
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η Μαρτίου και από το stivoz.gr απευθυνθήκαμε σε μια σειρά από γυναίκες, τόσο αθλήτριες όσο και άλλες που υπηρετούν υπό διάφορες ιδιότητες το χώρο του κλασικού Αθλητισμού (Προπονήτρια, επιστημονική συνεργάτιδα, παράγοντας, κριτής, αθλητική δημιοσιογράφος) να μας πουν σκέψεις, γνώμες, δεδομένα και ζητούμενα.
Ο Αθλητισμός ήταν πάντα σημείο αναφοράς και διαδραμάτισης εξελίξεων γενικότερα. “Sport has the power to change the world” έλεγε σε μια άλλη κατάσταση και ο N.Mandela.
Και ο Κλασικός Αθλητισμός είναι ένας χώρος που οι γυναίκες έχουν περάσει αλλά και καταφέρει πολλά. Από τους πλέον αξιομνημόνευτους είναι ο αγώνας της Switzer (->εδώ).
Στους Ολυμπιακούς συμμετείχαν από το 1928 και μετά, ενώ αρκετά αγωνίσματα όπως τα στηπλ, η σφυροβολία, το τριπλούν, οι μεγάλες αποστάσεις , άργησαν αρκετά να μπουν στο πρόγραμμα. Έτσι, σταδιακά έφτασαν να συμμετέχουν πια οι γυναίκες σε σχεδον σε ολα τα αγωνισματα (->εδώ) και μονάχα το 50αρι βαδην ειναι στο μεταιχμιο, ενω αντι για 10θλο γινεται 7θλο – με τον Kevin Mayer χαρακτηριστικά να εκφραζεται ανοιχτα υπερ του 10θλου κατα τη βραβευση του αθλητη της χρονιας.
Εκτός αυτών, έχει μπει πλέον στο πρόγραμμα και η μεικτη σκυταλη.
Σε διοικητικό επίπεδο, στην IAAF θα εκλεγεί φέτος για πρώτη φορά γυναίκα αντιπρόεδρος.
Βεβαια διαφορα θεματα υπαρχουν: πχ. η Sandi Morris εκανε λογο για σεξισμο (->εδώ), η Allyson Felix φοβοταν την εγκυμοσυνη της (->εδώ), ενω υπαρχει και η ιδιαιτερη περιπτωση της Caster Semenya που ειναι ομως αλλο κεφαλαιο.
Αξίζει να αναφερθεί, πριν περάσουμε στα λεγόμενα των πρωταγωνιστριών, ότι στην Ελλάδα γίνεται από το 2000 και πρωτότυπο διεθνές meeting γυναικών (Filothei Women Gala)
ΝΙΚΟΛ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

(διεθνώς διακεκριμένη πρωταθλήτρια επί κοντώ – και μητέρα)
Χωρίς τη γυναίκα ο αθλητισμός θα ήταν μια θεατρική παράσταση χωρίς σασπένς! Η γυναίκα αθλήτρια είναι πεισματάρα, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει! Από τη φύση της έχει τεράστιες αντοχές και ψυχική δύναμη, στοιχεία απαραίτητα για μια πετυχημένη αθλητική διαδρομή.
Η αθλήτρια που γίνεται μητέρα συνειδητοποιεί ακόμα περισσότερο την ανεξάντλητη δύναμη που κρύβει μέσα της και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αν αποφασίσει την επιστροφή της στον αθλητισμό μπορεί να είναι ανάμεσα στις καλύτερες!!
ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΩΜΟΥ

