρια υπερασπίζοντας τον τίτλο της η αθλήτρια του Καμερούν Mbango με 15,39μ. και 2η με 15,32 η Lebedeva.

Στο πρόγραμμα μπήκαν και τα 3000μ. στηπλ γυναικών με την Galkina να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ 8.58.81. 

Στο στίβο και στη διοργάνωση γενικότερα την παράσταση έκλεψε ο Τζαμαικανός Usain Bolt, με 3 χρυσά και ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ.: Στα 100μ με 9″69 πανηγυρίζοντας απο αρκετά μέτρα πριν τον τερματισμό, στα 200μ. με 19″30 καταρρίπτοντας το σπουδαίο ρεκόρ του M.Johnson – και στα 4χ100μ. με την ομάδα της Τζαμάικα με τους Carter, Frater, και Powell, με 37”10 (το 2017 αφαιρέθηκε λόγω Carter το μετάλλιο της σκυταλοδρομίας)

Παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό στο επί κοντώ γυναικών από την Yelena Isinbayeva στην 3η της προσπάθεια στα 5,05. Νίκη και ευρωπαϊκό ρεκόρ στην τελευταία της βολή η Barbora Spotakova με 71,42μ. βελτιώνοντας αυτό που έκανε λίγο πιο πριν η Abakumova με 70,78μ.
Η Hellabaut νίκησε με καλύτερες προσπάθειες τη Vlasic με 2,05μ. στο ύψος.
Από 2 χρυσά για την Αιθιοπία ο K.Bekele και η T.Dibaba, σε 5.000 & 10.000μ.

23 τα μετάλλια για ΗΠΑ (7-9-7) στο στίβο, Ρωσία-18, Κένυα-14, Τζαμάικα-11 ακολούθησαν, και είχαν από 6 χρυσά. 42 χώρες κατέκτησαν έστω ένα μετάλλιο.

Με 8,27μ. ο Τσάτουμας πέρασε τελικό στο μήκος αλλά εκεί έκανε 3 άκυρα.
Ο Περικλής Ιακωβάκης μπήκε τελικό στα 400μ. εμπόδια, και ήταν 8ος σε 49″96.
Στα προκριματικα των 110μ. εμπόδια ανδρών ο Xiang Liu αποχώρησε μετά την 1η (άκυρη) εκκίνηση λόγω εντονων ενοχλήσεων που αντιμετώπιζε κι απο νωρίτερα και ο Κώστας Δουβαλίδης αρχικά ισοφάρισε με 13″49 και στα προημιτελικά βελτίωσε με 13”46 το πανελλήνιο ρεκόρ ενω στον ημιτελικό ήταν 5ος στη σειρά του. 11η η Στ.Παπαδοπούλου στη σφύρα.
Η Αθανασια Τσουμελεκα τερμάτισε 9η με 1:27ʼ54 και πανελλήνιο ρεκόρ στα 20χλμ βάδην. Αρκετά αργότερα βρέθηκε θετική σε έλεγχο doping, όπως είχε βρεθεί και ο Γκούσης πριν τους αγώνες αλλά και κατά τις πρώτες μέρες και η Φανή Χαλκιά (η επιλογή-συμμετοχή της κρίθηκε τελευταία στιγμή από προπονητικό τεστ) περιστατικά τα οποία δημιούργησαν έντονο προβληματισμό και ήταν αιτία -ή και αφορμές- πολλών επιπτώσεων στον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό.

Με τον Seb Coe επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, η Μ.Βρετανία, με κεντρικό σλόγκαν: “inspire a generation”, διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για 3η φορά μετά το 1908 και 1948.

Ο Usain Bolt ήταν το πρόσωπο των Αγώνων καθώς κατέκτησε 3 χρυσά, όπως και στο Πεκίνο, σε 100μ. (με 7 αθλητές κάτω απο τα 10″ και τον Powell να τραυματίζεται) -200μ – 4χ100μ με σπουδαίες επιδόσεις και στη σκυτάλη που ήταν το τελευταίο εντός Σταδίου αγώνισμα, με παγκόσμιο ρεκόρ 36″84 τρέχοντας τελευταίος (Nesta Carter, Michael Frater, και ο 2ος των 100μ και 200μ Yohan Blake) ενώ και οι ΗΠΑ έκαναν εθνικό ρεκόρ με 37″04.

