Ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Kiptum αλλά και ένα ρεκόρ Ευρώπης από τη Hassan σημειώθηκαν στον Μαραθώνιο στο Σικάγο την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.
-> Αποτελέσματα (10αδες)
-> Ρεκόρ road running
O Kiptum και η Hassan είχαν επίσης τρέξει και κερδίσει την Άνοιξη τον Μαραθώνιο στο Λονδίνο. Εκεί ο Kiptum (στον 2ο του Μαραθώνιο) είχε πλησιάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ κάνοντας 2:01.25 ενώ για τη Hassan ήταν το ντεμπούτο της.
Στο Σικάγο, ο Kelvin Kiptum, που ως τα 30χλμ είχε ξανά τη βοήθεια του Daniel Mateiko, μετά ανέβασε ταχύτητα και φτάνοντας σε ρυθμό για δεκάρι κάτω κι απ΄τα 28 λεπτά, τερμάτισε σε 2:00.35.
Ο 24χρονος Κενυάτης βελτίωσε περισσότερο από μισό λεπτό το ρεκόρ στην απόσταση του Μαραθωνίου που είχε κάνει ο Kipchoge τελευταία φορά πέρυσι στο Βερολίνο με 2:01.09. (Στο Σικάγο είχε γίνει ξανά WR το 1999 με τον Khannouchi σε 2:05:42).
Πλέον και το “φράγμα” των 2 ωρών δείχνει κάτι παραπάνω από εφικτό κι ενώ χρειάζεται ένας μέσος ρυθμός κατά 1″ ταχύτερος (2’51″5 ήταν τώρα).
Εντυπωσιακή ήταν και η Sifan Hassan που ξεχωρίζει σε όλες τις αποστάσεις (με πρόσφατη τριπλή συμμετοχή σε 1500-5000-10000 στο παγκόσμιο) στον 2ο μόλις Μαραθώνιό της τερμάτισε σε 2:13:44.
Η αθλήτρια της Ολλανδίας (με καταγωγή από Αιθιοπία) έκανε ρεκόρ Ευρώπης καταρρίπτοντας μετά από 20 χρόνια το 2:15:25 της Paula Radcliffe.
Σημείωσε τη δεύτερη επίδοση διαχρονικά, μετά το πρόσφατο μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ των 2:11:53 της Assefa στο Βερολίνο (->εδώ), ενώ βελτίωσε κατά 20″ το ρεκόρ αγώνα που ήταν και το πιο προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ της Kosgei. Έχοντας 3 άνδρες pacemakers, μαζί με την Chepngetich, ήταν σε ρυθμό WR μέχρι τα 25χλμ. Στη συνέχεια έμεινε με έναν “λαγό” και μετά μια μικρή πτώση του ρυθμού ενώ στα τελευταία 5χλμ είχε αρκετούς πόνους στο ισχίο.
Τα αγωνίσματα σε δρόμο βρίσκονται σε διαρκή πρόοδο στο επίπεδο επιδόσεων – σίγουρα ιδιαίτερα η τεχνολογία των παπουτσιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Φυσικά κάθε διαδρομή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και προφανώς οι πιο flat με τις μικρότερες υψομετρικές διαφορές ευνοούν περισσότερο.
Ο Μαραθώνιος στο Σικάγο ήταν ο 5ος από τους 6 της σειράς World Marathon Majors (στην οποία προσμετράται επιπλέον το παγκόσμιο πρωτάθλημα) κι απομένει αυτός της Νέας Υόρκης την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Kiptum και Hassan, έχοντας κάνει από 2 νίκες, αναμένεται να είναι οι τελικοί νικητές της φετινής σειράς.