(ομοσπονδιακή προπονήτρια)
Γυναίκες αθλήτριες: Γκρίνια, ανασφάλεια, μουρμούρα, γυναικείες τσάντες, πόνοι και αυξημένα νεύρα κατά τη διάρκεια του μήνα, κλπ …κλπ…
-«πώς τα βγάζεις πέρα;» Με ρωτούν συνεχώς..
-«τις καταλαβαίνω απόλυτα!» Απαντώ αυθόρμητα! Και δεν με ενοχλούν καθόλου τα νεύρα όταν ξέρω την αιτία!
Χαμόγελα, κουβέντες, προσοχή στις λεπτομέρειες, έξυπνο χιούμορ, πάθος για αυτό που κάνουν! Τι άλλο να ζητήσει ένας προπονητής;
Όταν δώσεις σε μια γυναίκα να καταλάβει ότι έχει δυνατότητες διάκρισης, όταν της αποδείξεις με πράξεις και όχι με λόγια, ότι είσαι εδώ για εκείνη, θα δουλέψει σκληρά και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που της δίνεις κατά γράμμα!
Όταν πιστεύεις σ´εκείνη, περισσότερο κι από ο,τι πιστεύει εκείνη στον εαυτό της, όταν την ακούς υπομονετικά να βγάζει από μέσα της όλες τις ανασφάλειές της, που είναι όλες σεβαστές, (εξάλλου, όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούει..), τότε εκείνη θα σε ανταμείψει με την πειθαρχία, την πίστη στις γνώσεις σου και την μακροχρόνια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σου.
Και τέλος, όταν η αθλήτρια θα αγωνιστεί με το πάθος που διακρίνει τη γυναίκα που μάχεται με όλο της το είναι, τότε θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχουν όρια, όχι στο ανθρώπινο σώμα, αλλά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ, ότι δεν υπάρχει δεν γίνεται!
Όσο για την Ιωάννα προπονήτρια….
Απο το εργασιακό περιβάλλον, διαρκής αμφισβήτηση για όλα: για τις γνώσεις και τις ικανότητες μου, για το πτυχίο μου και την ειδικότητά μου, για το αν θα συνεχίσω να εργάζομαι τώρα που έχω γίνει μητέρα, για το πού μπορώ να φτάσω..
Στα πρώτα μου βήματα σαν προπονήτρια, έβλεπα έναν τοίχο μπροστά μου που λεγόταν εθνική ομάδα. Θεωρούσα, ότι δεν θα μπορέσω να καταφέρω ποτέ να μπω σε μια ανδροκρατούμενη ομοσπονδία..
Αποφάσισα να το παλέψω. Σιγά σιγά, με πλησιάζουν και άνδρες συνάδελφοι και ανταλλάσουμε απόψεις για τρέχοντα προπονητικά θέματα. Κάποιοι με αποδέχονται, κάποιοι με εκτιμούν, ελάχιστοι με στηρίζουν. Ακούω τα διάφορα σχόλια και κάνω συχνά αυτοκριτική γιατί μ αρέσει να βελτιώνομαι. Όσο για τα κακεντρεχή σχόλια, κατάφερα να θωρακιστώ, αποφάσισα να μη με αφορούν, γιατί εξάλλου, θεωρώ ότι η έλλειψη παιδείας οδηγεί κυρίως, στην έλλειψη αυτοσεβασμού και αυτοελέγχου και τελικά στην έλλειψη σεβασμού στο συνάδελφο.. Εξάλλου ευτυχώς, στον κλασικό αθλητισμό, οι επιδόσεις όλων, αθλητών και προπονητών είναι ολες αντικειμενικά μετρήσιμες, και όλοι, αποδεικνύουμε το έργο μας στο τέλος κάθε αγωνιστικής χρονιάς.
Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και εγώ έχω αποφασίσει να δουλέψω πολύ σκληρά. Το πού θα φτάσω, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι, όπως τονίζω στις αθλήτριες και στους αθλητές μου, θα κυνηγήσω απερίσπαστη τα όνειρά μου καταβάλλοντας όλες μου τις δυνάμεις, με το πάθος που διακρίνει όποιον βάζει τον πήχυ ψηλά, όποιον μαθαίνει να περνάει όλα τα εμπόδια για να φτάσει στο στόχο!
ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ

(Αθλητική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα ΣΕΓΑΣ)
Ακόμη και σήμερα, στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως η θέση των γυναικών διαφέρει σημαντικά στην εργασία αλλά και στην επιστήμη, καθώς, τόσο οι υψηλές οικονομικές απολαβές όσο και η συμμετοχή στην έρευνα φαίνεται να είναι κυρίως προνόμιο των αντρών. Ωστόσο, οι γυναίκες αποδεικνύουν ολοένα και πιο συχνά την ικανότητα τους να μπορούν να συνδυάσουν ρόλους που αφορούν στην εργασία, στην επιστήμη, στην οικογένεια, στην έρευνα και στον αθλητισμό. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιλαμβανόμενος πολύ ορθά αυτήν την ικανότητα, απασχολεί σήμερα που μιλάμε, γυναίκες σε θέσεις ευθύνης σε ποσοστό 60%.
Προσωπικά, έχοντας εδώ και αρκετά χρόνια την ευθύνη της επιστημονικής υποστήριξης και ψυχολογικής προετοιμασίας αθλητών τόοο σε μεγάλες ομοσπονδίες όπως ο ΣΕΓΑΣ, αλλά και σε μεγάλα αθλητικά club και ιδιώτικούς φορείς, και προσπαθώντας να συνδυάσω τον επιστημονικό και εργασιακό μου ρόλο με το κομμάτι της οικογένειας, νιώθω κάθε μέρα τεράστια ευθύνη αλλά και ικανοποίηση για όλα αυτά που κατακτώ καθημερινά και τη βοήθεια που προσφέρω. Το μήνυμα μου προς όλες τις γυναίκες είναι ότι η ικανότητα δεν είναι θέμα φύλου. Είναι θέμα διάθεσης και πίστης. Τολμήστε το κάτι παραπάνω και δημιουργήστε τις ευκαιρίες που σας αξίζουν!!!!
ΡΑΦΑΕΛΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ

