Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με όλους τους φορείς των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνοντας επαφές με παγκόσμιες Ομοσπονδίες αθλημάτων, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς και εκπροσώπους των αθλητών κι άλλους ενδιαφερόμενους που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Η ΔΟΕ επιμένει πως παραμένει πλήρως αφοσιωμένη και με περισσότερους από 4 μήνες πριν από τους Αγώνες δεν χρειάζεται καμία δραστική απόφαση σε αυτό το στάδιο, ενώ ενθαρρύνει όλους τους αθλητές να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για τους το Tokyo2020 όσο καλύτερα μπορούν.

Έθεσε γνώμονες την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων και την προσπάθεια περιορισμό του ιού, τη διασφάλιση των συμφερόντων των αθλητών και του Ολυμπιακού αθλητισμού. Ανέφερε πως υπάρχει η στήριξη των G7, κάτι που εκφράστηκε μέσω του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Abe Shinzo.

Παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις μια ομάδα εργασίας από τη ΔΟΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Οργανωτική Επιτροπή και ιαπωνικές αρχές συνεχίζει την προετοιμασία και σειρά διεργασιών και τηλεδιασκέψεων.

Οι προκρίσεις

Ως τώρα το 57% των θέσεων έχει κριθεί και για τις υπόλοιπες η ΔΟΕ θα συνεργαστεί με τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων και πρακτικών προσαρμογών στα αντίστοιχα συστήματα πρόκρισης, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

  1. Όλες οι ως τώρα προκρίσεις παραμένουν στις χώρες και αθλητές που τις πέτυχαν.
  2. Εξακολουθεί η χρήσης υφιστάμενων και προγραμματισμένων αγώνων πρόκρισης, σε όσες περιπτώσεις υπάρχει δίκαιη πρόσβαση για όλους τους αθλητές και τις ομάδες.
  3. Όλες οι απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματα πρόκρισης και κατανομή των υπολοίπων θέσεων θα είναι:
    α) βάσει αγωνιστικών αποτελεσμάτων (π.χ. παγκόσμιο ranking ή ιστορικό αποτελεσμάτων)
    β) να τηρηθούν όπου είναι δυνατόν τα υπάρχοντα qualification systems

Κάθε αύξηση συμμετοχής αθλητών θα εξεταστεί κατά περίπτωση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής Tokyo2020.

Οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες ανά άθλημα θα υποβάλουν προτάσεις για τυχόν προσαρμογές στα αντίστοιχα συστήματα με βάση τις αρχές αυτές. Οποιεσδήποτε απαραίτητες αναθεωρήσεις των συστημάτων προσόντων του Τόκιο 2020 από τον αθλητισμό θα δημοσιευθούν μέχρι τις αρχές Απριλίου 2020 και θα κοινοποιηθούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τι είπαν αξιωματούχοι

Thomas Bach (Πρόεδρος ΔΟΕ)
“Η υγεία και η ευημερία όλων όσοι εμπλέκονται στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 είναι η πρώτη μας ανησυχία. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των συμφερόντων των αθλητών, των προπονητών και των ομάδων υποστήριξης. Είμαστε μια ολυμπιακή κοινότητα. υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε καλές εποχές και σε δύσκολες στιγμές. Αυτή η ολυμπιακή αλληλεγγύη μας καθορίζει ως κοινότητα.”

Janez Kocijancic (Πρόεδρος Ευρωπαικής Ολυμπιακής Επιτροπής)
” Έπειτα απο τη διάσκεψη με τη ΔΟΕ και τα μέλη της θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη στήριξη και την υποστήριξη στο ανακοινωθέν της ΔΟΕ. Είναι σημαντικό στις δύσκολες αυτές ημέρες με τον κορωναϊό να ακολουθούμε μια ενιαία πολιτική. Η κατάσταση των αθλημάτων στην Ευρώπη επηρεάζεται από τις επιλογές μας και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ευρωπαϊκά μέλη της ΔΟΕ και τους αθλητές τους”

Σχόλια αθλητών κι εκπροσώπων σε Social Media

Περικλης Ιακωβάκης
“Εξόσων γνωρίζω και πάντα με τα σημερινά δεδομένα: Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα γίνουν διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις αυτό το καλοκαίρι με χιλιάδες αθλητές, προπονητές, επισήμους, κριτές, διοργανωτές, media, φιλάθλους από διάφορες χώρες. Προς αναβολή λοιπόν ΟΛΑ φέτος…”

Κατερίνα Στεφανίδη
“Το θέμα δεν είναι πως θα είναι τα πράγματα σε τέσσερις μήνες. Το θέμα είναι πως είναι τα πράγματα τώρα. Θέλει η ΔΟΕ να ρισκάρουμε την υγεία μας την υγεία της οικογένειάς μας και την δημόσια υγεία για να προπονούμαστε κάθε μέρα; Μας βάζετε σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή, όχι σε τέσσερις μήνες.”

Katarina Johnson-Thompson
“Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για όλους όσους βρίσκονται γύρω μας και οι πληροφορίες της ΔΟΕ και της Κυβέρνησης είναι σε αντίθεση.
Οι συμβουλές της ΔΟΕ ενθαρρύνουν τους αθλητές να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο καλύτερα μπορούν, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο 4 μήνες μακριά, αλλά η κυβερνητική νομοθεσία επιβάλλει την απομόνωση στο σπίτι με κλειστά Στάδια, γυμναστήρια και δημόσιους χώρους. Νιώθω υπό πίεση να προπονηθώ και να διατηρήσω την ίδια ρουτίνα, που είναι αδύνατο.
Είμαι σε μια πολύ τυχερή θέση δεδομένων των περιστάσεων. Είμαι υγιής, έχω καλή υποστήριξη και έχω ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προγραμματίσεις για τη χρονιά όταν έχουν αλλάξει όλα πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας”

Renaud Lavillenie
“Είναι μια ευαίσθητη στιγμή για όλους, αλλά ας μην δώσουμε επιβλαβείς εικασίες … Ο αθλητισμός είναι ικανός να είναι αντιδραστικός σε όλες τις περιστάσεις, οπότε ας πάρουμε το χρόνο να περιμένουμε να πάρουμε μαζί τις σωστές αποφάσεις”

Σενάρια

Αρκετά είναι τα σενάρια που ακούγονται και γράφονται για την τύχη των Αγώνων. Λίγοι φαίνεται να πιστεύουν πως θα γίνουν στην ώρα τους, με την Παγκόσμια Υγεία, πολλά πρακτικά προβλήματα για αθλητές, κοινό, φορείς, χορηγούς και φυσικά οικονομικούς-δημοσιονομικούς παράγοντες από την άλλη να πρόκειται να κρίνουν την έκβαση.

Η πιθανότητα αναβολής για 1 έτος -και να μεταφερθούν μεταξύ άλλων τα παγκόσμια στίβου – κολύμβησης κατά μια διοργάνωση- είναι ένα σενάριο που υποστηρίζουν αρκετοί σε διεθνή δίκτυα, αλλά και η περίπτωση αναβολής 2 ετών επίσης. Λιγότερο πιθανή (ακόμα κι από την τέλεση στις ορισμένες ημερομηνίες) φαίνεται να υποστηρίζεται η αναβολή 1-2 μηνών ή στην άλλη άκρη απίθανη η πλήρης ματαίωση.

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή κ. Σεβαστή για διαγραφή σωματείων
Επόμενο άρθροΕπιστολή κ. Νικολάου – απάντηση σε κ. Σεβαστή για διαγραφή σωματείου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