Δεν ξέρω αν και πότε η Ελλάδα θα γυρίσει στην πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, αλλά στο στίβο αυτό φαίνεται ότι έγινε στο Γκροσέτο!

Η πολυμελής εθνική εφήβων-νεανίδων με ενίσχυση και από παίδες –κορασίδες που έδειξαν πως ήταν μια «σκάλα» επάνω από την κατηγορία τους, έκανε μια εμφάνιση που αφήνει αισιοδοξία ότι μια νέα καλή γενιά παράγεται στον ελληνικό στίβο!
Το συμπέρασμα στηρίζεται στα ακόλουθα σημεία:

• Επιστρέψαμε στον πίνακα των μεταλλίων μετά από 12 χρόνια!
• Είχαμε τη 4η καλύτερη παρουσία σε θέσεις 8άδας στο θεσμό!
• Πετύχαμε την παρουσία σε 12 τελικούς μετά από προκριματικό και 6 συμμετοχές σε απʼ ευθείας τελικούς (Βάδην & Σύνθετα Ε/Ν).
• Μάλλον για πρώτη φορά στα χρονικά η αποστολή επιστρέφει με 3 νέα ΠΡ εφήβων (800μ. Καλάκος, σφαίρα Μουζενίδης, ομάδα εφήβων 4Χ100μ.) και 6 νέα ατομικά ρεκόρ (Καλάκος 800μ., Μουζενίδη σφαίρα, Μαντζουρογιάννης μήκος, Κιάφα 400μ. εμπ., Μαγκούλια σφαίρα, Μανιού ακόντιο)!

Αναλυτικά οι θέσεις όσων αγωνίστηκαν σε τελικούς ήταν οι εξής:

1η 2η 3η 4η 5η 6η 7η 8η 10η 11η 13η

1 _ 1 _ _ 1 2 3 3 2 1

16η 22η

1 1

Σημ. Από όσους αγωνίσθηκαν σε τελικό ακυρώθηκε η Φιλτισάκου στα 10χλμ. βάδην και δεν πέρασε το αρχικό ύψος ο Νεράντζης στο επί κοντώ.

Για να κάνετε την αναγκαία σύγκριση δείτε μετάλλια και θέσεις στην 8άδα στις τρείς καλύτερες ελληνικές παρουσίες στο θεσμό:

Έτος 1η 2η 3η 4η 5η 6η 7η 8η

1997 _ 2 _ 3 1 1 1 1 = 9 θέσεις

2005 1 3 2 1 1 3 1 1 = 13 «

2007 – – – 1 2 2 4 2 = 11 «

Στο Γκροσέτο είχαμε 8 θέσεις στην 8άδα και τις άλλες που βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, ενώ και το 2001 είχαμε ισάριθμες θέσεις, αλλά με την εντυπωσιακή κατάκτηση 5 μεταλλίων (1-2-2) και δύο 7ων και μιας 8ης θέσης!
Θετικό είναι ότι αρκετά παιδιά ακόμη κι αν αποκλείσθηκαν στον προκριματικό σημείωσαν επιδόσεις κοντά στα ατομικά τους ρεκόρ, ενώ λίγα ήταν εκείνα που έμειναν μακριά απʼ τις δυνατότητες και τις επιδόσεις τους…
Αξιοσημείωτο ότι ο Σπυριδωνίδης στο 10θλο έως και το 8ο αγώνισμα ήταν σε τροχιά τουλάχιστον ατομικού ρεκόρ (κερδίζοντας το επί κοντώ με ατ. ρ. 4μ90), αλλά στον ακοντισμό και στα 1500μ έμεινε πίσω από τις εφετινές επιδόσεις του και το έχασε για 11 βαθμούς (7.169 έναντι 7.180β.)!

