Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού με αναφορά στον επερχόμενο αγωνιστικό προγραμματισμό, στις δράσεις της στην περίοδο της πανδημίας, στο δεδομένο πρόβλημα της μειωμένης επιχορήγησης (με διπλή πρόταση για έκτακτη επιχορήγηση σε Ομοσπονδίες και σωματεία) καθώς και σε στοιχεία οικονομικά αλλά και ανάπτυξης και αγωνιστικά.

Σε αντίθεση με ανησυχίες και παραφιλολογία κάποιων ρεπορτάζ, ο πρόεδρος κος Κώστας Παναγόπουλος τόνισε πως ο ΣΕΓΑΣ θα υλοποιήσει κανονικά το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί ξεκινώντας από τις 27 και 28 Ιουνίου με τα διασυλλογικά πρωταθλήματα” σε πολύ περισσότερους ομίλους και με μεγαλύτερες δαπάνες “και θα προχωρήσει και στη διεξαγωγή των πανελληνίων πρωταθλημάτων” και άλλων αγώνων που έχουν ανακοινωθεί (->εδώ) ή και θα προστεθούν (αναμένονται πχ τα Δρόμεια στις 15/7)

[δείτε και -> Όμιλοι – διατάξεις για διασυλλογικά – πανελλήνια]

Επίσης σε συνέχεια του υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής αγώνων εντός Σταδίου (->εδώ) βάσει του οποίου θα γίνουν ΟΛΑ τα αγωνίσματα, δημιουργείται αντίστοιχο πρωτόκολλο για μαζικούς αγώνες σε δρόμο.

Τόνισε πως ο Αθλητισμός είναι Κοινωνικό Αγαθό αλλά και Οικονομική δραστηριότητα. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ σωστά έδωσε επιχορηγήσεις στον Τομέα του Πολιτισμού, έπραξε το αντίθετο στον Αθλητισμό.
Όταν κάπου γίνεται ένα λάθος είναι θεμιτό και επιθυμητό να αποκαθίσταται, όμως είναι εγκληματικό να επιμένουν κάποιοι σε λάθος αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν πολλά στον αθλητισμό και ειδικότερα στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες

Η πρόταση του ΣΕΓΑΣ είναι

 • έκτακτη επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων στις Ομοσπονδίες με κριτήρια κατανομής το πρόγραμμα “Χείλων” αλλά και βάσει των δραστηριοτήτων που έχουν εξαγγείλει και θα πραγματοποιηθούν,
 • έκτακτη χρηματοδότηση 18 εκατομμυρίων που θα αποδοθεί συνολικά σε όλα τα αθλητικά σωματεία (με μια δίκαιη κατανομή), καθώς δεν έχουν εδώ και 3 μήνες κανένα έσοδο όταν και έκλεισαν με απόφαση της Πολιτείας. Οι μηνιαίες απώλειες μπορεί να είναι από 1500€ το μήνα για ένα μικρό σωματείο και να ξεπερνάει τις 10.000 στα μεγαλύτερα με περισσότερα τμήματα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στάθηκε και στο θέμα των εγκαταστάσεων που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αντάξιες του επιπέδου των αθλητών και προπονητών του στίβου. Κι ενώ είχαν δρομολογηθεί κάποιες λύσεις τελικά ανατράπηκαν.

-> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΓΑΣ (.ppt)

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν μια σειρά από στοιχεία σε δεδομένα και δράσεις της Ομοσπονδίας:

Οικονομικά

 • Το 2012, σε περίοδο κρίσης, η ήδη μειωμένη κρατική επιχορήγηση ήταν 6.762.000 ενώ η φετινή 2.778.000, η μικρότερη που έχει λάβει ποτέ η Ομοσπονδία στη σύγχρονη ιστορία.
 • Η συνεισφορά της κρατικής επιχορήγησης το 2019 στο αγωνιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ ήταν 25%. Το υπόλοιπο 75% καλύφθηκε από τους ιδίους πόρους που αντλεί η Ομοσπονδία.
 • Φέτος η επιχορήγηση καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες (σε αυτές και τους εγαζόμενους και ασφαλιστικές εισφορές ΕΑΣ), τις μικρές λειτουργικες δαπάνες (με ενσωματωμένες τις μειώσεις από τη χρήση των ευεργετικών διατάξεων της Πολιτείας), την επιστημονική στήριξη – Υγειονομική ομάδα, και το ενοίκιο αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ.
 • Μένουν 678.000 για την υπόλοιπη δραστηριότητα, στη διοργάνωση αγώνων και πρωταθλημάτων και στην κάλυψη μετακινήσεων αθλητών
 • Η κρατική χρηματοδότηση δεν καλύπτει φέτος 4,5 εκατομμύρια, με όλες τις δαπάνες των εθνικών ομάδων (όπου έχουν ενσωματωθεί και οι μειώσεις από εξοικονομήσεις μη διεξαγωγής διεθνών διοργανώσεων) και της ανάπτυξης.
 • Σχετικά με το πρόγραμμα “Χείλων” ο ΣΕΓΑΣ είναι υπέρ της θεσμοθέτησης και καθιέρωσης ενός αξιολογικού και αντικειμενικού συστήματος χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, αν και χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για τις παραμέτρους, αλλά είναι υπέρ του προγράμματος
 • Η μείωση της χρηματοδότησης του Αθλητισμού οφείλεται στην απόφαση του κου Αυγενάκη να περικόψει κοντά στο 1,5 – 2 εκατομμύρια σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δεν φταίει ο “Χείλωνας” αλλά η πολιτική απόφαση
 • Το σύστημα καταλήγει ότι ο ΣΕΓΑΣ αντιπροσωπεύει το 1/5 σχεδόν (18%) της δράσης του ελληνικού ερασιτεχνικού Αθλητισμού

Στη βάση:

 • Από το 2012, εγγράφονται περίπου 9300 νέα παιδιά ανά έτος
 • Τα σωματεία έχουν παραγωγικό έργο, ενώ από το 2016 είχαμε 100 καινούργια σωματεία
 • Την περασμένη χρονιά αξιολογήθηκαν 340 σωματεία έναντι 281 του 2012
 • Τεράστιες αυξήσεις σε αριθμό συμμετοχών (100%) και βαθμολογούμενους (200%) στους διασυλλογικούς αγώνες. Το 2019 ήταν περίπου 28.000 συμμετοχές και οι 19.500 αξιολογήθηκαν
 • Διασυλλογικά, πανελλήνιοι και τοπικοί αγώνες του ΣΕΓΑΣ έφτασαν το 2019 τους 246.

Κατά την πανδημία:

 • Επιστολή στις 18/3 στους Υπουργούς Οικονομικών και Κοινωνικης Ασφάλισης και κοινοποίηση στον Υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου να ζητηθεί η ένταξη των ΚΑΔ των σωματείων και Ομοσπονδιών στα ευεργετικά μέτρα στήριξης (->εδώ)
 • Διεξαγωγή επιμορφωτικών διαδικτυακών σεμιναρίων ειδικών κάτω από το καθεστώς της πανδημίας
 • Πρόσληψη ειδικού επιστημονικού συνεργάτη πνευμονολόγου για να βοηθήσει τη συγκρότηση όλων των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο να προετοιμαστούν τα ειδικά πρωτόκολλα.
 • Πρόταση στις 21/4 στον Υφυπουργό Αθλητισμού με μεθοδολογία επανεκκίνησης του στίβου σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο (->εδώ)
 • Δημιουργία και έγκριση υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής αγώνων. Στην Ελλάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε σε λίγες εβδομάδες αγώνες με όλα τα αγωνίσματα
 • Είμαστε στη φάση δημιουργίας υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής αγώνων εκτός Σταδίου – μαζικούς δρομικούς αγώνες

Παρά τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αυξάνεται η χρηματοδότηση για τη μετακίνηση στα πανελλήνια πρωταθλήματα προς διευκόλυνση σωματείων και συμμετοχών αθλητών.

Προηγούμενο άρθροΤο αγωνιστικό πρωτόκολλο – με ιατρική βεβαίωση αποστάσεις & σκυτάλες
Επόμενο άρθρο“Οι τελευταίοι που θα θιγούν να είναι οι αθλητές και προπονητές”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