3 χρυσά και για την Allyson Felix σε 200μ και σκυτάλες όπου στην 4χ100μ. πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ 40″82, ενώ 2 χρυσά …εντός έδρας σε ένα εκστασιασμένο κοινό ο Mo Farah, σε 5 και 10.000μ. Μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ του Rudisha με 1’40″91 στην κούρσα των 800μ, την κορυφαία ίσως των Αγώνων.
Σπουδαία νίκη του Felix Sanchez στα 400μ εμπόδια με επίδοση που είχε κερδίσει και το 2004 και συγκινητικές στιγμές στους πανηγυρισμούς του όπου έβγαλε στο ταρτάν και φίλησε φωτογραφία που ήταν αυτός με τη γιαγιά του η οποία τον είχε αναθρέψει. Ο τραυματισμός του Κινέζου Ολυμπιονίκη των Αθηνών, Liu στο πρώτο εμπόδιο των 110μ, και το κουτσό που έκανε έως το τελευταίο για να το φιλήσει επίσης συγκλόνισαν. Περισσότερο απ΄ ολους και όλα όμως η συμμετοχή του παρΟλυμπιονίκη Oscar Pistorius (σε 400μ και 4χ400μ) ήταν αυτή που απέσπασε τα εύσημα και το χειροκρότημα – όμως πλέον ο κόσμος τον θυμάται για τη δολοφονία της φίλης του, 6 μήνες μετά. Η Ostapchuk κέρδισε στον αγώνα την Adams στην οποία όμως κατέληξε μετά από μερικές ημέρες το χρυσό καθώς η Λευκορωσίδα βρέθηκε θετική.

Από ελληνικής πλευράς είχαμε την 7η θέση στον τελικό για τον Κώστα Φιλιππίδη στο επι κοντώ όπως και και τον Σπύρο Λεμπέση στον ακοντισμό, ενώ στην 13η θέση και για μια εκτός τελικού έμειναν η Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη στο επι κοντώ και η Τόνια Στεργίου στο ύψος. Πανελλήνια επίδοση τόσο στα 20χλμ βάδην με 15η θέση όσο και στα 50χλμ βάδην απο τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ. Στον τελικό του ύψους το παρών έδωσε ο Κύπριος πρωταθλητής Κυριάκος Ιωάννου που κατετάγη 13ος.
Δυο αρνητικά συμβάντα σημάδεψαν την ελληνική αποστολή πριν την έναρξη των αγώνων καθώς θετικό σε έλεγχο doping βρέθηκε δείγμα του Χονδροκούκη, ενώ η Παπαχρήστου αποκλείστηκε από την ΕΟΕ λόγω ανάρτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κρίθηκε ρατσιστική και πήρε διαστάσεις.

Οι ΗΠΑ πρώτευσαν στα μετάλλια με 29 σύνολο (9-13-7) με τη Ρωσία δευτερη με ενα χρυσό λιγότερο και 18 άθροισμα. Τρίτη η Τζαμάικα που είχε απο 4 κάθε χρώματος. 4 χρυσά είχε και η Βρετανία, 3 η Αιθιοπία, ενώ 2 η Κένυα που όμως είχε 11 συνολικά.

Ο Αμερικανός Phelps ξεκίνησε μέτρια αλλά τελικά σάρωσε και πάλι τα μετάλλια στην κολύμβηση με 4 χρυσά και 2 αργυρά φτάνοντας τα 22 συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ εντυπωσίασε η 16χρονη Κινέζα Ye που κέρδισε τις μεικτές.
Ο Βρετανός ποδηλάτης Hoy που ήταν και ο σημαιοφόρος, κατέκτησε 2 χρυσα και εφτασε τα 6 (και 7 συνολικά μετάλλια, που είχαν απαρχή ένα αργυρό το 2000).
Μεγάλη ανατροπή στον τελικό βόλλευ ανδρών απο τη Ρωσία και νίκη 3-2 επί της Βραζιλίας. Στην τελευταία περίοδο επικράτησε η πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ επι της Ισπανικής στο μπάσκετ ανδρών, με 107-100.
Στο μπάντμιντον αθλητές αποκλείστηκαν απο τους διοργανωτές καθώς επιδίωξαν να ηττηθούν για να έχουν ευνοικότερες διασταυρώσεις αντιπάλων.

Χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα κατέκτησαν ο Ηλιάδης στο τζούντο και οι Τσιαβου-Γιαζιτζίδου στην κωπηλασία. Το πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία κατέκτησε η Κυπρος, αργυρό με τον Παύλο Κοντίδη στην ιστιοπλοία.

