Η εξέλιξη των απογευματινών αγωνισμάτων της 4ης ημέρας
Επί κοντώ τελικός
Στο «σπίτι» της η Yelena Isinbayeva έγινε ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοιχτού, ανακτώντας τον τίτλο που τελευταία φορά είχε πάρει το 2007. Στον τελευταίο της αγώνα πριν από το διάλειμμα που θα κάνει για να δημιουργήσει οικογένεια, η Ρωσίδα έκανε αυτό που υποσχέθηκε στους συμπατριώτες της.
Πέρασε τα 4,89 μ., εκεί όπου δεν τα κατάφερε καμία άλλη και άφησε την Jehn Suhr να ελπίζει πως θα γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια κάποια άλλη φορά. Η Αμερικανίδα τα κατάφερε στα 4,82 μ. όχι όμως ψηλότερα, ενώ τρίτη με την ίδια επίδοση ήταν η Yarisley Silva.
Αφού πανηγύρισε, η Isinbayeva ζήτησε να ανέβει ο πήχης στα 5,07 μ., για να δοκιμάσει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ. Δεν τα κατάφερε, αλλά αυτό δεν στερεί τίποτα από την επιτυχία της.
400 μ. τελικός
Κουράστηκε να βλέπει… πλάτες ο Lashawn Merritt. Και συγκεκριμένα μία, του Kirani James. Ο Αμερικανός λοιπόν ξαναέφερε στις ΗΠΑ τον παγκόσμιο τίτλο του αγωνίσματος, αυτό στο οποίο έχουν τον πρώτο λόγο καθώς πλέον έχουν κατακτήσει τους δέκα από τους 14! Έναν από αυτούς είχε πάρει και ο ίδιος, το 2009.
Ο Merritt ξεκίνησε πολύ δυνατά από τα πρώτα μέτρα, την ώρα που ο James, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 και «χρυσός» Ολυμπιονίκης, ακολουθούσε το σύνηθες στυλ του, που κάνει αντεπίθεση στην τελική ευθεία.
Αυτή τη φορά όμως ο Merritt δεν έμεινε από δυνάμεις, αντίθετα αυτό συνέβη στον αθλητή από τη Γρενάδα. Όσο ο Αμερικανός κάλπαζε για να κερδίσει με 43.74, την κορυφαία επίδοση στον κόσμο φέτος, ο James έχανε έδαφος. Έτσι οι ΗΠΑ έκαναν το 1-2, με τον Tony McQuay να παίρνει το αργυρό με 44.40 και τον Liguelin Santos να ακολουθεί με 44.52, ενώ μόλις έβδομος ήταν τελικά ο James με 44.99.
3.000 μ. στιπλ
Οι άνδρες της χώρας έχουν χτίσει μία αυτοκρατορία στο αγώνισμα στα Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά οι γυναίκες δεν είχαν καταφέρει να τους μιμηθεί ως τώρα. Στην έκτη φορά που έγιναν όμως τα 3.000 μ. στιπλ γυναικών στη διοργάνωση, τα κορίτσια από την Κένυα αποκατέστησαν την τάξη.
Έχοντας… χορτάσει χάλκινα μετάλλια- ήταν τρίτη στο Βερολίνο και στο Νταεγού- ήρθε η ώρα για την Milcah Chemos Cheywa για να πανηγυρίσει, καθώς κέρδισε με 9.11.65, που είναι η κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο. Πίσω της η συμπατριώτισσά της Lidya Chepkurui, η οποία ξεπέρασε τον εαυτό της με 9.12.55, ενώ το χάλκινο- όπως και στους Ολυμπιακούς αγώνες- πήρε η Sofia Assefa από την Αιθιοπία (9.12.84).
800 μ. τελικός
Πήγε στη Μόσχα ως το απόλυτο φαβορί, αλλά βρέθηκε… στριμωγμένος. Κυριολεκτικά, αφού ο Mohammen Aman «κλείστηκε» πολύ άσχημα στην αρχή της κούρσας. Μόλις στην τελική ευθεία κατάφερε να απεγκλωβιστεί, αλλά αυτό ήταν αρκετό. Γιατί το φίνις του Αιθίοπα ήταν… θανατηφόρο.
