Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα! Η ομάδα της Τζαμάικα στην σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. κατάφερε να σημειώσει το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ της διοργάνωσης με τους Νέστα Κάρτερ, Μάικλ Φρέιτερ, Γιόχαν Μπλέικ και τον Γιουσέιν Μπολτ να τερματίζει σε 37.04! Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε και πάλι η ομάδα της Τζαμάικα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με 37.10! Η μοναδική αλλαγή στη σύνθεση τώρα σε σχέση με το 2008 ήταν η απουσία του Ασάφα Πάουελ (που είναι τραυματίας) που τη θέση του πήρε ο τωρινός παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 μ. Γιόχαν Μπλέικ!
Αμέσως μετά τον τερματισμό ο τρίτος Αμερικανός δρομέας, ο Ντάρβις Πάτον, τρέχοντας εσωτερικά έπεσε πάνω στον τελευταίο Βρετανό αθλητή που ξεκινούσε πολύ εξωτερικά, και μετά… στον αντίστοιχο του Τρινιντατ απο την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα και οι τρεις ομάδες να μην μπορέσουν να κάνουν σωστά τις αλλαγές και ΗΠΑ – Μ.Βρετανία να μην φτάσουν ποτέ στον τερματισμό! Κάπως έτσι οι Γάλλοι με τους Τέντι Τινμάρ, Κριστόφ Λεμέτρ, Γιάνικ Λεσούντ και Τζίμι Βικάουτ έφτασαν στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου (38.20). Το Σεντ Κιντς & Νέβις που αγωνίστηκε με τους Τζέισον Ρότζερς, Κιμ Κόλινς, Αντονι Ανταμς και Μπρίτζες Λάουρενς τερμάτισε στην τρίτη θέση με 38.49, κερδίζοντας για 1εκ τους Πολωνούς.

«Αυτό που ήθελα ήταν να βγώ έξω και να τρέξω γρήγορα. Το κάναμε όλοι μας τελικά. Είμαι περήφανος για την ομάδα μου και χαρούμενος για τον εαυτό μου. Είχα ένα μικρό πρόβλημα με τον αχίλλειο τένοντα», τόνισε ο Γιουσέιν Μπολτ μετά από το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο και το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε αυτή τη σεζόν!

Στα 21 χρόνια του έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο τριπλούν. Ο Κρίστιαν Τέιλορ, που είχε διαπρέψει και ως αθλητής των 400 μ. (ατομικό ρεκόρ 45.34), κατέβηκε ως αουτσάιντερ στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω. Με άλμα στα 17,96 μ., έγινε ο πέμπτος αθλητής όλων των εποχών, ο πρώτος Αμερικανός από το 2005 που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα και φυσικά ο… κακός μπελάς του Φίλιπς Ιντόγου. Ο Βρετανός ήταν το μεγάλο φαβορί και μέχρι την τρίτη προσπάθεια, όπου προηγούνταν με 17,70 μ., μάλλον δεν πίστευε ότι θα χάσει τον τίτλο. Ο Τέιλορ, ξεκίνησε τον αγώνα με άκυρο άλμα, συνέχισε με 17,04 μ. και 17,40 μ., στην τέταρτη προσπάθεια έκανε την μεγάλη επίδοση, άφησε την πέμπτη και τελείωσε με 15,64 μ., σε ένα άλμα που δεν ολοκλήρωσε ποτέ, καθώς ήδη είχε ξεκινήσει να πανηγυρίζει την πρώτη μεγάλη διάκριση της καριέρας του. Οσο για τον νικητή πριν από δύο χρόνια στο Βερολίνο, προσπάθησε να απαντήσει, όμως, τα 17,77 μ., δεν ήταν αρκετά (τα άλματα του Ιντόγου: 17,65 μ., 17,38 μ., 17,70 μ., 17,77 μ., 17,48 μ., 17,49 μ.). Έκπληξη έγινε και στην τρίτη θέση, εκεί όπου ο φιναλίστ στο μήκος, Γουίλι Κλέι είχε άλμα στα 17,50 μ. στην τρίτη του προσπάθεια (και ενώ μέχρι τότε είχε δύο άκυρα άλματα!) πήρε το χάλκινο μετάλλιο και έτσι η Αμερική για πρώτη φορά από το 1991 είχε δύο αθλητές στο βάθρο του τριπλούν. Ο Κουβανός Αλέξις Κοπέγιο έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε (17,47 μ.) αλλά δεν ήταν αρκετό για να ανέβει στο βάθρο σε αυτόν τον… δαιμοσισμένο τελικό! Ο Νέλσον Εβόρα, ο οποίος ήταν τραυματίας στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, άντεξε μόνο για ένα άλμα, το πρώτο όπου η μεζούρα έδειξε 17,35 μ., καθώς οι υπόλοιπες προσπάθειες του ήταν κάτω από τα 17,00μ. και κατέλαβε την 5η θέση.