Συνολικά στα μετάλλια πρώτες οι ΗΠΑ με 104 (46-29-29). Ακολούθησε η Κίνα, ενώ τρίτη σε άθροισμα η Ρωσία αλλά σε χρυσά η διοργανώτρια Μ.Βρετανία.
Αρκετές γκρίνιες απο τους Αμερικανούς για την απαγόρευση προβολής χορηγών (που δεν ήταν επίσημοι των Αγώνων) στην παρατεταμένη Ολυμπιακή περίοδο.

Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανατέθηκαν σε χώρα της Ν.Αμερικής, καθώς το Ριο της Βραζιλίας επικράτησε της Μαδρίτης και των Τόκυο, Σικάγο στη σχετική ψηφοφορία.
Με τον Thomas Bach πλέον πρόεδρο της ΔΟΕ, σε μια χώρα με πολλά κοινωνικά προβλήματα αλλά και περιβαλλοντολογικά, 207 χώρες και μια ανεξάρτητη εκπροσώπηση προσφύγων υπό την ΔΟΕ, έλαβαν μέρος, με τη Ρωσία στο στίβο να απουσιάζει λόγω τιμωρίας της Ομοσπονδίας για σκάνδαλα doping.

Κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα ήταν η νίκη της Κατερίνας Στεφανίδη στο επι κοντώ με 4,85μ. που έφερε στην Ελλάδα και το 7ο χρυσό για τον ελληνικό στίβο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Την 7η θέση πήρε ο Κώστας Φιλιππίδης στο αγώνισμα των ανδρών ενώ νικητής ήταν ο Βραζιλιάνος Braz da Silva –αφήνοντας δεύτερο τον Γάλλο Lavillenie. Στο τριπλούν γυναικών η Βούλα Παπαχρήστου ήταν 8η. Σημαντική στιγμή ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ που έκανε η Αλεξια Πάππας στα 10.000μ. με 31.36.16 και τερμάτισε 17η, ενώ στο αγώνισμα η Almaz Ayana από την Αιθιοπία κατάφερε ένα φοβερό παγκόσμιο ρεκόρ με 29.17.45. Επίσης εντυπωσιακό ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε ο ΝοτιοΑφρικανός Wayde vanNiekerk στα 400μ. τερματίζοντας στον 8ο διάδρομο σε 43.03 με τους προηγούμενους νικητές, James και Merritt να ακολουθούν! Το παγκόσμιο ρεκόρ της βελτίωσε στη σφυροβολία η Anita Wlodarczyk από την Πολωνία ρίχνοντας 82,29μ.

Πάντως, στους Αγώνες και πάλι την παράσταση έκλεψε ο 30χρονος Τζαμαικανός Usain Bolt. Όπως στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012, έτσι και τώρα τερμάτισε πρώτος στα 100μ. -με 9.81, στα 200μ. -με 19.78, αλλά και με την 4χ100μ. της Τζαμάικα -σε 37.27 (ενώ ακυρώθηκαν για μια ακόμα φορά οι ΗΠΑ). Στην 4χ100μ. γυναικών νικήτρια ήταν η ομάδα των ΗΠΑ –που έτρεξε στον 1ο διάδρομο και αφού προηγήθηκε επαναληπτική κούρσα στον ημιτελικό– σε 41.01, με 2η την ομάδα της Τζαμάικα. Στα σπριντ των γυναικών νικήτρια ήταν η Τζαμαϊκανή Elaine Thompson, στα 100μ. με 10.71 και στα 200μ. με 21.78 (ενώ βέβαια ήταν και στην 4χ100μ.)

Το νταμπλ έκανε και ο Βρετανός Mo Farah στα 5000μ και στα 10.000μ. κάτι που είχε πετύχει και στο Λονδίνο το 2012. Νικητές και πάλι ήταν η Κροάτισσα Perkovic στη δισκοβολία (ενώ στους άνδρες κέρδισε ο αδερφός του προηγούμενου νικητή, Harting) ο Κενυάτης Rudisha στα 800μ, ο Αμερικανός Taylor στο τριπλούν καθως και ο Αμερικανός Eaton στο 10θλο – με 8893β. H Allyson Felix πήρε το χρυσό στις 2 σκυταλοδρομίες και αργυρό στα 400μ. -πίσω από τη Miller από τις Μπαχάμες – και έφτασε τα 9 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. H Αμερικανίδα Bowie πέρα από την πρωτιά με την 4χ100μ., ήταν 2η στα 100μ. και 3η στα 200μ. και αντίστροφα ο Καναδός deGrasse που πήρε χάλκινο με την 4χ100μ.

