
Υπό ιδιαίτερες συνθήκες έγινε η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Tokyo2020 που μετά την αναβολή ενός έτους κάνουν μεγάλη προσπάθεια διοργανωτές και αθλητές για το καλύτερο δυνατό στους Αγώνες που θα γίνουν δίχως θεατές
Η Ελλάδα ως είθισται ήταν που άνοιξε την παρέλαση, με την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια σημαιοφόρους, βάσει του νέου πρωτοκόλλου με την ισότητα που ορίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα από κάθε χώρα. Οι αθλητές μας του στίβου παρέμειναν τελικά στο κέντρο προετοιμασίας του Misato.

Ακολούθησε η “ομάδα” των προσφύγων -ο άνδρας σημαιοφόρος ήταν αθλητής στίβου από την Ερυθραία.
Στη συνέχεια οι χώρες μπήκαν βάσει του ιαπωνικού αλφαβήτου, με πρώτη την Ισλανδία.
Με τον μεγαλύτερο ίσως ενθουσιασμό έκαναν την παρέλαση η Αργεντινή και η Πορτογαλία με τη Γαλλία.
Η Ρωσία ήταν στην παρέλαση (και θα είναι με περιορισμούς στους Αγώνες) ως Ολυμπακή ομάδα, χωρίς κανονική σημαία.
Τελευταία των 206 χωρών ήταν βέβαια η διοργανώτρια Ιαπωνία – ενώ ακριβώς πριν ήταν Γαλλία και ΗΠΑ που θα φιλοξενήσουν και τις επόμενες διοργανώσεις.

Αρκετές χώρες είχαν κάποιο σημαιοφόρο από στίβο, μεταξύ τους βέβαια η Κύπρος με τον Μίλαν Τραίκοβιτς. Ακόμη, η Fraser από Τζαμάικα, η Ibarguen από Κολομβία, η Rojas από Βενεζουέλα, η Perkovic από Κροατία, η Thiam από Βέλγιο, η Kambundji από Ελβετία, η Rypakova από Καζακσταν, η Perez από Κούβα, η Ta Lou από Ακτή Ελεφαντοστού, ο Thomas από Μπαχάμες, ο James από Γρανάδα, ο Zango από Μπουρκίνα Φάσο, ο Martina από Ολλανδία, o Evora από Πορτογαλία, η Spencer από Αγία Λουκία, o Tuka από Βοσνία, η Gega από Αλβανία κ.α.
Η είσοδος και κίνηση των ομάδων δεν έγινε κυκλικά αλλά διαμέσου της κεντρικής σκηνής.
FASTER HIGHER STRONGER TOGETHER ήταν το κεντρικό μόττο στη σκηνή.
Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με αναπαράσταση αθλημάτων από 50 pictograms, επανεκτάλεση του “Imagine” από John Lennon and Yoko Ono.
Εκατοντάδες (1824) drones δημιούργησαν το έμβλημα των Αγώνων και πάνω από το Στάδιο.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.
Ομιλίες έκαναν η πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής Seiko Hashimoto τονίζοντας τη δύναμη του αθλητισμού και την έκφραση των θεμελιωδών αξιών του Ολυμπιακού κινήματος και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach που ανέφερε πως «Σήμερα είναι μια στιγμή ελπίδας. Ναι, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που όλοι φανταζόμασταν. Αλλά ας χαρούμε αυτή τη στιγμή, επιτέλους είμαστε όλοι μαζί» και πως το Tokyo2020 είναι ένα «φως στο τέλος ενός σκοτεινού τούνελ».
Στο βωμό που αναπαριστούσε ένα λουλούδι ελπίδας, τη φλόγα -πρώτη φορά με υδρογόνο αντί για προπάνιο- άναψε η αθλήτρια της αντισφαίρισης Naomi Osaka, μια αθλήτρια που μεγάλωσε στις ΗΠΑ αλλά παραιτήθηκε από την αμερικανική υπηκοότητα ώστε να εκπροσωπεί την Ιαπωνία. Είχε απευθυνθεί ιδιαίτερα σε όσους είχαν θέματα ψυχικής υγείας “Ελπίζω όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ και είναι ΟΚ να μιλάς γι’ αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και συνήθως υπάρχει φως στο τέλος κάθε τούνελ”

-> ειδικό page Ολυμπιακών Αγώνων