Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές, που θα εφαρμοστούν στις διοργανώσεις της με απαρχή το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη.

Για να μην προκύπτει πλεονέκτημα στους αθλητές επόμενων σειρών που γνώριζαν τις επιδόσεις των προηγούμενων και συχνά τι ρυθμό χρειάζονταν για να περάσουν και βάσει επίδοσης, η πρόκριση πια στα 1500μ., 3000μ. στ., 5000μ. θα γίνεται μόνο βάσει κατάταξης και καθόλου βάσει επίδοσης.

Στα 5000μ. θα γίνουν 16 αντί για 15 οι θέσεις στον τελικό, ώστε να περνάνε 8+8 από τις δύο σειρές, αντί για 5 από κάθε σειρά και 5 βάσει επιδόσεων όπως ίσχυε.

Να σημειωθεί ότι γενικότερα η ισχυροποίηση της αξίας της θέσης και η πρόκριση αποκλειστικά ή έστω κυρίως βάσει θέσης και όχι επίδοσης είναι κάτι που καιρό επιθυμεί και επιδιώκει η WA.

Η κατανομή στους διαδρόμους

Ως προς την κατανομή των διαδρόμων (μετά τον Α’ γύρο πάντα) τροποποίηση θα υπάρξει σε 200μ. και 400μ. στις πρώτες κληρώσεις για τους 4 κεντρικούς και 2 εξωτερικούς (παραμένουν στο τέλος οι 2 εσωτερικοί) με υποβάθμιση για τον 3ο και …προαγωγή για τον 7ο διάδρομο – τον αγαπημένο του Warholm.

Έτσι, στα 400μ. (και 800μ.) η πρώτη κλήρωση θα έχει να κάνει με τους 4-5-6-7 και η δεύτερη με τους 3-8, ενώ στα 200μ. για τους 5-6-7 και μετά για τους 3-4-8.

Είναι κάτι που για καιρό υπήρχε κουβέντα στο κορυφαίο επίπεδο για τους πολύ γρήγορους-δυνατούς αθλητές, άλλωστε υπήρξαν και περιπτώσεις μετατόπισης κατά 1 διάδρομο σε Στάδια με 9 διαδρόμους.

-> βασικοί κανονισμοί για πρόκριση & κατανομή

Για τις σκυταλοδρομίες, ο ορισμός των σειρών θα γίνεται όχι μόνο βάσει της επίδοσης που είχε πετύχει η ομάδα, αλλά και -κατά 50%- βάσει των επί μέρους επιδόσεων των αθλητών που θα απαρτίζουν την ομάδα.

Ακόμη, η προθεσμία επιβεβαίωσης της ομάδας θα είναι ως το απόγευμα αντί για πρωί της προηγούμενης ημέρας και η τελική σύνθεση και σειρά κατά στη δήλωση της πρώτης κλήσης, ώστε να μπορούν να γίνουν έγκαιρα ή αποφευχθούν δηλώσεις τραυματισμών.

Λιγότερα DNS

Σημαντικό ότι θα προβλέπεται πια αντικατάσταση αθλητών που είναι εγκαίρως γνωστό ότι έχουν αποσύρει τη συμμετοχή τους λόγω τραυματισμού ή κάποιας άλλης αιτίας, κάτι που συμβαίνει πχ στην κολύμβηση.
Αυτό θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα προσδιοριστούν.

Επιδίωξη είναι να μην υπάρχουν όταν είναι εφικτό κενοί διάδρομοι και DNS.
Όχι προφανώς σε περιπτώσεις όπως του Parchment που τραυματίστηκε στο παγκόσμιο πέρυσι πριν τον τελικό στα 110μ. εμπόδια, αλλά πχ όπως των Jacobs, Blake που από πολύ πριν τα ημιτελικά 100μ. και 200μ. αντίστοιχα είχαν δηλώσει τραυματισμό (με τον Blake να τρέχει εντέλει στον τελικό της 4χ100μ.)

Προηγούμενο άρθροΗράκλεια (Ηράκλειο Κρήτης) 20.5.2023
Επόμενο άρθροΔιεθνές meeting αλμάτων (Καλλιθέα) 24.5.2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