O Braz εντός έδρας με το κοινό να παραείναι εκδηλωτικό κέρδισε το επί κοντώ σε μεγάλη αναμέτρηση με τον Lavillenie. Μεγάλος αγώνας έγινε στο ύψος με τον Καναδό Drouin να κερδίζει τους Barshim-Κατάρ και Bondarenko-Ουκρανία. Επίσης, στο 7θλο με τη Βελγίδα Thiam να επικρατεί της Βρετανίδας Ennis, στο μήκος με την Bartoletta να κερδίζει τη Reese και τη Σέρβα Spanovic –μετείχε και η μοναδική Ρωσίδα στο στίβο, η Klishina– ενώ η Αμερικανίδα Carter πήρε στην τελευταία της βολή τη νίκη στη σφαίρα από τη ΝεοΖηλανδή Adams.

Πρώτη δύναμη στο στίβο στα χρυσά μετάλλια και στο σύνολο ήταν οι ΗΠΑ, με Κένυα και Τζαμάικα να ακολουθούν.

Συνολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ΗΠΑ ήταν μακράν πρώτες με 46 χρυσά / 121 σύνολο, με τη Μ.Βρετανία με 27/67 και την Κίνα με 26/70 να ακολουθούν ενώ η αποδυναμωμένη Ρωσία ήταν 4η με 19/56.

Ο Michael Phelps εκτόξευσε τη συγκομιδή μεταλλίων του καθώς με 5 χρυσά κι ένα αργυρό έφτασε στα 23 χρυσά και 28 συνολικά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μεγάλο επίτευγμα για την Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή που πήρε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας στην ενόργανη ήταν εμφανώς ο καλύτερος στους κρίκους και έτσι μετά από το Πανευρωπαικό και το παγκόσμιο πήρε το χρυσό και στους Ολυμπιακούς!
Σε ένα συγκλονιστικο φινάλε στα 10χλμ κολύμβησης ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το αργυρό μετάλλιο κλείνοντας σχεδόν ιδανικά την καριέρα του. Ακόμη, χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Μάντης-Καγιαλής στην ιστιοπλοία.
Σημαιοφόρος στην έναρξη ήταν η Σοφία Μπεκατώρου και στη λήξη η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η πανδημία του κορωνοϊού σχεδόν τίναξε τη διοργάνωση στον αέρα, καθώς πήρε αναβολή κατά ένα χρόνο κι έγινε το 2021, χωρίς θεατές και με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η τελετή έναρξης είχε από έναν άνδρα και μια γυναίκα σημαιοφόρους και για την Ελλάδα ήταν οι Πετρούνιας και Κορακάκη. 

Τα αγωνίσματα σε δρόμο έγιναν στα βόρεια της χώρας, στο Sapporo για να υπάρχουν καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. 

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τελευταία του προσπάθεια στο μήκος προσγειώθηκε στα 8,41μ. όσο είχε κάνει κι ο Κουβανός Echevarria και πήρε τη νίκη έχοντας καλύτερη επόμενη επίδοση. Στην 4η θέση ήταν ο Εμμανουήλ Καραλής και η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, στην 8η η Νικόλ Κυριακοπούλου στην τέταρτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς, αλλά και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο βάδην. Η Ελένη Αρτυματά έκανε παγκύπριο ρεκόρ στα 400μ.

Εκπληκτικές κούρσες και παγκόσμια ρεκόρ έγιναν στα 400μ. εμπόδια, με τον Νορβηγό Karsten Warholm να κάνει φοβερή επίδοση σε 45.94 και ο Αμερικανός Rai Benjamin να ακολουθεί σε 46.17. Στις γυναίκες η Sydney McLaughlin έκανε 51.46 και 51.58 η Dalilah Muhammad, ενώ ρεκόρ Ευρώπης με 52.03 η Ολλανδή Femke Bol.

Παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε η Yulimar Rojas από τη Βενεζουέλα με 15,67μ. στην τελευταία της προσπάθεια στο τριπλούν. Μεγάλη βολή με 23,30μ. έκανε ο Αμερικανός Ryan Crouser στη σφαιροβολία. 

O Lamont Marcell Jacobs κέρδισε τα 100μ. με 9.80 και ρεκόρ Ευρώπης ενώ έδωσε και τη νίκη στην Ιταλία στην 4χ100μ. ξεπερνώντας κατά 1εκ. τον Βρετανό αθλητή, σε 37.50.
Νταμπλ ξανά και με σπουδαίες επιδόσεις – τις καλύτερες διαχρονικά μετά της FloJo- έκανε η Elaine Thompson με 10.61 στα 100μ και 21.53 στα 200μ. 
Η Allyson Felix με χάλκινο στα 400μ. και χρυσό με την 4χ400μ. έφτασε τα 7 χρυσά και τα 11 συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες – τα περισσότερα μετάλλια μετά τον Paavo Nuri στην ιστορία.