Οι Αμερικανοί μπήκαν μπροστά στην κούρσα, με τον Duane Solomon να οδηγεί και τον Nick Symmonds να ακολουθεί. Στην τελική ευθεία όμως, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να κάνει την κίνησή του και να περάσει τον συμπατριώτη του, δεν ήταν μόνος. Ο Aman τον ακολούθησε και έχοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στα πόδια του, τον πέρασε και τερμάτισε πρώτος σε 1.43.31 βελτιώνοντας τη φετινή του επίδοση, που είναι η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο.
Ο Symmonds ήταν τελικά δεύτερος με 1.43.55, ενώ το χάλκινο πήρε ο Ayanleh Souleiman για το Τζιμπουτί με 1.43.76, όσο για τον Solomon, έμεινε από δυνάμεις στο τέλος και τερμάτισε έκτος σε 1.44.42.
Το χρυσό του Aman έχει… ιστορική σημασία για την Αιθιοπία. Το καλύτερο που είχε να δείξει ως τώρα η χώρα στα 800 μ. του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν μία όγδοη θέση.
1.500 μ. ημιτελικός
Απώλειες σημαντικές δεν υπήρχαν, τα φαβορί βρήκαν τον τρόπο να περάσουν στον τελικό, αλλά σίγουρα από αυτές που ξεχώρισαν ήταν η Mary Cain παρότι δεν ήταν στις πρώτες των δύο ημιτελικών σειρών.
Μόλις στα 17 της η Αμερικανίδα στο ντεμπούτο της στις μεγάλες διοργανώσεις μπήκε στον τελικό καθώς τερμάτισε τέταρτη στην πρώτη σειρά με 4.05.21. Στην κούρσα που έγινε… χαμός για τα «εισιτήρια» του τελικού νικήτρια ήταν η Zoe Buckman που με 4.04.82 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ, ενώ πίσω της τερμάτισε η Faith Kipyego (4.04.83).
Βέβαια τον πρώτο λόγο στον τελικό θα έχει η Abeba Aregawi, που είναι η πιο γρήγορη φέτος. Η πολιτογραφημένη Σουηδέζα κέρδισε τη δεύτερη σειρά με 4.05.66, όπου δεύτερη τερμάτισε η Κενυάτισα Helen Obiri (4.05.76).
Έπταθλο – 800μ & σύνολο
Το πάλεψεστο 7θλο η Σοφία Υφαντίδου που άγγιξε τους 5900β. Έτρεξε τα 800μ σε 2.17.74 και τελείωσε τον αγώνα της στο 7θλο με 5894β. H Υφαντίδου πήρε την 23η θέση στην κατάταξη.
Το 800αρι της ζωής τους έκαναν οι αθλήτριες της τελευταίας σειράς στο 7θλο. Τα σενάρια για το χρυσό και για το χάλκινο ήθελαν χρόνους καλύτερους απο το ατομικό ρεκορ για τις περισσότερες, τελικά έκαναν …όλες εκτος της Djimou, μερικές μάλιστα πολύ εντυπωσιακό.
Η Γερμανίδα Rath κέρδισε με 2.06.43 τη σειρά αλλά δεν ήταν αρκετό για να την ανεβάσει βάθρο (συγκέντρωσε 6462β, ατομικό ρεκόρ) αφού η Ολλανδέζα Schippers έτρεξεσε 2.08.62 για να μαζέψει 6477β κμε εθνικό ρεκόρ! Ανάμεσά τους η Βρετανίδα Jonson-Thompson με 2.07.64 (πήρε συνολικά 6449β και ατομικό ρεκόρ) που άργησε να κάνει την αλλαγή για να φτασει κοντά -και να περάσει στη βαθμολογία- την Rath, αν και πάλι δεν θα αρκούσε.
H Καναδή Theisen-Eaton έδινε τη μάχη της για το χρυσό, έκανε γρήγορο πέρασμα, τερμάτισε σε 2.09.03 και έκλεισε με 6530β και ατομικό ρεκόρ, αλλά η Ουκρανή Melnichenko είχε τον έλεγχο λίγο πίσω της και τερμάτισε σε 2.09.85 για να κρατήσει την πρώτη θέση με 6586β και ατομικό ρεκόρ επίσης.
Δισκοβολία τελικός
Για τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο Robert Harting ήταν εκείνος που πανηγύρισε έπειτα από τον τελικό της δισκοβολίας. Ο Γερμανός ήταν ο μοναδικός που πέρασε τα 69 μ. και μάλιστα δύο φορές, με καλύτερη προσπάθεια στα 69,11 μέτρα.
Ο Piotr Malachowski, που μέσα στη σεζόν είχε σπάσει το αήττητο σερί του Γερμανού, δεν κατάφερε να στείλει το δίσκο πιο μακριά από τα 68,36 μ., οπότε περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ το χάλκινο- όπως και στο Λονδίνο- κέρδισε ο Gerd Kanter με 65,19 μέτρα.
400 μ. εμπόδια ημιτελικός
Βγήκαν τα… όπλα στις τρεις κούρσες για τα «εισιτήρια» του τελικού, αυτά που δεν πήραν κάποιες γνώριμες μορφές. Ο David Greene δεν θα υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο του, αφού τερμάτισε μόλις πέμπτος στη σειρά του με 49.25. Ο αποκλεισμός του όμως δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όλη τη σεζόν αντιμετώπιζε προβλήματα.
Ο πιο άτυχος ήταν ο Bershawn Jackson. Έχοντας διανύσει μόλις μερικά μέτρα στον ημιτελικό ο Αμερικανός έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας, έχοντας τραυματιστεί προφανώς. Ο Αμερικανός ήταν απαρηγόρητος, ενώ πολύ καλή στιγμή ήταν όταν ο Feliz Sanchez βγήκε για να τρέξει και τον πλησίασε για να του πει μερικές κουβέντες προκειμένου να τον παρηγορήσει.
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης εξακολουθεί να αμφισβητεί την ηλικία του. Στον ημιτελικό τερμάτισε 48.10, πίσω από τον εντυπωσιακό Omar Cisneros. Ο πολύ δυνατός Κουβανός τερμάτισε σε 47.93, που αποτελεί την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο, ενώ πίσω τους τρίτος ήταν ο Kerron Clement. Με 48.21 ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 προκρίθηκε χάρη στο χρόνο του.
Στην πρώτη σειρά ο Jehue Gordon κέρδισε με 48.10, με έναν άλλο διεκδικητή του τίτλου, τον Javier Culson (48.42) να ακολουθεί. Στη δεύτερη σειρά, ο Michael Tinsley ήταν ο αναμενόμενος νικητής (48.31), αλλά την έκπληξη έκανε ο Σέρβος Emir Bekric που με 48.36 βελτίωσε το εθνικό ρεκόρ και τερμάτισε δεύτερος για να προκριθεί απευθείας.
400 μ. εμπόδια ημιτελικός
Χωρίς την «χρυσή» Ολυμπιονίκη θα γίνει ο τελικός, αφού η Natalya Anthyukh αποκλείστηκε στον ημιτελικό. Η Ρωσίδα τερμάτισε μόλις έκτη στη σειρά της με 55.55 και αποχαιρέτισε το όνειρο ενός μεταλλίου μέσα στη χώρα της.
Την καλύτερη επίδοση του προκριματικού σημείωσε το φαβορί του αγωνίσματος, η Zuzana Hejnova, που κέρδισε την 1η σειρά με 53.52, με την Αμερικανίδα Dailah Muhammed να ακολουθεί με 54.08.
Στη 2η σειρά στα τελευταία μέτρα η Perri Shakes Drayton ανέβηκε και κέρδισε με 53.92, αφήνοντας δεύτερη την Lashida Demus. Η Αμερικανίδα δύσκολα θα υπερασπιστεί τον τίτλο της, αφού το 54.22 που σημείωσε είναι η καλύτερη φετινή της επίδοση αλλά δεν φαίνεται αρκετό για να κερδίσει τις αντιπάλους της.
Πρόγραμμα κι όλα τα links:
www.stivoz.com/forum/calendar.php?do=getinfo&e=614&day=2013-8-10