«Δεν περίμενα ότι θα πάω τόσο μακριά. Είναι ευλογία όλο αυτό που συμβαίνει. Ο προπονητής μου, ο πατέρας είναι εδώ και με στήριζαν. Είναι υπέροχο να επιστρέφεις πίσω στο σπίτι με το χρυσό μετάλλιο. Σήμερα ήταν η μέρα μου, όμως, θα συνεχίσω να δουλεύω. Θα επικεντρωθώ στην δύναμη και την τεχνική. Αν αυτά πηγαίνουν σωστά, σε συνδυασμό με την πίστη στο Θεό, σίγουρα δεν χάνεις», είπε ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος είναι στο ίδιο γκρουπ με τον νικητή του 2005 Γουόλτερ Ντέιβις. «Θα επιστρέψω στο σπίτι και θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά. Σκέφτομαι ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου», είπε ο Ιντόγου.

Πριν από δύο χρόνια στο Βερολίνο έτρεχε έχοντας ως αντιπάλους πέρα από τις αθλήτριες και την κοινή γνώμη. Αυτή τη φορά η Κάστερ Σεμένια έτρεχε για την ίδια… Για την ακρίβεια όπως τόνισε και η ίδια για τον ηγέτη της χώρας της, τον Νέλσον Μαντέλα! Παρόλα αυτά η Νοτιοαφρικανή δεν άντεξε στο τέλος του τελικού των 800 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι μπήκε ως πρώτη στην τελική ευθεία δεν κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος τερματίζοντας στη δεύτερη θέση με 1.56.35 με την Ρωσίδα Μαρίγια Σαβίνοβα να τερματίζει με σπριντ σε 1.55.87 -ατομικό ρεκόρ- και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Στην τρίτη θέση ήταν η Τζάνεθ Γεπκοσγκέι με 1.57.42. Όλες οι αθλήτριες έτρεξαν κάτω απο τα 2 λεπτά -κάτι που είχε συμβεί μόνο το 1999 σε παγκόσμιο.

«Η κούρσα ήταν πολύ καλή. Ακόμη και τώρα που κέρδισα το ασημένιο μετάλλιο πραγματικά το απολαμβάνω. Περισσότερο και από το χρυσό δύο χρόνια πριν. Μπορεί να ήμουν η παγκόσμια πρωταθλήτρια του Βερολίνου όμως σήμερα νιώθω πολύ καλύτερα από τότε. Σήμερα έτρεξα για τον Νέλσον Μαντέλα και την χώρα μου και ελπίζω να τον συναντήσω όταν επιστρέψω στην πατρίδα μου», είπε η Κάστερ Σεμένια που ουσιαστικά σε αυτή την κούρσα πήρε… εκδίκηση για τα όσα είχαν συμβεί δύο χρόνια πριν. Τότε δηλαδή που όλος ο κόσμος συζητούσε περισσότερο για το εάν είναι γυναίκα ή άνδρας, παρά για το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει!
«Ηξερα ότι η κούρσα θα ήταν δύσκολη και πολύ γρήγορη. Είμαι έκπληκτη με τον χρόνο που σημείωσα και κυρίως με τη δύναμη που βρήκα στο τέλος της κούρσας. Οταν είδα ότι η Κάστερ ήταν σε καλή κατάσταση είχα αρχίσει να προετοιμάζω τον ευατό μου για το ασημένιο μετάλλιο. Είμαι σοκαρισμένη που τελικά κατάφερα να την κερδίσω», είπε η Σαβίνοβα μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε.

Οι ανατροπές δεν έλειψαν ούτε στον τελικό της σφυροβολίας. Εκεί όπου μετείχαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όλων των εποχών. Η Μπέτι Χάιντλερ, μπήκε στον αγώνα με τον αέρα της νέας κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ, όμως, η Τατιάνα Λισένκο με την ψυχολογία της αθλήτριας που θέλει να «καθαρίσει» τον αγώνα, από την πρώτη κιόλας βολή. Και το κατάφερε. Η σφύρα «καρφώθηκε» στα 76,80 μ. και όσο προχωρούσαν οι προσπάθειες πήγαινε όλο και πιο μακριά, με αποκορύφωμα το 77,13 μ. στην τρίτη βολή. Η Γερμανίδα ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με 76,03 μ. από την πέμπτη της προσπάθεια και η Κινέζα Βένξου Ζανγκ ήταν τρίτη με 75,03 μέτρα.

