Το StivoZ.gr έλαβε την ακόλουθη επιστολή από τον ΓΓ του ΣΕΓΑΣ κο Σεβαστή, ως τοποθέτηση σε σχετικό άρθρο με τίτλο “Διαγραφή 17 σωματείων από ΣΕΓΑΣ” (->εδώ) και όπως ζητήθηκε την παρουσιάζει αυτούσια ακολούθως:

Προς STIVOZ                                                                  
Αθήνα, 18/3/2020

Επειδή είχατε την καλοσύνη να ασχοληθείτε με την υπόθεση της διαγραφής των 17 Σωματείων- Μελών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και ιδιαίτερα του Σωματείου Α.Σ. ΕΡΜΗΣ 1877, παρακαλώ να δημοσιεύσετε το παρακάτω κείμενο αυτούσιο προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα και ολοκληρωμένα οι αναγνώστες σας.

Ο ΣΕΓΑΣ, επί πολλά χρόνια, συστηματικά και με απόλυτη διαφάνεια διαγράφει  τα Σωματεία -Μέλη του  που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Καταστατικού του.

Μέχρι το 2018 η διαγραφή συντελείτο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΣΕΓΑΣ.

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση του 2018, τροποποιήθηκαν διατάξεις του Καταστατικού, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 4, έτσι ώστε οι διαγραφές που αφορούν τους τρεις «περιοριστικά αναφερόμενους λόγους», να «ΣΥΝΤΕΛΟΎΝΤΑΙ με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.» (άρθρο 4, παρ. 2).

Για οποιοδήποτε άλλο λόγο, για τον οποίο απαιτείται αιτιολογημένη πρόταση, του Δ.Σ., αποφασίζει η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4, παρ.1.

Όσα Σωματεία είναι ενεργά και μετέχουν στις  Γενικές  Συνελεύσεις, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα Σωματεία που διαγράφονταν τα τελευταία χρόνια ήσαν 15-20 κάθε χρόνο ή  τα διπλάσια στη διετία. Επίσης θα θυμούνται τις αλλαγές που έγιναν το 2018, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη, όπου στην παρ. 2 προστέθηκε η πρόβλεψη της διαπιστωτικής πράξης.

Εδώ επικράτησε η κοινή λογική: Εάν δηλαδή ένα Σωματείο  στερήθηκε της Δικαστικής αναγνώρισης  χρειάζεται αιτιολογημένη πρόταση του ΔΣ  και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για να διαγραφεί? (παρ. 2 περ. α).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση (β)  εάν το  ίδιο το Σωματείο  «δηλώσει γραπτά προς τον ΣΕΓΑΣ ότι αποχωρεί», αλλά και στην περίπτωση  (γ) αν δηλαδή ένα Σωματείο  «για τρία συνεχή χρόνια δεν είχε δικαίωμα ψήφου».

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα (Δ.Σ. αρ. 3/28.2.2020), διαγράφτηκε με την ίδια διαδικασία άλλο Σωματείο που δήλωσε γραπτά την αποχώρησή του, η διαγραφή του οποίου συντελέστηκε με την διαδικασία της περίπτωσης β της παρ. 2, του άρθρου 4. του Καταστατικού του ΣΕΓΑΣ.

Σε ότι αφορά την ουσία τώρα, ορισμένες παρατηρήσεις επιγραμματικά:

  1. Το Σωματείο «ΕΡΜΗΣ 1877» γράφτηκε ως Μέλος το 2016 και ουδέποτε μέχρι σήμερα παρουσίασε συμμετοχές  10 αθλητών, ανά έτος.
  2. Είναι ανύπαρκτο για την Γ.Γ.Α. γιατί ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ούτε διαθέτει τον τετραψήφιο κωδικό της Γ.Γ.Α.
  3. «Παίρνει» επωνύμους Αθλητές για «βιτρίνα» αλλά θα τους «χαντακώνει» εάν αυτοί πετύχουν διάκριση που θα προβλέπει επιβράβευση από την Πολιτεία  (πριμ. κ.λπ.), γιατί δεν υπάρχει ως Σωματείο για το Κράτος. Π.χ. εάν ο Μέρλος πετύχει μια μεγάλη διάκριση που θα προβλέπει πριμ ή διορισμό κ.λπ. θα το χάσει εάν ανήκει σε τέτοιο Σωματείο.
  4. Το Σωματείο ισχυρίζεται ότι «συντηρεί» τον Αθλητή Μέρλο, όταν ο ΣΕΓΑΣ του παρέχει οδοιπορικά μηνιαία έξοδα, στέγη, τροφή και καλύπτει όλα τα έξοδα προετοιμασίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και επίσης προπονητή, Ιατρική και Φυσιοθεραπευτική κάλυψη.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ είναι και θα παραμείνει απόλυτα προσηλωμένο στην τήρηση του Καταστατικού του και στην στήριξη των ενεργών και παραγωγικών Σωματείων του Στίβου. Δεν τον ενδιαφέρουν τα Σωματεία σφραγίδες, ούτε η εξυπηρέτηση ξένων  προς την ανάπτυξη του Στίβου συμφερόντων.

Βασίλης Σεβαστής

Γενικός γραμματέας ΣΕΓΑΣ

Προηγούμενο άρθροΆρχισαν οι αναβολές και για Diamond League
Επόμενο άρθροΗ ΔΟΕ επιμένει για Tokyo2020 – πλάνα, αντιδράσεις και σενάρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