Πολυνίκης ήταν η ομάδα των ΗΠΑ με 7 χρυσά ενώ ήταν μακράν κορυφαία και στο σύνολο με 26. Στη 2η θέση ήταν η Ιταλία με 5 χρυσά που ήταν και όλα της τα μετάλλια.
Στα 4 χρυσά άλλα με λιγότερα αργυρά, ήταν επίσης Πολωνία και Τζαμάικα, που είχαν από 9 συνολικά. (Συνολικά 8 μετάλλια είχε η Ολλανδία, στα 6 ήταν ο Καναδάς και το Ην.Βασίλειο που δεν είχε κανένα χρυσό, ενώ 5 είχε και η Κίνα)

Τρίτη σερί νίκη έκανε η Πολωνή Anita Wlodarczyk στη σφυροβολία. Για 8η φορά αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς ο Ισπανός βαδιστής Jesús Ángel Garcia. Ιστορική νίκη για την Ινδία με τον Chopra στον ακοντισμό. Σπουδαίο Δέκαθλο ξεπερνώντας τους 9000β. -κατά 18β.- έκανε ο Καναδός Damian Warner.

Η Sifan Hassan (Ολλανδία) έκανε συνολικά 6 κούρσες, προσπάθησε για τη νίκη σε τρία αγωνίσματα, τα κατάφερε στα δύο: σε 5.000μ. και 10.000μ., ενω δεν μπόρεσε στα 1500μ.
Στους άνδρες ο Jakob Ingebrigtsen κέρδισε με 3.28.32, ρεκόρ Ευρώπης. 

Από τα πλέον ξεχωριστά γεγονότα, τα δύο χρυσά που δόθηκαν σε Barshim (Κατάρ) και Tamberi (Ιταλία) στο ύψος μετά την απόλυτη ισοπαλία τους στα 2,37μ. και καθώς συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε μπαράζ.

Στο αγώνισμα των γυναικών όπου κέντρισε το ενδιαφέρον η Αυστραλή McDermott με το ημερολόγιό της όπου κρατούσε σημειώσεις μετά από κάθε της άλμα, η Ρωσίδα Mariya Lasitskene ήταν η μεγάλη νικήτρια, ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς και κλάματα. 

Η Ρωσία παρέμενε υπό τιμωρία και οι αθλητές της αγωνίστηκαν υπό τη σημαία της Ολυμπιακής τους Επιτροπής, ενώ αντί του εθνικού ύμνου έπαιξε …κονσέρτο του Τσαϊκόφσκι.

Στο φινάλε του στίβου ήταν ο Μαραθώνιος ανδρών με τον Eliud Kipchoge να υπερασπίζεται το τίτλο του με μεγάλη διαφορά ενώ κέρδισε και το 4ο μετάλλιο σε αντίστοιχους Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβε μέρος (όπως και η Felix, είχε πάρει για πρώτη φορά μετάλλιο στην Αθήνα2004)

Τελευταίος τελικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στην υδατοσφαίριση ανδρών με την ελληνική ομάδα, έχοντας αποκλείσει πριν την πανίσχυρη Ουγγαρία, σε μια πολύ μεγάλη επιτυχία κι ας μην τα κατάφερε απέναντι στη Σερβία που με 13-10 κράτησε τον τίτλο της.

Χρυσό μετάλλιο, σε μια μικρή έκπληξη, πήρε ο Στέφανος Ντούσκος στην κωπηλασία, ενώ στο βάθρο ξανά, με χάλκινο, ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας που είχε κάνει φοβερή προσπάθεια προερχόμενος από επέμβαση για να προκριθεί στο Tokyo.

Με 1 παραπάνω χρυσό οι ΗΠΑ (που είχαν 113 στο σύνολο) ήταν στην κορυφή στον πίνακα μεταλλίων των Αγώνων, με 39 έναντι 38 της Κίνας ενώ 27 είχε η διοργανώτρια Ιαπωνία.

Το 2017 η ΔΟΕ έκανε διπλή ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων με του 2024 στο Παρίσι και του 2028 στο Los Angeles (3η φορά στην ιστορία αμφότερες).