«Μέχρι την τελευταία προσπάθεια δεν ήμουν σίγουρη για τη νίκη. Έστω και αν ήμουν σταθερή στις βολές μου. Περίμενα μεγάλες βολές από όλες τις κοπέλες, ωστόσο προσπαθούσα να μείνω συγκεντρωμένη σε εμένα. Μετά την επιστροφή μου από την τιμωρία είμαι σε καλύτερη κατάσταση», τόνισε η Λισένκο.

Το χρυσό μετάλλιο που τόσο ποθούσε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Μο Φάρα το πανηγύρισε τελικά στα 5.000 μέτρα. Ο Βρετανός, δεν επηρεάστηκε από κλεισίματα, σπρωξίματα και τακτικές και έφτασε στην πρώτη θέση με 13.23.36. Ο Αμερικανός Μπέρναντ Λάγκατ κατάφερε από την εξωτερική να τερματίσει στην δεύτερη θέση (13.23.36). Όσο για το χάλκινο μετάλλιο, πήγε στον Ντέτζεν Γκεμπρεμέσκελ (Αιθιοπία) με 13.23.92, καθώς ο συμπατριώτης του Ιμανέ Μεργκά, που τερμάτισε τρίτος, ακυρώθηκε γιατί έτρεξε εσωτερικά από τον διάδρομο.

«Η κούρσα πήγε στο σπριντ και είμαι χαρούμενος που κατάφερα να την κερδίσω. Πάντα δουλεύεις για το καλύτερο, κυνηγάς το χρυσό. Θέλω να χαρώ αυτή τη στιγμή, να την διασκεδάσω», είπε ο νικητής.

Στην τρίτη μονομαχία που είχαν στο Νταεγού η Καρμελίτα Τζέτερ με την Βερόνικα Κάμπελ βρήκε νικήτρια την Αμερικανίδα σπρίντερ. Μετά από τα 100 μ. και τα 200 μ. οι δύο τους βρέθηκαν -σχεδόν- δίπλα δίπλα και στην τελική ευθεία του τελικού της ομάδας 4Χ100 μ. με την ομάδα των ΗΠΑ (Νάιτ, Φίλιξ, Μίερς, Τζέτερ) να κατακτά το χρυσό μετάλλιο με 41.56. Η Τζαμάικα (Φρέισερ, Στιούαρτ, Σίμπσον, Κάμπελ) ήταν στη δεύτερη θέση βελτιώνοντας όμως το εθνικό τους ρεκόρ με 41.70. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουκρανία (Ποβ, Πορέμπνιακ, Ριεμιέν, Στούι) με 42.51, και 7εκ. καλύτερη απο το Τρινινταντ που στον προκριματικό είχε τρέξει σε 42.50, εθνικό ρεκόρ. Στον προκριματικό δεν τερμάτισε η γερμανική ομάδα, κάτι που συνέβη και με την αντίστοιχη των ανδρών!

Κενυατική υπόθεση ήταν και ο μαραθώνιος ανδρών. Οι Κιπτανούι, Κιρούι, Κιπρούτο και ο Αιθίοπας Λιλέσα συμπορεύονταν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Ο Κιρούι άρχισε να ξεφεύγει μετά από το 30ό χιλιόμετρο για να κερδίσει τελικά μετά 2ώρες 07.38 και (ενώ ο Κιπτανούι έμεινε πιο πίσω) ο Κιπρούτο προς το τέλος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση.
Η Κένυα φυσικά κέρδισε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου που διεξήχθη παράλληλα (αθροίζονται οι χρόνοι των τριών καλύτερων κάθε χώρας) με Ιαπωνία, Μαρόκο και Ισπανία να ακολουθούν. Τερμάτισαν 51 αθλητες, ενώ από τους 16 συνολικά αθλητές που εγκατέλειψαν ήταν τρεις αθλητές της Αιθιοπίας και τρεις της Ερυθραίας όπως και δύο απο Ουγκάντα και έτσι αυτές οι χώρες δεν βαθμολογήθηκαν.

Αποτελέσματα (και θέσεις Ελλήνων στη διοργάνωση):
www.stivoz.com/forum/showthread.php?5633

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει τη Δευτέρα 6/9 το βράδυ, ενώ ήδη είναι Ελλάδα η Κυριακοπούλου και ο Χονδροκούκης που την Πέμπτη 8/9 αγωνίζονται στη Ζυρίχη στον 1ο τελικό Diamond League (απο τους 2) ο οποίος και περιλαμβάνει το αγώνισμά τους. Εκει θα αγωνιστεί και ο Κυριάκος Ιωάννου.

Ραντεβού για το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μόσχα το 2013 (10-18/8)

H 4×100 με το παγκόσμιο ρεκόρ της Τζαμάικα:

Προηγούμενο άρθροΝταεγού – 8η μέρα: Εντυπωσιακή η Πίρσον στα 100 μ. εμπ. – Νίκη για Μπολτ στα 200 μέτρα, 19.80 ο Lemaitre
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