Στην ομάδα μετείχαν έξι παιδιά της κατηγορίας Π/Κ από τα οποία τα δύο (Μηλιαράς 1500μ. και Μαγκούλια σφαίρα) μπήκαν στον τελικό !
Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία όλων στη διοργάνωση εκτός από τη χαρά και τις εμπειρίες θα έδωσε και το κίνητρο σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες να συνεχίσουν με πείσμα και ενθουσιασμό την πορεία τους στο στίβο, στοχεύοντας σε πρόοδο και διακρίσεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Προηγούμενο άρθροGrosseto: Πανελλήνιο ρεκόρ η 4χ100μ. εφήβων, παγκόσμιο οι Γερμανίδες (+videoz)
Επόμενο άρθροΕυρωπαικό Φεστιβάλ Νεότητας (Gyor)
Ο Γιάννης Μαμουζέλος είναι δημοσιογράφος, από τους πλέον αναγνωρισμένους στο αθλητικό ρεπορτάζ, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Π.Σ.Α.Τ., ενώ ήταν μέλος του ΔΣ στον Πανελλήνιο ΓΣ και στην Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας μην λέμε υπερβολές,Δεκατηέβδομομη σε μετάλλια και εικοστή σε πλασαρίσματα στην οχτάδα βγήκαμε,μας πέρασαν χώρες όπως Εσθονία,Κροατία και Φιλανδία με τον μισο πληθυσμό της Ελλάδας, και κάποιοι αθλητές μας που ή ηταν στις τοπ επιδόσεις απέτυχαν παταγωδώς,(Καραλής,Νεράτζης,Μερλος,Άδαμοπούλου,Σπανουδάκη

  2. Νομίζω ότι διαβάζετε είτε βιαστικά είτε παραμορφωτικά τα στοιχεία… Στον πίνακα των μεταλλίων αριθμητικά είχαμε 2 όσα και Βέλγιο, Εσθονία, Κροατία και Ρωσία (έστω με την μορφή των ανεξάρτητων αθλητών). Η Φινλανδία ναι είχε 1 ργ. και 4 χλκ. =5 μετάλλια, αλλά το placing table, δηλ. στη “βαθμολόγηση” όλων των θέσεων στην 8άδα των τελικών είμαστε στην 20ή θέση σε σύνολο 36 ομάδων που μπήκαν στον πίνακα! Πού βλέπετε την “αποτυχία”!
    Προσωπικά δεν θριαμβολόγησα για την εμφάνιση στο Γκροσέτο, αλλά για τα πολλά θετικά στοιχεία που είχε (όπως τα παρέθεσα) σε σύγκριση και με προηγούμενα πρωταθλήματα μετά το 2000… Ναι, υπήρξαν και αποτυχίες, αλλά του Καραλή ήταν μια πολύ άτυχη κι απρόβλεπτη στιγμή που δεν μπόρεσε ίσως να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη στιγμή, χάνοντας μια απόλυτα φυαιολογική πρόκριση στον τελικό και εκεί ίσως πολλά παραπάνω. Αν τώρα εσείς κρίνετε αποτυχημένη ή αποθαρρυντική ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο την ελληνική παρουσία στο Γκροσέτο δικαίωμά σας, αλλά δεν βλέπω πολλά στοιχεία να επιβεβαιώνουν την άποψή σας. Σίγουρα όλοι θέλαμε ή σε κάποιες περιπτώσεις προσδοκούσαμε περισσότερα, αλλά στους αγώνες ποτέ τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν όπως οι δηλωμένες στα starting lists ατομικές ή φετινές επιδόσεις των αθλητών/τριων… Και φυσικά μια κριτική με δημοσιογραφική οπτική ποτέ δεν πρέπει να είναι καταδικαστική ή οξεία για αθλητές, ειδικά όταν είναι σε κατηγορίες Ε/Ν και Π/Κ… Καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψει και άλλες παραμέτρους… Τώρα, αν εσείς θέλετε να “χρεώσετε” στο ΣΕΓΑΣ ένα αρνητικό στοιχείο είναι άλλο πράγμα…

  3. Για το Λονδίνο θα πούμε τίποτα κύριε Μαμουζέλο;;
    Γιατί ωραία τα πανηγύρια με τη Στεφανίδη, αλλά οι υπόλοιποι αθλητές μας ήταν άκρως απογοητευτικοί. Δεν θα ήταν ωφέλιμο να εξετάσουμε τι σημαίνει αυτή η κακή εμφάνιση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