Το Παρίσι έτσι έγινε η πρώτη πόλη που διοργανώνει για 3η φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 100 χρόνια μετά την προηγούμενη (ενώ πρώτη ήταν το 1900)

Η τελετή έναρξης έγινε για πρώτη φορά εκτός Σταδίου, με τις αποστολές να είναι πλωτές στο Σηκουάνα και την Ελλάδα επικεφαλής με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Η φλόγα βγήκε με βάρκα στη στεριά με τους Carl Lewis, Nadia Comăneci Serena Williams και Rafael Nadal μετέφεραν με βάρκα κι έβγαλαν τη φλόγα στη στεριά. Στο τέλος, ο 100 ετών Charles Coste, ολυμπιονίκης το 1948 στην ποδηλασία, μεσολάβησε προτού ο τζουντόκα Teddy Pierre-Marie Riner και η Marie-José Pérec την παραλάβουν γισ να ανάψει στο τέλος μπροστά στον πύργο του Eiffel και να σηκωθεί με μπαλόνι με υδρογόνο -που η πρώτη ιστορική τέτοια πτήση έγινε στo Παρίσι το 1783- στον ουρανό.

Είχε γίνει μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού του Σηκουάνα (όπου υπήρχε από το 1923 απαγόρευση) για να γίνουν και αγωνίσματα τριάθλου και open water αν και υπήρξαν προβλήματα και παράπονα. Στη Μασσαλία έγινε η ιστιοπλοία και στη μακρινή Ταιτή το σερφ.

Η έναρξη κάθε αγωνιστικής ενότητας γινόταν από κάποια αθλητική προσωπικότητα με τρις χτύπημα ραβδιού (les trois coups) όπως στο γαλλικό θέατρο.

Στο στίβο, ο νικητής κάθε αγωνίσματος χτυπούσε μετά μια καμπάνα, η οποία θα πήγαινε πίσω στην Παναγία των Παρισίων όπου γινόταν ανακατασκευή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2019.

Ο Μίλτος Τεντόγλου διατήρησε τον τίτλο του κερδίζοντας με 8,48μ. το άλμα σε μήκος.
Στο άλμα επί κοντώ ο Εμμανουήλ Καραλής πήρε το χάλκινο με 5,90μ., ενώ ο ΣουηδοΑμερικανός Mondo Duplantis έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 6,25μ.
Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε και η Sydney McLaughlin-Levrone στα 400μ. εμπ. με 50.37.
Ρεκόρ και στη μεικτή 4χ400μ. από τις ΗΠΑ στον προκριματικό, ενώ τον τελικό κέρδισε η Ολλανδία με τη Femke Bol να προσπερνάει 3 τρεις αθλήτριες.

Στον τρίτο της τελικό σε Ολυμπιακούς, η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν 9η στο επί κοντώ, που έγινε μετά από κακή εκτίμηση των διοργανωτών με 19 αθλήτριες και θα ήταν 20 αλλά η Αριάδνη Αδαμοπούλου που είχε προκριθεί είχε τραυματισμό.
Την 9η θέση πήραν επίσης στην πρώτη τους παρουσία σε Ολυμπιακούς η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος και η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό. Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης ήταν 12ος στη σφυροβολία. 
Στα αρνητικά, τα θετικά δείγματα doping από Φιλτισάκου πριν τους Αγώνες και την Πόλακ που πρόλαβε και αγωνίστηκε αλλά ακυρώθηκε μετά.

Ιδιαιτερότητα στους αγώνες ήταν η εισαγωγή του γύρου repechage μεταξύ προκριματικών και ημιτελικών στα αγωνίσματα μέχρι και τα 1500μ. (εκτός των 100μ. που έχουν προκαταρκτικό γύρο για τους αθλητές-τριες που εκπροσωπούν χωρίς όριο/πρόκριση τη χώρα τους) κι ενώ οι προκρίσεις ήταν κυρίως ή μόνο βάσει θέσης. Στο ρεπεσάζ μετείχαν εκ νέου όλοι οι μη προκριθέντες (εκτός DNF, DQ).

Νέο αγώνισμα ήταν η μαραθώνια σκυτάλη βάδην, με εναλλάξ έναν άνδρα και μια γυναίκα ανά ομάδα, ενώ δεν έγιναν 50χλμ για άνδρες. Συνολικά 23+23 τα αγωνίσματα και ακόμα 2 μεικτά. Έτσι η εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών άγγιξε το 50-50% στο στίβο (αλλά και στους Αγώνες γενικότερα όπως ήταν ο στόχος – μάλιστα ακόμα και οι εθελοντές ήταν μοιρασμένοι)

Τελευταίο αγώνισμα στο Παρίσι ήταν ο Μαραθώνιος των γυναικών (αντί των ανδρών).
Αυτό συνέβη και ως φόρος τιμής στην “πορεία Γυναικών στις Βερσαλλίες” που έγινε τον Οκτώβριο του 1789 από γυναίκες της Αγοράς των Παρισίων ως το Ανάκτορο των Βερσαλλιών – διαδηλώνοντας για την υψηλή τιμή και δυσκολία εύρεσης στο ψωμί, με παράδοση αιτημάτων τελικά στον βασιλιά Λουδοβίκο.