(πρωταθλήτρια σπριντ)
Καταρχάς να πω χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις γυναίκες του χώρου μας,του κλασικού αθλητισμού.
Η ημέρα της γυναίκας σήμερα μπορεί να ανοίξει ένα θέμα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και απασχολεί καί τον στίβο,η ισότητα του γυναικείου φύλου με το ανδρικό.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν και με βάση αυτά που εισπράττω καθημερινά από τον χώρο αυτό,το λεγόμενο “ασθενές φύλο” έχει τα ίδια δικαιώματα και όρους συμμετοχής σε αγώνες (π.χ χρηματικά επαθλα) με το ανδρικό φύλο, υπάρχουν προπονήτριες, υπάρχουν γυναίκες μέσα στη διοίκηση οπότε θα έλεγα ότι στον κλασικό αθλητισμό συγκεκριμένα η ισότητα των δυο φύλων συνεχώς ´αναβαθμίζεται ´
Στο χώρο μας (σε αντίθεση με αρκετά ομαδικά κυρίως αθλήματα) και η προβολή είναι μάλλον μοιρασμένη επί της ουσίας. Ίσως πάντως σε κάποια αγωνίσματα να τονίζεται περισσότερο το αγώνισμα των ανδρών και οι πρωταγωνιστές του – αν και ίσως συμβαίνει ως ξεχωριστή περίπτωση ή και λόγω «απιαστων» ρεκόρ στις γυναίκες (100μ., 400μ.) Πχ στα 100 μέτρα δίνεται μεγαλύτερη προβολή στην κούρσα των ανδρών ή έχουν αποθεώσει τον Μπολτ (και δικαιολογημένα) με το 9.58 ενώ στα 100 μέτρα των γυναικών οι υπόλοιπες αθλήτριες πχ Φρέιζερ με 10.70 περνάνε σε δεύτερη μοίρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

(Μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ και του Συνδέσμου Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού Αττικής)
Η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πολύ στην πορεία και στο χώρο των αγωνόδικων επιτροπών – κριτών. Πριν καιρό ξεκινώντας ως κριτής, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες και σε θέσεις μικρότερης ευθύνης.
Με τα χρόνια όμως η κατάσταση έχει εξελιχθεί. Πλέον και σε ποσοστό είναι πολλές οι γυναίκες αλλά και σε θέσεις ευθύνης. Η αντιμετώπιση είναι θα έλεγα ίση.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες περιπτώσεις διαφορετικής εκτίμησης από άλλους (κριτές ή κρινόμενους) όμως είναι πλέον αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες.
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΡΓΕΙΤΑΚΗ

