Μαζί με την έναρξη της διαθεσιμότητας των εισιτηρίων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, η IAAF ανακοίνωσε εκ νέου αλλαγή στον τρόπο πρόκρισης – που θα γίνει τελικά βάσει ορίων (που θα ανακοινωθούν αρχές Δεκεμβρίου) και όχι αξιολόγησης ranking.

ranking system.

Μετά από τοποθετήσεις όμως ομάδων κι αθλητών από διάφορες χώρες, φαίνεται πως ενώ είναι σύμφωνοι με το σύστημα ranking, χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να δοθεί πλήρης εμπιστοσύνη σε αυτό και να είναι δίκαιο για όλους τους αθλητές όλων των χωρών.

Η IAAF συμφώνησε επίσης ότι θα παρουσιάσει το καινούριο σύστημα παγκοσμίου ranking όπως έχει προγραμματιστεί για τη σεζόν του 2019, έτσι ώστε όλοι αθλητές και οι ομοσπονδίες να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτό και να είναι έτοιμοι πριν την πρόκριση για τις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Sebastian Coe, δήλωσε: «Πιστεύουμε πως το σύστημα ranking είναι ο καλύτερος τρόπος για τους αθλητές να προκρίνονται στα μελλοντικά μεγάλα πρωταθλήματα. Το να γίνονται αλλαγές απαιτεί χρόνο, καθώς είναι σημαντικό οι αθλητές και οι ομοσπονδίες να κατανοούν ότι είναι ένα πολύπλοκο πράγμα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο του αθλήματος να δει το παγκόσμιο ranking εν δράσει έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν το πως θα δουλέψουν, πριν εφαρμόσουμε πλήρως το σύστημα αυτό. 

Πιστεύουμε, ότι το καλύτερο είναι να μείνουμε με το υπάρχον σύστημα πρόκρισης για τη παγκόσμιο της Ντόχα, γιατί δίνει στους αθλητές, τους προπονητές και τις ομοσπονδίες τη σιγουριά που χρειάζονται σε αυτή τη φάση για να προετοιμαστούν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θεωρούμε πως όταν όλοι κατανοήσουν το σύστημα του παγκόσμιου ranking, θα είναι πιο σίγουροι για την εφαρμογή του ως σύστημα πρόκρισης σε μελλοντικά πρωταθλήματα.»

Έτσι η IAAF αναθεώρησε το σύστημα πρόκρισης για το παγκόσμιο της Ντόχα, το οποίο επιστρέφει στην υπάρχουσα διαδικασία των ορίων. Το συμβούλιο της IAAF θα ανακοινώσει τα όρια μετά τη συνεδρίαση του στο Μονακό στις 3-4 Δεκεμβρίου

Κάθε χώρα μπορεί να έχει ανά αγώνισμα μέχρι 3 αθλητές (ή 4 σε περίπτωση wild card) ενώ οι ομοσπονδίες που δεν έχουν κανένα αθλητή με όριο, θα μπορούν να δηλώσουν έναν υπό προυποθέσεις.

Οι αθλητές θα μπορούν να προκριθούν με τους εξής τρόπους:

• Με επίτευξη ορίου μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονικά περίοδο (θα ανακοινωθεί αρχές Δεκεμβρίου)

• Με ισοδύναμα ορίου, νίκη του πρωταθλήματος Ηπείρου κατά κύριο λόγο

• Μέσω wild card α)ως κάτοχος τίτλου ή β) ως νικητής του Diamond League / Challenge αγωνισμάτων του 2019

• Να είναι μέσα στους επόμενους καλύτερους αθλητές στη λίστα των καλύτερων επιδόσεων της IAAF, μέσα στη χρονική περίοδο πρόκρισης (εκτός 10.000μ., Μαραθώνιου, Βάδην), όπου δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός αθλητών.

Στόχος αθλητών ανά αγώνισμα:

100μ. (πέραν αθλητών χωρίς όριο) : 56
200μ. : 56
400μ. & 800μ. : 48
1500μ. & 3000μ. στ. : 45
5000μ. : 42
10.000μ. : 27
110/100μ. εμπ. & 400μ. εμπ. : 40
Άλματα & ρίψεις : 32
Σύνθετα : 24
Μαραθώνιος : 100
20χλμ βάδην : 60
50χλμ βάδην : 50 Α / 30 Γ
Σκυταλοδρομίες : 16 ομάδες

Προηγούμενο άρθροAthens Authentic Marathon 2018
Επόμενο άρθροΜε τα όρια της ΕΑΑ για Γλασκώβη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