Η Sifan Hassan ήταν στο τέλος νικήτρια επί της Assefa κι ενώ είχε ήδη χάλκινα σε 5000μ. και 10.000μ. όπου έκανε το double η Beatrice Chebet. 3 χρυσά κατέκτησε η Gabby Thomas, σε 200μ., 4χ100μ., 4χ400μ. ενώ 3 μετάλλια είχε και η Bol που πέραν του χρυσού στη μεικτή πήρε αργυρό στην 4χ400μ. και χάλκινο στα 400μ. εμπόδια.
Το 3ο χρυσό σε Ολυμπιακούς στο αγώνισμα πήραν o Crouser στη σφαιροβολία, η Thiam στο 7αθλο και η Kipyegon στα 1500μ.

Δεν αγωνίστηκε στα ημιτελικά των 100μ. η Shelly-Anna Fraser, στο αγώνισμα επικράτησε η Julian Alfred από την Αγία Λουκία.
O Noah Lyles κέρδισε τα 100μ., ενώ στα 200μ., αφού πρώτα έκανε ένα υπερβολικά show στην παρουσίαση, ήταν 3ος και μετά αποσύρθηκε λόγω covid.
 Ο Letsile Tebogo κέρδισε εμφατικά τα 200μ. και το πρώτο χρυσό για τη Μποτσουάνα, ενώ έδωσε και μεγάλη μάχη στο τέλος στα 4×400μ. με τον νικητή των 400μ. με εμπόδια Rai Benjamiν που κράτησε τη νίκη. Στα προκριματικά αγωνίστηκε πρώτος για τις ΗΠΑ ο 16χρονος Quincy Wilson. Ρεκόρ Ευρώπης έκανε ο Matthew Hudson-Smith στα 400μ. με 43.44 και 4 εκατοστά πίσω από τον Αμερικανό Quincy Hall.
Στα 1500μ. νικητής ο Αμερικανος Hocker κι ενώ κυριαρχούσε η αναμέτρηση Ingebrigtsen με Kerr.

Ο Nadeem από το Πακιστάν κέρδισε τον ακοντισμό με δεύτερο τον Ινδό Chopra.
Τρεις Κουβανοί αθλητές που πλέον αγωνίζονται για Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ήταν το βάθρο στο τριπλούν.
Kerr και McEwen έφτασαν ισόπαλοι και διεκδίκησαν στα μπαράζ τη νίκη στο ύψος, με τον ΝεοΖηλανδό να τα καταφέρνει.
Μεγάλη έκπληξη στη δισκοβολία με νικητή τον Τζαμαϊκανό Stona κι ενώ αρχικά ο Mykolas Alekna είχε πάρει το ρεκόρ Αγώνων του πατέρα του, Virgilijus.
Στα steeple η Γαλλίδα Finot μετά την κούρσα όπου ήταν 4η με ρεκόρ Ευρώπης, έκανε πρόταση γάμου στον αγαπημένο της.

Στην πάλη ο Κουβανός Mijain Lopez κατέκτησε για 5η φορά το χρυσό μετάλλιο!
Αρκετός λόγος έγινε για την “intersex” Αλγερινή πυγμάχο Iman Khelif που πήρε χρυσό.
Σε μια έντονη αντιπαράθεση στον τελικό beachvolley μεταξύ Βραζιλιάνων και Καναδών, ο dj έβαλε να παίξει το “imagine”, ο κόσμος τραγούδησε μαζί και τα πνεύματα ηρέμησαν.
Στο badminton στον ημιτελικό η Ισπανίδα Carolina Marin που είχε μεγάλο προβάδισμα υπέστη άσχημο τραυματισμό και αποχώρησε σε λυγμούς, η Κινέζα He Bingjiao που πήρε το αργυρό πήγε στην απονομή με pin της Ισπανίας.
Νέο άθλημα, που όμως δεν θα παραμείνει στο πρόγραμμα, ήταν το skateboarding (που διακωμωδήθηκε από την εκτέλεση μιας Αυστραλής) 

Ο Γάλλος κολυμβητής Léon Marchand πήρε 4 χρυσά σε ατομικά και αποθεώθηκε τόσο στην πισίνα όσο και στην τελετή λήξης.
H Simon Biles επέστρεψε δυναμικά με 3 χρυσά και 1 αργυρό κι έφτασε τα 11 μετάλλια στην ενόργανη.
O Novak Djokovic κατέκτησε το χρυσό και πήρε στα 37 του τον τίτλο που του έλειπε στο τέννις.

Στο μπάσκετ επικράτησαν τελικά οι ΗΠΑ επί της διοργανώτριας Γαλλίας. Δτον ημιτελικό πέρασαν με μεγάλη δυσκολία τη Σερβία. Οι Σέρβοι πήραν το χάλκινο και μετά επανήλθαν στην απονομή ολίγον …πιωμένοι. Η Ελλάδα είχε προκριθεί από τους ομίλους της Λυών αγχωτικά στους “8” στο Παρίσι αλλά αποκλείστηκε από τη Γερμανία.

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, πέραν των μεταλλίων στο στίβο, το αργυρό του Απόστολου Χρήστου στα 200μ. ύπτιο που ήταν και το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική κολύμβηση σε Ολυμπιακούς. Και πάλι μετάλλιο, χάλκινο, κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους στην ενόργανη. Επίσης χάλκινα πήραν και ο Θοδωρής Τσελίδης στο τζούντο, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ στην πάλη, καθώς και τα πληρώματα κωπηλασίας στο διπλό σκιφ Αντώνης Παπακωνσταντίνου & Πέτρος Γκαϊδατζής και Ζωή Φίτσιου & Μιλένα Κοντού.

Συνολικά στους Ολυμπιακούς οι ΗΠΑ με τη νίκη της ομάδας γυναικών στο μπάσκετ στο τελευταίο αγώνα της διοργάνωσης έφτασαν τα 40 χρυσά, όσα είχε και η Κίνα. Οι ΗΠΑ έχοντας περισσότερα τα υπόλοιπα μετάλλια (είχαν 40 – 44 -42 και συνολικά 126 μετάλλια) αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη.

Οι Ρώσοι ήταν αποκλεισμένοι λόγω του πολέμου αυτή τη φορά και μαζί και οι Λευκορώσοι.
Σε ορισμένα αθλήματα μετείχαν ωστόσο ορισμένοι, χωρίς να είναι υπό σημαία.

Στο στίβο οι ΗΠΑ κυριάρχησαν τόσο στα χρυσά με 14 όσο στο σύνολο με 34.
Συνολικά έγιναν 48 αγωνίσματα μοιρασμένα (και 2 κοινά : μεικτές σκυταλοδρομίες) για άνδρες & γυναίκες και δόθηκαν 145 μετάλλια, με μοναδική περίπτωση ισοπαλίας σε 3η θέση στο ύψος γυναικών.
Η Κένυα ήταν στη 2η θέση, ο Καναδάς στην 3η, ενώ η Ολλανδία στην 4η, με Ισπανία και Νορβηγία στις επόμενες θέσεις. Με τη 2η μεγαλύτερη συγκομιδή, 10 μεταλλίων, αλλά μόλις 1 χρυσό η Μ.Βρετανία ήταν 7η με μεγάλες δυνάμεις που λίγο-πολύ απογοήτευσαν να είναι ακολούθως ως τη 12η θέση: Τζαμάικα, Αιθιοπία, Αυστραλία, Γερμανία, Κίνα.
Η Ελλάδα με το 1 χρυσό κι 1 χάλκινο ήταν 21η.

Social Media

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
4,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,279ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ

0
To νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ κατόπιν της προ ημερών ΓΣ (->εδώ) όπου Πρόεδρος αναδείχθηκε εκ νέου η Σοφία Σακοράφα, συγκροτήθηκε σε σώμα. Αντιπρόεδρος και...

ΣΕΓΑΣ: Εκ νέου πρόεδρος η Σακοράφα – και η Κελεσίδου στην ΕΟΕ

0
Η ΓΣ του ΣΕΓΑΣ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με τη Σοφία Σακοράφα να εκλέγεται (με ένα ποσοστό 63%) εκ νέου Πρόεδρος...

Berlin: 50 χρόνια και ρεκόρ τερματισμών

0
Τα 50 χρόνια της διοργάνωσης του Μαραθωνίου γιόρταζε φέτος το Βερολίνο (->ιστορικό) Ο Peter Bartel ήταν μεταξύ αυτών που είχαν αγωνιστεί το 1974 και...

You're currently offline