Συνέντευξη στο Δημήτρη Κελεπούρη

Η Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στα πλαίσια γνωριμίας των μελών μεταξύ τους, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (3-4 Δεκεμβρίου) και ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και ο Περικλής Ιακωβάκης.

Ο Έλληνας πρωταθλητής των χαμηλών εμποδίων, είχε εκλεχθεί στην συγκεκριμένη επιτροπή αθλητών τον Αύγουστο, κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου στην Ζυρίχη από τους συμμετέχοντες αθλητές στη διοργάνωση, και πλέον για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια θα διατελέσει μέλος αυτής.

Μάλιστα μετά από εσωτερική ψηφοφορία των μελών της επιτροπής, εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της επιτροπής ο Guenther Weidlinger από την Αυστρία ενώ ο Περικλής Ιακωβάκης εκλέχθηκε εκπρόσωπος της επιτροπής αθλητών στην αντίστοιχη επιτροπή αγώνων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου.( 12μελής επιτροπή, αρμόδια για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τα όρια πρόκρισης των αγώνων, τη δομή των αγωνιστικών προγραμμάτων κ.α.)

“Αυτό που ουσιαστικά κληθήκαμε να κάνουμε στην πρώτη μας αυτή συνάντηση ήταν να ενημερωθούμε γενικότερα για την επιτροπή των αθλητών, για την δομή της, για όλες τις παραμέτρους της και φυσικά για τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Δεν υπήρξε λήψη κάποιων συγκεκριμένων αποφάσεων, απλά και τα 7 μέλη της επιτροπής συζητήσαμε πάνω σε κάποια προκαθορισμένα θέματα (απουσίαζε η Dana Veldakova- το 8ο μέλος- στην Νότια Αφρική). Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής των αθλητών έχει οριστεί την Δευτέρα 9 Μαρτίου, μετά την λήξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του κλειστού στίβου”,δήλωσε ο Ιακωβάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αυτή η επιτροπή μπορεί να θεσπιστεί και στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί ξανά, μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια σύστασής της από τον ΣΕΓΑΣ πριν από δυο χρόνια (3μελής επιτροπή απαρτιζόμενη από τον Περικλή Ιακωβάκη, τον Δημήτρη Γράβαλο και τον Κώστα Φιλιππίδη), ο Ιακωβάκης τόνισε ότι: “Αυτή η επιτροπή αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι εντελώς διαφορετική. Όλα τα μέλη της δεσμεύονται εξ’αρχής να είναι διαθέσιμα δυο με τρεις φορές τον χρόνο και όταν τους ζητηθεί πρέπει να είναι παρόντες.

Η επιτροπή αυτή έχει καθορισμένη δομή και καθορισμένους στόχους και εκτός των άλλων, έχουμε την πολύτιμη βοήθεια ενός υπαλλήλου της Ομοσπονδίας ο οποίος κρατάει τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μας βοηθάει σε οποιαδήποτε απορία έχουμε. Είναι μια πολύ ωραία και οργανωμένη προσπάθεια και μακάρι να μπορέσει να γίνει με τον ίδιο τρόπο και την ίδια δομή κι εδώ στη Ελλάδα. Η πρώτη προσπάθεια δυστυχώς δεν είχε πετύχει καθώς δεν μπορούσαμε να βρεθούμε πολύ συχνά μεταξύ μας και να συζητήσουμε τα θέματα που έπρεπε με τον τρόπο που θέλαμε.”

Τέλος σχετικά με την προσοχή και την στήριξη που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στους αθλητές δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού στίβου σε όλα τα επίπεδα, αλλά επειδή η κοινωνία και η καθημερινότητα πλέον έχουν αλλάξει προσπαθεί και η ίδια να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλει να βοηθήσει και θέλει να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο ο οποίος αθλείται συστηματικά, όλο το δρομικό κίνημα και οτιδήποτε έχει να κάνει με το τρέξιμο και τον στίβο.

Οι δυο βασικοί πυλώνες πλέον, της Ομοσπονδίας είναι η προάσπιση του υψηλού αθλητισμού και των πρωταθλημάτων, καθώς θέλει υψηλές επιδόσεις και καλό ανταγωνισμό στα πρωταθλήματα και στους αγώνες εντός της Ευρώπης, αλλά έχει προσθέσει και έναν άλλο βασικό παράγοντα στις τάξεις της, το δρομικό κίνημα, που έχει να κάνει με τον αθλητισμό από τους απλούς πολίτες, την υγεία και την ζωή γενικότερα. Ουσιαστικά, θέλει να περάσει τον στίβο στο μυαλό των καθημερινών ανθρώπων που απλώς αθλούνται, σαν φιλοσοφία και σαν τρόπο ζωής.”

Προηγούμενο άρθροΣτο στόχαστρο της ΔΟΕ και άλλα αγωνίσματα του στίβου
Επόμενο άρθροΑποδοχή 40 προτάσεων στην Ολυμπιακή ατζέντα 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