(Επ. Καθηγήτρια Παν. Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, Μέλος Εκτελ. Επιτροπής Ε.Ο.Ε.)
Σήμερα που γιορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα της Γυναίκας θα ήθελα να αναφέρω την πρόοδο της γυναίκας στον Αθλητισμό και την συμβολή του Ολυμπιακού κινήματος σε αυτή.
Πού είμαστε σήμερα με την ισότητα των φύλων;
Η ισότητα, ενώ είναι ένας πολύ εμφανής και άμεσος δείκτης της προόδου, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Περισσότερες γυναίκες και κορίτσια πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να συμμετέχουν στον αθλητισμό από νεαρή ηλικία και να συνεχίζουν να συμμετέχουν δια βίου. Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση σε πολλά μέρη του κόσμου.
Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων, αλλά μέσα από πρωτοποριακές ηγεσίες και αποφασιστικότητα, μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα στην κοινωνία, γιατί ο Αθλητισμός έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Και να μη ξεχνάμε ότι η αλλαγή έγκειται σε όλους μας.
Τα ποσοστά γυναικών σε Διοικητικά Συμβούλια Αθλητικών Οργανισμών με στοιχεία του 2014 είναι για την Ευρώπη μόλις 18,9%, η Ασία έχει κάτω από 10%, Αφρική και Αμερική κάτω από 25% και μόνο η Ωκεανία φτάνει στο 33%. Όλες οι ήπειροι είναι μακράν του στόχου του Ολυμπιακού κινήματος.
Η Ελλάδα, με στοιχεία του 2017 βρίσκεται περίπου στα Ευρωπαϊκά πλαίσια. Από τις τελευταίες εκλογές στις 28 ομοσπονδίες προκύπτει ένα ποσοστό συμμετοχής γυναικών 13,4% αλλά με μία μόνο Γυναίκα πρόεδρο σε Ομοσπονδία και 8 αντιπροέδρους. Επίσης 7 Ομοσπονδίες δεν έχουν καμία Γυναίκα στο Διοικητικό τους Συμβούλιο. Και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχουμε 1 εκλεγμένη γυναίκα στους 28 εκπροσώπους των Ομοσπονδιών.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεολαίας του Μπουένος Άιρες το 2018 είχαν το πρώτο αθλητικό πρόγραμμα με πλήρη ισότητα των φύλων, ισορροπία 50-50%, με τον ίδιο αριθμό αθλητών γυναικών και ανδρών που ανταγωνίζονται στον ίδιο αριθμό αθλημάτων και εκδηλώσεων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, θα έχει επιτευχθεί αποτελεσματικά η ισορροπία των φύλων με την υψηλότερη εκπροσώπηση γυναικών αθλητών κοντά στο 49%.
Εκτός όμως από τους αγώνες, η ΔΟΕ έχει αυξήσει τον αριθμό των γυναικών τόσο στα μέλη της όσο και στις επιτροπές της. Μία αυξημένη εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του Ολυμπιακού Κινήματος και η ΔΟΕ συνεχίζει να συμβάλλει με περισσότερους πόρους στην εκπαίδευση και άλλα προγράμματα για να βοηθήσει περαιτέρω την προετοιμασία των γυναικών να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στο μέλλον.
Η ΔΟΕ θέτει το σκηνικό για διαρκή αλλαγή στον αθλητισμό με την Ολυμπιακή Ατζέντα του 2020 και έχει φιλόδοξο στόχο για ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων σε ηγετικές θέσεις. Η ισότητα των φύλων είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα βαθιάς σημασίας και θεμελιώδη αρχή του Ολυμπιακού Χάρτη.
Μερικές από τις πρωτοβουλίες που η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει επικεντρωθεί και θέλει να εφαρμόσει είναι:
Στον Αθλητικό τομέα η καθιέρωση πλήρους ισότητας των φύλων ως προς τον αριθμό των αθλητών, των ομάδων, των αγωνισμάτων, των μορφών των αγωνισμάτων, του τεχνικού εξοπλισμού των αγώνων, αρχομένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Στον τομέα της προβολής στα ΜΜΕ, υιοθετείται η άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει μία δίκαιη και ισορροπημένη προβολή και των γυναικών σε όλες τις μορφές επικοινωνίας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες,
Στον τομέα χρηματοδότησης των αθλητών, προτρέπει τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες να εξαλείψουν τις ανισότητες μεταξύ φύλων σε χρηματικά έπαθλα ή σε άλλες αθλητικές αμοιβές.
Στον τομέα της Διοίκησης, η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή θα θεσπίσει στρατηγικούς μηχανισμούς για την αύξηση του αριθμού γυναικών υποψηφίων σε ρόλους διοίκησης γενικά, καθώς και σε διοικητικά όργανα του Αθλητισμού. Οι γυναίκες θα έχουν ρόλους επιρροής και λήψης αποφάσεων στην διοίκηση και στην ηγεσία του Ολυμπιακού Κινήματος.
Μια σημαντική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον Αθλητισμό είναι η πρόσφατη θέσπιση ενός ποσοστού 1/3 των θέσεων στα Δ.Σ. των Αθλητικών Οργανώσεων όλων των βαθμίδων, να καταλαμβάνονται από γυναίκες. Απώτερος σκοπός είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των Εθνικών Αθλητικών Οργανώσεων.
Η ποσόστωση όμως είναι μια πρώτη προϋπόθεση για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε ηγετικές θέσεις. Χρειάζεται να λειτουργήσει σε συνδυασμό με άλλες δυναμικές των φύλων καθώς και με την ανάπτυξη στρατηγικών και πολιτικών για την προώθηση της ισότητας στη διακυβέρνηση του αθλητισμού.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΟΥΡΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

(Δημοσιογράφος σε αθλητικό ρεπορτάζ, γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ)
Ο χώρος του αθλητισμού εδώ και αρκετά χρόνια περιστοιχιζεται από γυναίκες σε όλα τα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και το αθλητικό ρεπορτάζ, στο οποίο έχει καταρριφθεί εδώ μια πολλά χρόνια το στερεότυπο του άντρα. Θεωρώ πως μια γυναίκα μπορεί να σταθεί εξίσου καλά στο χώρο, με έναν άντρα, αρκεί να γνωρίζει το αντικείμενο.
Το σεβασμό και τη συνεργασία τον κερδίζεις με τον χαρακτήρα και την δουλειά σου και όχι με το φύλο. Σίγουρα σε έναν εργασιακό χώρο (οποιουδήποτε κλάδου) θα βρεις και αυτούς ή ακόμη και αυτές που κουβαλούν αντιλήψεις άλλων εποχών, όμως, πλέον νομίζω πως είναι η μειοψηφία (είτε μιλάμε για συναδέρφους, είτε για αθλητές)